Bila isteri jadi blogger

Bila isteri jadi blogger

Bila isteri jadi blogger, apa yang akan berlaku?

Isteri siapa yang jadi blogger? Pastinya isteri saya sendiri.

Seperti yang saya nyatakan dalam entri permulaan dalam dunia blogger, saya ada beritahu yang saya baru buatkan blog untuk isteri saya.

Dan banyak entri-entri untuk blogger baru yang saya tulis selepas itu saya tujukan khas untuk isteri saya dan kepada mereka yang baru jadi blogger.

Bila isteri jadi blogger, banyak manfaatnya, terutama sekali kepada suaminya, yang juga seorang blogger, contohnya seperti saya, Alongxp.

suami isteri jadi blogger

Bila isteri jadi blogger, barulah dia makin faham kenapa saya selalu tidur lewat. Walaupun dia tak pernah bising atau pertikai  atau merungut sebab saya selalu tidur lewat, tapi bila dia pon dah jadi blogger, saya lebih senang hati. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 210 times, 5,311,276)

Niche blog saya apa?

Niche blog saya apa?

Niche blog saya apa? Adalah satu soalan yang terlintas dalam hati saya masa saya berbual dengan penulis novel dari pts masa makan kat kantin beberapa hari yang lalu.

apa niche blog saya

Ceritanya macam ni…

Saya bekerja sebagai juruteknik komputer kat sekolah. Kat sekolah ada kantin kan? So mamat penulis yang saya lupa nak tanya nama dan contact number dia makan kat kantin tu beberapa hari yang lalu.

Memula diorg nak duduk kat meja kat satu sudut yang kalau saya makan kat situ pun tak selesa.

Saya tengok diorg pon macam teragak-agak je nak duduk situ. Jadi saya dengan kacak dan sopan santunnya jemput diorg duduk makan semeja dengan saya.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,842 times, 5,311,276)

Jadi saya mulakan perbualan dengan tanya diorang dari mana dan ada apa datang ke sekolah tu.

Sebab tengok dari pakaian diorang, tak macam pegawai kerajaan. Tu yang buat saya tertanya-tanya.

Mamat tu(mungkin dia ada bagitau nama dia tapi mungkin saya lupa) kata dia penulis. Dia datang nak promosikan buku dan nak menggalakkan budak-budak ni membaca dan belajar jadi penulis la.

Sebab ada je budak umur 9 tahun dan menerbitkan novel atau buku cerita sendiri.

Terkejut gak saya, saya ingatkan blogger je yang start dari muda, rupanya penulis novel pun ada yang muda.

Jadi saya jadi tertanya-tanyalah. Habis tu modal macam mana? Diorang kata tak payah modal, penulis tulis,bagi kat editor dan syarikat akan uruskan semua benda.

Dan penulis akan dapat royalti dari jualan buku dia.

Saya jadi berminat lak dengan cerita-cerita dari dia.jadi kami terus berbual pasal penulisan, yelah, sebab bogger pon penulis jugak kan?

Untuk jadi blogger yang boleh membuatkan pembaca jadi leka membaca entri kita, mestilah kita kena asah bakat penulisan kita kan?

Blogger copy paste tu lainlah, memanglah orang leka bila baca blog dia, sebab dia copy paste entri orang lain.

domain murah

(Visited 141,082 times, 5,311,276)

So, cerita pasal penulisan, saya berminat nak tahu macam mana nak jadi penulis novel. Saya beritahu dia yang saya ni blogger, bila saya nak beritahu dia niche blog saya, sempat terlintas dalam hati saya “niche blog saya apa?”

Tapi saya cakap dengan dia yang niche blog saya motivate dan IT. Tapi menurut MNH dalam twitter, blog saya lebih kepada peribadi

niche blog peribadi

Jadi lepas dari tu, saya banyak termenung, memikirkan kembali laluan perjalanan blog saya dalam dunia blogging, dan MNH secara tak langsung buat saya tersedar jalan mana yang patut saya guna.

Mengenangkan saya ni bukannya dungu sangat, banyak benda yang saya tahu, terutama dalam bidang IT, dan macam-macam pengalaman yang saya dah lalui, jadi saya akan gunakan semua benda tu untuk terus berblogging.

Semoga, 2015, segala usaha saya dipermudahkan dan dimurahkan rezeki, banyak mulut nak disumbat….

Hasil carian :

(Visited 60 times, 5,311,276)

Harga advertorial saya berapa?

Harga advertorial saya

Lepas baca entri uncle zuan pasal etika perniagaan orang islam, saya rasa saya patut buat entri pasal harga advertorial saya.

