ada apa dengan mykad – ic malaysia

ada apa dengan mykad – ic malaysia

mykad adalah kata ganti nama diri bagi ic malaysia kan? hehehehe… Tak boleh tahan dari menulis pasal ic malaysia ataupun disebut sebagai mykad bila baca entri blogger lelaki pasal fungsi mykad.

Dek kerana perasaan tak puas hati yang membuak-buak, saya komen kat entri tu pun tak habis, jadi saya nak luahkan seluah-luahnya kat sini.

ic malaysia

Kucha lana a.k.a blogger lelaki senaraikan pelbagai fungsi yang ada pada mykad (sepatutnyalah), tapi tahukah anda ic malaysia yang anda bawak ke sana kemari tu ada fungsi tu?

Mungkin anda tahu ic tu ada fungsi tu, tapi pernahkah anda diberitahu macam mana nak guna fungsi-fungsi tu?

fungsi mykad

Ok, ni senarai fungsi yang ada pada sebuah ic malaysia atau mykad anda yang saya copy paste dari blog blogger lelaki

  • Kad Pengenalan
  • Lesen Memandu
  • Passport
  • Prasarana Kekunci Awam
  • Touch N Go
  • Dokumen Kesihatan
  • e-Tunai
  • Kad ATM
  • Kad Frequent Travellers Card (FTC)
  • e-Pasartani@FAMA
  • Pendaftaran Nelayan
  • MyPesara
  • Orang Yang Kompeten (OYK)
  • e-Kasih
  • Loyalty Card – Mykad Smart Shopper

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,878 times, 5,351,490)

 

Ok, kalau fungsi yang pertama, iaitu kad pengenalan, semua orang tahu kegunaannya terutama sekali yang selalu pergi klinik atau kena tahan masa road block. Kalau tak bawak, kena marah, paling teruk pon kena saman.

Lesen memandu, ok… part ni lah yang buat saya nak terbitkan entri pasal ic malaysia yang dikenali sebagai mykad ni.

Tak tahulah sekarang macam mana, tapi satu masa dulu, masa saya baru masukkan detail pasal lesen saya ke dalam mykad saya, dan saya sampai di satu road block, saya bagi ic je.

Pihak berkuasa tu mintak lesen saya. saya jawab ada “dalam tu, saya dah masukkan maklumat lesen saya dalam tu” sambil menunjuk ke arah ic saya. Pihak berkuasa tu jawab,kami tiada alat untuk baca mykad.

Dalam hati saya, kenapa sediakan perkhidmatan ni kalau tak semua pihak tak ada kemudahan untuk benda ni?

Kalau sekarang saya tak tahulah, sebab malas nak panjang cerita, malas nak berdebat, berhujah, bila umur dah banyak ni, masa tu terasa sangat singkat. Terasa dah banyak buang masa.

Passport?? abes tu nape orang dok bawak lagi buku merah tu? macam mana passport dalam mykad tu berfungsi? no komen.

Prasarana Kekunci Awam… hentah, mungkin sebagai verifikasi macam yang selalu orang bank buat kot.

Touch n go dalam mykad adalah satu-satunya fungsi mykad yang selalu saya guna, selalu tu taklah selalu sangat-sangat, tiap2 kali lalu tol je. Ramai yang tak tahu macam mana nak guna, so boleh baca kat sini >> guna mykad sebagai touch n go <<

Dokumen Kesihatan, so far, kalau kat selangor ni, ic malaysia kita ni memang digunakan, tapi sebagai kad pengenalan, pergi klinik, diorang ambil mykad kita, salin semua atas kertas atau kad atau buku sebagai dokumen kesihatan kita.

Apa yang saya nampak, kalau wife saya pergi buat checkup, buku mengandung tu lah yang dibawak. tak pulak bawak ic semata-mata.

Macam tulah kalau saya pergi derma darah, buku merah tulah saya bawak, tak de pulak bagi ic semata-mata.

ic malaysia bermutu tinggi ni dah 14 tahun dah dilancarkan, tapi bila fungsinya boleh digunakan sepenuhnya? 14 tahun lagi? 24 tahun lagi? 34 tahun lagi?

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,351,490)

 

Yang nampak makin popular sekarang ni adalah Loyalty Card – Mykad Smart Shopper tu jelah yang saya nampak. Tapi tak tahulah kan?

Hasil carian :

(Visited 588 times, 5,351,490)

touch n go punye cerita… korg tau?

Bnd ni dah lame aku tau, dan aku rasa cam tak perlu aku nk publish bnd ni kat blog,tapi lepas aku bgtau kat membe aku soh topap je touch n go kat ic n die jwb “boleh e?”aku rs cam, ape salahnye aku share kan? sbb byk je bnd2 yg asalnye aku rase remeh, tapi bile aku share, ramai rupenye yang tak tau. cam entri pasal cermin blind spot tu.

cube korg tgk kat belakang mykad korg tu,ade tak tulis touch n go camni.

touch n go

ni bukan ic aku, ni contoh je… so xyah la klik kat gamba ni

 

aku dulu pon penah tengok bnd ni,tapi aku tak penah pon topup touch n go kat mykad ni, sampai la satu kejadian, aku g amek sepupu aku, lpas amek tu,aku singgah kat petronas kat damansara damai, topap la kad touch n go(bukan yg kat mykad) kat mesin ATM maybank sebanyak RM100,sebab masa tu aku nak balik johor, dekat2 ngan mesin tu adela rack jual sunglass, lpas topup touch n go tu, aku tak masukkan dlm wallet kad tu, aku pegang, sambil tu aku belek2, berkenan, aku pon g bayar sunglass tu. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 2,193 times, 5,351,490)