Ujian Allah – sekadar renungan bersama

Dok buat air tadi, terfikir atau terlintas perkataan ujian Allah… “ ujian Allah ”, ayat yang orang selalu ungkapkan bila diri ditimpa musibah… kadang ayat ujian Allah ni di ekspresikan dalam pelbagai bentuk… ada yg diluahkan dengan kesedihan, kekesalan, ada yg guna untuk sedapkan hati.

Tapi jarang orang terfikir yang kegembiraan, kesihatan, kekayaan tu pon ujian Allah jugak. Allah uji kita dengan kegembiraan, Allah nak tengok kita ingat tak dia masa kite gembira? Kite besyukur tak kite punye kesempatan untuk bergembira dengan keluarga kita? kite bersyukur tak kite punya kesempatan bergelak dengan anak-anak kite? Adakah kite ingat orang lain yang tengah bersedih atas kematian keluarga diorg? Kite berdoa tak supaya diberikan kegembiraan kepada umat islam lain?

Allah nak tengok kita ingat tak dia masa kite sihat? kite ambik tak kesempatan tu untuk gunakan kesihatan yang ada untuk kita beribadat… kite guna tak kesempatan kesihatan yang ada untuk kite bertaubat, kita guna tak kesihatan, keupayaan kite untuk berdakwah? kite guna tak kesihatan kite untuk pergi membantu orang yang tak berdaya? Apa yang kita buat masa kita sihat? kita kumpul pahala atau kumpul dosa?

Allah nak tengok kita ingat tak dia masa kite kaya? Berapa kali kita bersyukur? adakah kita menyalurkan kekayaan kite je jalan yang diredhai Allah? adakah kite bersedekah? kita bg duit lebih beli barang untuk bersedah atau kita mendahulukan sedekah sebelum memikirkan belanja benda lain? adakah kite bersyukur dengan jumlah yang kita dapat? atau masih mengeluh tak cukup?

Bukanlah nak tunjuk alim ke hape… sekadar renungan bersama… anda baca, saya baca… kite sama2 nilai sendiri… Wallahualam

ustaz izhar
gambar hiasan.. klik gambar kalau nak tau cerita penuh 😀

Hasil carian :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge