Ingat… Adab… Tertib…

Ingat… Adab… Tertib…

Ingat… Adab… Tertib… itulah kata-kata terakhir yang saya pesan kepada seorang agen one xox prepaid, yang telah menganggu waktu petang jumaat saya minggu lepas.

Kisahnya berlaku bila tiba-tiba saya dapat mesej whatsapp dari nombor yang tak dikenali beserta dengan beberapa gambar speedtest.

mesej whatsapp dari orang yang tak dikenali

Ni lah mesej beliau, atas dasar kemanusiaan, dan beberapa aspek yang lain, saya tutup nombor dia dan beberapa perkara lain.

Tapi ada sesetengah perkara sengaja saya dedahkan supaya menjadi peringatan dan pengajaran kepada mereka yang lain.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,889 times, 5,369,466)

Bila saya tunjukkan gambar ni kepada sorang rakan, dia cakap, die block je orang macam ni, padan muka dia…

Itu jugaklah yang saya nak buat mula-mula. Tapi dek kerana hati panas, saya nak maki dia, tapi saya ingat, entri saya sebelum ni. marah dan kesannya.

Jadi saya ‘sound dia sikit’ saya tunjuk yang saya marah, tapi menggunakan bahasa yang agak lembut.

layan orang tak dikenali

Bila dia cakap bukan nak promosi, nak kongsi kebaikan, lagilah menggelegak, “ayat orang MLM, huh” tu yang terdetik dalam hati saya, dan saya terus teringat kepada sorang rakan sekerja ni.

Owh… ni dah kira salah guna data ni, jadi saya mengadu kepada pihak laman web yang saya kaburkan tu, mamat ni mendaftar ke laman web yang saya kaburkan tu untuk kutip nombor telefon dan “berkongsi kebaikan” kepada semua pengguna telco di malaysia.

Memang marah sangatlah masa ni, tapi saya tenung mesej yang saya anggap spam tu, memang kata-kata maki hamun dah terkumpul dalam otak ni.

Tapi saya tenang, saya ingat balik entri marah dan kesannya tu, dan saya ingat balik, umur saya dah makin banyak, sepatutnya saya lebih matang.

Saya fikir, saya sebagai orang yang matang, patut bimbing budak macam ni. Jadi saya “sekolah” kan dia sikit.

adab promosikan barang

Masa taip ni betul tengah tahan marah, andai kata dia tak nak mengalah, memang lebih kasarlah kata-kata yang akan diterima.

Walaupun dia insist dengan bukan nak promosi tapi nak berkongsi, tapi dia akhiri dengan minta maaf, so kuranglah sikit panasnye…

Bukan apa,masa ni saya tengah tunggu whatsapp dari orang yang penting, tiba-tiba masuk whatsapp berderet, kalau saya guna handphone percuma yang saya dapat dulu tu,mau ‘hang’ dah handphone saya tu.

Lepas tu  saya bayangkan keadaan sebenar, cubalah anda tengah menikmati nasi putih, kari kambing, papadom dengan teh o ais limau diwaktu rehat tengah hari anda. Tiba-tiba datang orang macam ni.

Salam, bla… bla… bla… ape sume… tak perkenalkan diri, tak ada mintak maaf mengganggu masa abang, takde mintak izin nak “berkongsi” maklumat, terus je tabur. Masa tu mungkin nasi kari kambing dah penuh dimuka beliau, dibilas dengan teh o ais limau.

Kalau saya betul nak bertukar ke onexox ni, saya roger jela bro anarm nih. ape ade hal kan? nombo die saya dh save siap-siap dah

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,369,466)

Ingat… adab… tertib mesti mau ada..

Adab, apa yang saya maksudkan dengan adab, bagi salam, mohon menggangu masa orang tu,perkenalkan diri, mintak izin nak berkongsi info, dan sebagainya.

Tertib, dalam islam kan tertib tu penting, dalam rukun solat, pon ada tertib, iaitu mengikut turutan, bukannya dah kena lempang baru nak bagi tahu nama, bagi salam, perkenalkan diri, dan benda-benda yang beradab lah.

