External storage dan saya

Terlintas nak kongsi pengalaman hidup pasal external sotrage ni bila saya nak transfer driver satu pc ni ke dalam salah satu external storage saya iaitu pendrive, ada jugak org panggil thumbdrive… same je kot..

external storage devices

Masa tu terlintas dalam kepala otak saya yang pendrive saya yang satu ni kapasitinye kecik.. tapi bila terpandang nombor kat situ tertulis 4GB, terlintas pulak dalam fikiran ni, “kecik ke?”

Yup… bagi orang2 yang jenis multitasking, multimedia, multipurpose, multimulti macam saya ni, memang tak berapa nak cukup senang hati.. hehe.

ok… jom tengok kapasiti internal storage dan enternal storang saya(external harddisk)

hard disk drives

Ok, Internal storage saya, saya pecahkan kepada 4 partition, C, D, E, dan F. Jumlah internal storage saya 500GB. cer kira, berapa free space yang tinggal? hehehe

External harddisk saya, yang tu… yang berlabel ALONGXP EXT (I:) tu.. berkapasiti 1 Terabytes… tinggal 300GB je lagi.. sebab, sebahagian besar isi dari Internal hdd(harddisk drive) saya dah dipindahkan kedalam enternal harddisk tu.. sebabnya banyak data yang sangat berguna yang saya rasa tak patut saya buang, yang boleh dijadikan rujukan pada masa akan datang patut disimpan.

Apa benda yang saya simpan sampai 1TB hdd saya perlukan? mmm… macam2, e-book, gambar personal, gambar berkaitan kerja, software, movie, macam2 lagilah.. sebabnya banyak bidang komputer yang saya dah terjebak, programing je dh beberapa jenis, so banyakla e-book yang saya download, video tutorial untuk photoediting ada, untuk seting plugin, software, macam2 lagila snang cerita… dulu lagila… siap dengan game yang berlambak2…

Sejarah External storage ni kan.. saya ada kenangan pahit dengan Disket… atau bahasa sekolahnya dipanggil floppy disk drive (fdd) atau floppy A:

disket floppy

Ni la disket, apa yang jadi kenangan pahitnya? disebabkan disket, saya fail 1 semester… sejak dari tu… saya seboleh2 nya dah taknak guna disket lagi dah.

Just nak share la kan.. sejarah atau pengalaman saya ngan external storage ni.. 1st external usb storage saya adalah mp3 palayer… berkapasiti 128mb tekejut x? yup.. 128mb berharga 2 ratus lebih,

USB-MP3-Player

haaa… mcm ni la rupe usb mp3 player yang saya beli dulu… sebijik macam ni.. warranty 3 bulan, masa bulan ke 3, nak masuk bulan ke 4 tu sorg membe pinjam… agak lama.. pastu rosak, masa rosak tu dah masuk bulan ke 4, so die dh rasa bersalah+risau.. nak halalkan je pon, xboleh jugak, sebab saya nak guna satu external storage(sebab ke serikkan guna disket td), so saya cakap ngan die camni “camnila.. ko gantikan aku ngan pendrive biase jela… tapi.. yg 256mb” dan die setuju… wlaupun harga pendrive tu xla semahal usb mp3 player saya, tapi saya dapat satu pendrive baru yg berkapasiti lebih besar, dan die pon xperlu keluar duit byk utk ganti mp3 player tu… so win-win situation la kan?

masa tu.. kebanyakkannya pkai yg 256mb, masa tu sape pakai 512mb tu kire hebatla… sbb mahal… lgpon.. masa tu.. 512mb tu dah cukup besar dah, mcm2 movie kitorg leh sedut.. hehehe..

masa saya sem 4, saya dah ada komputer, hasil duit elaun masa LI, masa tu kapasiti harddisk saya la yg paling besar skali… 80gb… org lain sume 40gb je..

tapi zaman dh berubah.. sekarang ni… 1.5TB pon rasa cam tak cukup… zaman dah berubah… dunia dah maju.. kan? Winking smile

Hasil carian :

