6 fakta sebenar pasal haiwan

Selama ni, kita banyak didedahkan dengan banyak perkara/fakta yang tidak betul mengenai binatang. Kita didedakan melalui filem2 animasi dan kartun tentang fakta ini, hari ini alongxp nak menghuraikan enam fakta sebenar tentang binatang2 ini.

1. Lembu jantan buta warna

 

Perlawanan lembu adalah sukan yang biasa dilakukan di Spanyol dan beberapa negara Eropah yang lain, dan sudah pastunya ditonton oleh Jutaan penonton. Permainannya mudah, sama ada Matador atau lembu jantan yang keluar. Ramai yang salah tanggapan yang lembu jantan itu menjadi marah apabila melihat kain merah yang di kibas oleh matador dan membuat lembu itu mengejarnya… Yang menariknya… lembu jantan buta warna merah atau hijau. Jadi… bukanlah sebab warna tu, tapi gerakkan kain merah yang dibuat matador tu yang buat lembu tu nak kejar tu…

2. Ular sebenarnya pekak.

 

korang mesti penah tgk pakcik yang tiup menatang kat ular tu kan?paling2 pn korg penah la tgk kat tv ke kat youtube ke kan? yee.. kita sume ingat die ikot nada seruling tu kan?kan?kan? Satu fakta yang menarik : ular sebenarnya pekak. Apa yang buat diorang menari adalah kerana gerakan yang diorang terima melalui tanah atau dasar. itu yang buat diorg bertindak balas dan menari(camne nk suruh ular menari chicken dance ek?)

 

3. Kelawar tak buta.

 

Kelawar “buta” dan menyerang mangsanya wlaupun diwaktu malam yang sangat gelap melalui pendengaran mereka yang unik melalui sistem gemaan <- ni yang kebanyakkan kita tahu kan? Tapi kebanyakan kelawar sebenarnya TAK buta dan mempunyai pandangan yang tajam. Keluang(tak termasuk kluang man) adalah salah satu spesis kelawar yang boleh melihat di siang hari dan boleh berjalan2 windows shopping sambil menyerang mangsanya. Tambahan info, banyak saintis telah membuktikan yang kelawar boleh membezakan warna. Tinggal lagi mereka belum mampu untuk mengecat rumah.

 

4. Kura-kura tak boleh keluar dari cengkerangnya.

 

Selalu kita tengok kat citer kartun kura2 keluar dari cengkerang, kadang2 cengkerang tertinggal la… Pilih cengkerang yang nak dipakai untuk hari tu cam pilih baju la.. kan? Hakikatnye… kura2 tak boleh tinggalkan cengkerang dia. Cengkerang bahagian yang penting pada badan menatang ni yang mana ianya terikat dengan rangka mereka. So… kalau korang rasa korang nak belikan cengkerang baru yang lagi cantik untuk kura2 korang… lupekan je la niat tu sebelum kura2 korang menangis tgk cengkerang baru tu.

 

5. Penguin bukan ada warna hitam dan putih sahaja.

 

Korang nak jumpa banduan yang pakai baju hitam n putih je pon dah susah dah sekarang, inikan penguin. hehehe… Orang semua ingat , bila penguin je,dia ada warna hitam n putih je… Ade jugak yang ada warna kelabu,yg ada eye shadow boru,oren dan oren. Kebanyakan penguin ada bulu2 yg cerah dan bewarna warni, paruh oren, kaki pink atau merah.

 

6. Kulit gajah tak tebal

 

Gajah mempunyai kulit setebal 2-3 cm tapi cuma kat belakang dengan tepi je… yang lain tu sangat sensitif. Gajah boleh merasa setiap sentuhan dan sangat sensitif dengan matahari. Itulah sebabnye ibu gajah selalu memberikan perlindungan kepada anaknya. Mereka selalu mandi lumpur untuk melindung diri dari sinar matahari.

ok, jom kita jengah blog orkid ungu,noa dan adilah… oh ya.. like sekali page baru Alongxp.com di facebook ye…

Hasil carian :

(Visited 569 times, 5,369,406)

Kisah aku dan blogging…

tadi aku jenjalan n singgah kat blog bean moreno,baca la post die, die ada cerita psl komuniti blogger, die citer psl…err…korg klik sendiri la post die tu…hahahaha…bila bean moreno fetured kat komuniti. so aku pon bukak la pulak web komuniti blogger ni.