Harap entri ni memberi panduan dan sempadan kepada semua

 

Hasil carian :

(Visited 717 times, 5,369,466)

orang asli dibaham harimau

Seperti setiap hari yang lain, 2 orang asli telah pergi ke dalam hutan untuk mencari sumber rezeki. Setelah separuh hari berjalan didalam hutan, 2 orang asli tersebut ke sungai untuk menambah air untuk bekal mereka, semasa mereka beredar, tiba2 mereka terserempak dengan seekor harimau dan salam seorang orang asli dibaham harimau itu. Manakala seorang lagi orang asli itu sempat melarikan diri dari dibaham harimau itu dan dengan segera pergi ke balai polis berhampiran untuk melaporkan tentang kematian sahabatnya itu.

dibaham harimau

orang asli: selamat pagi tuan
polis: selamat pagi
polis: apa hal
orang asli: saya nak buat repot tuan
polis: fasal apa tu
orang asli: kawan saya di baham harimau
polis: pukul berapa
orang asli: dia tak pukul, terkam
polis: habis?
orang asli: tak habis, tinggal kepala

Hasil carian :

(Visited 944 times, 5,369,466)

Antara 10 orang yang mati pada ulangtahun kelahiran

Antara 10 orang yang mati pada ulangtahun kelahiran

1. Betty Friedan (4 Febuari 1921 – 4 Febuari 2006):

Betty Friedan

Seorang aktivis feminisme Amerika terkenal dan seorang pengarang terkenal bagi “Mystique The Feminine”, Betty Friedan adalah satu nama yang disanjung dalam masyarakat Amerika. Gadis bijak ini adalah presiden pertama bagi “Pertubuhan Kebangsaan bagi Wanita” dan penyumbang utama dalam membawa wanita kedalam arus perdana masyarakat Amerika. Tepat pada ulangtahun kelahirannya yang ke 85, beliau meninggal dunia dirumahnya di Washington D.C akibat kegagalan jantung konsegetif.

 

2. Bunny Austin (26 Ogos 1906 – 26 Ogos 2000):

Bunny Austin

Satu imej ionik bagi sejarah tenis british. Henry Wilfred “Bunny” Austin sangat dikenali sangat dikenali sebagai pemain tenis pertama yg memulakan trend memakai seluar pendek semasa pertandingan. Austin dan Fred Perry bersama2 menyumbang bagi kemenangan untuk pasukan British dalam piala Davis selama 3 tahun berturut-turut(1933-1935). Beliau juga merupakan pemain lelaki British pertama yang sampai ke peringkat akhir di Wimbledon. Henry Wilfred “Bunny” Austin mati dirumah penjagaan pada ulangtahun hari lahirnya yang ke 94.

 

3. Michael Aris (27 Mac 1946 – 27 Mac 1999):

Michael Aris

Suami kepada pemenang anugerah Nobel ahli politik burma, Aung San Suu Kyi, Michael Aris menjadi terkenal selepas menulis beberapa buku mengenai agama Budha dan meneroka beberapa budaya tersembunyi ceruk Himalaya, Bhutan dan Tibet. Beliau juga pernah mengajar sejarah Asia di Kolej St. Antony’s, Oxford. Selepas bertarung sekian lama dengan penyakit kanser prostat, Michael Aris akhirnya meninggal di Oxford, United Kingdom pada ulangtahun kelahirannya yang ke 53.

 

4. FDR, Jr. (17 Ogos 1914 – 17 Ogos 1988):

Franklin_Delano_Roosevelt_Jr

Franklin D. Roosevelt, Jr adalah anak kepada Presiden Amerika ke 32 Franklin D. Roosevelt, Sr., beliau dikenali sebagai ahli politik Amerika yang berkhidmat sebagai ahli kongres negara itu dari 1949 hingga 1955. Selain dari sumbangan utama dalam politik Amerika, Beliau juga diingati sebagai pegawai Tentera laut pada Perang Dunia ke 2 yang mana Franklin D. Roosevelt, Jr telah menunjukkan keberaniaanya semasa peperangan di Casablanca. Beliau akhirnya menghembuskan nafas terakhirnya di hospital New York komplikasi kanser paru-paru.