(Visited 173 times, 5,350,636)

sila share : berhati-hati bila singgah di RnR seremban

Oleh kerana esok sabtu, mesti ramai yang akan balik kampung sempena cuti hari raya cina isnin dan selasa ni kan? Ada yang ikut jalan dalam atau highway, tak kisah la ikut mana pon, mana yang balik bukan dengan pengankutan awam, saya harap korang semua check kenderaan yang korang nak guna tu, pastikan semua ok. So kalau terjadi kes macam ni, korang tau la yang korang sedang ditipu dan cuba untuk jauhkan diri dari diorang ni. Entri ini bukan untuk menghasut orang ramai jangan singgah di R&R, tapi sebagai panduan atau pencegahan supaya tak ditipu oleh orang-orang yang tidak bertangungjawab ini. Cerita ni saya repost dari entri berhati2 bila singgah di RnR seremban yang saya ambil dan saya translate ke bahasa melayu dari forum forum lowyat.net. Banyak lagi kes yang macam ni, bukan kat RnR seremban je… kalau tengok kat komen entri tu dan entri alkisah rnr seremban korang akan sedar benda ni jadi kat merata2 tempat. so share entri ni kepada semua kawan2 dan saudara mara korang.

situasi 1: tragedi ni berlaku ahad mggu lpas,19 jun 2011.

 

Ahad :

– berenti minum ngan kawan2 kat R&R seremban pukul 2330 /11.30 malam,konvoi 2 kereta

– pukul 0430 / 4.30 pagi, lpas da minum2,kitorg teruskan perjalanan ke melaka.

– masa dlm R&R seremban lagi,masa da nk kua, tibe2 gear D aku cam ade problem so aku berhenti

-tb2 ade 1 kereta benti n nk tolong

-so aku amek keputusan bg je diorg tunda bile diorg kate tu mslh gearbox ngan oilseal,kos dlm 220 je.

-sampai kat workshop dlm pukul 0500 / 5 pagi,diorg trus CUBA nak repair gearbox aku

-tggu punya tggu diorg kata bnd tu kena repair esok. aku trasa bodo lak sbb x claim warranty kat proton, so aku amek keputusan teruskn g melaka ngan membe aku, so aku tinggalkan keta dan aku kena tanda tangan satu resit dan aku tak perasan ada syarat kat situ menyatakan ” SETUJU UNTUK MENUKAR APA APA ALAT GANTI UTK PROSES BAIK PULIH” (lebih kurang camtu la).

 

Isnin :
-0730 / 7.30 pagi sampai kat melaka.
-tdo sampai pukul 11 pagi n bangun sbb telefon bunyi.aku diberitahu yang gearbox aku dalam proses eoverhaul. WTF!!!! keta aku baru setahun 4 bulan
-1300 / 1 tegahari, org mekanik bgtau yg kosnye adelah 3800
-aku kena tipu,dan menyesal tak hantar kat proton
-1500 / 3 petang, call mana2 membe2 polis yang ada.
-diorg soh aku tggu sbb bnd ni da byk kali jadi
-1930 / 7.30 malam, org workshop call bgtau kereta da siap dan boleh diambil,tp aku xnk ambik, aku ckp nk ambik esok…
-2000 / 8 malam, membe aku call suruh dtg seremban esok pagi.

Selasa :

-sampai kat seremban pukul 0900 / 9 pagi
-pagi workshop tu dgn 3 org polis
-lepas bos die kena basuh dengan polis2 tu, harga dari 3800 turun jadi 900
-pastu kitorg g minum, polis tu bgtau da byk kejadian jadi camtu katR&R seremban(kedua2 arah)
-dan kereta aku da kena sabotaj cam org lain gak

 

Situasi 2 :

1. pagi tu kirorg benti kat R&R seremban. nak sarapan
2. perking penuh,so kitorg paking jauh sikit dan tak ramai org lalu lalang kat situ
3. sarapan dalam 20 minit
4. teruskan perjalanan,dlm 10 minit atau 10km, temperature naik
5. berhenti kat lorong kecemasan
6. xsampai seminit, satu kereta berhenti, 2 orang lelaki indie offer nak tolong
7. diorg check dan kate gasket head da bocor
8. diorg offer nk tunda g workshop kawan die, so diorg tunda guna kereta diorg,gunakan tali
9. diorg kate diorg charge ikut harga standard atau murah lagi
10. bila da siap, bill nye ***, mmg mahal nk dibandingkn ngan kerosakkannye
11. kalau taknak bayar,kereta takleh amek,try nak tawar menawar, tak dpt,siap nak gaduh lagu
12. kerja nye mmg teruk
13. tapi tak pilihan,nak xnk kena bayar gak sbb nk amek kereta
14. bila bwk keta tu g workshop membe2 yg ade dkat2 seremban,diorg ckp hos radiator dibocorkn ms diorg sarapan kat R&R seremban
15. taktik yang sama digunakan beberapa kali kat R&R seremban.

aku dah baca bnd ni kat beberapa forum. lelaki2 india ni ade gak offer servis khas ni kat R&R nilai dan senawang. cerita2 mangsa sumenye lebih kurang.

banyak lagi ceritanya… korg leh baca kat forum tu, tapi dalam BI lah… sumenye citer lebih kurang sama dan WORKSHOP YANG SAMA.

bengkel menipu

komen/cerita dari pembaca-pembaca blog ini:

ema :

salam…
just nk share je la ni…penah kene aritu…on da way blk kl from mlk…sedang elok je lps rnr pedas… x smpai pun 100m…xpasal2 tayar pecah..trus stop kt tepi…blum smpat cal sape2 ade kete kancil merah kt blakang…tgk2 yg kuar tu india…ade lak pakai bju yg ade logo plus..sbb 1st time kene n kelam kabut plus risau n nebes..ingtkan dia org plus..adoi x pk pnjang la ni..dia tlg tukarkan tayar…then br org plus dtg…kater bayr 10 je..tok sah lebey…tp ble tanye dia mntak rm50…adoi..tukar tayr 50 hinggit?biar betik…tp sib baik org plus ade…dpt la nego sampai la rm30…xpela..duk pk cpt la habis bley trus jln…sib baik bkn drive sorang…suh member duk dlm kete elok2..kte lak berani kuar dr kete..tp xpela..bende da lps..harap x jd lg..tp ble pk2 blk rase2nye ade unsur sabotaj sbb x kan lane tgh ley pecah tbe2..diorg tabur bende ke kt jln…adoi…mntak2 la jauh ngan sitausi mcm ni lg..esk nk grk blk kl pun harap2 x jd lg…huhuhu..thnx 4 sharing bro…wsalam ;)

fana :

kes kite same la.mase tu kite ngan adik kite baru pas anta membe kt melaka..masa tu jln jem arah nak ke KL…tetibe temprature kete naik plak..benti kt RnR sban..pastu ada sorg india dtg die tgk2 pastu ckp prob kt gasket.die ckp kos nak baiki 80inggt je..kite pn lega la mase tu..ingt die btl2 nak tlg kan.pastu ade towing dtg bwk kitrg p bengkel kt sban jaya tu.ade sorg india tu dtg cek kereta die ckp enjin da crack(xtau la pe mende)..mase tu da kol 11 mlm..call membe kt senawang,sebaik abg die ade kawan dgn mekanik.bwk mekanik tu sendiri jumpe kene byr kos towing RM 300 pastu kos cuci radiator RM 180..gile ah diorang..rasenye memg tmpt diorang tu menipu la..masa kite smpi bengkel die tu tgk sume org yg baiki kereta kt die mesti smpi bukak enjin..diorg saje nak buat mcm tu,blh la diorg caj mhl…teruk

osixx :

so kene lah berhati2 lpas nie..xkira lah kt mane anda berada….trus terang sy ckp..pegetahuan psl kete kita perlu tahu serba sedikit…ayah sy pernah kene jugak cam nie..dieorang suruh tinggal kete…esok bila dtg amik die punya cas x agak2…xlama pas tu problem balik kereta ayah sy.bila pergi bengkel,dieorg tanya pernah tukar head ker?ayah sy ckp xpernah tukar.dieorg ckp head nie dah pernah tukar sbb ada kesan welding…rupa2nya mase rosak dulu…mekanik tu tukar head yg dah nak rosak kt keta ayah sy..geram je…….

