teknik blogging yg baru

siang tadi aku terbaca blog sorg blogger yg incomenye mencecah 4 angka melalui blog sahaja, iaitu eyriqazz.. dalam blog die mcm2 die citer…kebanyakkanye hal2 peribadi die(bukan bnd private k?) kebanyakkanya die citer psl diri die,family die,ape die buat,camne nk dpt income masyuk melalui encik nuffnang, pastu dlm tu die ade bergambar ngan blogger jutawan, a.k.a redmummy @ RM @kak red,so aku pon bace la blog redmummy nih, kat page about die tu,ade disclaimer, n satu bnd yg bg idea kat aku adelah ini…

seperti yg korg baca,die tulis kat situ yg die da set auto publish,bg entri2 die tuh… cam yg die tulis 5-8 entries telah disetkan ke auto publish,so ni dah bg idea kat aku dan seterusnye meleraikn kusut n benak kat kepala otak aku nih… yg mana, klu org laen xde idea nk update blog,aku ni plak da berlambak2 idea, tp xtau mana yg nk disiapkn dulu.. inilah teknik blogging yang sesuai digunakan

aku xpastila untuk blogspot ada x feature cam ni,tp utk wordpress ade… contohnya cam korg tgk kat gamba bwh ni… masa aku taip entri ni,pukul 1.26 pagi,tp aku setkn entri ni pukul 7.20 pagi…

nape aku wat camtu? sbbnye 1. blog aku ni link dengan twitter akudanΒ Β network blog kat fb,so bile aku publish pkl 7.20 pagi, secara Β  automatik nye die akan publish skali kat twitter aku. lpas 5-30 minit,die akan publish kat network blog lak. so bile friends aku bukak fb diorg,pagi2 tu,bile diorg g kat most recent, akan terpapar la bnd tu….

2. aku selalunya ade mase utk blogging ni time2 ni la…tetengah mlm… klu aku publish tetengah mlm ni,sape yg nk bace,silap2 makin ke bwh die bace entri2 aku ni,kelopak mate die pon rapat je… lg pon,readers aku bukan ramai sgt pon, average dlm 150 je dlm ms 24 jam… so..klu aku post time ni,jumlah tu akan makin berkurang la… tu yg aku publish pepagi tuh…

pastu aku tgk blog die btul2,terdetik dlm ati aku, “die ni pkai wordpress gak ke?” so tanpa segan silu,aku pon tanye die, sbb die memang galakkan org bertanya ngan die,die pon xlokek(xkedekut) ilmu camne die leh dpt income mcm tu punye byk… so husband die (reddaddy)yg replykn,die ckp yup die mmg pkai wordpress

wah…sedikit bangga aku,sbb blogger jutawan pon pkai wordpress gak…huhu…

so start dr tu aku dpt idea…aku nk wat camni… memula aku taip tajuk entri aku, n aku taip ckit point2 penting yg ade dlm pale otak aku,cam ni…

aku wat bnd yg same utk idea2 yg aku ada, n hasilnya camni…

ade lah 4 draft yang aku da siapkn,so bile2 aku ada masa,aku siapkn… tu yg dinamekan sbg work smart… aku hamburkn idea2 aku, n aku publish la 1-3 entri sehari je,klu aku bz,aku setkn publish 1 entri sehari ke,so tiap2 hari nmpk aku publish entri baru, br la blog aku ni kire update setiap hari…

ape pon…trimas kat blogger jutawan, a.k.a redmummy @ RM @kak red,sbb bg tunjuk ajar kat aku secara xlansung.

n ape yg aku suke kat blog die ni, blog die xdikerumuni ngan iklan2,so bertambah la ketenangan dlm otak aku, xyah nk penuhkn blog ngan iklan pon boleh dpt income sampingan dpd blog.

tambahan…kot2 korg nk blaja psl wordpress ni… ape kate korg g sini wordpress malaysia

so…sampai sini saje lah,jam pon da menunjukkan pukul 2 pagi…(waktu sy menulis ni)…so sy nk sambung blogwalking… arios… {prtm}

(Visited 16 times, 5,311,269)

54 thoughts on “teknik blogging yg baru

    • @ammboi, yg networkblog tu xpkai plugin ape2 pon, just register blog ni ke network blog je… kalau yg twitter tu ada 2-3 plugin cam Xhanch – My Twitter , Tweet old post , 1-click Retweet/Share/Like

  1. saya ada jugak buat bila time dlm pale otak tgh byk idea… nak post semua mcm rugi jer so wat schedule mcm tue jgk tp guna Blogger

  2. itu pingback. saya buat entry yang ada link ke blog along atau link ke spesifik entry mcm yg kat atas tu, that’s why keluar link balik ke entry blog saya tu…
    kalau guna WP, memang dah ada setting utk pingback and trackback…kalau tak silap saya dalam setting —> discussion. trackback selalunya digunakan oleh spammers…

    itu yang saya tahu la :Wink:

  3. same la kite sarah…kdg2 tu ade yg auto,ade yg trus publish…tgk priority ar…kan? :Delighted:

  4. oic,tp klu miss eja tgk atas komen miss eja yg sblm ni,ada 1 komen tu,link g ke pos misseja, xtau camne leh kua tuh…ade idea? sy pon pelik camne die leh timbul lak…heheeheh… ke pingback ke?

  5. along, nak citer kat sini ke…ok.
    commentluv tu, kalau sesiapa comment kat blog along, secara automatik pengomen tu punya latest blog post akan terpapar sekali…tajuknya je la…kalau along comment kat blog orang lain yang pasang commentluv pun sama jugak…diorang leh tahu latest entry along…

    secara tak langsung, sesiapa yang comment kat sini akan dapat promote entry terbaru diorang…cuba tengok comment along kat blog saya…

    inilah dinamakan menyebarkan kasih sayang πŸ™‚ u lap me, i lap u πŸ™‚

  6. cik era : u r welkam :Pleasure:
    faiz : baca link kat atas komen misseja tu…die ada ajar klu guna blogspot :Happy-Grin:

  7. memang dah lama tahu pasal ni, tapi bila along highlight kan balik, baru rasa cam nak buat πŸ™‚
    masalah sekarang ni ialah idea…mana nak cekau πŸ™
    blogspot pun boleh autopublish…boleh baca entri khas untuk pengguna blogspot di blog saya πŸ™‚

    p/s: along, taknak sebarkan kasih sayang ke (commentluv)?

    • kamu ni misseja…asek bg ayat yg kias abes la… sebarkn kasih syg tu ape? comment luv? cer citer…cer citer

  8. Pingback: Khas untuk entri teknik blogging yang baru (kakicandid.com) :
  9. ooo…blogspot ade e? xtau la…da lame xgodek blogspot… klu ade, cik pulau wat la 1 entri share ilmu tuh… sharing kan caring? :Wink:

  10. thanks for the info..
    rasanya sume ada auto publish tu..
    blogspot pun ada.. kite schedulekan dia…pilih bila yang kita akan publishkan..
    tapi cik pulau kadang2 xde idea nk tulis apa.. ^^,

  11. Amancalledamie : ooo…blogspot xleh e?so,bertukar la kpd wordpress lak..hehe :Happy-Grin:
    Fiz : haa…tu la gunanya auto publish nih… klu idea ngah byk,andai kata ada 10,draft je sume… pastu setla sehari 1 entri je yg publish…so nnt ade la masa utk cr idea laen…
    ecah : kite kena worksmart :Wink:
    mommy nana : waaa…ni mst blogger yg hebat gak nih kan? :Pleasure:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge