Buka kedai online tapi tak ada stok?

Buka kedai online tapi tak ada stok?

Buka kedai online tapi tak ada stok? Ye saya yakin anda yang buka link ni mesti ada pengalaman atau baca atau dengar ada orang beli barang online, dah bayar dah, pembelian dah confirm, tunggu punya tunggu, barang tak sampai-sampai.

Bila tanya dengan penjual online tu, dia kata dia belum ada stok, masa tu mesti korang nak marah, macam mana dia boleh buka kedai online tapi tak ada stok kan?

buka kedai online tapi tak ada stok

Kaki beli barang online mesti penah merasa pengalaman macam ni, sekurang-kurangnya sekali kan?

saya pon pernah kena benda ni, masa nak beli tablet lukisan digital, sebelum saya beli dengan penjual yang saya cerita dalam entri tu, saya dah beli dengan penjual lain, beli siang, malam tu dia emel kata stok tak ada, mintak refund, lambat sangat baru dia balas. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 180 times, 5,348,158)

External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 173 times, 5,348,158)

Macam serupa je…

Orang kata kita ni ada 7 kembar kan?tu orang kata la bukan saya kata… hahaha… tapi rasanya kebanyakkan gambar kat bawah ni bukan kembar.. hahaha

kembar makhluk

harryorang lamastar wars

sumber

 

jom kita ke blog gpatieabidfarrah yong dan like page fb alongxp.com ok?

(Visited 51 times, 5,348,158)

isteri dera suami , pelik tapi benar…

ni pasal berita dalam akhbar metro semalam yang bertajuk Makin ramai suami didera,bunyi macam kelakar, macam mengarut je kan? dulu aku pon pernah ketawa, tapi sampai satu masa, aku percaya, dan makin banyak aku dengar. sama lah macam sorang cina,mekanik tempat aku selalu servis kereta, memula dia pon tak percaya, yalah, masyarakat kita biasanya akan menyalahkan lelaki, sape cakap nasib lelaki sentiasa dibela? zaman sekarang ni, nasib perempuan yang selalu dibela,lelaki jadi mangsa dah makin meningkat..

 

Yeee… korang boleh bidas,bidas la semahu mahunya… hari ni korang leh tepuk meja, menaip ngan rasa marah sebab tak puas hati,sebab tak setuju, tapi jangan terkejut kalau satu hari nanti,korang berdepan ngan situasi ni, korang sendiri yang dipukul, korang sendiri tengok abang korang, adik korang atau sesape yang rapat ngan korang hadapi masalah camni…

Antara punca-punca benda jadi camni, bile suami isteri bekerja,kadang pangkat si isteri lebih besar daripada si suami,bila dah pangkat si isteri dah lebih besar dari suami, akan jadi la salah satu situasi ni, si isteri lebih memerintah, atau si suami lebih merendah diri. Ada pulak,suami isteri bekerja,mungkin waktu kerja isteri lebih panjang dari suami,mungkin tempat kerja isteri lebih jauh dari suami, balik keje lewat,penat… rentetan dari hal2 diatas, tugas mengurus rumah macam mengemas, membasuh,dibantu suami, “kesian…”kata suami, kalau dapat isteri yang berterima kasih,ok lah, kalau dapat situasi camni?

“abg dah basuh baju?”,”nape tak kemas rumah?umah bersepah,abg dok kat umah buat ape?” bukanlah nak kata suma tu tanggungjawab wajib bagi isteri,tapi benda2 camtu,kan sinonim bagi sorg perempuan, perempuan selalunya lebih hebat bab buat benda2 tu semua. aku kalau boleh tak nak sentuh pasal agama,kang kate bagi ceramah tanpa tauliah pulak, tapi persoalannya, pernah tak korang terfikir, kenapa suami,mesti jadi ketua keluarga? kenapa keputusan2 terletak ditangan suami? kerana mereka diciptakan untuk berfikir lebih jauh. Dan beban yang mereka tanggung, tak nampak dimata kasar,kalau nak tengok jugak, tggu 20 tahun akan datang. kepimpinan yang hebat,datangnya dari akal yang membuat keputusan yang bijak,menghasilkan masa depan yang baik.

tugas sebenar isteri, macam yang korang boleh baca dalam blog teratak maya ni,mudah je… bantu ringankan kekusutan dalam kepala otak suami ni…(aku harap korang bacalah entri kat teratak maya tu ye…)

kejadian isteri dera suami ni,jadi bila, tugas yang tak biasa dibuat suami,suami buat jugak, habis tunggang terbalik dapur, si isteri selalu lipat baju,kolar baju ke luar,si suami lipat kedalam, bila dah macam tu, isteri tak puas hati, jadi gaduh, tu yang sampai berbaling pinggan mangkuk. apalah salahnye… kalau isteri balik2, tengok suami sibuk buat keje rumah,tapi korang tak puas hati ngan hasil kerja dia, korang buatkan air,(penat die buat keje),duduk minum same2, bebual. off topik,jangan cerita pasal benda2 yang kusut depan mata.

Isteri patut bersyukur kalau suami nak tolong buat keje rumah,cube tengok zaman mak bapak kite,tok nenek kite, mak atau nenek kite keje je tak keje ke,keje2 tu sume diorg buat, ayah atau atuk jarang sangat2 tolong, tapi kenapa rumah tangga kekal sampai zaman kite?

aku tau… aku tak layak nak berkata2 camni… tapi dpd aku diam, yang hanyut akan terus hanyut, mana tau,aku wat entri ni, pastu ramai plak yang buat lebih kurang sama,mana la tau,tak dapat kurangkan banyak,dapat kurangkan sikit jumlah yang ada masalah macam ni kan? mana tau,hari ni aku tunjuk2 kat orang,esok2 orang tunjuk kat aku kan? sape tau?

lastly…kalau ada salah dan silap,aku mintak maaf la ye… peace

{prtm}

Hasil carian :

(Visited 139 times, 5,348,158)