Laptop sebagai wifi tanpa software

Laptop sebagai wifi tanpa software

Macam mana nak jadikan laptop sebagai wifi tanpa software?

Mungkin ada sesetengah orang yang pakai tablet macam ipad yang hanya boleh bersambung ke internet menggunakan wifi sahaja.

Atau mungkin bandwith mobile data dah habis, atau kredit habis.

Pilihan yang ada untuk menggunakan internet adalah menggunakan broadband melalui laptop.

Masalahnya anda mungkin nak bersambung ke internet melalui peranti mudah alih anda.

Jadi macam mana nak buat laptop anda yang ada sambungan ke internet melalui broadband tu menjadi sebuah wifi yang akan memberikan talian internet ke telefon atau tablet anda?

laptop sebagai wifi tanpa software

Anda boleh buat laptop sebagai wifi tanpa software dengan hanya beberapa langkah mudah sahaja. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 212 times, 5,369,322)

kenapa internet dunia tanpa sempadan ek?

Kenapa org kata internet dunia tanpa sempadan? Dulu masa hujung tahun 90an atau awal milenium tertanya gak bila orang sebut internet dunia tanpa sempadan ni.

kenapa internet dunia tanpa sempadan
Yelah… masa tu saya ni masih bodoh internet. Tak tau pon apa fungsi sebenar internet. Masa tu pernah guna internet untuk mirc dengan e-mail je.

mirc
Masa dok serumah ngan sorang freelancer, saya pernah dengar die cakap dengan kawan dia “susahla takde internet. Nak buat reference jadi susah” walaupun masa tu amende je yang ada kat internet. Blog pon tak banyak macam sekarang.

Tapi lepas dah beberapa tahun ni… saya dah jadi webmaster,web developer, dah jd webhosting supplier, blogger, tokei kedai online dan segala macam jenis kerja atau bisnes online ni barula saya faham maksud internet dunia tanpa sempadan ni.

Maksud internet dunia tanpa sempadan ni taklah susah mana pon. Maksudnya kite boleh tahu situasi di mesir, mekah, madinah, palestin, afrika, amerika, london,pattaya,songkhla, jogjakarta, aceh, myanmar atau kat mana-mana je kat dunia ni tanpa perlu bersusah payah nak ke sana. Kita boleh tengok pulau-pulau kecik yang tak pernah dinyatakan dalam buku geografi sekolah tanpa perlu mengembara berjam-jam ke sana.

internet dunia tanpa sempadan

Kite boleh beli barang kat cina tanpa perlu naik kapal terbang… kite boleh beli barang kat mana2 pon tanpa perlu pakai baju sejuk… kalau tak pakai apa2 pon kite boleh beli pasu.

Maksudnya dengan internet ni kita boleh sampai ke merata dunia tanpa perlu kite bangun dari kerusi malas kite.

duduk online

Kalau dulu kite nak barang yang memang ada jual kat london je… kite kena pergi ke london… andai kata la benda yang kite nak tu mungkin biskut. Biskut tu pulak harga mungkin dalam RM20.00 je… tapi kite kena belanjakan beratus ringgit untuk ke sana semata-mata nak makan biskut yang hanya ada kat london. Nak kena beli tiket kapal terbang,ambil gambar untuk buat passport atau renew passport. Duduk melangok berjam-jam kat airport. Kalau kena musim sejuk lak kat sana dah nak kena beli baju sejuk yang entah bila lagi nak pakai kat Malaysia ni. Tapi hari ni… tak mustahil benda macam tu ada orang jual online. Kite pakai boxer je… atau pakai tuala je… silap-silap tak pakai ape-ape pon dok depan komputer, tekan butang order… amek kad kredit atau kad debit,bayar je.. tak nampak muke orang yang menjual… tak nampak muka yang membeli… tak perlu pegi bawak wang tunai ke money changer… semua tu sistem akan buatkan… asalkan kite ada duit… silap-silap modal yang kite keluarkan untuk biakit tu tak sampai suku pun dari modal kalau kite pergi sendiri.

online shoping

Kenapa internet dunia tanpa sempadan? Kalau dulu kita dapat merasa rumpai laut sabah cuma kalau kite pergi ke sabah atau ada kawan-kawan atau saudara mara ke sabah,kita kirim… jauh wooo sabah tu… saya pon tak pernah sampai lagi ke sabah tu… negeri lain semua saya dah sampai… sabah je belum lagi. Sekarang order je kat internet… diorang pon tak malu nak jumpe kite… kite pun tak malu nak jumpe diorang… yang penting dia dapat tambah pendapatan… kite pon dapat merasa rumpai laut sabah.

