10 penyakit aneh

10 penyakit ni memang penyakit aneh, tambah aneh bila semua penyakit ni memang sah dalam dunia perubatan. (macam tak percaya lak)

1. Serangan seni (Stendhal syndrome)

art attack

Pengarang buku The Stendhal Syndrome, Dr Graziella Magherini yang telah mengkaji lebih dari 100 pelancong di Florence, Itali yang menjadi sakit apabila berada dalam persekitan karya-karya hebat. Antara gejala penyakit aneh ini seperti jantung berdebar-debar, pening dan sakit perut dan biasanya melanda kepada mereka yang berumur antara 26 hingga 40 tahun yang jarang keluar rumah..

Dr Graziella Magherini percaya sindrom ini berpunca dari tekanan perjalanan jauh seperti jet lag, dan kejutan melampau masa silam. Gangguan ini dinamakan sempena nama novelis perancis abad ke 19 yang ditenggelami lukisan dinding Gereja Santa Croce di Florence.

Hasil seni yang paling menyakitkan beliau adalah patung Michaelangelo dari David, lukisan Caravaggio dari Bacchus dan bulatan konkrit kubah Duomo.

 


2. Usus Hula-hoop

hula hoop

Pada 26 Febuari 1992, Xu Denghai, seorang pekerja Beijing dimasukkan ke hospital kerana usus yang terpintal selepas terlebih bermain hula-hoop. Kes beliau adalah kes ke 3 dalam masa beberapa minggu sejak kegilaan hula-hoop melanda Cina. Pihak media Beijing menasihatkan orang ramai agak melakukan regangan otot sebelum bermain dan elakkan terus bermain hula-hoop betul-betul selepas makan.

 

3. Ketagihan lobak merah

Pada tahun 1992, British Journal of Addiction menyatakan 3 kes luarbiasa terhadap ketagihan lobak merah.Seorang lelaki berumur 40 tahun telah menggantikan rokok dengan lobak merah. Beliau memakan sehingga 5 tandan sehari dan sentiasa memikirkan tentang lobak merah. Menurut 2 pakar psikiatri Czech, apabila lobak merah dikeluarkan, dia dan penagih lobak merah yang lain menjadi sangat teransang. (macam ni punya orang pon ada?)

 

4. Keinginan kutleri (sudu, garfu dan pisau)

Biasanya teringin untuk makan objek logam. Terdapat kes yg agak melampau, seperti kes seorang lelaki yg berusia 47, Allison Johnson,seorang perompak besar yang sangat suka makan benda2 logam. Beliau telah menjalani 30 pembedahan untuk membuang benda asing dari perutnya. Pada tahun 1992, terdapat 8 garfu dan satu logam pada bahagian kepala mop dalam badannya. Beliau sering dipenjarakan dan apabila dia keluar dari penjara, dia akan ke restoran dan memesan makanan yang banyak dan mahal. Bila tak boleh bayar, dia akan menyuruh pemilik restoran memanggil polis sambil memakan kutleri sehingga polis tiba. (orang macam ni pon ada?)

 

5. Sindrom Dr Strangelove

suka meraba

Secara rasminya dikenalo sebagai Sindrom Tangan Alien, penyakit neurologi yang pelik ini melanda beribu-ribu orang. Ia adalah disebabkan oleh kerosakan kepada bahagian-bahagian tertentu pada otak yang menyebabkan takbalas yang bertentangan dengan apa yang diinginkan oleh pemiliknya. Contohnya, jika pemiliknya hendak membutang baju, tiba-tiba tangannya bertindak menanggalkan butang baju, jika pemiliknya hendak menutup zip seluar, tiba-tiba tangannya bertindak melondehkan seluar. Kadang kala tangannya boleh bertindak lebih agresif dengan mencubit, menampar atau menumbuk pesakit atau pemilik tangan itu sendiri. Terdapat satu kes dimana pesakit mencekik dirinya sendiri. Menurut pakar neurologi, Rachel Doody, pesakit selalunya akan duduk diatas tangannya tetapi ia menjadi longgar dan mula bertindak sendiri.

