tolong baca : isu shoutbox,blog aku xde shoutbox.

beberapa hari lepas,(sengaja aku post entri ni beberapa hari kemudian,so org xprasan komen tu),ade sorg hamba visitor yg komen kat satu entri, dan komennye berbunyi begini.

P/S : mintak maaf saya nk cakap sikit.. saya tak suka blog yang xde shoutbox tinggalkan jejak di blog saya.. rasa mcm tak adil.. tuan blog ini bagi kat saya 1 hit then tuan blog ini dapat 3-4 hit dari shoutbox saya.. what do you think??

i think better tuan blog ini drop komen kat entri saya dan jejak tuan blog ini pasti akan saya balas.. so?? win to win kan??

contoh terbaik ben ashaari, dan beberapa blogger yang baru meningkat naik.. blog mereka tak ada shoutbox dan mereka tak pernah meninggalkan jejak di mana2 shoutbox rakan2 lain.. sebab mereka faham istila win to win..

maaf kalau terasa hati dengan teguran ini.. itu hanya pendapat saya.. dan maaf jugak sbb komen tak de kena mengena dengan entri… tapi maybe ada kena mengena kot sbb tuan blog ini melayu dan saya juga melayu.. sama2 kita fikirkanlah..

peace..!

ok,kat sini bukanlah saya nak menang, just saya nak mintak tolonglah bg peluang kat saya, dan mintak menghormati keputusan saya kenapa saya tak letak shoutbox kat blog saya.

ok,saya nak membalas komen beliau :

P/S : mintak maaf saya nk cakap sikit.. saya tak suka blog yang xde shoutbox tinggalkan jejak di blog saya.. rasa mcm tak adil.. tuan blog ini bagi kat saya 1 hit then tuan blog ini dapat 3-4 hit dari shoutbox saya.. what do you think??

i think better tuan blog ini drop komen kat entri saya dan jejak tuan blog ini pasti akan saya balas.. so?? win to win kan??

ok,ni adalah stats blog saya yang saya printscreen dari jetsats ,ni lah antara yang tertinggi, kalau tengok pada reffered, ada 55 vistit yg datang dari reffered, hanya 24(tak sampai separuh dari 55) dari reffered tu adalah datangnya dari shoutbox. kebanyakkannya datang dari directlink, bloglist, gengcyber,linkwithin, facebook,networkblogs, feedjit, dan tempat2 ping laen, contohnya apesal.com, gengblogger,komuniti-blogger,dan byk lagi tempat ping yang lain, dan saya juga guna trackbacks.

so, kesimpulannya trafic saya bukanlah kebanyakannya datang dari shoutbox, tapi shoutbox tu membantu, dan kalau tuan punya komen,tengok balik entri2 masa awal2 tuan melibatkan diri dalam dunia blog, saya jugakla yang selalu komen kat blog tuan, bezanya dulu url saya http://kakicandid.com/blog. ade tak? cube check balik.

kalau nak kata saya nk berkira la…kan, saya takkan komen kat blog yang tak menyediakan ruang name & url,maksudnya saya takkan komen kat blog yang hanya membenarkan pengguna blogspot je yang reply,sebab nanti camne org baca komen saya nak pegi blog saya kalau xde url? dan boleh dikira, jumlah visitor yang datang melalui komen yang saya bagi di blog orang.

kalau saya nak berkira,saya takkan komen kat blog yang xde comment luv yang memberikan backlink atau memaparkan entri terbaru korg camni,blog korang ade function camtu?

nampak menu kat atas tu? yang tertulis drop link tu? kat situ kire cam korg drop businesscard la… kalau saya nak berkira la, saya tak pegi ke blog yang takde benda tu. blog korang ade benda tu? ade ke takde pon,aku tetap menggalakkan korg dropla url korg kat situ. dan the best thing is,benda tu kekal, shoutbox?lepas sorg shout,kite kebawah,kalau die display 100,kite yg ke 101, automatik ilang. kan?

menjawab lagi komen beliau :

contoh terbaik ben ashaari, dan beberapa blogger yang baru meningkat naik.. blog mereka tak ada shoutbox dan mereka tak pernah meninggalkan jejak di mana2 shoutbox rakan2 lain.. sebab mereka faham istila win to win..

bro… aku nak bgtau kat ko, kalau nak kata win to win, ok, ben ashaari tu, bape ramai blogger letak blog die dalam list, (kecuali aku..hehehe) andai kata la ada 1000 blogger letak die dalam bloglist,adakah die akan letak balik 1000 blogger tu dalam bloglist die?

dari satu blog yang ada name die dalam bloglist tu, contohnyela andihaikal.com ada letak benashaari.com dalam bloglist die, dan jumlah visitor yg datang ke benashaari.com dari andihaikal.com adalah 30 visits sehari, tapi dalam benashaari.com xde andihaikal.com, so camne org nk dtg ke andihaikal.com kalau blog tu xde dlm bloglist besashaari? mampu ke ben balas balik 30 kali visit ke andihaikal.com?

kalau owner andihaikal.com drop link kat komen benashaari.com, insyaAllah ade la visitor yang dtg ke blog andihaikal.com, tapi bile ben update entri, owner die nak kena komen lagi, tapi bape kali ben lak membalas,mampu ke ben balas semua sekali? agak mustahil kan? so win to win ke tu?

