Review Windows 10 oleh Alongxp

Review Windows 10 oleh Alongxp

Review Windows 10 oleh Alongxp. Siapa alongxp? sayalah.. huhu… kenapa ada oleh alongxp? sebab saya review windows 10 ni dari sudut mata saya sebagai seorang pengguna biasa, sebagai juruteknik komputer, sebagai perunding teknologi maklumat, sebagai seorang yang edit gambar, sebagai seorang jurugambar, sebagai seorang blogger, sebagai seorang pembuat laman web a.k.a webmaster, dan banyak lagilah peranan saya dalam dunia komputer dan teknologi maklumat ni.

alongxp dot my

Saya dapat notification yang laptop saya dah sedia untuk upgrade ke windows 10 masa hari selasa hari tu, dan saya teruskan proses upgrade malam tu jugak, tapi baru sampai 30%, dah fail.

review windows 10 by alongxp

Dan saya sambung pagi esoknya, lama jugalah nak download sebab saya guna streamyx 1mb je, dekat maghrib baru siap download dan proses upgrade windows 10 selesai dalam pukul 8 lebih. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 150 times, 5,352,246)

Cara senang backup bookmark mozilla

Cara senang backup bookmark mozilla

Saya dah lama nak buat entri pasal cara senang backup bookmark mozilla ni, bukan setakat backup bookmark, dengan cara ni, kita boleh backup bookmark, history, add-ons dan seperti yang korang boleh tengok kat bawah ni.

cara senang backup bookmark mozillaMacam saya cakap tadi, dah lama nak tulis artikel pasal cara senang backup bookmark mozilla ni, tapi saya rasa macam, tak perlu, sebab saya ingat tak ada orang nak ambil peduli pasal benda ni.

Hinggalah satu hari, si gadis, tak, mak orang yang lekat lekit ni tanya kat group whatsapp, cara senang backup bookmark mozilla. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 142 times, 5,352,246)

Susah ke buat laman web?

Susah ke buat laman web ? tanya seorang rakan tempat kerja saya kat saya beberapa bulan lepas masa saya cerita saya sibuk dengan beberapa projek nak siapkan laman web. Saya pon tak tahu nak jawab macam mana.

Sebab benda yang susah pada saya, kadang-kadang adalah benda yang senang pada orang lain, kadang-kadang memang susah pada orang lain, tapi yang pasti, yang senang pada saya biasanya susah pada orang lain. haha… sampai ada seorang kakak ni cakap “benda yang susah yang dia reti, buat, kalau benda senang tu yang nanti dia tension”

Kenapa dia cakap camtu? sebab masa tu dia mintak saya tengokkan border dalam word, saya cakap la “akak macam la tak kenal saya ni, microsoft office kan saya fail”, pastu sorg lagi akak bersuara “ai, buat laman web yang susah tu ko pandai, microsoft office ko gagal?” tu yang akak tu jawab¬†“benda yang susah yang dia reti, buat, kalau benda senang tu yang dia tension” Continue reading

Hasil carian :

(Visited 169 times, 5,352,246)

Antivirus apa yang paling bagus ?

Kerja fulltime saya adalah juruteknik komputer, jadi saya selalu diajukan soalan ” Antivirus apa yang paling bagus ?” Secara jujurnya la kan… itu adalah soalan yang saya paling susah nak jawab. Kenapa pulak? “Bukan ke antivirus ni yg paling bagus?” tanya z, ” eh taklah, antivirus yg tu yg bagus, betul tak? ” balas s kepada z sambil tanya kepada saya.

antivirus apa yang paling bagus
Jawapan saya “no komen” sebab apa? sebab tak ada syarikat antivirus yang nak sponsor saya… hahahaha… sebenarnya, saya pon tak tahu antivirus apa yang paling bagus, saya tak guna antivirus pada kebanyakkan pc / laptop peribadi saya, sebabnya, saya biasanya guna item operasi ubuntu.

Dan kalau saya guna windows sekali pon, adalah amalan-amalan yang saya guna. Takdelah main hentam aje… contohnya kalau nak install apa-apa aplikasi, saya hanya download aplikasi yang dikenali betul je, bukan gooogle, download, install dengan tak baca apa pon, main next-next je. Banyak masalah pc bukan masalah virus pon, tapi komplikasi / konflik driver, komplikasi / konflik program, hingga mengganggu fail-fail utama windows.

Tambahan, bila cucuk pendrive, kalau dia keluar autoplay macam dalam gambar kat bawah ni, pilihlah open folder to view files, janganlah ditutup dialog box tu, lepastu bukak kat my computer, main double klik je icon pendrive tu, kalau ada skrip autorun untuk runkan virus dalam tu, dan anda double klik. TAHNIAH!!! anda telah menyebarkan virus ke dalam komputer yang anda guna, ada antivirus pon tak guna kalau anda lebih laju dari antivirus, antivirus baru ‘ke garisan…’ anda dah sampai ke garisan penamat. Jadi antivirus apa yang paling bagus sekali pon tak guna kalau anda lebih laju dari antivirus.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,878 times, 5,352,246)

Kalau pc tu ada antivirus, masa kat my computer tu, klik kanan pada ikon pendrive tu, klik scan guna antivirus.

Tu yang lepastu macam macam la masalah yang timbul, antaranya folder dalam pendrive semua jadi shortcut macam post saya sebelum ni.

Windows_7_AutoPlay_USB

tapi kalau ada keluar autoplay, tolonglah baca dan bezakan antara open folder using windows explorer dengan yang macam kat bawah ni.

autoplay-usb untuk run virusTengok dan BACA tulisan warna kelabu bawah Open folder to view files tu, sepatutnya anda pilih yang tulis using Windows Explorer, bukan yang Publisher not specified. Yang tu adalah skrip autorun yang akan runkan virus, ayat pendek nya, anda runkan virus.

Banyak cara nak elakkan virus sebenarnya, tak payahlah nak install banyak sangat aplikasi yang kononnya nak bagi komputer laju, laju lajulah komputer anda dijangkiti masalah dan lebih teruk lagi, mungkin data anda akan disedut oleh mereka yang tak bertanggung jawab.

Bukanlah saya nak kata antivirus tak penting, agak penting sebenarnya, tapi janganlah obses sangat sampai instal 2-3 antivirus dalam 1 komputer, 1 antivirus dah cukup. Kalau install lebih dari 1 antivirus, diorang gaduh dalam tu, last-last satu pon tak delete virus tu.

Hasil carian :

(Visited 194 times, 5,352,246)