Idea untuk menulis blog

Idea untuk menulis blog

Tak ada idea untuk menulis blog bukan benda yang pelik, bukan benda yang luar biasa, bukanlah sesuatu yang jarang dijumpai oleh seorang blogger.

Tak kira blogger baru atau blogger lama, hampir semua blogger akan jumpa masalah tak ada idea untuk menulis blog. Tak ada idea juga salah satu sebab kecil kenapa saya update blog setiap 2 hari.

Disebabkan itu juga, saya biasakan diri saya untuk membawa pen dan kertas ke mana-mana, pergi makan, pergi mandi, pergi buang air besar, masuk tidur, pergi merokok dan lain-lain masa.

Bila dapat idea, tapi masa tak mengizinkan, saya tulis tajuk dan point penting atau keyword yang saya rasa bagus untuk digunakan atau ada potensi orang cari di enjin carian.

Kadang-kadang bila saya tak ada idea untuk menulis blog, saya baca balik entri-entri lama saya.

Bukan setakat dapat idea,  malah saya dapat tengok balik gaya penulisan dan buat pembetulan pada ayat dan ejaan saya.

Ok, saya nak bagi cadangan idea untuk menulis blog, ianya mungkin boleh menghasilkan lebih dari 1 entri.

Saya cadangkan anda tulis tentang perkara-perkara di sekitar tempat tinggal anda, atau tempat kerja anda atau kampung anda.

Nampak macam benda tak popular, tak hot, macam tak ada orang nak baca, tapi ini hakikat yang anda perlu ingat!

Anda menulis di blog, di internet, di sebuah tempat yang tiada sempadan. Jadi, ada macam-macam jenis orang yang mungkin akan masuk ke blog anda melalui enjin carian seperti google, yahoo, bing, bang, boom dan sebagainya.

Mereka, pembaca atau pengguna internet tu mungkin seorang suami kepada seorang isteri yang mengidam makanan yang mungkin hanya ada di tempat anda.

mereka mungkin bakal pengantin yang nak mencari homestay di kawasan anda untuk rombongan keluarga mereka.

Mereka mungkin pengembara yang belum sampai ke tempat anda kerana tak pernah tahu pasal tempat menarik yang anda ceritakan tu.

Mereka mungkin adalah orang yang akan berpindah ke kawasan kejiranan anda?

Mereka mungkin pencinta sejarah yang mencari cerita yang mana, bila anda tulis pasal tempat anda, barulah mereka tahu.

Anda mungkin ada idea untuk menulis blog anda, tapi anda rasa cerita tu sampah semata-mata.

Tapi cerita yang anda sangka sampah tu mungkin emas, intan, berlian pada orang lain. Jadi anda secara tak langsung telah menyebarkan sesuatu yang sangat besar nilainya.

Macam saya katakan dalam entri permulaan dalam dunia blogger dulu, just blog!!

 

Hasil carian :

(Visited 100 times, 5,350,921)

Guna media sosial untuk buat duit

Hari-hari ada orang guna media sosial, untuk berhubung perkara penting, serius, suka-suka, menabur fitnah, skodeng, cari keburukan orang, tak kurang juga yang guna untuk berdakwah, dan melakukan perkara baik, ada orang buat bisnes online, tapi tak semua orang guna media sosial untuk buat duit. Macam mana nak guna media sosial untuk buat duit kalau tak ada modal? tak ada produk? tak ada ilmu?

Jadi disini saya nak kongsikan satu cara macam mana kita boleh guna media sosial untuk buat duit? macam yang saya cakap sebelum ni, dalam entri iklan di blog – sumber pendapatan blogger… nak kaya tu belum tentu, tapi dengan kos sara hidup yang makin menghimpit ni. kita tidak boleh tidak kena cari sumber kewangan tambahan.

Apa yang saya nak kongsikan ni nama dia 8share, benda ni dah lama dah… bertahun-tahun lamanya dah bertapak, saya sendiri dah beberapa kali merasa duit dari hasil saya gunakan media sosial untuk buat duit melalui 8share ni. Apa yang bagusnya 8share ni, dia tak banyak songel, orang klik apa yang kita kongsi, pautan tu dibuka, siap loading, kita dapat earning. Tak macam kebanyakkan pengiklan yang berkonsepkan benda yang sama, orang dah klik, pautan dah terbuka sampai habis loading pon belum tentu dikira.

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,350,921)

Sebelum ni saya pernah buat entri yang lebih kurang sama, tapi masa tu nama dia says.my, sekarang says.my tu dah makin berkembang sampai ke banyak negara, kempen atau disebut sebagai special dia pon dah makin banyak… terlalu banyak special untuk kita pilih. takdelah seminggu tu, sampai kita kongsi benda yang sama lebih dari 3 kali, walaupun tiap-tiap hari kita cuma kongsikan special ni sekali je sehari.

Baiklah, untuk mulakan langkah untuk buat duit melalui internet atau media sosial ni, apa yang perlu kita buat adalah klik link dibawah untuk mendaftar.

