Dapatkan semula nombor telefon dan contact

Dapatkan semula nombor telefon dan contact

Beberapa hari yang lalu saya ada sharekan cara nak mengelakkan contact di handphone hilang dan cara backup nombor telefon, tapi apalah guna semua tu kalau kita tak boleh nak dapatkan semula nombor telefon dan contact yang kita dah backup tu kan?

Jadi hari ni saya nak tunjukkan apa yang anda perlu buat untuk dapatkan semula nombor dan contact yang kita dah backup di telefon tadi.

Andai kata anda baru beli telefon, telefon android anda masih dara lagi, belum diisi apa-apa, apa yang perlu anda buat?

Tak kiralah anda baru beli telefon sebab dapat duit komisen dari bestmobile ke, sebab dapat br1m ke, sebab telefon lama dah rosak ke, sebab anda upgrade ke telefon yang lebih canggih ke, atau sebab telefon lama anda hilang atau tercicir.

Atau anda baru lepas format telefon atau baru lepas reset telefon android anda.

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 5,300 times, 5,368,943)

Backup nombor telefon

Backup nombor telefon

Ok, semalam saya dah kongsikan cara nak mengelakkan contact di handphone hilang, ingat nak sekalikan cara nak backup nombor telefon ni sekali, tapi entri tu dah panjang sangat, jadi saya buat satu entri lain.

Entri ni cara macam mana pengguna telefon pintar android nak backup nombor telefon yang dah sedia ada dalam telefon tu tanpa perlu menyalin atas kertas yang mungkin mengambil masa berjam-jam.

backup nombor telefon

Caranya tak la susah sangat pun sebenarnya, tapi agak mengelirukan sikit la kot.

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 981 times, 5,368,943)

mengelakkan contact di handphone hilang

mengelakkan contact di handphone hilang

Saya nak kongsikan cara nak mengelakkan contact di handphone hilang, atau cara nak mengelakkan senarai nombor telefon dalam telefon pintar anda dari hilang.

Artikel mengelakkan contact di handphone hilang ni dah lama sebenarnya duduk dalam draft, idea nak kongsikan cara nak mengelakkan contact di handphone hilang ni dah lama dah saya nak buat.

Pertama kali terlintas nak buat entri mengelakkan contact di handphone hilang bila tengok ahli keluarga saya save nombor telefon kenalan mereka dalam telefon.

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 2,183 times, 5,368,943)

satu nombor dua telefon

macam mana pulak satu nombor dua telefon tu kan? pening ar.. apa yang saya maksudkan dengan satu nombor dua telefon tu adalah.. dengan 1 nombor tu, kite boleh guna pada 2 telefon.. tak faham lagi? hahaha… relaks… angkat sikit punggung tu, tarik kerusi rapat ke badan, sandar dan baca perlahan-lahan sebab pada sesetengah orang, benda ni agak rumit nak difahami.

Sebenarnya dah lama saya nak buat entri tentang satu nombor dua telefon ni. tapi bila idea tengah mencanak-canak+kesempatan yang tak berapa nak cukup, tu yang asyik terbantut je tu.

Tapi baru-baru ni adalah satu kejadian yang buat saya rasa saya perlu dengan segera buat entri pasal satu nombor dua telefon ni. cerita bila saya mintak nombor telefon sorang insan ni sebab ada urusan yang perlu saya follow up dengan beliau. saya mintak beliau whatsapp saya bila dah tau keputusan tentang apa yang kami bincang tadi. so dia pon minta saya ambil nombor yang dia guna untuk whatsapp.. dia kata nombor untuk whatsapp lain. saya tanyala kenapa lain? dia jawab sebab ada dua telefon. saya tanya kenapa tak guna nombor yang sama pada dua telefon? die pening… so saya ajar dia…

sim kad telefon

Macam saya, saya ada 2 fon, maknanya ada 2 sim kad, bermakna 2 lah nombor saya kan? tapi kebanyakkan orang tau nombor saya ada 1 je… tulah nombor untuk sms, call, whatsapp, wechat ke telegram ke segala ape. iaitu 012-24***44, tapi.. simkad bagi nombor tu ada dalam telefon pertama. iaitu telefon yang jenis bukan boleh bukak internet pon. setakat untuk call dan sms je. habis tu yang whatsapp ke hape tu? yang tu masuk ke telefon yang ke dua. tapi kan kat telefon ke dua tu, simkad lain… nombor 012-24****2? yup… nombor tu hanya untuk call dan sms orang yang sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat rapat dengan saya je. haha… tak faham kan? ok… tengok kat gambar bawah ni.

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 11,819 times, 5,368,943)