Then aku ternampak la post bertajuk anda blogger baru??? oleh shafix zainal, bile baca, kat komuniti blogger tu,rs cam menarik, so aku pon pegi ke berita penuh, die ada tulis kat situ, ben ashari kate ramai blogger baru wat blog sbb nk kejar traffic utk buat duit, ben xwat camtu ke?blog die cam crowd ngan iklan je… lantak lah… da baca abaes,aku nk komen la…bile taip2 tu rs panjang la plak…so aku komen kat cni jela…hahaha…

memula aku wat blog kat blogspot thn 2006,ms tu aku wat sbb aku mls nk menulis dlm diary,sbb aku jenis sepah2 brg,klu pkai diary,asek nk cr mana diary aku je… klu wat blog,aku leh akses dr mane2, tp mase tu lpas aku setup,2 tahun aku xupdate…lupe…hahaha… then mule la bukak balik blog blogspot aku tu,ada la update sesekali…masa tu xramai lg blogger2 melayu, pastu mule setup blog kat http://kakicandid.com guna wordpess sbb tgk ade membe2 aku setup guna wordpress,ternyata xmenyesal,sbb wordpess lbh selesa n byk plugin,

pastu tgk ramai yg dpt income bsar2,aku mule target nk cari income dari blogging,tapi tu ar…cam post sblm ni… aku jd tensen ngan nk cr income dari blogging, ngan kelembapannye… so sekarang aku target aku blogging sebab nk luahkn perasaan,nk bercerita psl aktiviti harian dan aku amat mengharapkn komen dari blogger laen,sbb pandangan dan pengalaman laen tu satu benda yg sangat mahal pada aku… dan aku nk menambah kwn2… alhamdulillah, da ada da pengomen2 setia cam saifuddin, fyna,IM,hazari,miss eja, sop,pirate, dan ramai lagi la… then ada gak la yg letak blog ni dlm blog list diorg wlaupn diorg xkomen kat blog aku,antara yg aku da jumpe http://budakmaran.blogspot.com/ ngan http://amalini-preciouscompanions.blogspot.com/.

tahun 2010 n 2011 ni aku agak aktif gak la dalam blogging ni… ni si fyna punye psl la…aku tengok cam die dpt ramai kwn dpd blogging… tp tulla,byk kwn n ilmu aku dpt, bertambah ilmu didada nih…

korg camne? ade sejarah n kenangan2 sepanjang blogging? citer ar…nk wat kat blog korg pon ok gak,pastu bgtau ar aku…nk gak aku bace, klu korg nk adiah, klik sini, n kalau korg ade citer best n nk cube kot2 leh dpt duit, leh klik sini.

blogging fodder

{prtm}

Hasil carian :

(Visited 60 times, 5,369,406)

pakaian bundle…

Tertarik ngan entri kawan blog nih kat blog die yg bertajuk

Pakaian BUNDLE…seberapa kelas kah ia???

sbb aku ni peminat pakaian bundle…

kebanyakkan baju aku baju bundle…

walaupun da bekerja… aku lbh selesa beli baju bundle…

tapi skrg da kurang ckitla beli..

sbb peniaga bundle skang da pandai demand… pakaian yg berjenama n berkualiti diletaknya harga mahal…

klu masa aku skolah dulu, slua levis baru RM10… kualiti bukan siam punye…

baju elok2 je.. 3 helai RM10…kadang sehelai RM2…

tapi bundle skang? Continue reading

Hasil carian :

(Visited 548 times, 5,369,406)