Pengalaman jumpa hantu seumur hidup

Pengalaman jumpa hantu seumur hidup

Pengalaman jumpa hantu seumur hidup siapa? saya ke? saya terasa nak buat entri jumpa hantu seumur hidup ni bila baca satu entri kat blog diana rashid.

Tajuk entri dia mitos 5 cara melihat hantu, kalau saya nak komen betul-betul dalam tu nanti panjang berjela pulak, jadi saya buat satu entri pasal pengalaman jumpa hantu seumur hidup ni.

kalau nak cerita pengalaman jumpa hantu seumur hidup saya,sekali je la kot, tu pun kalau nak di definasikan benda tu sebagai hantu, sebab pada saya, saya tak sanggup panggil benda tu hantu.

Sebab pada saya, kalau hantu, saya bayangkan rupa dia menakutkan, macam cerita-cerita hantu dalam filem atau drama. Tak kisahlah cerita hantu jepun ke, cerita hantu melayu ke, cerita hantu korea ke, cerita hantu indon atau cerita hantu omputih.

Ok… Jap lagi saya sambung cerita pengalaman saya jumpa hantu tu. Saya nak cerita kisah kawan-kawan saya yang jumpa hantu yang ada kaitan sikit dengan saya.

Cerita pertama, cerita bekas housemate saya masa saya tinggal di bandar sri damansara. Nama kawan saya tu raiz, budak penang.

Ceritanya, kami tinggil di apartment tingkat 11, apartment tu pulak atas bukit, selama setahun kami tinggal kat rumah tu, tak pernah ada nyamuk, ubat nyamuk yang saya beli di kluang tu tak pernah diusik sebab rumah tu tak ada nyamuk. Tapi malam tu nyamuk banyak pulak.

Malam tu saya terjaga, saya rasa nyamuk banyak, saya bangun dari tilam yang saya baring di ruang tamu tu(orang bujang kan biasa tidur ramai-ramai kat ruang tamu). Pergi kebilik,cari ubat nyamuk… Jumpa…

Cari lighter dalam bilik, tak jumpa… Saya pergi ke ruang tamu,cari lighter kat meja komputer,jumpa…
Masa tu saya tak perasan kedudukan kerusi yang dekat dengan meja komputer tu. Lepas bakar ubat nyamuk,saya sambung tidur, tapi di bilik.

Esoknya si raiz mula buka cerita.

Raiz: beb… Malam tadi aku jumpa hantu.

Saya: kat mana?

Raiz: kat sini, kat ruang tamu ni la.. Ko perasan tak malam td banyak nyamuk?

Saya: aah… Padahal selama ni takde kan?

Raiz:tula pasal… Malam tadi banyak nyamuk, pastu aku tersedar, tengok ada pompuan dok kat kerusi tu(dia tunjuk kerusi untuk meja komputer yang masa tu terletak sebelah tingkap,mengahadap ke katil si raiz).

Saya:masa tu aku ada kat sini lagi tak?(sambil tunjuk ke arah tilam saya yang terletak atas lantai tu)

Raiz: adee… ko tidur sebelah dia. (maknanya kerusi yang hantu tu duduk terletak sebelah tilam yang saya tidur, bukan saya meniduri hantu tu ok…)

Saya:ko nampak rupa hantu tu?

Raiz: tak nampak muka dia, sebab dia tunduk sikit, rambut dia panjang, tutup muka dia

Saya: hantu tu rambut panjang,tunduk,rambut tutup muka, baju panjang warna putih sampai bawah lutut e? pastu tangan dia letak kat lutut e?

Raiz: aah… macam mana ko tau?

Saya: owh… hantu tu popular, banyak filem, buku, gambar rupa hantu macam tu…

Tu cerita pengalaman jumpa hantu pertama, cerita kedua pula , pasal kawan saya si andi abdul ghani a.k.a adul yang saya selalu cerita dalam entri yang berkaitan dengan sabah sebelum ni.

Pada suatu malam yang tak berapa seram, saya dan raiz dapat tahu yang si adul ni dapat duit tunggakan loan dia. Jadi kami nak suruh dia belanja kami makan malam tu.

Dek kerana itu, dia sengaja main menyorok-menyorokla dengan kami, dia menyorok kat tangga, kebetulan, masa dia jengah nak tengok kami ni dah blah ke belum, saya ternampak dia, maka dapatlah kami tangkap dia.

Masa tu gelak-gelak lagi, dalam lif dia dah mula senyap, sampai kat tingkat bawah, dia senyap, dalam perjalanan ke kedai mamak tu saya tanya dia, dia ok ke tak, dia jawab macam nak tak nak dengan jawapan “ok”.

Sampai kat kedai mamak, mula-mula dia senyap gak. Tapi bila kawan-kawan kami dari rumah lain datang, ada pulak kawan sebelah dengan kampung si adul ni, dia dah mula boleh nak ketawa.

Balik dari kedai mamak, dalam perjalanan balik, dalam nada suara yang rendah, dia mula buka cerita.

Adul: beb, ko ingat tak tadi ko nampak aku kat tangga tadi?

Saya: aah… kenapa?

Adul: Sebelum ko nampak aku tu, aku duduk kat tangga tu sorang-sorang, kat tengah-tengah. Lepas tu macam ada orang buat bunyi pist kat belakang aku, macam bagi signal la dia nak lalu, aku ketepi sikit, lepas tu ada angin lalu kat sebelah aku seolah-olah ada kelibat orang lalu, laju gak la, tapi aku tak nampak pon orang lalu, cuma angin je.

Saya: Ooooo… tu yang ko senyap je dari tadi?

Adul: Aah… aku jadi takut la bila fikir balik.

Saya: Masa benda tu lalu ko tak rasa takut?

Adul: Mula-mula tadi aku tak rasa takut sebab aku tak fikir apa-apa, tapi bila fikir-fikir balik, takut pulak aku.

So cerita si adul ni saya tak tahu nak kata pengalaman jumpa hantu ke macam mana.

Cerita pengalaman jumpa hantu ke tiga pula, cerita si din, kiranya junior kitorang lah sebab dia masuk kolej, lepas kitorang dah masuk sem 2.

Masa dia “jumpa hantu” tu, dia ni baru je lagi masuk ke rumah yang kami sewa tu. tak sampai seminggu pon lagi.

Pada suatu malam yang sunyi, masa tu din duduk kat rumah seorang diri, nak study kononnya, saya, adul dan raiz keluar mencari makanan dan lain-lain.

Rumah yang kami sewa tu ada 3 bilik, bilik din di bilik ketiga, bilik saya, adul dan raiz di bilik ke 2 dan bilik pertama, si raiz letak komputer dia, mungkin lepas tragedi hantu duduk kat kerusi tadi, dia alihkan komputer tu.

Ceritanya, masa si din berjalan ke arah bilik dia dari ruang tamu, dia lalu depan bilik pertama, iaitu bilik komputer, dan kata dia, dia ternampak ada bayang kepala kat tepi tingkap bilik tu. Bila dia patah balik nak conformkan apa yang dia nampak, tak ada apa-apa pulak.

Dalam setiap cerita ni, ada 1 persamaan di sebalik perbazaan yang anda baca tentang pengalaman jumpa hantu mereka bertiga tu. iaitu, setiap dari diorang ni akan cerita pengalaman diorang tu kepada saya secara rahsia, maknanya, raiz cerita dengan saya tentang pengalaman jumpa hantu yang dia lalui, adul tak tahu, adul cerita dengan saya, raiz tak tahu, din cerita dengan saya, raiz dan adul tak tahu.

Saya sambung cerita saya dari perenggan ke 5 tadi. Cerita ni terjadi masa saya tingkatan 3, masa tu ada kem motivasi pmr, di sebuah tempat di kluang, johor.

Masa tu waktu subuh, masa tu saya tengah ambil wuduk di surau tempat tu. Siap ambil wuduk, saya berdiri dan pandang ke arah pokok-pokok di depan saya.

pengalaman jumpa hantu seumur hidup

Harap korang faham lah gambar yang saya tunjuk tu, saya di pandang “seorang” yang pakai jubah putih, serban putih dan ada macam kain di sangkut di belakang leher dia ke depan dada, berjalan… dari pokok yang paling kiri macam yang saya tunjuk dalam rajah di atas, sampailah ke pokok yang paling kanan macam dalam rajah diatas.

Lepas tu saya tak nampak dah, jadi saya andaikan yang dia pergi ke jalan disebalik pokok tu. Tapi lepas tu, saya naik tangga, saya tak nampak kelibat “orang” berjubah putih tu. sedangkan baru tak sampai seminit saya tak nampak dia lalu melepasi pokok tu.

Tapi apa yang lebih menghairankan adalah bila saya google gambar hantu, gambar ni pon ada.

hantu seksi

acaner tu? ape kaitan gambar ni dengan pengalaman jumpa hantu?

