Komisen pertama dari mobicow

Komisen pertama dari mobicow

Alhamdulillah, komisen pertama dari mobicow dah masuk ke akaun paypal saya pukul 3 pagi semalam, lama tak merasa duit dari berblogging nih.

komisen pertama dari mobicow

Tak banyak, tapi cukup untuk bayar 1 dari 3 server saya untuk 1 bulan. Komisen pertama dari mobicow ni nampak tak banyak, tak sampai 10 usd pon, tapi itulah yang bagi motivasi untuk saya berblogging dengan lebih rajin.

Apa benda mobicow ni?

Mobicow adalah satu salah satu platform pengiklanan di blog, tapi untuk mobile je, lebih kurang macam tulah ayat mudahnya, maksudnya, hanya pengguna yang melayari laman web atau blog kita menggunakan telefon je yang akan jumpa iklan dari mobicow ni.

Apa yang best guna mobicow ni?

Bestnya adalah, minimum payout dia adalah usd 5 dan ianya automatik, setiap 15 haribulan. Tapi kita kat malaysia ni akan terima pada 16 haribulan sebab perbezaan masa antara kita dan mereka.

Jadi senanglah kerja kita, mula-mula register sebagai publisher, lepastu pergi ke add site disebelah kiri, isi apa yang patut, pilih jenis ads yang kita nak, yang ni kena banyak membaca sikitlah. copy code dia ke dalam laman web atau blog kita lepastu tunggu dia approve site kita. Biasanya dalam masa 24 jam je.

Kalau web kita dah approve, dah, rileks, teruskan berblog dan naikkan trafik blog je, sebab code dia kita dah masukkan dah tadi.

Sesekali bolehla kita jengah earning kita. Untuk mendaftar sebagai publisher klik sini Publisher

Tu dari sudut publisher, iaitu blogger atau webmaster. kalau bagi advertiser, apa yang best,

Deposit minimum dari usd 5 sahaja, jadi, berbaloi untuk dicuba, kalau tak puas hati, rugi sikit je.

Penerangan lanjut boleh tengok kat http://www.mobicow.com/faq.html

Untuk mendaftar sebagai advertiser, klik sini Advertiser

Nota kaki: ada pihak yang tak senang hati dengan blog-blog yang dipasang iklan, katanya blogger malaysia miskin, siap bandingkan antara blogger malaysia dengan luar negara. Jawapan saya, saya dah berblogging lebih dari dari 5 tahun, banyak yang saya tempuhi yang dia tak tahu. Janganlah kerana 1 blog buat taik, semua blogger ko nak marah, ni punca pendapatan kami, ko ada punca pendapatan sendiri.

Hasil carian :

(Visited 194 times, 5,369,498)

Harga advertorial saya berapa?

Harga advertorial saya

Lepas baca entri uncle zuan pasal etika perniagaan orang islam, saya rasa saya patut buat entri pasal harga advertorial saya.

Dalam entri tu, saya ada komen, klik sini untuk terus lompat ke komen tu. Komen saya macam ni.

sebab tu, bila orang nak hire saya untuk buat advertorial, saya mintak mereka letakkan harga, kalau dia nak juga saya letak harga, saya letak satu harga, dan tanya dia sanggup ke tak, biasanya diorang sanggup terus, tapi masalah orang kita, bila saya letak harga, dia rasa tinggi, tak nak pulak dia bargain, trus senyap je… huhu

Itulah masalah saya, bila orang nak upah saya tulis advertorial dia, saya akan tanya berapa budget dia, berapa yang dia mampu nak bayar, sebab pada saya, saya nak kan kepuasan kedua-dua belah pihak, dia mampu nak bayar harga advertorial saya dan saya gembira dengan nilai yang dibayar.

harga advertorial

Tapi bila klien atau bakal pelanggan saya tak tahu berapa yang patut dibayar, mungkin dia takut nilai yang dia letak terlalu rendah, dan mintak saya letakkan juga satu harga, saya akan buat kajian.

Saya akan buat kajian tentang perniagaan dia, saya akan kaji laman web yang dia minta saya tampilkan tu dan beberapa kajian lain. Dan saya akan cuba letakkan satu harga.

Dimana harga tu, melebihi kos server saya dan anggaran kemampuan pelanggan berdasarkan kajian-kajian saya tadi.

Biasanya harga yang saya letak, laju je orang setuju, setuju dengan gembiranya…

Tapi tak semudah itu, ade je yang tak setuju dengan harga advertorial yang saya letak(agaknyalah). Sebab lepas saya letak, dia terus senyap.

Padahal saya dah cakap, harga boleh runding, berapa yang dia mampu? kalau harga yang saya letak tu tinggi, mintak kurang sikit, masih boleh nego harga advertorial tu, janganlah bimbang.

Blog ni bukanlah cemerlang, gemilang sangat macam blog lain, walaupun blog ni dah agak lama, tapi penulisan saya dulu kebanyakkannya sampah… ejaan ikut sedap tekak, ayat kelaut, SEO memang tak ada, update ikut suka (dulula).

Sekarang ni ok la sikit, malas-malas saya nak blogwalking pon, trafik masih cecah target, update pon berkala setiap dua hari, ejaan sehabis baik saya eja dengan penuh, dan saya pastikan setiap entri baru, level penunjuk SEO mesti hijau.