 

5. Ingrid Bergman ( 29 Ogos 1915 – 29 Ogos 1982):

 (Newscom TagID: dpphotos018490)     [Photo via Newscom]

Ratu kecantikan semulajadi yang luar biasa dan sangat dikenali sebagai orang yang mengelak dari bersolek tebal seperti pelakon kontemporari, Ingrid Bergman adalah satu bintang Hollywood yang sangat menyinar dan masih dikira sebagai salah satu pelakon wanita terhebat sepanjang zaman. Selepas sekian lama bertarung dengan kanser payudara, beliau akhirnya menghembuskan nafas terakhir pada ulangtahun kelahirannya yang ke 67 di London.

 

6. Norman Haworth ( 19 Mac 1883 – 19 Mac 1950):

Norman Haworth

Seorang ahli kimia british dan seorang Profesor Kimia di Universiti Birmingham, Norman Haworth telah dianugerahkan Hadiah Nobel 1937 dalam Kimia kerana telah melaksanakan penyelidikan dan penyiasatan mendalam pada kabohidrat dan Vitamin C. Beliau telah membangunkan unjuran Haworth semasa kerjaya mengajarnya dan digunakan secara meluas dalam Biokimia bagi menterjemahkan struktur 3-D gula yang kompleks kepada bentuk grafik 2-D yang mudah. Pada ulangtahunnya yang ke 67, beliau meninggal dunia akibat kegagalan jantung di Birmingham.

 

7. Ahmad Zahir ( 14 Jun 1946 – 14 Jun 1979):

Ahmad Zahir

Ahmad Zahir sangat dikenali sebagai Godfather bagi arena muzik Afghanistan, merupakan anak kepada Abdul Zahir, pemimpin Afghanistan yang berpengaruh yang juga Perdana Menteri Afganistan dari 1971-1972. Lagu Ahmad Zahir masih dipuja oleh peminat muzik kerana menaikkan emosi semangat, gaya syair, kedalaman budi dan ton merdu. Kerana membalas dendam dasar Kerajaan Marxsis, lagenda muzik ini dibunuh pada umurnya genap 33 tahun.

8. Raphael ( 6 April 1483 – 6 April 1520):

Raphael

Raphael adalah pelukis Itali yang membentuk “the trinity of the great masters of the High Renaissance” bersama Leonardo da Vinci dan Michaelangelo (Macam group ninja turtle je hehe). Lukisan Raphael, “The School of Athens” dianggap sebagai sebagai salah satu lukisan yang paling mengagumkan hingga hari ini. Menurut seorang pelukis terkemuka, Giorgio Vasari, akibat seks melampau, Raphael jatuh sakit dan mati pada tarikh ulangtahunnya yang ke 37 akibat salah rawatan.

 

9.George Washington Carver ( 5 Januari 1864 – 5 Januari 1943):

George Washington Carver

Seorang ahli botani terkenal dan juga seorang pencipta yang mempunyai bakat yang luar biasa, George Washington Carver telah mencapai pencapaian besar dengan melalukan penyelidikan rapi dalam promosi tanaman alternatif kepada kapas. Atas sumbangan besar beliau dalam penyelidikan pertanian, beliau telah dianugerahkan Pingat Spingarn berprestij iaitu NAACP. Pada suatu hari, beliau telah jatuh tangga dan tidak lama kemudian, akibat dari kejadian itu, belaiu mati pada umurnya genap 78 tahun.

 

10.Elizabeth of York ( 11 Febuari 1466 – 11 Febuari 1503):

Elizabeth of York

Anak perempuan King Edward IV(4) England dan isteri kepada Henry VII(7) ini dipuja seluruh murid2 kerajaan beliau kerana sifat pemurah, baik hati dan lemah-lembutnya. Elizabeth of York mempunyai 7 orang anak tetapi hanya 4 yang hidup sehingga dewasa. Beliau mati ketika umurnya genap 37 akubat komplikasi melahirkan anak.

Hasil carian :

(Visited 123 times, 5,369,466)

gambar orang-orang yang terlampau

Gambar peguam terlampau?salah, gamba pramugari terlampau?salah. Gambar guru terlampau? salah. Gambar murid sekolah terlampau?salah jugak. Gambar pembantu makmal terlampau? salah. Gambar student IPT terlampau? pon salah. habes tu gambar sapa yg terlampau?

ni ha… gambar orang yang terlampau malas… hahaha

 ni sah la peti ais orang bujang ni. ntah dah berapa lama la dah tak bukak freezer tu agaknye. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 553 times, 5,369,466)