internet dan manusia

Cam sekarang ni, bila dah ada internet, kita nak cari pembekal dari negara lain, contohnya dari cina pun dah senang, kita bukan setakat boleh bandingkan mana yang terbaik dan dipercayai siap boleh jadi rambang mata lagi… kalau dulu bila dengar barang made in china, orang kondem… kata takde kualiti… sekarang ni kebanyakkan barang pon dan made in china… paling tidak pon assamble kat china… persaingan pon makin sengit, yang untung kita lah… kite boleh pilih yang terbaik. bukan cakap kosong… tapi dah memang saya sendiri banyak menjana pendapatan dari barangan yang saya import dari china… saya terus terang je dengan pelanggan saya, barang tu dari china, harga murah, kualiti hampir setanding atau mungkin setanding dengan yang ori. so far alhamdulillah… berjalan lancar cume… modal tak besar, untung pon tak besar la…

barang-barang tu saya cari dari internet, saya shortlistkan mana yang dah lama buat bisnes ni, mana yang dapat review yang terbaik, saya shortlistkan, lepastu saya contact supplier atau agen syarikat tersebut melalui applikasi chat atau skype, cuba berunding, mana yang saya rasa bole dipercayai… itu yang saya pilih… hampir setengah tahun saya dah berurusan dengan mereka, tapi saya tak pernah pon dengar suara mereka, tengok muka mereka… apatah lagi berjumpa dengan mereka, tapi so far ok, tak ada apa-apa masalah. itulah kekuatan internet tanpa sempadan

tapi harus diingatkan, walaupun internet tanpa sempadan, kite sendiri perlu meletakkan had dan sempadan sampai mana yang kita akan sampai… boleh baca entri macam mengelakkan gambar lucah tersebar di internet ni dan lain-lain entri lagi.

 

Bukan blog tutorial – sekadar berkongsi pengalaman

Hasil carian :

(Visited 476 times, 5,369,322)

kereta tanpa pemandu meronda di berlin

Pada Jumaat lalu, 16 September, 2011 foto  pembantu Autonomos Labs PaulCzerwionka menyentuh pengimbas laser 360 darjah di atas satu kereta di Berlin, Jerman.Kereta tersebut dikawal oleh komputer yang memutar stering, bermula dan berhenti sendiri. Pengimbas laser 360 darjah di atas kereta, sistem GPS dan sensor lain memantau lalu lintas sekitarnya. Pemandu duduk sahaja atas sebab-sebab keselamatan di belakang kemudi. Pasukan Autonomos adalah sebahagian daripada Kumpulan Pakar dari Free University Berlin

Continue reading

(Visited 77 times, 5,369,322)

Sabtu : hari tanpa plastik

ari sabtu ari tu,aku g ke blog farah daily life dan baca la entri  sabtu tanpa plastik, teringat la masa tahun lepas,masa benda ni baru2 dilancarkan, ramai yg tak tahu, tak puas hati bila cashier cakap kena bayar 20sen untuk setiap beg plastik. siap ada sorang friends aku di facebook tu letak status difacebook die memaki hamun cashier, tapi akhirnya mengalah bila orang kata dia ketinggalan.

hari tanpa plastiknasib baiklah aku ni jenis jarang g beli barang2 time weekend, selalunya aku beli borong barang2 time hari gaji atau selang beberapa hari lepas gaji, weekend jarang pegi, sebab ramai sangat orang, sesak wei… nak sorong troli time sesak2 tu,bukannye senang. So aku pilih hari biasa, parking tak susah, tak payah nak bersesak-sesak.

Tapi aku respect la sorang brother ni masa aku balik kluang 2 bulan lepas, masa aku kat kaunter tu(aku nk beli rokok rasenye), brother tu beli sabun dan barang2 lain, sekali die masukkan dalam beg die, die kate memang die pakai beg tu sebab die tau hari sabtu hari tanpa plastik,bukan kerana sayangkan 20 sen sehelai,tapi kerana nak menyokong usaha hari tanpa plastik. bagus betullah. kalau semua orang macam dia kan bagus.

(Visited 59 times, 5,369,322)