6. Ruam Gusti Lumpur (Palastaie Limosae)

Dua puluh empat lelaki dan perempuan bergumul didalam lumpur sedalam paras betis di University of Washington. Dalam 36 jam, 7 orang telah dipenuhi dengan tompokan lebam kemerahan berisi nanah seperti jerawat. Manakala selebihnya mengalami selepas itu. Lebam terjadi pada bahagian yang tidak dilitupi oleh pakaian mandi, seorang penggusti yang malang mengalami kesan yang teruk kerana bergusti dalam keadaan bogel. Palastaie limosae dermatitis, atau ruam gusti lumpur mungkin disebabkan lumpur baja yang tercemar. (macam dah takde tempat lain nak bergusti)

7. Orang elektrik

Menurut paranormalist British, Hilary Evans, sesetengah orang elektrik mampu menjana menjana cas elektrik yang cukup kuat untuk merosakkan lampu jalan dan peralatan elektronik. Kes orang elektrik, pada 1786, seorang budak berumur 14 tahun, Angelique Cottin telah menyebabkan jarum kompas berputar liar dengan kehadirannya. Bagi menyiasat kes ini dengan lebih lanjut, Evans mengasaskan SLIDE(Stree Lamp Interference Data Exchange)

 

 8.Epilepsi Mary Hart

Pada 1991, kes Dianne Neale, 49, telah muncul dalam New England Journal of Medicine. Neale mengalami epilepsi apabila mendengar suara hos Entertainment tonight, Mary hart. Neale mengalami sakit perut, tekanan dalam kepala dan kekeliruan. jian makmal mengesahkan pelepasan elektrik yang tidak normal di dalam otaknya, dan Neale mengadakan sidang akhbar bagi menegaskan bahawa dia tidak gila. Dia juga menyatakan tidak mengambil hati pada Mary Hart, yang telah membuat permohonan maaf secara langsung bagi keadaannya.

 

9. Sindrom Loghat asing

Terdapat lebih kurang 50 kes telah direkodkan tentang Sindrom Loghat Asing ini, yang mana mereka mengalami strok atau kecerderaan lain mengamalkan loghat baru. Contohnya Tiffany Roberts Florida mengalami strok dan mula bercakap menggunakan loghat Inggeris. Beliau juga menggunakan beberapa ungkapan seperti ‘Bloody’ dan ‘Loo’ Cik Roberts tidak pernah ke Britain dan bukanlah seorang peminat rancangan televisyen British.

 

Kes yang mungkin jadi kes paling pelik adalah mengenai seorang wanita Norway yang telah koma selepas terkena sepihan bedilan semasa serangan udara pada 1941. Apabila dia terjaga, dia bercakap dengan loghat Jerman yang pekat. Dia kemudiannya dipulaukan oleh jiran-jiran beliau

Mungkin kes oddest berkenaan seorang wanita Norway yang telah jatuh ke dalam keadaan koma selepas dilanggar oleh serpihan semasa serbuan udara pada tahun 1941. Apabila dia terjaga, dia bercakap dengan loghat Jerman tebal. Beliau kemudian dipulaukan oleh jiran-jiran beliau.

petikan dari harian metro online 

Noraini kemudian menerima rawatan lanjut di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan dan menjalani imbasan di bahagian kepala yang mendapati terdapat kesan darah beku. Menurut ibunya, Mansena Daud, 48, apabila anaknya itu menjalani imbasan kali kedua dan ketiga di hospital sama, doktor memberitahu bahawa kesan darah beku itu sudah tiada. Selepas tiga hari dirawat di HUSM, Kubang Kerian, anak keenam daripada tujuh beradik itu dibenarkan pulang ke rumah, tetapi keadaannya menjadi teruk hingga tidak dapat bercakap. Tidak lama kemudian, dia mula bercakap bahasa ‘ganjil’ tidak difahami yang didakwa bahasa Cina, Jepun, Korea dan Indonesia.


10. Sindrom Rambut tak boleh disikat

rambut kusut

Pelik kan bunyinye? dah nama pon entri ni pon 10 penyakit aneh… hahaha… penyakit ni juga dikenali sebagai sulaman rambut, keadaan ini menyebabkan kekusutan yang besar. Dalam kes yang dilaporkan pada tahun 1993, rambut seorang wanita 39 tahun telah gugur dan digantikan dengan rambut kering. kasar dan kerinting yang sangat kusut sehingga ianya mustahil untuk disikat. Rambutnya juga berbentuk sangat pelik: keratan rentasnya berbentuk segitiga, seperti buah pinggang bukannya bulat.

 

Dalam satu kes yang lain, seorang wanita dari indiana mahu terus menyimpan rambut yang telah dibelanya selama 24 tahun. Setelah melembabkan rambutnya dengan minyak zaitun selama 2 bulan, rambutnya kembali normal.

 

 

Hasil carian :

(Visited 128 times, 5,369,692)

10 orang yang memberi inspirasi kepada dunia

Handsome, kacak, kaya, bergaya, mutu, keunggulan, tegap, sihat, lawa, comel, manis, potongan tubuh badan yang lawa tak berguna dan tak menjanjikan masa depan yang cerah kalau kita malas dan tak berusaha, pekak, bisu, buta, kudung kaki dan tangan, lumpuh, menghidapi penyakit kronik bukanlah satu halangan kalau kita benar-benar nak berusaha untuk berjaya. Allah takkan ubah nasib sesuatu kaum kalau mereka taknak berusaha mengubah nasib mereka. kan? Mereka kat bawah ni punya masalah tersendiri yang pada orang lain mungkin tak mampu nak berjaya, tapi mereka buktikan yang mereka boleh berjaya.