 

Hasil carian :

(Visited 1,192 times, 5,350,259)

Wall of Fame

Semalam saya dapat email yang mengatakan saya dah layak menjadi Fast-Track Member dan telah menerima salah satunya adalah nama saya telah diletakkan di Fast-track ” Wall of Fame “. Jadi saya pon checklah Wall of Fame tu… yup… memang nama saya ada kat situ… bangga siot(lama tak guna ayat tu)

Wall of Fame

 

kalau korang nak tengok wall of fame tu, boleh tengok kat sini. Wall of Fame tapi semalam, masa saya dapat emel tu, saya tengah guna netbook yang mana netbook tu tak login ke web tu, so tak boleh tengok, kalau nak tengok kena login dulu. Tapi kalau korang belum join benda ni, kena register dulu la…  register kat sini -> BONUS.

Sebenarnya semalam saya tengah cari kerja part time, puasla menggoogle kat sana sini, dan yang pastinya saya menjadi kerja-kerja yang boleh dibuat dari rumah, dan lagi terbaik kalau boleh buat menggunakan komputer. Banyak sangat website yang saya bukak semalam, tapi kebanyakkannya dari luar negara. Dalam web yang saya bukak semalam, dia ada kategori freelance, so saya cubala usha2 lubang freelance, dalam banyak-banyak tu, saya terjumpa 1 job kerja IT ni, jadi saya pon cubalah daftar, rupanya web tu, dia offer macam-macam, selain dari affiliate, banyak lagi benda yang boleh dibuat, cuma apa yang kurang best adalah, disebabkan terlalu banyak benda yang boleh dibuat, jadi terlalu banyak benda yang nak dibuat, tapi… lagi bagus daripada masuk dan tak ada apa2 kan? 

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,350,259)

Tapi takpe… dah register tu, dia akan bagi kita guide step by step, jangan malas nak baca jela… saya rasa ni satu peluang yang bagus, sebab tak ramai lagi orang malaysia yang join benda ni. Kalau kita masuk, kita mungkin jadi perintis. SO jangan malu2 nak join, benda free je pon, kalau kena bayar, mungkin lambat la saya nak join, kena tahu hujung pangkal nya gak. Register cepat, dan mulakan langkah menjana BONUS.

Saya dah join banyak… sangat banyak program affiliate, yang lain ok, antaranya jobdirumah, tapi kalau nak capai target kerja dari rumah, 1 kerja je tak cukup, sebab bukan hari2 ada job, jadi saya cuba untuk cari sebanyak yang mungkin, dan buat mana yang mana yang tengah ada kerja. samaada yang dari malaysia atau bukan dari malaysia, kalau dari luar malaysia pon tak ada masalah dah sekarang ni, sebab kebanyakkannya buat pembayaran melalui paypal, jadi kalau kita ada akaun paypal, tak ada masalah lah… lagipon banyak benda yang saya perlu bayar menggunakan paypal.

Dari akaun paypal pon kita boleh transfer masuk akaun bank kita, jadi lepas bayar benda yang patut bayar menggunakan paypal, baki tu kita boleh transfer masuk akaun bank trus. tak ada masalah.

So… mulakan langkah dengan Register, buat kerja yang disuruh kat web tu, lepas tu rajin2 la jengah blog ni untuk macam-macam tips dunia IT dan lubang buat duit online. kalau anda jenis sibuk macam saya, dan perlukan notification, subscribe blog ni ok?

jengah pesanan penaja dibawah ni…

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,878 times, 5,350,259)

Hasil carian :

(Visited 162 times, 5,350,259)

10 penyakit aneh

10 penyakit ni memang penyakit aneh, tambah aneh bila semua penyakit ni memang sah dalam dunia perubatan. (macam tak percaya lak)

1. Serangan seni (Stendhal syndrome)

art attack

Pengarang buku The Stendhal Syndrome, Dr Graziella Magherini yang telah mengkaji lebih dari 100 pelancong di Florence, Itali yang menjadi sakit apabila berada dalam persekitan karya-karya hebat. Antara gejala penyakit aneh ini seperti jantung berdebar-debar, pening dan sakit perut dan biasanya melanda kepada mereka yang berumur antara 26 hingga 40 tahun yang jarang keluar rumah..

Dr Graziella Magherini percaya sindrom ini berpunca dari tekanan perjalanan jauh seperti jet lag, dan kejutan melampau masa silam. Gangguan ini dinamakan sempena nama novelis perancis abad ke 19 yang ditenggelami lukisan dinding Gereja Santa Croce di Florence.

