Virtualbox – komputer dalam komputer

Alkisahnya nak cerita pasal virtualbox ni bila ada rakan sejawatan tak tahu ape benda virtual box tu, xpela… saya dulu pon tak tahu gak… bila sorang sifu ni asyik sebut virtual machine je.

Saya google la apa benda virtual machine tu, dan salah satu software popular bagi menghasilakan satu virtual machine ni adalah virtualbox ni la.

Maksud virtual machine pulak, maknanya mesin maya, maksud lebih jelas lagi, satu komputer maya, atau senang cakap, kita buat satu komputer dalam komputer kita. Kat bawah ni contoh ubuntu dalam windows saya

ubuntu dalam windows

Contohnya macam ni, kitorg bincang dalam group whatsapp hari tu, pasal internet slow, tahap siput khinzir punya slow, saya tunjuk la saya tengah update ubuntu saya, ok je.

Sorang kawan cakap , nak gak pakai ubuntu, tapi malas nak buat dual boot, nanti bila nak guna windows, kena boot balik, pastu bila nak pakai ubuntu, kena boot balik. Saya cakap yang saya guna ubuntu dalam windows, guna virtualbox.

Sebagai seorang yang guna linux vps, saya perlu biasakan diri saya dengan linux, dah banyak kali dah saya ranapkan ubuntu saya, nasib baiklah guna virtual box ni, bila ranap, buang je terus, install yang baru. Jahanamkan lagi, buat lagi. hehehe

Dengan adanya dropbox, jimat sikit, kita boleh cuba bermacam-macam jenis sistem operasi tanpa perlu banyak komputer, kalau kita ada satu komputer yang high performance, lagi bagus, lagi tinggi performance virtual box tu kita boleh buat, tak delah sangkut-sangkut sangat

komputer dalam komputer

Banyak kegunaan virtual box ni, lain orang lain tujuan kegunaan dia, lagi otai, lagi lainlah fungsi dan kegunaan dia. Macam saya, virtual-virtual machine dalam dropbox ni selalunya saya buat sebagai sand box, maksudnya satu tempat dalam tempat lain tanpa mengganggu tempat yang lain. Contoh dunia nyata sandbox ni macam dalam gambar kat bawah ni

kotak pasir sandbox

image dari www.kidkraft.com

dia buat satu kotak, dalam kotak tu ada pasir, untuk budak-budak buat istana pasir ke ape dan kotak pasir atau sandbox ni diletakkan kat belakang rumah ke, kat garaj parking kereta ke kat dapur ke. Maknanya, mereka boleh buat istana pasir tanpa perlu ke pantai, hanya kat rumah, tanpa perlu membawa pantai ke rumah… bak kata orang, kalau takut dilambung ombak, jangan berumah ditepi pantai, tapi kalau nak buat istana pasir, tapi tak berani buat rumah ditepi pantai, kita buat sandbox.

Kalau anda jenis orang yang lebih selesa dengan dua monitor macam saya, dropbox ni boleh disetting berapa monitor yang kita nak guna. ada settingnya.

setting monitor komputer dalam komputer

dipendekkan cerita, virtual box ni sama macam komputer biasa, cuma ianya maya.

Hasil carian :

(Visited 398 times, 5,369,266)

Terasa popular lak hari ni…

Minggu lepas along dapat emel dari nuffnang… untuk jemputan ke sidang akhbar atau Press Conference bersama dengan Yuna untuk People Power ‘Online’ Concert. So pagi tadi, selepas 2 kali sesat(1st nak cari Jaya One ni.. pastu sesat nak cari Tempat ni)… along sampai gak ke the Bee kat Jaya One ni…

sampai je kat situ.. macam biasa la… ushar2 dulu… nampak ada goodie bag hotlink byk2… so try je pegi n tunjuk emel yg dpt tu sambil tanya betul ke ni tempat tu.. so mmg betul… then amek goodie bag tu, isi borang, pastu terkebil2 nk cari tempat duduk… sume meja dah ada org, so xtau nk dok mana… menggamble kan diri utk tegur sorg brother ni,”ada org x bang?saya dok sini boleh?” brother tu jwb xde org n boleh so along pon dengan rasa malu2 dudukla… so mula la berbual ngan brother tu… nama die azlan… bukan azlan n the type writer ye… die azlan author / owner bagi blog alan baik oleh kerana kat dlm tu agak bising, so sesi perkenalan tu still berjalan,tapi tahap pendengaran jd terbantut… so bro azlan ni die bg kad die… skali tgk… mak aih… ini bukan calang2 org ni… huhu… xlama kitorg bebual, yuna pon sampai…

pastu berjalan la sesi sidang akhbar/sidang media/press conference tu…

yuna pandang mana tu? hehehe

sempat lagi tu snap kasut yuna yang tinggi tak ingat…

yuna tunjuk demo untuk mendaftarkan diri untuk online concert yg dia akan perform tu…

pastu kitorg yg blogger2 ni x melepaskan peluang nak bergambar sesame sendiri… hehehe…

kak ina kl dan alan

alongxp dan cik epal? haaa… time ni la along rasa agak bangga sbb bila along kenalkan diri sbg alongxp cik epal leh ckp “owh… tau.. rs cam penah masuk blog tu” perghh… bangga siot… nasib baik along dah kawin, klu x, mau along cube kuasa mengayat yg ada pada diri ni… hahaha…

tu dia… bukan main mesra lagi cik epal ngan yuna… tapi xpe…

kitorg yg blogger lelaki ni pon nak jugak bergambar ngan yuna kan?hehehe…

masa dah nak balik tu, along ngan bro alan ni dok amek gamba tag nuffnang tu… pastu ada la satu goodie bag sesat kat situ, along dah nampak dah, dok bebual2, skali along terambik skali goodie bag tu… maknanya along dah ada 2 la.. tapi cd dalam tu dah xde dah… tinggal fail je… cd ape? cd ni ha….

haha… jeles x? DAPAT tu beb…

ok la… skrg masa untuk korg yg nk tengok virtual concert tu booking tiket tu lak… masuk ke nowyoucan.my/yuna

virtual concert akan berlansung pada 14 disember 2011 jam 8 malam.

hanya 10,000 tempat je yang akan dapat tengok konsert ni… so book skrg kat nowyoucan.my/yuna dan login menggunakan nombo tpon n fb korang… sape cepat die dapat… along pon org ke 252 register tadi… sapa lambat? xdapek den nak nolong eh… hahaha

Hasil carian :

(Visited 241 times, 5,369,266)