cakap dengan diri saya yang lagi satu

benda cakap dengan diri saya yang lagi satu ni timbul dalam entri yang lepas, entri Bukan takut bini , tapi bini yang tak takut suami, dalam tu saya ada nyatakan macam ni. “Tapi baru2 ni sambil saya tengok 1 rancangan ni,otak saya buat kajian,hujah,dan kesimpulan dengan diri saya yang lagi 1”

Rasanya dalam tahun 2 lepas, saya ada ke kenduri kat rumah kawan saya, lepas makan tu, duduklah berbual dengan kawan-kawan yang lain. sambil berbual tu, pandangan kami terarah kepada sorang budak, umur dalam 5 ke 7 tahun. tengok dia cakap sorang2, tapi bukan setakat mulut terkumat kamit je… siap dia berpaling ke arah kiri dia, seolah-olah ada orang kat sebelah kiri dia.

tak lama lepas tu, dia cakap ngan diri sendiri tu bukan kat sebelah kiri je, dia berpaling ke kiri dan kanan, macam dah ada 2 orang pulak, kali ni bukan bercakap je… siap macam bertekak pulak… makin lama kitorang tengok, macam makin ramai pulak kawan dia tu. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 192 times, 5,377,013)

External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 184 times, 5,377,013)

sehari berpuasa

Setelah membujang kembali selama 2 tahun dan bermakna selama 2 tahun la kalau aku bersahur atau berbuka kat umah, aku akan bersahur atau berbuka sorg2, tapi tahun ni, dah ada org umah, terjaga la makan minum pakai aku,hehehe… sbb aku ni agak kurang rajinnye… tapi sejak dah ada isteri ni, makin malas,makin mengade2 lak… hahaha…

So semalam, sahur kurang ckit la aku makan, selalu klu isteri aku masak,aku makan 3 pinggan=2 kali tambah, Continue reading

(Visited 24 times, 5,377,013)

izinkan abg nikah lagi 1 boleh?

cop…korg jgn ingat aku lak yg nk nikah lagi 1, aku baru je kawen… camne nk nikah lagi 1, bekas isteri aku pon da jd isteri org, nk watpe aku nk mintak izin die lak… sebenarnya aku wat entri ni utk cammy lia,die kate die kesian n salute sorg akak ni… husband akak ni leh g meminang pompuan laen masa akak ni tengah sarat mengandung, adeh… so aku carikla note ni yg dulu aku copy n paste dlm word, aku print, aku bg org2 yg xde internet bace…hehehehe… so aku paste balik,aku jumpe ni dlm note kat fb,fb sape aku pon xingat, dari mana die amek aku pon xtau… juz aku nk share…klu korg tau dari mana asalnye note ni bgtau aku ye…leh aku kreditkn kat die…

nikah lagi

nikah lagi 1 – gambar sekadar hiasan

“Sayang, Abang minta izin untuk nikah sorang lagi,” Aliyah yang sedang melipat kain, terdiam seketika. Continue reading

(Visited 49 times, 5,377,013)