Kalau ada yang nak tanya macam mana nak kasi hebat SEO, korang kena beli kitab pink SEO rakan blogger nih

Advertotial ni tak buatkan saya kaya pon, sebab baru berapa je job advertorial saya dapat, nak dapat sebulan sekali pon kadang-kadang payah, paling banyak pon tiga advertorial dalam masa sebulan.

Harga saya tak tinggi pon, janganlah takut nak tanya, emel je saya di admin@alongxp.com, tanya harga.

Dapat tampung harga server dah cukup dah, tapi, lagi tinggi nilai yang anda mampu bayar, motivasi saya untuk tulis pengiklanan anda akan meningkat, saya makin bersungguh-sungguh. tu je bezanya.

Kalau harga renda sekali pon, saya tetap tulis, hasil penulisan tu insyaallah anda akan puas hati, olahan ayat yang saya hasilkan tu mungkin akan buat orang tertarik, sekurang-kurangnya untuk ke laman web anda.

Jadi jangan segan nak bincang harga ok?

Hasil carian :

(Visited 235 times, 5,369,498)

hotlinking, mencegah pencuri bandwith webhosting blog

hotlinking, mencegah pencuri bandwith webhosting blog

Hotlinking ni takde kena mengena dengan hotlink maxis tu ye… hotlinking yang aku nak cerita ni hotlinking untuk mencegah pencuri bandwith webhosting blog. kalau korang pernah tengok gambar ni kat blog lain

jangan mencuri, pencuri, curi post, curi entri, curi gambar, blog , curi bandwith webhosting blog

gambar yang keluar diblog yang mencuri post dan gambar dari blog

maknanya blog tu telah mengambil gambar dari blog saya tanpa kebenaran. Ianya terjadi bila mereka ambil, secara direct, maksudnya mereka ambil link gambar tu, embed ke blog mereka, kalau mereka download, upload di server sendiri tu, kurang lah sikit marahnya, marah tetap marahlah kalau tak mintak izin, bagi kredit jauh sekali lah. kenapa saya marah, antara yang buat saya marah, bila mereka copy paste entri, guna gambar dari server blog saya, bandwith webhosting blog saya dimakannya, sedangkan trafik blog saya tak tinggi mana pon, tapi disebabkan trafik blog pencuri-pencuri tu tinggi, dan gambar dari blog saya yang terpapar, jadi ianya memberi kesan terhadap jumlah bandwith webhosting saya, kalau diorang bagi trafik balik kat saya same banyak takpelah jugak.

paling2 pon mintaklah izin, komen kat entri yang nak dicopy tu, mintak izin, letak link sumber entri tu. yang buatkan saya buat benda hotlinking ni bila saya tengok bandwith webhosting blog saya dah macam trafik blog ni 20 ribu orang masuk, padahal masa tu cuma 3 ribu ke 4 ribu je. entri kegemaran pencuri-pencuri entri blog saya adalah sila share : berhati2 bila singgah di RnR seremban. copy bulat2 lak tu…

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,369,498)

kalau bagi kredit ckit macam blog faridah yaacob dalam entri br1m ni yang beliau kongsikan, takdelah saya marah walaupn dia guna gambar terus dari blog saya. walaupun tetap memberi kesan terhadap penggunaan bandwith webhosting blog saya,tapi dibalas dengan trafik ke blog ini

bagi kredit -  pujianby the way, kredit yang saya maksudkan tu, bukanlah kredit tefon, maksud kredit tu pujian atau penghargaan lah… macam entri sila share : berhati2 bila singgah di RnR seremban tu, walaupun saya ambil dari tempat lain, saya bagi kredit, letak link sumber asal, dan entri asalnya dalam bahasa inggeris, saya terjemah sendiri ke bahasa melayu, tiba2 orang lain senang-senang je copy bulat-bulat, takde usaha langsung. jadi macam mana nak buat hotlinking ni, bagi mencegah pencuri bandwith webhosting blog kita? ada beberapa cara bagi mencegah pencuri bandwith webhosting blog kita ni. antaranya edit fail .htaccess, biasanya kita boleh jumpa dalam webhosting blog kita, masuk ke cpanel, download melalui file manager dalam cpanel atau download menggunakan ftp. bila dah download, buka fail .htaccess tadi menggunakan notepad ke, aplikasi script editor macam dreamweaver ke… biasanya saya guna notepad++ copy kod kat bawah ni, paste dan edit fail .htaccess tu

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?alongxp.com [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ http://i.imgur.com/gigunAV.jpg [NC,R,L]

penerangan bagi kod diatas, adalah

edit fail htaccess hotlinking

no 1. itu adalah domain yang akan kita benarkan untuk menggunakan fail/gambar dari blog kita, so, wajib kite letak domain kita sendiri, ingat, edit bebetul, edit macam yang saya tunjuk tu, yang tulisan merah tu je

no 2. ini adalah url image yang kita akan gantikan, bila orang yang mencuri bandwith webhosting blog kita tu letak gambar menggunakan link gambar dari blog kita, gambar gantian ni yang akan keluar, ingat, edit bebetul, edit macam yang saya tunjuk tu, yang tulisan merah tu je. macam saya, saya upload gambar di imgur.com, embed dari sana. janganlah kita upload di server kita dan embed kod tu, serupa gak perginya. kita nak elakkan mereka ni curi bandwith webhosting blog kita

p/s: jika anda pernah minta izin untuk kongsi entri dari blog saya dan gambar seperti diatas muncul, sila beritahu saya melalui link ini

(Visited 7,074 times, 5,369,498)

Hasil carian :

(Visited 247 times, 5,369,498)