Meja bersepah orang kreatif

Meja bersepah orang kreatif.

Dulu kawan saya pernah share satu artikel tentang meja bersepah orang kreatif. Dalam artikel tu adalah kata kaitan antara meja bersepah dan kenapa orang tu kreatif.

meja bersepah orang kreatif

Pada pandangan saya pulak kenapa dikatakan meja bersepah orang kreatif.

Pada pandangan saya lah, orang yang kreatif ni otaknya sentiasa ada idea…

Macam saya ni, saya ni bukanlah orang yang kreatif di sudut seni, walaupun adalah sikit, macam saya pandailah jugak melukis tapi tak cukup kreatif dari sudut seni.

Kerja sepenuh masa saya adalah juruteknik komputer yang bekerja di banting  dan membaiki komputet dan repair laptop tu benda yang saya biasa buat.

Sama ada repair hardware laptop atau komputer, atau masalah sistem operasi.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,878 times, 5,351,412)

Kadang orang tengok benda tu macam senang je saya buat. Padahal benda tu memerlukan satu otak yang kreatif dan cerdas macam mana nak menyelesaikan masalah tu… Sama ada ikut cara biasa atau terpasa hack sesuatu benda tu.

Mula-mula saya tak perasan benda ni… Sampailah satu hari, saya repair laptop sorang ni… Kalau nak ikutkan laptop dia tu dah sesuai sangat dah nak dibuang je. Tapi dia harap sangat saya dapat selesaikan masalah dia tu.

2 hari saya cuba baiki tapi gagal,bila dah buntu, saya rileks jap… Termenung, tukar mode berfikir diluar kotak+hacker.

Dapat satu idea dan masalah dia saya dapat selesaikan dengan agak mudah(pada sayalah)

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,351,412)

Bila saya cerita balik pada puan punya laptop, dia kata “nasib baik kau kreatif” lepas tu saya berfikir. “kreatif”?

Lepas tu bila saya kongsikan tips-tips komputer kepada sorang kawan saya, dan dia cakap “kau ni ada je idea nak buat kan?”

Masa tu saya terfikir, ni ke yang dikatakan orang kreatif?

Ok,pasal meja bersepah orang kreatif, macam saya ni, nak jumpa meja saya tak bersepah cukup susah, kebanyakkan masa memang bersepah.

Adalah pihak yang suruh saya kemas, saya dan ada pihak yang memahami cakapla… “Tempat technician memang selalunya macam ni.”

Tapi pihak yang berkenaan cakapla.. Tapi kalau orang tengok bersepah macam ni, tak sedap la…

Rasa nak marah pun ada bila orang tak faham, tapi saya sabar.

Kadang saya rasa jelek dengan istilah “nanti orang tengok”,”nanti orang kata” ni.

Sebab pada saya, adakah orang yang tengok dan orang yang kata tu boleh menyelesaikan masalah yang saya hadapi?

Balik2 kepada saya jugak masalah saya tu kan? Walaupun bersepah, orang-orang macam saya, meja bersepah orang kreatif ni akan jumpa benda yang dicari dikawasan bersepah tu.

Macam kalau saya laptop terutamanya…. Memang orang akan nampak macam bersepah. Tapi hakikatnya itulah peta saya.

Sepah dimata orang, tersusun di mata saya, janganlah gatal-gatal nak tolong kemas… Nescaya telinga anda akan bernanah.

Bila saya baraikan laptop, saya akan letak skru dan benda-benda tu ikut turutan saya buka. Jadi saya tak perlu bebankan otak saya untuk ingat susunan dia. Jadi otak saya boleh diperahkan untuk menyelesaikan masalah tu.

Malah, ruang kerja saya dirumah, tak akan diusik oleh isteri saya yang cukup faham saya paling kuat dia kemas pon, dia cuma ambil cawan yang saya guna malam tadi je.

Hasil carian :

(Visited 307 times, 5,351,412)

8 kerja seni berharga yang dijumpai secara tak sengaja

Ini  senarai 8 hasil seni yang hebat yang telah ditemui di tempat-tempat luar biasa. Ia akan membuat kita tertanya2 berapa banyak hasil seni yang hebat yang hilang di dunia hanya kerana tiada siapa yang mencari di tempat yang betul!

8. Topeng sebagai rak basikal

raja taharqa

Selama bertahun-bertahun, pekerja-pekerja Muzium God’s House Tower Archaeology di Southampton, England, menggantung basikal-basikal mereka pada batuan hitam 27 inci dalam tingkat bawah tanah. Pada tahun 2000,dua ahli Egyptologists mengenal pasti pemegang basikal itu adalah satu ukiran potret King Taharqa abad ketujuh BC patung orang Mesir menggambarkan King Taharqa raja Kushite dari rantau itu yang ialahSudan moden. Karen Wordley, kurator koleksi-koleksi arkeologi dewan bandar raya Southampton, katanya ialah satu “misteri” bagaimana arcaakhirnya dalam tingkat bawah tanah Museum.