hafiz :

tak guna jugak nak call plus. plus peronda dah kautim dgn tukang tarik sebab dia dpt percent. aku kene kat highway nak msk seremban.
tukang tarik tu sendiri ckp, ‘ adik nnt tgk yer abg berenti kat petronas dpn tu abg bg duit komisyen kat dorg’. mmg btl lah dia bg duit teh.
bila tanya knp plus tak blh tarik, alasan dorg, trak takde, no tipon on tow ade.

fend towing(dia tak tinggalkan nombor telefon, tapi saya jumpa fend towing di google) :

salam semua..saya bawak towing…ah 2x tarik kua wsyop ni..kt area seremban 2 kan…banyak kes air kering je.ayat murah je.siap repair n tow dalam rm180…tp dh sampai wsyop,jadi la rm800..blm repair lagi…besok datang,enjin ada dalam bonet belakang plk…nak tup tap,jadi rm3k lebih…belum buat apa2 lagi tu…last2 nak tarik kua dgn enjin dlm bonet…,kena bayar rm800 caj bukak,tow,n sewa tapak park…senang nye buat kje…saya tarik kereta dari seremban bawk kl baru je rm300…untung kaw2 la dorang ni…nk gaduh mmg xgune..port dia semua org dia je..silap2 blh lunyai…

ed :

Salam….

Seronok dengar cerita yg macam2 di atas. Actually aku sendiri pon dah terkena cuma nasib baik lar tak begitu banyak ruginya.

Citernyer gini. Aku OTW balik ke Bt Pahat. rasa letih perjalanan tu dr Serdang(rumah sewa)melalui Melaka singgah la kejap kat RNR Bemban. Dah solat n rasa fresh aku pon saja je buka bonet kereta. Tengah aku dok check2 keadaan enjin ketika itu datang lar 3 org bonzer2 India yang saiz badannya jauh melebihi aku yg tinggi 175cm jer banding ngan diaorang 180 lebih masing2(takut aku he he he)…terus sapa apa hal dik senja2 nie buka bonet? aku cakap saja jew bukak bonet nk tgk enjin. Masa tgh cakap2 tue ada lar sorang membe diaorang tuh sentuh kt salah satu hos yang ada kat situ n gunakan kain buruk dia cuba lap-lap! aku cakap tk yah lah susah2 lap sbb memang benda tuh bersih!! aku memang tk perasaan langsung taktik tu. Dipendekkan cerita…. dia orang mintak upah sbb bersihkan hos tu! aku bgtau apa plak nk mintak duit bukannya aku suruh pun! Tp tgkkn bini aku kt dalam kereta mcm dah nmpk takut sebab tak ramai orang sgt kat situ aku pon terpaksa bagi lar dengan berat hati RM10. Aku cakap itu je duit yang ada pasal balance tu aku nk byr duit tol! Lepas tu diaorang blah dengan muka tersenyum mneinggalkan aku dengan wajah yang agak pucat dan terasa bodoh dipermainkan! Sapa la suruh engko berhenti n buka bonet….. ingat la kawan2….jgn la buka bonet atau singgah kt tpt cam tu kecuali emergency je…adui… apa yang penting….keselamatan kita n famili.

dyna sabri :

bro…. saye pernah kena tp kat r&r tapah, time tu saya bersama suami berhenti kat r&r dan kami parking jauh sikit dari tempat makan….selesai makan kami terus kan perjalanan x sampai 10 minit temperature naik… so kami pun berhenti tepi highway….x sampai 2 saat mai mamat india berkereta jalur kuning… konon mcm makenik la die check n cakap gasket bocor… macha tu konon offer la nak repair kat kedai die.. tapi saya berkeras x nak saya cuba lebih 100x call plusline… dan soalan pertama yg pluscare tanya nie VVVIP ke??? memang celaka sungguh plus nie…. bila saya cakap kereta saya jenis bla n bla bru die hantar org plus tunda kereta saya yg dah tersadai selama 1/2 hari…. saya suruh plus tunda sampai exit tol tapah…. tp kami kena charge dlm 200 padahal klu ikutkan klu kita baya tol sumer free…. n bila sampai kat tol tu kami park kereta tepi pejabat tol….disebabkan saya berkeras x nak baiki ngan diorg…tiba2 bayak betol kereta line kuning nie datang pujuk kami tp sorang pun x berjaya… sbb org plus bagitahu saya klu nampak kereta line kuning kat highway nie itu kereta cari makan…. dan diorg akan rosakkan kereta kita masa kita berhenti di r&r sbb tu jgn parking jauh masa berhenti r&r…. sejak hari tu saya dah x berhenti r&r tapah..

