Tutorial cara guna google drive

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com, kali ni saya nak kongsi tutorial cara guna google drive. Tutorial ni saya cipta lepas saya diupah oleh seorang client saya yang mintak saya ajar dia cara guna google drive.

Asalnya dia mintak ajar cara nak buat google drive, tapi saya kata google drive tak payah nak buat, setiap akaun gmail dah memang dapat google drive dah.

Mesti ramai yang tak tahu, terutama para pengguna android yang mereka ada 15GB ruang storan percuma di internet yang disediakan oleh google melalui akaun gmail mereka yang dipanggil google drive.

tutorial cara guna google drive

Ade ke?” ye, ada… anda semua guna telefon yang menggunakan anda kan? tak kisah lah brand apa sekali pun (kecuali apple/iPhone), samsung ke htc ke asus ke huawei ke lenove ke xiomi ke redmi ke cap ayam ke cap itik ke cap angsa ke, asalkan android, pastinya anda ada gmail.

“mana awak tau saya ada gmail?” Continue reading

Hasil carian :

(Visited 638 times, 5,351,617)

Kenapa laptop jadi panas?

Saya baru lepas servis kipas laptop sorang makcik ni, atau lebih tepat lagi servis sistem pengudaraan untuk pemproses laptop tu. Dan itu yang buat saya nak share sebab kenapa laptop jadi panas dan tips untuk mengurangkan sebab laptop jadi panas.

Punca yang buatkan saya servis laptop makcik tu adalah sebab dia tunjuk error yang selalu muncul bila dia on laptop.

laptop jadi panas sebab kipas tak pusing

Jadi saya pun menawarkan perkhidmatan untuk membersihkan sistem pengudaraan laptop dia, tapi bukan la free, kawan-kawan memang la kawan-kawan, tapi masa tu emas beb, kalau saya mintak emas, tak ke parak? hehehe.

Lagipun, cukup stress nak meleraikan dan memasang balik laptop hp makcik nih. lain macam betul sistem connector dia ni.

Saya pun cubalah bersihkan sistem pengudaraan laptop dia, dengan harapan lepas ni laptop dia dah tak panas lagi dah.

Tapi dalam pada masa yang sama, semalam, sebelum saya ambil laptop makcik ni, ada sorang lagi makcik ni, masalah laptop dia lain, keyboard dah tak berfungsi yang mana saya tak dapat nak menyelesaikan masalah tu melainkan mengesyorkan dia beli jela external keyboard, sebab penyelesaian tu jauh lebih murah.

Masa saya dok belek laptop makcik yang keyboard laptop dia rosak tu, saya cuba menaip apa semua kat laptop dia, terdetik dalam hati saya “mak oi, panasnya laptop makcik ni”.

laptop jadi panas

Lepas tu saya membebel la kat makcik ni, saya cakap la, letak la ruang yang lebih besar antara bawah laptop tu dengan permukaan meja, supaya lebih banyak udara keluar masuk, sambil saya angkat laptop dia (nak tunjuk demo cara yang betul).

Sekali tengok, siap basah bawah laptop dia, makin panjang la khutbah saya seru kat telinga makcik tu.

Kenapa laptop jadi panas?

Kebanyakkan masalah laptop jadi panas ni dialami oleh kaum perempuan, tak kurang juga yang lelaki, tapi perempuan lebih ramai memonopoli acara laptop jadi panas ni.

Sebab apa? sebab perempuan ni lebih perasaan kasih saya, sampaikan laptop pun dia nak belai manja macam kucing yang akhirnya membawa kepada padah.

Contoh kasih saya yang buat laptop jadi panas adalah: Continue reading

Hasil carian :

(Visited 202 times, 5,351,617)

Guna whatsapp di komputer atau laptop

Guna whatsapp di komputer atau laptop

Kini anda sudah boleh guna whatsapp di komputer atau laptop anda dengan mudah tanpa install apa-apa software pon.

Semalam, lepas saya restart telefon sebab ada aplikasi yang hang, google play secara automatik update app di telefon saya lepas restart tu.

Salah satu aplikasi yang diupdate adalah app whatsapp.

Lepas dah update,saya tergerak hati nak baca apa update terbaru pada whatsapp ni.

Terbeliak biji mata dan tersenyum dengan perasaan teruja tengok penerangan diberi.

Maknanya lepas ni boleh la guna whatsapp di komputer atau laptopla… takdela risau sangat kalau bateri dah kong kan?

Tambah-tambah orang yang asyik menghadap komputer ni, bosan dengan komputer pon hadap jugak, tak lah terlepas notification whatsapp.

Jadi, macam mana nak guna whatsapp di komputer atau laptop ni? Senang je… bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  1. komputer atau laptop yang ada sambungan ke internet.
  2. Smartphone anda yang anda selalu guna untuk whatsapp, juga perlu ada sambungan ke internet.
  3. kerepek ubi pedas.

Ok, langkah seterusnya.

1. Buka laman web web.whatsapp.com menggunakan komputer atau laptop atau netbook atau papan batu anda. Dia keluar macam ni kan?

whatsapp di komputer

2. Sekarang, ambil handphone smartphone korang dan buka whatsapp, tekan butang menu dan tekan butang whatsapp web macam kat bawah ni Continue reading

Hasil carian :

(Visited 961 times, 5,351,617)

The note book…

tersentuh hati ini… bila memandang wajah mu….

ceh…mengarut la… xde…citernye camni der…  entri ni aku wat bile aku tgk hard disk space aku yg da makin ckit je tggl… sdangkn laptop ni br je sebulan lebih aku beli… beli 2 hari sblm raye cina kalau xsalah aku….

 

korg tgk ar…da tggl bape je space nye dpd 500gb.

tu br sebulan pkai…klu setahun? adeh… portable hdd pon da nak penuh…

nk beli 1 terabyte xconfiden…katenye lom stable lg 1terabyte nih… ramai yg beli, 3-4 bulan da rosak… mmg la ada warranty, tp data tu yg penting tu… abes tu? camne ek? aku beli laptop ni sbb…klu merujuk kpd post aku sblm ni iaitu multitaksing, laptop aku tu da xmampu nk menampung tahap penggunaan aku, ditambah ngan key boardnye yg da mmg rosak lpas aku tertumpahkn air sunquick, pastu ngan screennye yg kena disandarkan klu x,xde display…  skang ni laptop tu da jd desktop,sbb  kena sambungkan pada monitor. pastu keyboard n mouse pkai set wireless… so cam desktop la kan? laptop tu ngah menunggu hari je…

so dipendek kan citer… Continue reading

(Visited 29 times, 5,351,617)