 

7. Di pasar Lambak.

hasil_seni_yang_mahal_15

Seorang penganalisis kewangan Philadelphia berjalan-jalan di pasar lambak di Adamstown, Pennsylvania dan kemudian tertarik bingkai gambar kayu. Dia membayar $4 untuk bingkai gambar itu. Bila sampai dirumah,die menanggalkan gambar lama didalam bingkai tersebut dan menemuai sekeping dokumen lama yang terlipat antara kanvas itu dan papan penyokong bingkai itu iaitu 1776 salinan Pengisytiharan Kemerdekaan atau Declaration of Independence – 24 darinya kekal. Pada 13 Jun 1991,ianya dilelong pada harga $2.4 juta.

 

6. Dalam sebuah batang dalam sebuah loteng

hasil_seni_yang_mahal_17

Pada tahun 1961 di Barbara Testa, seorang perpustakawan Hollywood, telah mewarisi 6 batang untuk mengukus milik datuknya,  James Fraser Gluck, seorang peguam dari Buffalo,New York yang mati pada 1895. Lebih dari 30 tahun Barbara Testa berperingkat2 mengasingkan isi dalam batang tersebut sehingga pada musim luruh pada tahun 1990 dia menjumpai separuh pertama manuskrip asli tulisan tangan 665 muka surat milik Mark Twain’s Huckleberry Finn. Separuh lagi novel tersebut akhirnya disatukan kembali di Perpustakaan Awam Eerie Country di Buffalo, New York.

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,351,412)

5. Di dinding

hasil_seni_yang_mahal_18

Satu pasangan pertengahan umur di Milwaukee, Wisconsin, meminta seorang penilai seni untuk menilai satu lukisan di rumah mereka. Semasa dirumah itu, penilai itu memeriksa lukisan-lukisan lain yang disangka lukisan semula oleh Van Gogh. Ia adalah asli yang dihasilkan pada 1886. Pada 10 Mac 1991, lukisan Still Life with Flowers di jual pada lelongan dengan harga $1.4 juta USD.

 

4. Bawah katil

hasil_seni_yang_mahal_19

 Joanne Perez, seorang penghibur untuk Pepito the Spanish Clown, membersihkan ruang bawah katilnya dan menemui satu-satunya salinan yang wujud untuk siri I Love Lucy. Pepito telah melatih Lucilla Ball,Ball dan suaminya, Desi Arnaz telah menghadiahkan salinan itu kepada Pepito pada 1951 dan ianya kekal dibawah katil selama 30 tahun.

 

3. Dalam lubang dalam tanah

hasil_seni_yang_mahal_20

Pada 1978 lebih daripada 500 wayang gambar sejak 1903 hingga 1929 telah digali keluar daripada lubang di dalam tanah di Dawson City, Yukon. Di bawah keadaan biasa, filem-filem nitrat 35mm akan musnah, tetapi permafro telah memelihara mereka dengan sempurna.

 

2. Bawah jalan.

hasil_seni_yang_mahal_21

Pada 21 Februari 1978, pekerja elektrik sedang sibuk membuat kerja disuatu sudut jalan yang sibuk di bandar Mexico apabila mereka menemui 20 tan leraian batu dewi malam Aztec, Coyolxauqui. Ianya dipercayai dibentuk pada awal kurun ke lima belas dan tertanam kerana kemusnahan tamadun Aztec oleh konkuistador Sepanyol pada 1521. Batu itu telah dipindahkan 200 ela dari tempat tersebut ke Museum of the Great Temple.

 

1. Dalam ladang

hasil_seni_yang_mahal_22

Pada 1820, seorang peladang bernama Yorgos telah mengorek tanah di sebuah pulau di Milos dan menemui beberpa buah batu berukir . Apabila dia menggali lebih lagi,dia telah menjumpai 4 patung, tiga bentuk Hermes dan satu dari Aphrodite,dewi cinta. Tiga minggu kemudian, ekspedisi ahli arkeologi Choiseul tiba dengan kapal dan membeli Aphrodite dan membawanya ke Perancis. Louis XVIII telah menamakannya Venus de Milo dan menghadiahkannya kepada Louvre dan ianya menjadi salah satu seni paling terkenal dalam sejarah.

ok,jom kita g jengah blog yanfie, suha dan syafawani

(Visited 7,073 times, 5,351,412)

Hasil carian :

(Visited 218 times, 5,351,412)