gewang laut :

>nk share sikit skills kalau temp krta korg naik?panas?hose bocor?
>1stly korg benti jap..dlm 5 mnit ke..agak2 trun sparuh level temp tu,,korg start keta,jln blik,bwak laju skit..smbil drive mata tgok level temp.bila nak nak smpai line merah..free gear..mati enjin..biar je keta jln sndri..dah slow on blik kunci,msuk gear,,jln lagi,buat lagi mcm tadi,jln trus smpai la korg jumpa bengkel2 kat luar,(kereta auto xbleh buat laa,ni utk driver yg dah mahir je..)ak pnah buat mcm ni..dpt jln lbih 100km..

dolldaus :

aku biasa tgk benda ni sbb salah satu bengkel india yg selalu wat keje ni depan ngan bengkel member aku yg aku selalu lepak….kadang2 aku ade gak nasihatkan mangsa2 bengkel tu suh tarik je kete diorg keluar wat kat tpt lain……mmg bengkel diorg sentiasa ade keta masuk xkira siang atau malam…

satu je pesan aku..klau rosak tepi jalan kat highway jangan panik….kol plus pun diorg akan tunda tempat selamat…pastu kompm akan ade yg datang nak tolong repair…klau rosak area seremban korg tepon la sape2 yang korg kenal kat area tu…ok..sekian…

cacamerba :

Bila baca kisah kena tipu kat R&R ni saya teringat cerita lama yang berlaku pada diri dan kereta saya.

Ini adalah kisah benar yang belaku pada diri saya. Kejadian ni berlaku 8 tahun lepas. Masa tu baru balik tengok member meninggal kat Manjung. Dalam perjalanan balik masa tu lebih kurang pukul 7.30mlm saya dan member kerja masa tu berhenti kat R&R TAPAH untuk minum dan berehat. Lebih kurang lepas 1/2jam kitaorang sambung perjalanan balik ker Kuala Lumpur. Tak sampai 10 minit jalan temperature naik sampai dah merah. So masa berenti bagi signal nak berenti kat emergency lane terus ader kereta berenti kat belakang kitaorng. So kitaorang buat tak kisah lah… so aku bukak bonet depan. pergh… asap dah kuar dari enjin. Tapi nasib baik aku tau pasal enjin. So aku biar enjin sejuk dulu dalam 10 minit. Mamat kereta kat belakang tu offer nak tow kereta aku. aku cakap tak payah. Tapi masa tu di tak blah. Dia tunggu jugak kat kereta aku. Aku buat bodoh jer. So bila aku suluh kat enjin minyak hitam dah leaking kat gasket head. So memang tak dapat nak buat apa. So aku pun tepon Plus. Nasib baik nombor tepon diaorang ader kat tiket tol tu… so aku tunggu lebih kurang 1 jam untuk tow truck PLUS datang. Mamat yang tadi tu still tak bergerak dari situ. Truck plus pun datang. Org plus cakap dia boleh tow kereta kau sampai tol terdekat jer. Aku pun tak kisah nanti sampai tol aku boleh call member aku tow kereta aku. So orang plus tu pun tow sampai tol aku tak ingat tol mane sebab dah malam ngan letih… So masa tu aku call member. Dia uruskan semua sekali sampai ker workshop. Tapi mamat celaka tu tak putus asa. Dia ikut plus tu tow sampai tol dia offer lagi nak tow kete aku. Aku jawap elok elok lah… So bila dah sampai workshop pomen cakap air radiator aku dah kosong sebab ader orang dah bukak dia punya drain valve kat bawah radiator tu. Masa tu aku dah terbayang mamat indie yang celaka tu punya kerja. So tolong ingat kan kawan kawan berhati hati masa tinggalkan kereta kat R&R. Kalau boleh tempat terang yang ader ramai orang. Sebab takut orang orang yang tak tau macam mana nak dapat sumber duit halal ni ambil kesempatan keatas yang terdesak. Sekian…

