3 benda mitos kepada saya

3 benda mitos kepada saya

3 benda mitos kepada saya bermaksud, orang lain percaya benda tu, tapi saya anggap ianya mitos kerana perkara tu tak terjadi kepada saya.

benda mitos

3 benda mitos kepada saya yang saya maksudkan adalah: Continue reading

Hasil carian :

(Visited 166 times, 5,369,297)

Masalah tidur malam

Masalah tidur malam

Masalah tidur malam ni saya dah hadapi dah masuk 6 tahun, kejap je masa berlalu kan? tak sedar pon 2009 tu adalah 6 tahun lalu, rasa macam baru je.

masalah tidur malam

p/s: pic ni buat saya teringat kat seseorang…

Bila kira macam tu, mulalah diri ni terasa tua, tapi bak kata sorang tukang kebun ni, orang lelaki ni jiwanya muda. owh ok.

Masa tu saya teringat ayah saya “patutlah aku tak boleh challange bapak aku bawak keta”. Ok, takde kena mengena.

Kenapa saya buat entri masalah tidur malam ni? sebab penat dah jawab “kenapa kau tidur lewat?” dan sambungan komen kat entri blog imran.

Bukannya saya tak tidur, saya tidur, tapi tulah, 3 pagi, 4 pagi, kadang 5 pagi, kadang tak tidur langsung.

Kenapa saya ada masalah tidur malam ni? Macam si imran cakap dalam entri tak boleh tidur malam dia tu, banyak sangat fikir.

Well, tahun 2009 terjadi satu titik hitam dalam hidup saya, sejak dari tu, saya merangkak naik balik dengan susah payahnye.

Tapi hikmah dari titik hitam tu, menguatkan alasan kenapa saya guna nama ada perkataan XP, singkatan dari perkataan eXPerience. Bermaksud pengalaman.

Pengalaman adalah guru terbaik kata orang kan? Memang betul, dengan pengalaman tu, macam-macam lah saya belajar.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,888 times, 5,369,297)

Start dari 2009, saya banyak memenuhkan masa saya dengan macam-macam aktiviti, dan benda tu makin terbawak-bawak sampai otak saya dipenuhi dengan macam-macam idea.

Bukan tak cuba nak tidur awal, dah cuba… masalah┬átidur malam saya ni,┬ákadang dah terlelap, tiba-tiba tersedar.

macam baru-baru ni, last saya tengok jam sebelum saya lelap, pukul 3.45 pagi, lepastu saya lelap, rasanya lelap tu macam dah cukup lama dah, saya rasa dah dalam 2 jam dah saya lelap, bile tengok jam, 3.47 pagi.

Yang pastinya tarikh masih sama, maknanya bukan 3.47 pagi esoknya.

“Tak ngantuk ke?” ngantuk tu memang selalu sangat ngantuk, ngantuk tu benda biasa. Tapi mengantuk tak bermakna saya akan boleh tidur.

Kadang saya cemburu tengok orang lain boleh tertidur masa duduk, atau boleh boleh terlelap kat meja.

tidur duduk masa kerja

Walaupun benda tu nampak cam tak best, tapi untuk orang yang susah nak tidur malam macam saya, kalau dapat tidur duduk macam ni, mesti satu kelegaan kan?

Kadang-kadang saya cuba nak tidur waktu rehat tengah hari, kadang dapat lena yang agak lama, kadang, same macam kes kat atas tu, tidur berapa minit, tapi rasa mcam lama.

Macam-macam dah saya buat supaya saya boleh tidur waktu malam, siang tak tidur, malam tetap jugak tidur lambat.

Macam sehari sebelum entri ni didraf, malam sebelum tu saya tidur dekat pukul 3 pagi, lepastu siang tak tidur, malam tadi dekat pukul 4 baru masuk tidur.

Tu masuk tidur, lelap tak tahulah pukul berapa.

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,369,297)

Apa yang buat saya tak tahan bila tak boleh tidur malam ni atau susah nak tidur malam, adalah, biasanya saya dapat lelap, lepas pukul 5 pagi, pukul 6 lebih dah nak kena bangun, masuk kerja pukul 8. tu kadang terlajak tu.

