1 dari 900 aksi seks menghantar virus

Seseorang heteroseksual yang dijangkiti HIV akan menghantar virus kepada pasangan mereka sekali dalam setiap 900 kali pasangan itu melakukan seks tanpa perlindungan, menurut satu kajian baru dijalankandi Afrika.

Bagaimanapun , jumlah sebenar aksi-aksi seksual yang diperlukan untuk menghantar virus boleh berbeza bergantung pada jumlah virus dalam darah orang yang dijangkiti itu , kata penyelidik kajian James Hughes, dari University of Washington di Seattle.

Malah, jumlah itu virus dalam darah adalah satu-satunya faktor paling penting dalam menentukan sama ada HIV dihantar antara pasangan seks. Untuk setiap peningkatan sepuluh kali ganda dalam tumpuan , terdapat tentang satu peningkatan tiga kali ganda dalam risiko penghantaran semasa satu perhubungan seksual.

Mereka yang mempunyai konsentrasi darah yang tinggi bagi virus tersebut (seperti mereka yang sangat baru dijangkiti) mungkin hanya perlu mengadakan hubungan seks hanya 10 kali untuk menghantar virus, kata Hughes. “Puratanya boleh jadi sedikit mengelirukan,”Hughes berkata.

Penemuan baru mengukuhkan idea yang kaedah terbaik untuk mengurangkan jangkitan HIV ialah mereka  mengurangkan tumpuan virus dalam darah, ianya boleh dilakukan dengan ubat antiretroviral, Hughes berkata. Satu kajian diterbitkan tahun lepas mendapati dadah tersebut boleh mengurangkan penjangkitan HIV di antara pasangan sebanyak 96 peratus.

Kajian baru turut mengesahkan kondom-kondom adakah amat berkesan dalam mencegah jangkitan HIV, mengurangkan risiko penghantaran sebanyak 78 peratus. Lelaki berkhatan mengurangkan penghantaran risiko HIV sebanyak 47 peratus.

Penjangkitan HIV

Kajian awal cuba untuk menganggar kadar jangkitan HIV, tetapi lazimnya ia agak kecil , dan tidak mengukur tumpuan virus dalam darah sepanjang keseluruhan tempoh pengajian itu.

Kajian baru mengandungi 3,297 pasangan dari sub-Sahara Afrika yang “HIV discordant,”bermakna seorang pasangan mempunyai HIV manakala yang lain tidak. Pasangan yang menghidapi HIV dalam kajian itu diuji secara berkala atas kajian dua tahun untuk jumlah HIV dalam darah mereka. Pasangan dijangkiti kuman juga ditemubual setiap bulan dan ditanya berapa kali mereka melakukan hubungan seks , dan sama ada mereka menggunakan perlindungan.

Pasangan yang tidak dijangkiti diuji secara berkala melihat sama ada mereka telah memperoleh HIV. Penyelidik-penyelidik menggunakan ujian genetik virus mengesahkan yang mana-mana jangkitan HIV baru telah diperolehi dari pasangan kajian dilantik pada permulaan kajian.

Lapan puluh enam penyebaran HIV berlaku semasa tempoh pengajian.

Lelaki adalah seperti dua kali lebih menghantar HIV kepada wanita berbanding wanita kepada lelaki. Pertambahan risiko penyebaran ini mungkin dianggap berpunca daripada penumpuan virus lebih tinggi dalam darah lelaki dibandingkan dengan wanita, menurut kajian. Sebagai tambahan, wanita lebih berkemungkinan dimiliki herpes genital,kerentanan peningkatan yang mana kepada HIV.

Kondom dilaporkan telah digunakan dalam 93 peratus dalam hubungan seksual itu, tetapi penyelidik-penyelidik mengesyaki kegunaan mereka melebihi laporan. Lantaran itu, kondom sebenarnya mungkin lebih berkesan dimencegah penjangkitan HIV daripada 78 peratus pengurangan dianggar oleh penyelidik, Hughes berkata.

 

Wabak AIDS

Kajian bergantung pada laporan diri, yang mungkin tersilap. Bagaimanapun , kesilapan-kesilapan dalam laporan jumlah aksi-aksi seksual tidak mungkin akan menjejaskan kebanyakan daripada hasil kajian, kata Hughes.

Purata risiko jangkitan HIV bagi setiap seksual dianggar dalam kajian konsisten dengan apa telah ditemui oleh penyelidikan dahulu, tetapi terdapat banyak keadaan di mana nombor itu mungkin tidak dimasukkan,” kata Dr. Myron Cohen, seorang profesor perubatan, mikrobiologi, imunologi dan kesihatan awam di University of North Carolina di Chapel Hill, yang tidak terlibat dalam kerja ini.

 

Itu kerana peserta-peserta dimasukkan ke dalam kajian ialah pasangan-pasangan yang telah tinggal sekali dan telah bersam atas satu tempoh masa yang panjang. Ini menunjukkan pasangan-pasangan mungkin mempunyai beberapa perlindungan biologi menentang penghantaran, Cohen berkata.

