Teknologi jepun tak hebat mana pun

Selama ni, kita tahu yang jepun memang peneraju dalam teknologi. Automotif, elektronik dan sebagainya. Tiba-tiba saya terfikir yang sebenarnya teknologi jepun taklah hebat mana pun.

korang agak kenapa saya cakap teknologi jepun taklah sehebat yang kita sangkakan.

Walaupun kita tengok, lepas jepun di serang dengan bom atom di hiroshima dan nagasaki,

bom nuklearletupan bom atom di jepun

letupan bom nagasakinagasaki selepas di bom

nagasaki hari ininagasaki sekarang

 

letupan hiroshimahiroshima selepas di bom

hiroshima hari inihiroshima sekarang

tapi mereka mampu menaikkan negara mereka menjadi jauh lebih hebat dari sebelumnya. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 313 times, 5,371,947)

Tengok kartun macam budak kecil

Tengok kartun macam budak kecil

Tengok kartun macam budak kecil adalah ungkapan yang di ucapkan oleh seorang yang kuno atau berfikiran cetek. Tu pandangan peribadi saya.
Saya tak nampak rasionalnya mereka kata macam tu.

tengok kartun boboiboy
Kenapa saya kata macam tu? Sebab mereka meletakkan had berfikir.
Pada mereka:
Tengok kartun=budak kecil.
Baju pink=perempuan.

Kenapa mereka taknak kata pakai kain untuk perempuan je?
Kenapa orang dewasa makan gula-gula?

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,893 times, 5,371,947)

Pernah tak mereka fikir… Kenapa kelas sesuatu rancangan tv atau filem tu dikelaskan kepada:

kategori tontonan filem

Untuk tontonan umum.
Untuk 13 tahun ke atas.
Untuk 18 tahun ke atas.

Kenapa tak ada kategori tontonan:
untuk tontonan 13 tahun ke bawah.
Untuk tontonan 10 tahun ke bawah.
Untuk tontonan 6 tahun ke bawah.
Untuk tontonan 2 tahun ke bawah.

Pernahkah anda fikir kenapa tak ada kategori macam tu?

domain murah

(Visited 141,090 times, 5,371,947)

Well… Pada saya, ungkapan ” tengok kartun macam budak kecil ” adalah sesuatu yang tak logik.

Kenapa pula tak logik? Kenapa kartun untuk budak kecil? Adakah yang menghasilkan kartun tu budak kecil?

Saya dapat idea tulis entri ni masa tengok kartun big hero 6.

Big hero 6

Yang buat kartun tu bukan budak kecil, dewasa. Ada yang dah keluar dari kategori belia lagi.

buat kartun big hero 6

pakcik ujung tu lukis baymax

Saya suka tengok kartun. Pada saya ada banyak kelebihan.

Pada saya kartun meningkatkan imaginasi dan seterusnya memberikan idea dan secara tak langsung membantu perkembangan otak untuk kanak-kanak.

Orang yang kata kartun HANYA untuk kanak-kanak inilah yang berfikiran kolot.

Yang mana bila ada orang bagi idea yang dari fikiran luar kotak, dia akan cakap “mengarut”.

Saya pernah terfikir 1 idea yang orang kata mengarut. Tapi pada saya ia tak mustahil.

Saya pernah kongsikan idea bioteknologi saya tu pada seorang kakak yang berfikiran terbuka macam saya.

Saya terangkan kat dia siap dengan lukisan draf macam mana benda tu nak di buat.

Idea bioteknologi saya tu membolehkan orang yang lumpuh separuh badan, orang yang patah kaki untuk berjalan macam biasa tanpa bantuan tongkat.

Idea bioteknologi saya tu membolehkan pesakit untuk bergerak macam orang yang tak sakit.

Idea saya dapat tu lepas tengok cerita g.i.joe.

cerita g i joe

Tapi kenapa saya tak realisasikan idea saya tu?

Sebab kalau nak buat benda tu memerlukan modal yang sangat besar dan memerlukan ramai pakar. Yang mana saya tak ada semua tu

Masa saya cakap idea saya tu kepada kakak tu akan melibatkan kos yang besar. Dia jawab.

Takpelah… Kalau orang banyak duit, dia tak perlu pakai tongkat.

Itu memang motivasi yang baik. Dia sedar benda tu tak mustahil. Tambah-tambah penerangan yang saya beri sangat terperinci yang membuatkan orang mampu membayangkan benda tu dan fungsinya. Tapi macam saya cakap tadila… Untuk permulaan, modalnya sangat besar dan memerlukan ramai pakar dari pelbagai bidang.

Bidang kejuruteraan, bidang biologi terutama bahagian neurologi, bidang mekatronik, bidang pengkomputeran dan macam-macam lagi.

Idea dari satu cerita kartun kepada benda yang tak mustahil untuk di realisasikan.

Hasil carian :

(Visited 725 times, 5,371,947)

9 ubahsuai cpu yang luarbiasa tapi menarik

Koleksi gambar ubahsuai casing komputer yang luarbiasa tapi menarik

Pembakar roti? best kan?haha idea mamat yang buat benda ni datang bila isteri dia nk letak pc Pentium II die kat dapur supaya dia boleh cari resepi online… tapi disebabkan pc tu besar bagak,die kaji2, cari online, dan terhasil lah benda yang sesuai untuk diletakkan di dapur.

futurama realCasing berbentuk Bender, watak dalam cerita futurama.

komputer transformers

Pc Transformers setinggi 6 kaki ni boleh berubah kepada saiz yang kecil bina bertukar kepada pc mode… kaki die menyimpan mouse n keyboard.

windows xp

Siapa sangka kotak windows xp tu rupanya bukan setakat cd windows, komputer rupanya kan? haha

r2d2 computer

R2D2 dari Star Wars ? tak nampak langsung cam cpu…

pc piramid

pc ni seberat 3.4kg, dengan luas tapak 19×19 dan setinggi 25 inci. diperbuat dari aluminium berkualiti tinggi

domain murah

(Visited 141,090 times, 5,371,947)
Piramid.. kalau saya ada ruang yang besar, mungkin saya pon akan buat camni… hehe

Segala isi perut komputer dihimpunkan dalam tu,dan LCDnya diletakkan di pintu microwave ni

Microwave pc : kalau orang tengok dari tepi, mesti orang ingat orang yang guna ni gila sbb menghadap microwave dengan mouse n keyboard

robot perang

Terpengaruh dengan game, mamat ni membuat ubahsuai berdasarkan game Batlefield 2142

sega dreamcast

video game? bukan… ni pc… hahaha.. kaw2lah diorg ni kan?

(Visited 7,075 times, 5,371,947)

Hasil carian :

(Visited 272 times, 5,371,947)

Robot dari jepun akan menyertai triathlon di Hawaii

Robot berlari Panasonic “Evolta” , dikuasakan oleh bateri cas semula syarikat Evolta , dipamerkankansemasa sidang akhbar di Tokyo September 15, 2011. Syarikat itu berkata tiga jenisrobot Evolta, dibangunkan untuk berenang, berbasikal dan berlari, akan mencabar untuk melengkapkan kursus Ironman triathlon di Hawaii, sejumlah kira-kira 230 km, dalam tempoh seminggu atau 168 jam dari 24 Oktober, 2011, dikuasakan oleh tiga bateri boleh dicas semula Evolta bersaiz AA, kata syarikat itu.

robot untuk berlari Continue reading

(Visited 228 times, 5,371,947)