Dalam entri tu, saya ada komen, klik sini untuk terus lompat ke komen tu. Komen saya macam ni.

sebab tu, bila orang nak hire saya untuk buat advertorial, saya mintak mereka letakkan harga, kalau dia nak juga saya letak harga, saya letak satu harga, dan tanya dia sanggup ke tak, biasanya diorang sanggup terus, tapi masalah orang kita, bila saya letak harga, dia rasa tinggi, tak nak pulak dia bargain, trus senyap je… huhu

Itulah masalah saya, bila orang nak upah saya tulis advertorial dia, saya akan tanya berapa budget dia, berapa yang dia mampu nak bayar, sebab pada saya, saya nak kan kepuasan kedua-dua belah pihak, dia mampu nak bayar harga advertorial saya dan saya gembira dengan nilai yang dibayar.

harga advertorial

Tapi bila klien atau bakal pelanggan saya tak tahu berapa yang patut dibayar, mungkin dia takut nilai yang dia letak terlalu rendah, dan mintak saya letakkan juga satu harga, saya akan buat kajian.

Saya akan buat kajian tentang perniagaan dia, saya akan kaji laman web yang dia minta saya tampilkan tu dan beberapa kajian lain. Dan saya akan cuba letakkan satu harga.

Dimana harga tu, melebihi kos server saya dan anggaran kemampuan pelanggan berdasarkan kajian-kajian saya tadi.

Biasanya harga yang saya letak, laju je orang setuju, setuju dengan gembiranya…

Tapi tak semudah itu, ade je yang tak setuju dengan harga advertorial yang saya letak(agaknyalah). Sebab lepas saya letak, dia terus senyap.

Padahal saya dah cakap, harga boleh runding, berapa yang dia mampu? kalau harga yang saya letak tu tinggi, mintak kurang sikit, masih boleh nego harga advertorial tu, janganlah bimbang.

Blog ni bukanlah cemerlang, gemilang sangat macam blog lain, walaupun blog ni dah agak lama, tapi penulisan saya dulu kebanyakkannya sampah… ejaan ikut sedap tekak, ayat kelaut, SEO memang tak ada, update ikut suka (dulula).

Sekarang ni ok la sikit, malas-malas saya nak blogwalking pon, trafik masih cecah target, update pon berkala setiap dua hari, ejaan sehabis baik saya eja dengan penuh, dan saya pastikan setiap entri baru, level penunjuk SEO mesti hijau.

Kalau ada yang nak tanya macam mana nak kasi hebat SEO, korang kena beli kitab pink SEO rakan blogger nih

Advertotial ni tak buatkan saya kaya pon, sebab baru berapa je job advertorial saya dapat, nak dapat sebulan sekali pon kadang-kadang payah, paling banyak pon tiga advertorial dalam masa sebulan.

Harga saya tak tinggi pon, janganlah takut nak tanya, emel je saya di admin@alongxp.com, tanya harga.

Dapat tampung harga server dah cukup dah, tapi, lagi tinggi nilai yang anda mampu bayar, motivasi saya untuk tulis pengiklanan anda akan meningkat, saya makin bersungguh-sungguh. tu je bezanya.

Kalau harga renda sekali pon, saya tetap tulis, hasil penulisan tu insyaallah anda akan puas hati, olahan ayat yang saya hasilkan tu mungkin akan buat orang tertarik, sekurang-kurangnya untuk ke laman web anda.

Jadi jangan segan nak bincang harga ok?

Hasil carian :

(Visited 217 times, 5,311,276)

Apa itu advertorial ?

Siapa yang friend dengan saya kat fb akan perasan yang kebelakangan ni saya ada update status berkaitan dengan advertorial. Ada jugak yang tanya apa itu advertorial. Ok, sekarang saya nak cerita ape kebendanya advertorial tu? adakah ianya sejenis buah macam epal? adakah ianya sejenis tangkal pendiding diri yang membolehkan kita jadi kebal? adakah ianya satu jenama mi segera yang baru? adakah ianya model kereta terbaru? atau mungkin ianya satu teknologi komputer baru?

Ok, advertorial sebenarnya adalah gabungan perkataan advertisment (iklan) dan editorial. Maksud editorial pulak, kalau mengikut google translate adalah seperti dibawah.

maksud editorial

dan kalau mengikut kamus dewan bahasa dan pustaka pulak adalah seperti dibawah

makna editorialsenang cerita maksud editorial ni penulisan mengikut pandangan penulis / editor lah…. kot… hahahaha. maknanya, bila digabungkan perkataan advertisment dan editorial, yang menghasilkan perkataan advertorial bermaksud pengiklanan yang mengikut pandangan / ulasan penulis. kalau advertorial di blog, maknanya pengiklanan berdasarkan ulasan bogger sendiri. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 313 times, 5,311,276)