“Anggaran sebenar boleh jadi lebih tinggi jika anda mengkaji beberapa jenis orang yang berbeza,” Cohen berkata.

Manakala kebanyakan daripada penemuan-penemuan mungkin boleh menyeluruh ke negara-negara lain, jumlah hubungan seksual yang diperlukan untuk  menghantar virus mungkin khusus bagi kajian penduduk Afrika, Hughes berkata. Kajian di Amerika Syarikat sebelum ini telah menemui satu kadar transmisi lebih rendah.

Sebagai tambahan, penemuan-penemuan hanya digunakan atas pasangan-pasanganheteroseksual , dan bukan lelaki yang mengadakan hubungan seks dengan lelaki, satu kumpulan yang mungkin mempunyai satu kadar transmisi lebih tinggi, Hughes berkata.

sumber : livescience

Hasil carian :

(Visited 80 times, 5,351,046)

apa itu sex?

Apa itu sex?
HANYA UNTUK SANTAI:

apa itu sex

Alkisah seorang anak perempuan yang baru masuk tadika bertanya kepada mummynya..
Mummy, mummy? sex itu apa mi??.. Terkedulah si ibu.. Terasalah akan arus kemodenan zaman sekarang yang berjaya membuatkan manusia berfikiran lebih terbuka.

Sesuai dengan konsep pendidikan seksual yang sedang hangat diperkatakan, mulalah si ibu mencari jawapan yg sesuai untuk anaknya dengan harapan anaknya takkan tertinggal dalam arus pendidikan sejagat.

Maka si ibu pun mula memberikan jawapan mengenai apa itu sex dengan perumpamaan antara kumbang dan bunga, diikuti dengan pembentukkan bayi dalam kandungan dan
diselitkan juga dengan kisah percintaan antara dirinya dan suaminya dari zaman universiti lagi sehinggalah kepada kehadiran si comel iaitu anak gadisnya yang bertanya itu..

Selepas begitu panjang lebar dan teliti memberikan jawapan, secara tiba-tiba si anak menangis teresak-esk.. Si ibu kehairanan dan bertanya mengapa dia bersikap seperti itu.

Si anak menjawab dalam tangisan.. Jawapan mummy tu panjang, ruangan jawabannya pendek saja ni?seraya menyerahkan buku latihan yang tertulis kat depannya (cover)..

NAME: ………………..
SEX: ………………..
Class: ………………..
Subject: ………………..

(Visited 121 times, 5,351,046)

bangla gile seks!!!

Petikan dari berita

Pelajar dicabul dalam kelas

Sementara itu, dalam kes berasingan, seorang lelaki warga Bangladesh berusia 25 tahun yang kemaruk seks ditahan kerana disyaki mencabul kehormatan seorang gadis berusia 17 tahun yang juga rakan sekerjanya, kira-kira jam 11 pagi kelmarin.
Lee berkata, lelaki terbabit yang bekerja di sebuah pasar raya di Pauh, dekat sini, gagal mengawal nafsunya lalu memegang paha mangsa ketika mereka bekerja.

“Siasatan polis mendapati suspek turut melakukan perbuatan sama terhadap seorang pekerja wanita lain di pasar raya sama sebelum ini. “Polis sudah mendapatkan perintah reman lima hari sehingga 24 April ini untuk siasatan lanjut. Dia memegang paha mangsa yang bekerja di pasar raya berkenaan,” katanya.

memula aku baca berita tu, pasal budak meraba, aku da tekanan da, ape la nk jd dak2 zaman skang,da makin melampau kot… tapi bile bace bab bangla tu terus aku hangin taufan, aku mmg anti ngan diorg ni… diorg ni pemalas, lembik, beza gila ngan org indo, org indo wat keje cam stamina xpenah abes, masa aku abes blaja dulu, aku ikut adek aku,keje kontrak pasang bumbung, kekuda dan gulung2(kata adik aku), so kena angkat besi tu dari tempat diturunkan ke bumbung, pergh…indo ni keje aku ckp ko, cam xreti penat, aku wat 3 trip da rs cam nk pengsan,die leh lak sambung keje lagi,die tunggu aku lambat sangat,die angkat sorg2, pergh…

kalau bangla? mak aih…keje nk mengular je… wat keje lambat,pastu asek nak menggatal, pantang nampak pompuan,cantik ke xcantek ke,kurus ke gemuk, mesti die nak mengendeng… penah skali aku nk bayar isi minyak, aku g kaunter, ade bangla tu dok rapat gile ngan awek tu, last2 awek tu maki”ko ni pehal dok rapat2?” bangla tu sengih je… dek kerana aku bengang tgk bangla tu, aku xsedar yg aku dok tecegak kat situ wlaupon awek tu da pulang baki duit aku, bile bangla tu perasan aku pandang die cam org panter usyar kijang, die blah dr situ…

so korg yg pompuan2 tu,jauhkn la diri dr diorg ni… ramai da yg jd mangsa…

motif entri : lepas geram semata2.

 

Hasil carian :

(Visited 2,251 times, 5,351,046)