Hasil carian :

(Visited 332 times, 5,369,297)

App alarm untuk yang susah bangun tidur

Beberapa minggu lepas,sorang kawan saya bgtau die ada mslh… masalahnye sama macam saya cerita dalam entri iq alarm clock dulu… iaitu masalah susah bangun tidur… bukan susah mcm mana.. mslhnye blh bangun jwb call.. reply sms ke hape tp pastu sambung tdo balik pastu bila bangun tidur yang sebenar-benarnya, tak ingat yang dh buat semua tu… kprg baca la entri iq alarm clock dulu tu nnt faham la kot…

LAMBAT BANGUN

Ok… die tanye saya…
Arel: ko ada mslh camtu tak?
Alongxp : ada.. dh lama dh…
Arel: bape lama dh?
Alongxp: lbh 10 tahun kot.
Arel: abes tu camne nk buat a?
Alongxp: pnh 1 ms mak aku call aku… bgtau….(baca kat entri iq alarm clock)tp aku ada 1 app alarm utk org cam kite… nama die extreme alarm clock free… insyaAllah blh bangun..

ok, inilah app alarm yang aku cakap tu… nama die alarm clock xtreme free. Free maksudnya tak payah nak kena bayar… boleh bukak kat app store – alarm clock xtreme free

 

app alarm

Contoh jumlah alarm orang yang susah nak bangun tdo. hahahaha

app alarm clock xtreme

Yang ni setting biasa korang nampak kat memana app alarm kot

setting app alarm

Ok, 2 gamba kat bawah ni setting yang special ckit, berbeza dengan app alarm yang lain…(kot hahahaha)

set app alarm

Ok, volume crescendo tu maknanya bunyi alarm tu akan bertingkek-tingkek (meningkat) dari seslow-slow volume sampai ke sekuat mana yang korang nak… andai kata telinga anak korang ni jenis kebal, tahan bunyi bising, santak la sampai 100%, tapi kalau diorang jenis telinga sensitif cam pokok semalu, pasang la seslow je… kang elok korang nak bangun nak g keje kang die bangun melalak nak ikut sekali kang masak lak korang nak melayan..

Ok, snooze method tu pulak… snooze tu maksudnya nak soh alarm tu diam kejap… untuk beberapa minit sementara korang nk mengeliat, sambung balik tidur, lagi beberapa minit kejut balik. kalau saya ni, snooze method saya adalah kena menyelesaikan masalah matematik, oleh kerana saya ni agak bijak dalam mencongak, mengalahkan makcik kantin yang menggunakan kalkulator, so saya pilih medium, die ada level easiest, easy, medium, hard dan hardest. itupon kadang2 saya boleh sambung tdo balik ahahaha…

Kalau nak hard pon boleh… takut kang bangun tdo ngan muke ketat lak sebab tertekan menyelesaikan masalah matematik nak bangun tdo tadi.

image

Dismiss lak, untuk mematikan alarm terus, saya pilih captcha, sebab saya tak suka captcha… hehe… susah beb… nak kena masukkan nombor, huruf besar, huruf kecil, kena tekan shift la hape la…

so harap app alarm ni membantula orang yang bukan susah nak bangun tidur, tapi selalu tertidur balik hehehe… selamat mencuba

Hasil carian :

(Visited 384 times, 5,369,297)

mimpi siang hari yang menakutkan!!!

saya jarang tidur siang… antara sebabnya, sebab tidur kejap memang tak memuaskan… dalam seminggu, kalau ada tidur siang pon, weekendlah harinya… tu pon sangat jarang… tambah2 kalau mrs. alongxp ada kat umah… tapi tadi,lebih kurang pukul 2 lebih, dekat2 pukul 3, die layan muvie┬ásorcerer and the white snake.. die suka sangat tgk citer tu… ntah dah berapa belas kali die tengok citer tu… saya dah naik bosan, sampai saya tertidur…

tau2 saya tersedar dalam pukul 5 suku.. Ya Allah… menakutkan tul mimpi tu, bila saya celik mata, saya cari mrs.alongxp, terus saya cakap, mimpi rupanya… terus takut nak lelap balik… mimpi yang sangat menakutkan beb… benda ni pernah jadi skali… masa tu saya difitnah… tapi kali ni(dalam mimpi), saya betul2 dah buat silap, dalam mimpi tu, saya terjaga dari tidur, dengan kepala yang mamai, saya dah buat silap yang menghancurkan hidup saya kali ke dua, keadaan dan orang sekeliling tak bagi peluang untuk saya betulkan keadaan… damn…

tak tau camne nak cerita.. tu yang tak pasal2 saya yang tak pandai melukis, dan dah lama tak melukis ni tetibe melukis gambaran masa dalam mimpi tu…

tapi… dek kerana bila melukis tu, terbayang balik mimpi tadi… saya tak dapat nak siapkan lukisan tu… walaupun tibe, saya boleh melukis selancar otai meluksis… tapi oleh kerana trauma yang melanda… menikam2 jiwa… saya tak jadi nak siapkan n upload kat sini…

huh… serius menakutkan… harap2 tu hanya mimpi yang takkan datang lagi, sama ada dalam mimpi atau realiti…

(Visited 91 times, 5,369,297)