External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 181 times, 5,369,257)

Gambar komputer awal (1940an-1960an)- part 2

ok,ni sambungan entri semalam… Gambar komputer awal (1940an-1960an)- part 1. hari ni alongxp nak tunjuk 9 lagi komputer tahun 1940an hingga 1960an.

Bendix G-15(1956)

Bendix G-15 seberat 450 kg (950 lb) dan berharga sekitar $60,000. Mempunyai memori sebanyak 2,160 29-bit word bersamaan 7.6 kilobait. Ada kalanya ia dipanggil PC pertama, tapi ada gak yang tak setuju. Lebih 400 unit dikeluarkan.

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,369,257)

Pegasus(1956)

(Pegasus 2 di Muzium Sains di London)

Ferranti Pegasus, komputer British ini di reka dan dibina agar ianya murah dan boleh digunapakai.Mempunyai memori 25 kilobait atau 5,120 40-bit word. Pegasus 2 yang dikeluarkan pada 1959 masih beroperasi di Muzium Sains di London. Ianya komputer digital tertua didunia.

 

AN/FSQ-7(1958)

Rajah(atas): Setiap kabinet mempunyai telefon untuk menjimatkan masa untuk memanggil jika ada masalah. Rajah(bawah): Konsol kawalan SAGE. Setiap konsol mempunyai lighter dan tempat habuk rokok.(Apa neraka?) 

Rentetan kejayaan Whirlind, AN/FSQ-7 dibina berdasarkan komputer itu oleh IBM dengan kerjasama Tentera Udara US untuk digunakan dengan Sistem Pertahanan Udara SAGE. Kadang2 ianya dianggap komputer Whirlind II. Sebijik komputer mememerlukan sehingga 2,000 meter persegi dan seberat 275 tan. Sebanyak 52 buah dibina dan ianya komputer paling besar pernah dibina. AN/FSQ-7 mampu menjalankan 75,000 arahan setiap saat.

 

IBM 7090


Sebuah IBM 7090 berharga $2.9 juta dan dibina untuk aplikasi sains dan teknologi berskala besar. Ia juga digunakan untuk mengawal kapal terbang angkasa NASA. Sistem 7090 pernah ditampilkan dalam filem Dr.Strangelove. Satu versi baru dibina pada tahun 1961 iaitu IBM 7094 dan menjadi komputer pertama yang menyanyikan lagu Daisy Bell.

 

AKAT-1(1959)

AKAT-1 ialah penganalisis pembezaan berasaskan transistor pertama di dunia, direkabentuk khusus untuk menyelasaikan sistem persamaan pembezaan. Ia tidak pernah dikeluarkan secara besar-besaran disebabkan polisi negara pada masa itu.

 

Datasaab D2(1960)

Komputer konsep yang dibina di Sweeden ini juga tidak pernah dikeluarkan secara besar-besaran. Dengan berat 200kg “je” ni, komputer ni “mungkin” boleh diletakkan atas meja(meja dulu boleh la beb). Ia mempunyai lebih kurang 15kb dan mampu melakukan 100,000 penambahan sesaat. Ia adalah prototaip untuk menguji kemungkinan bantuan pelayaran berkomputer dalam kapal terbang. Datasaab ialah bahagian komputer pengeluar pesawat ,Saab.. pembuat jet pejuang untuk Sweeden.

BRLESC I(1962)

Singkatan bagi Ballistic Research Laboratories Electronic Scientific Computer. Seperti namanya yang dicadangkan ini,komputer ini di reka khasnya untuk tugasan ketenteraan dan saintifik. Ia mampu melakukan 5 juta operasi sesaat dengan memori 36 kilobait.

 

Honeywell 200(1963)

Dibina untuk bersaing dengan komputer komersial yang mampu dimiliki dari IBM. Bahasa himpunan natif  yang digunakan untuk memprogramkan komputer ini dinamakan Easycoder. Bahasa himpunan senang(easycode)?,yup… masa tu bahasa himpunan(assembly language) dikira sebagai senang.

 

UNIVAC 1108(1964)

Juga sebuah komputer berasaskan transistor dan mampu menampung 3 CPU/processor dan mempunyai memori hingga 1MB atau lebih. Memorinya menggunakan litar bersepadu (agak jarang pada masa itu) bukan memori teras filem nipis yang digunakan pada model terdahulu, iaitu 1107.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,888 times, 5,369,257)

Hasil carian :

(Visited 182 times, 5,369,257)

Kenangan silam part-2

Ok,sambung balik entri hari tu… kenangan silam

 

He-Man…

ikan laga… kan?


ok,cukupla untuk hari ni… skrg ni jom kita g jenjalan kat blog rainbowcloudy,ainnur dan dwaty dan jangan lupa like page blog ni ye

Hasil carian :

(Visited 232 times, 5,369,257)

Kenangan masa silam

Sape yang lahir tahun 80’an macam aku mesti kenal benda2 ni… aku tengok budak2 sekarabf dah xde main benda2 ni semua. semua dah ada kat internet. benda2 ni semua dah jadi kenangan je

filem back to the future

yang ni aku suke… pembalut chewing gum tu ada tatoo lekat.. tapi bila mandi je die dah longgar

aku gerenti budak2 skrg xtau camne nk main guli kan?

ok, skrg kite g pulak ke blog  vida, yousuf dan manja

Hasil carian :

(Visited 247 times, 5,369,257)