Backup nombor telefon

Backup nombor telefon

Ok, semalam saya dah kongsikan cara nak mengelakkan contact di handphone hilang, ingat nak sekalikan cara nak backup nombor telefon ni sekali, tapi entri tu dah panjang sangat, jadi saya buat satu entri lain.

Entri ni cara macam mana pengguna telefon pintar android nak backup nombor telefon yang dah sedia ada dalam telefon tu tanpa perlu menyalin atas kertas yang mungkin mengambil masa berjam-jam.

backup nombor telefon

Caranya tak la susah sangat pun sebenarnya, tapi agak mengelirukan sikit la kot.

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 910 times, 5,335,084)

Ingat… Adab… Tertib…

Ingat… Adab… Tertib…

Ingat… Adab… Tertib… itulah kata-kata terakhir yang saya pesan kepada seorang agen one xox prepaid, yang telah menganggu waktu petang jumaat saya minggu lepas.

Kisahnya berlaku bila tiba-tiba saya dapat mesej whatsapp dari nombor yang tak dikenali beserta dengan beberapa gambar speedtest.

mesej whatsapp dari orang yang tak dikenali

Ni lah mesej beliau, atas dasar kemanusiaan, dan beberapa aspek yang lain, saya tutup nombor dia dan beberapa perkara lain.

Tapi ada sesetengah perkara sengaja saya dedahkan supaya menjadi peringatan dan pengajaran kepada mereka yang lain.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,867 times, 5,335,084)

Bila saya tunjukkan gambar ni kepada sorang rakan, dia cakap, die block je orang macam ni, padan muka dia…

Itu jugaklah yang saya nak buat mula-mula. Tapi dek kerana hati panas, saya nak maki dia, tapi saya ingat, entri saya sebelum ni. marah dan kesannya.

Jadi saya ‘sound dia sikit’ saya tunjuk yang saya marah, tapi menggunakan bahasa yang agak lembut.

layan orang tak dikenali

Bila dia cakap bukan nak promosi, nak kongsi kebaikan, lagilah menggelegak, “ayat orang MLM, huh” tu yang terdetik dalam hati saya, dan saya terus teringat kepada sorang rakan sekerja ni.

Owh… ni dah kira salah guna data ni, jadi saya mengadu kepada pihak laman web yang saya kaburkan tu, mamat ni mendaftar ke laman web yang saya kaburkan tu untuk kutip nombor telefon dan “berkongsi kebaikan” kepada semua pengguna telco di malaysia.

Memang marah sangatlah masa ni, tapi saya tenung mesej yang saya anggap spam tu, memang kata-kata maki hamun dah terkumpul dalam otak ni.

Tapi saya tenang, saya ingat balik entri marah dan kesannya tu, dan saya ingat balik, umur saya dah makin banyak, sepatutnya saya lebih matang.

Saya fikir, saya sebagai orang yang matang, patut bimbing budak macam ni. Jadi saya “sekolah” kan dia sikit.

adab promosikan barang

Masa taip ni betul tengah tahan marah, andai kata dia tak nak mengalah, memang lebih kasarlah kata-kata yang akan diterima.

Walaupun dia insist dengan bukan nak promosi tapi nak berkongsi, tapi dia akhiri dengan minta maaf, so kuranglah sikit panasnye…

Bukan apa,masa ni saya tengah tunggu whatsapp dari orang yang penting, tiba-tiba masuk whatsapp berderet, kalau saya guna handphone percuma yang saya dapat dulu tu,mau ‘hang’ dah handphone saya tu.

Lepas tu  saya bayangkan keadaan sebenar, cubalah anda tengah menikmati nasi putih, kari kambing, papadom dengan teh o ais limau diwaktu rehat tengah hari anda. Tiba-tiba datang orang macam ni.

Salam, bla… bla… bla… ape sume… tak perkenalkan diri, tak ada mintak maaf mengganggu masa abang, takde mintak izin nak “berkongsi” maklumat, terus je tabur. Masa tu mungkin nasi kari kambing dah penuh dimuka beliau, dibilas dengan teh o ais limau.

