Apa beza antara blogspot dengan wordpress?

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca blog alongxp.com, masih ramai lagi rupanya yang tak tahu apa beza antara blogspot dengan wordpress.

Ada blogger yang dah mula tertarik dengan wordpress, tapi takut sangat nak berhijrah kepada wordpress, sebab boleh dikatakan besar juga lah perbezaan antara 2 platform blogging ni.

beza antara blogspot dengan wordpress

Tapi pada saya, kalau korang boleh belajar menggunakan blogspot, kenapa tak boleh belajar menggunakan wordpress? berhenti dari duduk goyang kaki di zon selesa, berhijrah lah, mungkin ada hikmah yang lebih baik.

Tapi ada jugak orang yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia blogging yang tanya saya apa beza antara blogspot dengan wordpress bila saya tanya dia, dia nak guna blogspot atau wordpress untuk blogging?

Ada juga client yang mintak saya buatkan blog yang tanya apa beza antara 2 platform blogging ni. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 219 times, 5,369,458)

Cara install wordpress melalui Softaculous

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com, apa khabar? Hari ni saya nak kongsikan Cara install wordpress melalui Softaculous.

Softaculous adalah salah satu skrip pemasangan-auto atau auto-installer script. Ia membolehkan anda untuk install aplikasi web popular seperti WordPress dengan mudah, dengan beberapa klik dan tanpa pengetahuan teknikal yang tinggi.

cara install wordpress

Syarikat penyedia webhosting seperti ServerFreak dan Gempakbox menggunakan Softaculous dalam control panel yang disediakan mereka.

Cara install wordpress melalui Softaculous

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 234 times, 5,369,458)

Perlukah bertukar ke wordpress?

Perlukah bertukar kepada wordpress?

Korang nak jadi lebih serius dalam dunia blogging dan terlintas dalam fikiran, perlukan bertukar ke wordpress? Kalau tanya saya, pastinya jawapan saya YA!!

Kenapa perlu bertukar ke wordpress? Apa kelebihan wordpress?

bertukar ke wordpress

Ok, ni saya cerita dari blogspot ke selfhosted wordpress ok. Kalau tak faham apa itu self hosted wordpress, boleh baca kat entri sebelum ni, apa beza wordpress.org(self hosted wordpress) dengan wordpress.com Continue reading

Hasil carian :

(Visited 145 times, 5,369,458)

Beza WordPress.com dan WordPress.org

Beza WordPress.com dan WordPress.org

Apa beza WordPress.com dan WordPress.org ? Nampak macam sama, wordpress juga, tapi ada beza antara wordpress.com dengan wordpress.org yang kebanyakkan orang tak tahu. Terutama pengguna blog wordpress.com sendiri.

beza wordpress.com dan wordpress.org

Alah, saya dulu pon tak tahu juga beza wordpress.com dan wordpress.org, agak lama saya guna wordpress, tapi saya tak tahu yang wordpress ada 2 identiti berbeza iaiatu wordpress.org dan wordpress.com.

Biar saya terangkan sikit apa itu wordpress.com dan apa itu wordpress.org. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 135 times, 5,369,458)