Daftar 8share

daftarkan diri, isikan maklumat diri anda. tak salah pon nak isi butir peribadi. InsyaAllah selamat.

Buka akaun online

Bila dah siap daftar, apa yang kita nak buat? Kita login…. bila kita dah login, kita akan nampak paparan lebih kurang macam ni…

dashboard 8share

Yuna 8share

awek ni nama dia yuna, dia akan bagi panduan dan info tentang 8share, dan dia gak yang akan selalu emel korang kalau ada peluang nak buat duit secara online.

So korang boleh klik pada okay, let’s go untuk memahami 8share ni atau boleh klik pada no, i’m good kalau rasa korang dah betul-betul faham macam mana nak guna 8share ni.

Bila kita dah login, dah selesai dengan yuna, kita tengok senarai “special” yang ada, pilih satu yang agak berkenan dihati. kalau diperut pon tak salah.


guna media sosial untuk buat duit

 

ok, mana yang kita dah pernah share sebelum ni dia akan tulis kat kotak hijau tu reshare this special, maknanya kita dah pernah share, dan mungkin kita nak share lagi.view this special

mana yang kita belum pernah share, dia akan tulis view this special…. kenapa dia tulis view this special ? kenapa tak tulis share this special ? Sebabnya kita akan tengok kat bawah ni…

Bila kita klik view this special, dia akan tunjukkan langkah apa yang perlu dibuat dan apa yang akan org lain tengok bila klik link kita tu. Jadi kita tahu apa yang kita kongsikan, pilih ayat yang sesusai dan copy pautan unik.

Langkah 1:

tahu apa yang anda kongsikan

nampak tak kat sebelah bucu kanan bawah tu ada tulis visit the website? klik situ untuk tengok apa yang bakal kita kongsikan. Bila kita dah faham, kita teruskan dengan

Langkah 2:

pilih mesej

Pilih mesej yang akan digunakan, pilih betul-betul ikut selera anda, bila masa ayat ni akan keluar? Kita tengok lepas ni ok? sekarang ni

Langkah 3:

share link

 

klik pada get your unique share link, nanti dia akan berubah rupa jadi macam ni….

copy link 8share

maka kita copy link tu, lepas tu kite g kat facebook, kite paste link tadi kat kotak status…

paste link 8share

tengok kat preview, ayat mesej yang kita pilih kat step 2 tadi yang keluar… tula pentingnya…

lepas preview tu dah keluar, kalau kita nak padam link tadi pon boleh… sebab kalau orang klik kat preview tu dia akan pergi ke link tadi gak… pastu olah la ayat yang menarik.

status facebook kaya

Kite boleh tengok hasil pendapatan kita share tu dengan cukup senang, jumlah pendapatan sentiasa terpapar kat atas,

jumlah pendapatan

kalau nak tengok secara detail special mana yang banyak memberi pendapatan kat kita, kita klik kat nilai duit tu, akan keluar pop down yang menunjukkan special yang memberikan pendapatan lumayan.

Kalau korang jenis tak rajin sangat nak menghadap pc atau laptop. atau tak sempat nak guna pc atau laptop, korang boleh install kat smartphone korang, terdapat versi untuk android dan ios.

8share android ios

Senang je kan? apa lag? join 8share ni cepat-cepat dan semoga berjaya. Kalau tak keberata, boleh klik salah satu special kat bawah ni.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,878 times, 5,350,921)

Hasil carian :

(Visited 411 times, 5,350,921)

External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 173 times, 5,350,921)

10 Gadget menarik untuk pejabat

beberapa gadget menarik untuk pejabat anda…

mati bunuh

Dead Fred Pen Holder – yang ni korang takkan disabit kesalahan kerana membunuh.. jangan risau

 

Dead Fred Pen Holder

Military Bullet

Military Bullet Pen – agak2 kalau bawak ni,kena tahan ngan polis tak?

UNIQUE 50 Caliber Machine Gun Rifle Military Bullet Pen

tape holder – unik,tapi jangan salahkan along klu bos korang marah sbb letak kasut atas meja… hahaha

Scotch Shoe Dispenser with Magic Tape

phone holder

hand cell phone holder

Desktop  Hand Cell Phone Holder

business card

business card and pen holder

Metal Unique Desktop Pen/business Card Holder Office Girl

memo holder

Aksesori meja Tape Dispenser Pen Memo Holder Clip

Desk Accessory: Tape Dispenser Pen Memo Holder Clip Storage 

asah pensil

pengasah pensil berbentuk apel yang menggunakan bateri

Battery Operated Apple Design Pencil Sharpener

paper clip

Kitchen Sink Paper Clip Holder

Kitchen Sink Paper Clip Holder

murder ink

Sticky Note Pad and Pen Set

Murder Ink Sticky Note Pad and Pen Set

gelang getah

Rubber Band Holder

Suck UK Dead Mike Rubber Band Holder 

hehehe… suke tak? kalau suke, beli je… klik kat gamba atau link bawah gambar tu… skrg ni jom kita pegi melawat blog yun a.k.a shinju, chenta dan ~ aku dan die ~

Hasil carian :

(Visited 238 times, 5,350,921)