Kalau saya betul nak bertukar ke onexox ni, saya roger jela bro anarm nih. ape ade hal kan? nombo die saya dh save siap-siap dah

domain murah

(Visited 141,087 times, 5,335,084)

Ingat… adab… tertib mesti mau ada..

Adab, apa yang saya maksudkan dengan adab, bagi salam, mohon menggangu masa orang tu,perkenalkan diri, mintak izin nak berkongsi info, dan sebagainya.

Tertib, dalam islam kan tertib tu penting, dalam rukun solat, pon ada tertib, iaitu mengikut turutan, bukannya dah kena lempang baru nak bagi tahu nama, bagi salam, perkenalkan diri, dan benda-benda yang beradab lah.

Harap entri ni memberi panduan dan sempadan kepada semua

 

Hasil carian :

(Visited 702 times, 5,335,084)

satu nombor dua telefon

macam mana pulak satu nombor dua telefon tu kan? pening ar.. apa yang saya maksudkan dengan satu nombor dua telefon tu adalah.. dengan 1 nombor tu, kite boleh guna pada 2 telefon.. tak faham lagi? hahaha… relaks… angkat sikit punggung tu, tarik kerusi rapat ke badan, sandar dan baca perlahan-lahan sebab pada sesetengah orang, benda ni agak rumit nak difahami.

Sebenarnya dah lama saya nak buat entri tentang satu nombor dua telefon ni. tapi bila idea tengah mencanak-canak+kesempatan yang tak berapa nak cukup, tu yang asyik terbantut je tu.

Tapi baru-baru ni adalah satu kejadian yang buat saya rasa saya perlu dengan segera buat entri pasal satu nombor dua telefon ni. cerita bila saya mintak nombor telefon sorang insan ni sebab ada urusan yang perlu saya follow up dengan beliau. saya mintak beliau whatsapp saya bila dah tau keputusan tentang apa yang kami bincang tadi. so dia pon minta saya ambil nombor yang dia guna untuk whatsapp.. dia kata nombor untuk whatsapp lain. saya tanyala kenapa lain? dia jawab sebab ada dua telefon. saya tanya kenapa tak guna nombor yang sama pada dua telefon? die pening… so saya ajar dia…

sim kad telefon

Macam saya, saya ada 2 fon, maknanya ada 2 sim kad, bermakna 2 lah nombor saya kan? tapi kebanyakkan orang tau nombor saya ada 1 je… tulah nombor untuk sms, call, whatsapp, wechat ke telegram ke segala ape. iaitu 012-24***44, tapi.. simkad bagi nombor tu ada dalam telefon pertama. iaitu telefon yang jenis bukan boleh bukak internet pon. setakat untuk call dan sms je. habis tu yang whatsapp ke hape tu? yang tu masuk ke telefon yang ke dua. tapi kan kat telefon ke dua tu, simkad lain… nombor 012-24****2? yup… nombor tu hanya untuk call dan sms orang yang sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat rapat dengan saya je. haha… tak faham kan? ok… tengok kat gambar bawah ni.

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 11,406 times, 5,335,084)

saya xleh nk jln2…

mmm…pepagi lg aku masuk keja,punch then trus g balai polis,nk bayar saman, sampai2 tgk xla ramai sgt org,so dalam pale otak aku ni,”xla lame sgt aku beratur” skali ade brother tu ckp, “amek nombo dik”,ok la…aku pon g amek nombor,tp aku tgk makin lame,makin ramai beratur, aku pon ikut same beratur, aku tgk kat kaunter tu,lpas sorg selesai,org yg beratur pastu lak berurusan… damn, ape kejadah nombo ni?kesian kat sorg akak tu,dia antara org terawal tggu,last2 die beratur jauh kat blkg aku…

pastu msk blk keje,smbl wat keje utama,aku nk siapkn kerja yg tertangguh slame berminggu2, edit gamba membe aku kawen.. huh…lame btul tertangguh nih… memula tertangguh sbb laptop rosak, pastu tertangguh sbb projek pertandingan robot lak, ni sambil wat ni,aku record ape yg aku wat kat screen nih…nnt leh dijadikan tutorial utk yg baru nk blaja photoshop. aku xla pandai sgt,tp utk ajar org yg baru nk kenal photoshop leh la…

Hasil carian :

(Visited 31 times, 5,335,084)