Apakah kelebihan Telegram

Sebelum saya menceritakan pasal kelebihan telegram,  saya nak tanya para pembaca, apa itu telegram?

Kalau orang tua old school, bila kata Telegram, apa yang dibayangkan adalah ini

old school telegram

atau ini.

telegram lama telekom malaysia

Yang mana servis telegram jenis ni telah ditamatkan perkhidmatannya di malaysia pada 2012(kalau tak salah) Continue reading

Hasil carian :

(Visited 4,724 times, 5,351,412)

Peristiwa penting pada 12 september

Peristiwa penting pada 12 september

12 september 1654: 23 orang Yahudi yang melarikan diri dari kekejaman Portugis di Recife, Brasil, tiba di pelabuhan kolonial Belanda, New Amsterdam (sekarang dikenali sebagai New York City), menjadi kelompok Yahudi Amerika pertama.

12 september 1683: kekalahan tentera islam khalifah uthmaniyyah di Vienna dalam pertempuran wina.(sumber)

12 september 1940: Sekumpulan remaja yang mencari anjing mereka terjumpa lukisan prasejarah di sebuah gua yang dipanggil Lukisan prasejarah Lascaux.

12 september 1962: presiden j.f.keneddy memberitahu dunia yang amerika akan menghantar manusia yang akan menjejakkan kaki ke bulan

Antara peristiwa penting pada 12 september yang patut anda tahu adalah, mendiang paul walker, hero dalam filem fast and furious, lahir pada tarikh 12 september 1973 (tua sikit dari saya).

peristiwa penting paul walker Continue reading

Hasil carian :

(Visited 80 times, 5,351,412)

External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 174 times, 5,351,412)

Hari ini dalam sejarah – 30 Disember 1957

Tarikh peristiwa : 30.12.1957(sumber)

Pada  hari  ini  dalam  tahun  1957,  telah  berlangsung  Kongres  Kebudayaan  Melayu  yang  pertama  bertempat di  sekolah  Tinggi,  Melaka  dan  dirasmikan  oleh  Timbalan  Perdana  Menteri,  Tun  Abdul  Razak  bin  Hussein. Kongres  tersebut  merupakan  anjuran  Jawatankuasa  Kongres  Kebudayaan,  Tanah  Melayu  dan  telah  dihadiri oleh  51  buah  Badan  Kebudayaan dan  Persatuan  Melayu  dari  seluruh  Tanah  Melayu, Singapura  dan Kalimantan  Utara.  Dalam  ucapan  perasmiannya, Tun Abdul  Razak menegaskan  bahawa  kerajaan  sentiasa memberi  perhatian  dalam  usaha  menubuhkan  kebudayaan  nasional.  Antara  rumusan  penting  kongres  yang telah  berlangsung  selama  tiga  hari  ini  ialah  penetapan  bahawa  Kebudayaan  Melayu  yang  tidak bertentangan dengan  agama  Islam  adalah  menjadi  kebudayaan  kebangsaan  Tanah  Melayu.  Manakala sebarang  unsur  kebudayaan  asing  yang  tidak  bertentangan  dengan  agama  Islam  bagi  mengisi kekosongan  atau  memajukan  kebudayaan  Melayu  hendaklah  diterima,  bahkan  dicari,  dimasukkan  dan disebatikan  dalam  Kebudayaan  Melayu.   Berikutan itu,  kongres  ini  juga  telah  membentuk  sebuah  Dewan Kebudayaan  Kebangsaan  dengan  Encik  Aminuddin  Baki  telah  dilantik  sebagai  Pengerusinya.

(Visited 62 times, 5,351,412)