Hasil seni yang paling menyakitkan beliau adalah patung Michaelangelo dari David, lukisan Caravaggio dari Bacchus dan bulatan konkrit kubah Duomo.

 


2. Usus Hula-hoop

hula hoop

Pada 26 Febuari 1992, Xu Denghai, seorang pekerja Beijing dimasukkan ke hospital kerana usus yang terpintal selepas terlebih bermain hula-hoop. Kes beliau adalah kes ke 3 dalam masa beberapa minggu sejak kegilaan hula-hoop melanda Cina. Pihak media Beijing menasihatkan orang ramai agak melakukan regangan otot sebelum bermain dan elakkan terus bermain hula-hoop betul-betul selepas makan.

 

3. Ketagihan lobak merah

Pada tahun 1992, British Journal of Addiction menyatakan 3 kes luarbiasa terhadap ketagihan lobak merah.Seorang lelaki berumur 40 tahun telah menggantikan rokok dengan lobak merah. Beliau memakan sehingga 5 tandan sehari dan sentiasa memikirkan tentang lobak merah. Menurut 2 pakar psikiatri Czech, apabila lobak merah dikeluarkan, dia dan penagih lobak merah yang lain menjadi sangat teransang. (macam ni punya orang pon ada?)

 

4. Keinginan kutleri (sudu, garfu dan pisau)

Biasanya teringin untuk makan objek logam. Terdapat kes yg agak melampau, seperti kes seorang lelaki yg berusia 47, Allison Johnson,seorang perompak besar yang sangat suka makan benda2 logam. Beliau telah menjalani 30 pembedahan untuk membuang benda asing dari perutnya. Pada tahun 1992, terdapat 8 garfu dan satu logam pada bahagian kepala mop dalam badannya. Beliau sering dipenjarakan dan apabila dia keluar dari penjara, dia akan ke restoran dan memesan makanan yang banyak dan mahal. Bila tak boleh bayar, dia akan menyuruh pemilik restoran memanggil polis sambil memakan kutleri sehingga polis tiba. (orang macam ni pon ada?)

 

5. Sindrom Dr Strangelove

suka meraba

Secara rasminya dikenalo sebagai Sindrom Tangan Alien, penyakit neurologi yang pelik ini melanda beribu-ribu orang. Ia adalah disebabkan oleh kerosakan kepada bahagian-bahagian tertentu pada otak yang menyebabkan takbalas yang bertentangan dengan apa yang diinginkan oleh pemiliknya. Contohnya, jika pemiliknya hendak membutang baju, tiba-tiba tangannya bertindak menanggalkan butang baju, jika pemiliknya hendak menutup zip seluar, tiba-tiba tangannya bertindak melondehkan seluar. Kadang kala tangannya boleh bertindak lebih agresif dengan mencubit, menampar atau menumbuk pesakit atau pemilik tangan itu sendiri. Terdapat satu kes dimana pesakit mencekik dirinya sendiri. Menurut pakar neurologi, Rachel Doody, pesakit selalunya akan duduk diatas tangannya tetapi ia menjadi longgar dan mula bertindak sendiri.

6. Ruam Gusti Lumpur (Palastaie Limosae)

Dua puluh empat lelaki dan perempuan bergumul didalam lumpur sedalam paras betis di University of Washington. Dalam 36 jam, 7 orang telah dipenuhi dengan tompokan lebam kemerahan berisi nanah seperti jerawat. Manakala selebihnya mengalami selepas itu. Lebam terjadi pada bahagian yang tidak dilitupi oleh pakaian mandi, seorang penggusti yang malang mengalami kesan yang teruk kerana bergusti dalam keadaan bogel. Palastaie limosae dermatitis, atau ruam gusti lumpur mungkin disebabkan lumpur baja yang tercemar. (macam dah takde tempat lain nak bergusti)

7. Orang elektrik

Menurut paranormalist British, Hilary Evans, sesetengah orang elektrik mampu menjana menjana cas elektrik yang cukup kuat untuk merosakkan lampu jalan dan peralatan elektronik. Kes orang elektrik, pada 1786, seorang budak berumur 14 tahun, Angelique Cottin telah menyebabkan jarum kompas berputar liar dengan kehadirannya. Bagi menyiasat kes ini dengan lebih lanjut, Evans mengasaskan SLIDE(Stree Lamp Interference Data Exchange)

 

 8.Epilepsi Mary Hart

Pada 1991, kes Dianne Neale, 49, telah muncul dalam New England Journal of Medicine. Neale mengalami epilepsi apabila mendengar suara hos Entertainment tonight, Mary hart. Neale mengalami sakit perut, tekanan dalam kepala dan kekeliruan. jian makmal mengesahkan pelepasan elektrik yang tidak normal di dalam otaknya, dan Neale mengadakan sidang akhbar bagi menegaskan bahawa dia tidak gila. Dia juga menyatakan tidak mengambil hati pada Mary Hart, yang telah membuat permohonan maaf secara langsung bagi keadaannya.