 

1. Patrick Henry Hughes

Patrick henry hughes

Pemuzik yang boleh memainkan pelbagai alat muzik ini dilahirkan buta dan lumpuh sebahagian badan pada 10 Mac 1988.

Seorang pesakit anophthalmia dua hala dandisplasia pinggul dari lahir ini sentiasa disokong oleh bapanya yang memperkenalkan Patrick Henry Hughes dengan piano pada usia seawal 9 bulan.

Pada 2006, Hughes telah menjadi tumpuan media apabila dia memainkan trumpet dalam Louisville Marching Band semasa dia menjadi pelajar di Universiti of Louisville dimana bapanya telah membantu menolaknya diatas kerusi roda.

Apabila bakat luarbiasanya didedahkan, beliau sering dijemput untuk membuat persembahan diseluruh negara.

2. Liz Murray:

Liz Murray

Ketepikan halangan, buang aje… terus maju ke hadapan, bila baca pasal Liz Murray ni, saya teringat entri muhasabah diri saya dulu, Elizabeth Murray adalah anak pasangan yang menagih dadah,dilahirkan pada 23 September 1980 disebuah apartment yang kotor. Pada umur 15 tahun, beliau merempat apabila ibunya mati akibat AIDS dan bapanya berpindah ke tempat perlindungan untuk yang tiada rumah. Ada kalanya Liz Murray tidur dikerusi di taman, ada kalanya dia menghabiskan masa atau berlindung dibawah jambatan diselubungi persekitaran yang kotor, tapi Liz tidak pernah melepaskan peluang untuk membaca encyclopedia yang dikutip dari tong sampah. Didorong oleh katabahan dan kerja keras, tidak pernah mengaku kalah dan berusaha dengan cara tersendiri, Liz Murray akhirnya disenaraikan di Universiti Havard. Kini Elizabeth Murray menjadi penceramah terkenal yang memberikan inspirasi kepada ramai orang, dan sebagai seorang pengarah sebuah syarikat, beliau memberi dorongan kepada anak muda untuk membuat sesuatu yang inovatif dalam hidup mereka.

 

3. Jessica Cox :

Jessica Cox

Jessica Cox dikenali sebagai juruterbang pertama menerbangkan kapal terbang dengan menggunakan KAKI SAHAJA kerana beliau dilahirkan tanpa tangan, tetapi itu bukanlah satu halangan untuk wanita ini mencapai matlamatnya. Seorang graduan dalam psikologi, pemegang tali pinggang hitam taekwondo, dan seorang yang suka memandu laju. Jessica juga boleh menaip(bukan copy paste ok…) 25 patah perkataan seminit menggunakan kakinya… dan paling menakjubkan, dia boleh pasang contact lens di mata menggunakan kakinya. Bekerja sebagai penceramah motivasi dan menggalakkan morang kurang upaya mengubah mentaliti mereka.

4. Sudha Chandran:

sudha-chandran

Seorang wanita yang penuh azam, seorang penari Bharatanatyam yang sangat dipuja di benua kecil India,  dan pemegang ijazah sarjana dalam Ekonomi. Pada 1981, kaki kanan Sudha Chandran kerana Gangren. Tapi itu tidak membuat azamnya pudar, dia mendapatkan kaki palsu dan selepas 2 tahun, dia kembali kedalam kerjayanya dan mendapat tepukan gemuruh seluruh dunia. Selain kemahiran tariannya itu, dia juga dikenali kerana persembahan mengagumkan dalam filem2 dan siri televisyen india.

 

5. Randy Pausch:

Randy Pausch

Ia bukan tentang bagaimana untuk mencapai impian anda, ia adalah tentang bagaimana untuk memimpin hidup anda, … Jika anda menjalani kehidupan anda dengan cara yang betul, karma akan menjaga dirinya, impian akan datang kepada kamu. Profesor sains komputer di Universiti Carnegie Mellon ini disahkan menghidap kanser pankreas pada September 2006 dan meninggal dunia pada 25 Julai 2008. Apa yang membuatkan dia menjadi terkenal adalah kerana ceramahnya, “Really Achieving Your Childhood Dreams” di auditorium CMU pada 18 September 2007. Persembahanya itu menari perhatian berbilion penonton di Internet dan menjadi semakin hangat dan menarik minat media antarabangsa. Ceramahnya itu seterusnya diadaptasi kedalam buku, dan diterjemah dan telah diterjemah kepada 35 bahasa berbeza.

 

6. Sean Swarner:

Sean Swarner

Boleh dikatakan sebagai keajaiban perubatan, Sean Swarner disahkan mengalami 2 kanser peringkat kematian iaitu penyakit Hodgkin pada umur 13 tahun dan sarcoma Askin pada umur 15 tahun. Beliau membuktikan kemenangan melawan penyakit itu apabila menjadi pesakit kanser pertama yang mendaki Gunung Everest. Bagaimanapun, dia masih berkata, “Sebenarnya.. Saya pun tak tahu kenapa saya masih hidup”, tapi Sean Swarner tidak pernah melepaskan peluang untuk memberi ceramah dan ekspedisi yang dianjurkan untuk memberi harapan kepada pesakit kanser.

 

7. Helen Keller:

Helen Keller

Menjadi inspirasi kepada filem “The Miracle Worker”, Helen Keller adalah orang yang bisu dan pekak pertama yang menerima Ijazah Sarjana Muda Sastera. Beliau merupakan ahli Parti Sosialis Amerika yang berwibawa, beliau secara terbuka mengkritik dasar Woodrow Wilson. Helen Keller merupakan pengarang bagi 12 buku dan pemenang Pingat Presiden Kebebasan, beliau seterusnya mengabdikan hidupnya untuk bekerja untuk Yayasan Amerika untuk orang buta.

 

8. Nick Vujicic:

Nick Vujicic

Nick mengalami penyakit yang jarang ditemui, sindrom Tetra-amelia, yang dicirikan sebagai kitiadaan kesemua empat anggota. Nick Vujicic dilahirkan didalam keluarga serbia pada 4 Disembar 1982 di Australia. Semasa zaman kanak2nya… beliau berusaha mengatasi mentaliti teruk masyarakat dan pada umur 17 tahun, Nick Vujicic menubuhkan sebuah NGO “Life Without Limbs”. Selepas menamatkan pengajian dalam Perancangan Perakaunan dan Kewangan, Nick Vujicic memulakan perjalanannya sebagai penceramah motivasi subjek berkisar dengan makna kehidupan, harapan dan kurang upaya.

 

9. Ludwig van Beethoven:

Ludwig van Beethoven

Korang mesti pernah dengar muzik bertajuk Beethoven, nilah pencipatnya… Ludwig van Beethoven menjadi satu komposer fenomena muzik romantik dan klasik terkenal, dilahirkan dalam keluarga pemuzik di Jerman. Semasa zaman remajanya, pendengarannya semakin berkurang dan akhirnya menjadi pekak. Tapi itu tidak menghalangnya untuk terus mengubah lagu. Beliau memperkenalkan okestra simfoni moden dan memantapkan dirinya sebagai lagenda induk dalam arena Muzik.

 

10. Stephen Hawking:

staff/ Julie Himes</p><br /><br /><br /><br /> <p>Stephen Mutha-Fuckin' Hawkings! spoke at Zellerbach at 7:30 Tuesday night. In case you didn't know. He probably talked about some really smart guy stuff.

Pesakit neuronmotor yang genius ini telah mengubah dunia menerusi teori revoulisnya. Lumpuh keseluruhan, tangan, kaki dan suara, Stephen Hawking’s berhubung dengan komputer yang beroperasi suis kelipan inframerah, yang disambungkan dengan kerusi rodanya. Seorang ahli kosmologi terkenal dan ahli terhormat Persatuan Diraja Sastera di kagumi dikalangan pakar teknologi kerana karya-karya beliau berkaitan keajaiban graviti,lubang hitam termasuk karya mendapat jualan hangat, A Brief History of Time

 

tapi pembaca blog alongxp.com ni yang memberikan saya inspirasi untuk terus berblogging, makin lama makin bertambah pembaca blog ni, makin hari makin bertambah jumlah trafik dari search engine… makin sronok saya nak berkongsi info dan ilmu… trima kasih kerana menyokong alongxp.com

 

Hasil carian :

(Visited 5,516 times, 5,369,692)

Mintak darah!!!

Assalamualaikum,salam Sejahtera dan salam 1 Malaysia, Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin… sebenarnye entri ni aku buat dah lame dah, dah sebulan dah siap, aku buat entri ni masa aku dok blogwalking, cari balik blogger2 yang penah komen kat blog aku… dan aku ntah camne ntah leh tersampai kat blog perisai mahkota ni… dan latest entri die mase tu bertajuk Mintak Darah~

aku tak buat entri ni masa bulan lpas sbb tengah puasa, kang mcm2 la alasan korang kan? hahaha… nak tunjuk la buku derma darah aku ni ha… buku ni aku dapat masa 1st time derma darah 6 tahun lepas, masa tu aku belajar poli dulu. mcm2 kenangan psl derma darah ni… tapi malas ar nak citer skang. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 37 times, 5,369,692)