 

so kalau kena kat korg,masalah camni kat R&R seremban ke kat mana2, call la pihak insuran korg. kalau ade kawan2 kat area2 situ, call, kalau korg join radio amatur,insyaAllah adelah yang akan menolong.

adakah korang/kawan-kawan/ saudara mara korang nak jadi mangsa macam mereka ?

 masukkan e-mail address anda disini (REGISTER), dan pelbagai cerita baru yang menarik dan tips2 akan dihantar kepada anda

Hasil carian :

(Visited 714 times, 5,350,636)

12 lagi cara menghargai komputer lama anda

2-3 menjak ni, banyak artikel bahasa inggeris yang along terjemah ke bahasa melayu dan along masukkan ke dalam ni, sampai rasa cam nak buat entri dalam bahasa inggeris pulak hehehe… pigidah, SPM pon cukup2 makan je… ok, hari jumaat yang lepas, along buat entri 7 cara kitar semula barang komputer kan? ok, hari ni along nak tunjuk 12 gambar hasil penggunaan semula barang2 komputer lama anda.

1. Gelang litar komputer

tak pasti papan litar yang mana yang dia guna, tapi nampak macam motherboard. kreatif la diorang ni kan?

2. Dinasour komputer


3. Tikus robot

yang camni along dah biasa tengok…

 

4. Mesin pembancuh kopi

tiba2 rasa nak jadi macam masa sekolah dulu, cari diagram, solder ape sume… hehehe… kalau along buat,letak kat tempat keje best ni

5. hard disk harley davidson

bahan utama cakera dalam hard disk… kan?

6. Jam meja

hdd(hard disk drive) dijadikan jam untuk diletakkan atas meja… smart kot

7. Peti surat

macam nak nangis je rasa bila tgk pc mac dijarikan peti surat cam ni…

8.  Magnet Peti Ais

macam processor intel petium 3 ke bwh je… (eceh… cam terror je)

9. Plat cat lukisan

10. Kerusi motherboard

11.  Serangga ke tikus?ni tikus ke kumbang ni?

12. Cenderahati

kalau along ni kaya, along buat pendrive berbentuk processor atau processor lama tu jadi pendive… menarik kan?

ok, sekarang kita g jengah blog nuargto, line dan ecah… tinggal2 la komen kat entri2 diorg ok?

Hasil carian :

(Visited 298 times, 5,350,636)

7 cara kitar semula barang komputer

Adakah anda seorang juruteknik komputer macam saya? bilik teknichian anda dipenuhi mobo(motherboard) ,ram,processor,keyboard,mouse,monitor dan macam2 hardware yg lama dan tak boleh dipakai? nak buang sayang, xdibuang semak? jika anda mempunyai masa, saya akan tunjuk contoh2 benda yang anda boleh buat dengan barang2 lama tersebut.

1. Fclock. Jam button function

button F kat atas tu kan ada F1 sampai F12, so cukup la nak buat jam dinding 1 ke kan?

2. Pintu gerbang monitor.

3. Potret mona lisa.

serius kreatif dan rajin orang yang buat ni…

4.computer bug.

dulu kan ada kecoh pasal win2k bug kan? camni la gaknye rupa fizikal sebenar dia kan?

5. Telur motherboard

6. Lampu teknologi

suka2 hati aku je bagi nama… hahaha…

7. Wallet keyboard

wah… yang ni aku suka… ciptaan yang baru aku nampak, wallet dari litar dalam keyboard… huhu… smart… ok skrg kite g jengah hida, gee dan syafinabell tgk ape diorang cerita

Hasil carian :

(Visited 712 times, 5,350,636)