 

9. Sindrom Loghat asing

Terdapat lebih kurang 50 kes telah direkodkan tentang Sindrom Loghat Asing ini, yang mana mereka mengalami strok atau kecerderaan lain mengamalkan loghat baru. Contohnya Tiffany Roberts Florida mengalami strok dan mula bercakap menggunakan loghat Inggeris. Beliau juga menggunakan beberapa ungkapan seperti ‘Bloody’ dan ‘Loo’ Cik Roberts tidak pernah ke Britain dan bukanlah seorang peminat rancangan televisyen British.

 

Kes yang mungkin jadi kes paling pelik adalah mengenai seorang wanita Norway yang telah koma selepas terkena sepihan bedilan semasa serangan udara pada 1941. Apabila dia terjaga, dia bercakap dengan loghat Jerman yang pekat. Dia kemudiannya dipulaukan oleh jiran-jiran beliau

Mungkin kes oddest berkenaan seorang wanita Norway yang telah jatuh ke dalam keadaan koma selepas dilanggar oleh serpihan semasa serbuan udara pada tahun 1941. Apabila dia terjaga, dia bercakap dengan loghat Jerman tebal. Beliau kemudian dipulaukan oleh jiran-jiran beliau.

petikan dari harian metro online 

Noraini kemudian menerima rawatan lanjut di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan dan menjalani imbasan di bahagian kepala yang mendapati terdapat kesan darah beku. Menurut ibunya, Mansena Daud, 48, apabila anaknya itu menjalani imbasan kali kedua dan ketiga di hospital sama, doktor memberitahu bahawa kesan darah beku itu sudah tiada. Selepas tiga hari dirawat di HUSM, Kubang Kerian, anak keenam daripada tujuh beradik itu dibenarkan pulang ke rumah, tetapi keadaannya menjadi teruk hingga tidak dapat bercakap. Tidak lama kemudian, dia mula bercakap bahasa ‘ganjil’ tidak difahami yang didakwa bahasa Cina, Jepun, Korea dan Indonesia.


10. Sindrom Rambut tak boleh disikat

rambut kusut

Pelik kan bunyinye? dah nama pon entri ni pon 10 penyakit aneh… hahaha… penyakit ni juga dikenali sebagai sulaman rambut, keadaan ini menyebabkan kekusutan yang besar. Dalam kes yang dilaporkan pada tahun 1993, rambut seorang wanita 39 tahun telah gugur dan digantikan dengan rambut kering. kasar dan kerinting yang sangat kusut sehingga ianya mustahil untuk disikat. Rambutnya juga berbentuk sangat pelik: keratan rentasnya berbentuk segitiga, seperti buah pinggang bukannya bulat.

 

Dalam satu kes yang lain, seorang wanita dari indiana mahu terus menyimpan rambut yang telah dibelanya selama 24 tahun. Setelah melembabkan rambutnya dengan minyak zaitun selama 2 bulan, rambutnya kembali normal.

 

 

Hasil carian :

(Visited 125 times, 5,350,259)

sengih sorang2 : menang loteri rm 3 juta

 

seorang lelaki bergelar suami pulang ke rumah dan memanggil isterinya secara tiba2

suami: sayang, cepat kemaskan beg awak!

isteri : kenapa?

suami : abang baru menang loteri RM 3 juta

isteri : wah, bagusnya ! abang nak saya kemaskan beg untuk bercuti ke mana?kita hendak naik kapal mewah atau bercuti ke luar negara bang?

suami : suka hati awaklah,saya tak peduli kemana awak nak pergi. yang penting, awak seorang yang keluar dari rumah ini!

 

 

 

p/s: masukkan https://alongxp.com dalam bloglist korg dan singgah setiap pagi utk sengih sorg2 🙂

 

 

 

Hasil carian :

(Visited 165 times, 5,350,259)