plus,bro… aku nk ingatkan ko,ben,broframestone,redmummy, dah ada nama,diorg xyah blogwalking sgt2 pon xpe, org laen gerenti promote blog diorg punye… cam aku ni, cam2 cara aku buat utk org TERpandang blog aku nih, even ko dulu pon aku autopingkan kat page blog ni bile ko update blog ko,entri ko tak keluar,mesti ko perasan,ko tanye. atau ko ping manual. skarang? ntah ko ingat lagi ke tak page tu,dah lame entri ko tak keluar kat situ, ade ko prasan? stakat satu page tu je kan?

antara sebab aku taknak pasang shoutbox, sebab nanti sidebar aku ni jadi panjang gile…mcm2 bnd sume nak himpun kat sidebar, cam korang yg pakai blogspot,korg boleh minimizekan bloglist jadi 5 ke 10, cam aku yg pkai wordpress ni,aku xtau camne. pastu korg leh hide2kn shoutbox tu,sbb korg main koding, cam kitorg yg pkai wordpress ni,laen template,laen kodingnye, tak semudah itu.

dan yang paling penting, bandwith, shoutbox tu kuat makan cpu usage dan seterusnya memakan bandwith hosting, kalau da reach limit,automatik blog ni xleh bukak,dan bukan blog ni je… ada lg 2 blog lagi yg berkongsi hosting ni,dan salah satu blog tu ada shoutbox.

nak cerita psl shoutbox ni la kan, dulu masa awal2 aku join dunia blogging(2006),shoutbox ni tempat interaksi antara owner2 blog, utk berbincang atau bebual pasal benda yg xde dlm entri kat blog tu,kire cam ym,skype ape sume tula.. bukannye utk shout “hi there,bw here,singgah sini” ape sume tu. masa aku memula aku aktif balik blogging, aku bengang gak tgk org wat camtu kat shoutbox aku,lame2 aku tengok rupanya bnd tu dah jadi trend. nak xnk saya ikut gakla… membantu la jugak mendapatkan trafik

kesimpulannye… takkan la pasal shoutbox pon nak jadi isu kot? kalau saya shout lpas sahur,lpas tu visitor lain main shout je, xklik pon name sy,smp petang,name saye da xde da kat 1st page,lusanya nama saya da xwujud da kat shoutbox. so xmemberi kesan pon kan? psl shoutbox pon nak jadi dibesar2kan ke?

p/s: kepada yang tak suka saya shout kat blog die sbb blog sy xde shoutbox,tolong bgtau ye… saya aku cube pastikan saya tak shout kat shoutbox kat blog korang tu…

(Visited 58 times, 5,313,111)

21 thoughts on “tolong baca : isu shoutbox,blog aku xde shoutbox.

  1. macam2…byk benda rupenye nk berblog ni…pendek kate xyah gaduh la, kalo byk memberi dgn ikhlas, insyaallah nt banyak la yg anda dapat. hehe…sy br plan nk buat blog…mmmm

    • haha… biasala bro… manusia.. rambut sama hitam… hati lain2… kita tak tau hati orang cam mana kan? bukan sume org sama hati dan fikiran ngan kita… tul?

  2. bg aku la bro benda ni tak de hal sangat . standard ar . nak letak ke tdk toh pada kmhuan msg2 . wlaupun ak letak shoutbox ak jrg2 tgk shoutbox toh . ak blogwalking bdsrkan org drop link kat blog ak . kdg2 aku refer shoutbox pun andai kte org bru blogwalking kat blog ak .

  3. huhu..ckp jer ader aku kisah..aahaha….ala..hak masing2 la..nak letak shoutbox ker tak..bukan dosa..pun…kui3..janji enjy berblogging..rilex2 sudh..nak kecoh2 x der keje

  4. huuhuhuh shoutbox pon jadik isu
    even aku tak aktif sgt—silent blogger ngeh3
    tayah smpai gitu

    nk org folo lik pe susah,drop jejak kat comment ke ape ke
    bace lah entry org
    hehhehe
    nnti owner tau lah kan

    ngeh3

  5. baru 1st time baca pendapat orang yang shoutbox ni untuk win-win situation.. tak disangka sungguh. selama ni aku guna shoutbox kalau nak borak ringkas dengan owner. kang borak kat entri macam tak sopan pulak lari topik..

    nak berkira sangat traffik datang dari shoutbox buat apa, kalau datang dari search engine baru lah berbaloi nak berkira pun…

  6. orang yang komen mcm tu mcm giler trafik pun ada jugak….kita blog nak suka2, release tension, tambah kawan….so takde hal la psl shoutbox tu huhu benda kecik je sekadar utk memeriahkan…

    • @missNick, bukan macam,mmg giler trafik, siap tunjuk rank alexa die, siap tunjuk die masih dlm list top blogger melayu… pastu nk denied,die kate die bukan top blogger,die top traffic… so mmg sah die gile traffic kan?

  7. salam bro.. hehe isu ni dh lama sebenarnya. apa makna win win ni? berblog utk apa sebenarnya? utk dpt trafik? utk glemer? atau utk per. kalau akula bro, aku senang je. blog aku, aku punya suka la xnak letak shoutbox ke apa ke. hahahaha.

    • @Is Levis, yeke? So far lom ada lg yg sound aku… Yg aku bengang tu,blogger yg dulu ok je dtg sini,tibe2 bl da jd “blogger top traffic”,da pandai nak sound2 org,blog org laen sume xbetul..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge