10 penyakit aneh

10 penyakit ni memang penyakit aneh, tambah aneh bila semua penyakit ni memang sah dalam dunia perubatan. (macam tak percaya lak)

1. Serangan seni (Stendhal syndrome)

art attack

Pengarang buku The Stendhal Syndrome, Dr Graziella Magherini yang telah mengkaji lebih dari 100 pelancong di Florence, Itali yang menjadi sakit apabila berada dalam persekitan karya-karya hebat. Antara gejala penyakit aneh ini seperti jantung berdebar-debar, pening dan sakit perut dan biasanya melanda kepada mereka yang berumur antara 26 hingga 40 tahun yang jarang keluar rumah..

Dr Graziella Magherini percaya sindrom ini berpunca dari tekanan perjalanan jauh seperti jet lag, dan kejutan melampau masa silam. Gangguan ini dinamakan sempena nama novelis perancis abad ke 19 yang ditenggelami lukisan dinding Gereja Santa Croce di Florence.

Hasil seni yang paling menyakitkan beliau adalah patung Michaelangelo dari David, lukisan Caravaggio dari Bacchus dan bulatan konkrit kubah Duomo.

 


2. Usus Hula-hoop

hula hoop

Pada 26 Febuari 1992, Xu Denghai, seorang pekerja Beijing dimasukkan ke hospital kerana usus yang terpintal selepas terlebih bermain hula-hoop. Kes beliau adalah kes ke 3 dalam masa beberapa minggu sejak kegilaan hula-hoop melanda Cina. Pihak media Beijing menasihatkan orang ramai agak melakukan regangan otot sebelum bermain dan elakkan terus bermain hula-hoop betul-betul selepas makan.

 

3. Ketagihan lobak merah

Pada tahun 1992, British Journal of Addiction menyatakan 3 kes luarbiasa terhadap ketagihan lobak merah.Seorang lelaki berumur 40 tahun telah menggantikan rokok dengan lobak merah. Beliau memakan sehingga 5 tandan sehari dan sentiasa memikirkan tentang lobak merah. Menurut 2 pakar psikiatri Czech, apabila lobak merah dikeluarkan, dia dan penagih lobak merah yang lain menjadi sangat teransang. (macam ni punya orang pon ada?)

 

4. Keinginan kutleri (sudu, garfu dan pisau)

Biasanya teringin untuk makan objek logam. Terdapat kes yg agak melampau, seperti kes seorang lelaki yg berusia 47, Allison Johnson,seorang perompak besar yang sangat suka makan benda2 logam. Beliau telah menjalani 30 pembedahan untuk membuang benda asing dari perutnya. Pada tahun 1992, terdapat 8 garfu dan satu logam pada bahagian kepala mop dalam badannya. Beliau sering dipenjarakan dan apabila dia keluar dari penjara, dia akan ke restoran dan memesan makanan yang banyak dan mahal. Bila tak boleh bayar, dia akan menyuruh pemilik restoran memanggil polis sambil memakan kutleri sehingga polis tiba. (orang macam ni pon ada?)

 

5. Sindrom Dr Strangelove

suka meraba

Secara rasminya dikenalo sebagai Sindrom Tangan Alien, penyakit neurologi yang pelik ini melanda beribu-ribu orang. Ia adalah disebabkan oleh kerosakan kepada bahagian-bahagian tertentu pada otak yang menyebabkan takbalas yang bertentangan dengan apa yang diinginkan oleh pemiliknya. Contohnya, jika pemiliknya hendak membutang baju, tiba-tiba tangannya bertindak menanggalkan butang baju, jika pemiliknya hendak menutup zip seluar, tiba-tiba tangannya bertindak melondehkan seluar. Kadang kala tangannya boleh bertindak lebih agresif dengan mencubit, menampar atau menumbuk pesakit atau pemilik tangan itu sendiri. Terdapat satu kes dimana pesakit mencekik dirinya sendiri. Menurut pakar neurologi, Rachel Doody, pesakit selalunya akan duduk diatas tangannya tetapi ia menjadi longgar dan mula bertindak sendiri.

6. Ruam Gusti Lumpur (Palastaie Limosae)

Dua puluh empat lelaki dan perempuan bergumul didalam lumpur sedalam paras betis di University of Washington. Dalam 36 jam, 7 orang telah dipenuhi dengan tompokan lebam kemerahan berisi nanah seperti jerawat. Manakala selebihnya mengalami selepas itu. Lebam terjadi pada bahagian yang tidak dilitupi oleh pakaian mandi, seorang penggusti yang malang mengalami kesan yang teruk kerana bergusti dalam keadaan bogel. Palastaie limosae dermatitis, atau ruam gusti lumpur mungkin disebabkan lumpur baja yang tercemar. (macam dah takde tempat lain nak bergusti)

7. Orang elektrik

Menurut paranormalist British, Hilary Evans, sesetengah orang elektrik mampu menjana menjana cas elektrik yang cukup kuat untuk merosakkan lampu jalan dan peralatan elektronik. Kes orang elektrik, pada 1786, seorang budak berumur 14 tahun, Angelique Cottin telah menyebabkan jarum kompas berputar liar dengan kehadirannya. Bagi menyiasat kes ini dengan lebih lanjut, Evans mengasaskan SLIDE(Stree Lamp Interference Data Exchange)

 

 8.Epilepsi Mary Hart

Pada 1991, kes Dianne Neale, 49, telah muncul dalam New England Journal of Medicine. Neale mengalami epilepsi apabila mendengar suara hos Entertainment tonight, Mary hart. Neale mengalami sakit perut, tekanan dalam kepala dan kekeliruan. jian makmal mengesahkan pelepasan elektrik yang tidak normal di dalam otaknya, dan Neale mengadakan sidang akhbar bagi menegaskan bahawa dia tidak gila. Dia juga menyatakan tidak mengambil hati pada Mary Hart, yang telah membuat permohonan maaf secara langsung bagi keadaannya.

 

9. Sindrom Loghat asing

Terdapat lebih kurang 50 kes telah direkodkan tentang Sindrom Loghat Asing ini, yang mana mereka mengalami strok atau kecerderaan lain mengamalkan loghat baru. Contohnya Tiffany Roberts Florida mengalami strok dan mula bercakap menggunakan loghat Inggeris. Beliau juga menggunakan beberapa ungkapan seperti ‘Bloody’ dan ‘Loo’ Cik Roberts tidak pernah ke Britain dan bukanlah seorang peminat rancangan televisyen British.

 

Kes yang mungkin jadi kes paling pelik adalah mengenai seorang wanita Norway yang telah koma selepas terkena sepihan bedilan semasa serangan udara pada 1941. Apabila dia terjaga, dia bercakap dengan loghat Jerman yang pekat. Dia kemudiannya dipulaukan oleh jiran-jiran beliau

Mungkin kes oddest berkenaan seorang wanita Norway yang telah jatuh ke dalam keadaan koma selepas dilanggar oleh serpihan semasa serbuan udara pada tahun 1941. Apabila dia terjaga, dia bercakap dengan loghat Jerman tebal. Beliau kemudian dipulaukan oleh jiran-jiran beliau.

petikan dari harian metro online 

Noraini kemudian menerima rawatan lanjut di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan dan menjalani imbasan di bahagian kepala yang mendapati terdapat kesan darah beku. Menurut ibunya, Mansena Daud, 48, apabila anaknya itu menjalani imbasan kali kedua dan ketiga di hospital sama, doktor memberitahu bahawa kesan darah beku itu sudah tiada. Selepas tiga hari dirawat di HUSM, Kubang Kerian, anak keenam daripada tujuh beradik itu dibenarkan pulang ke rumah, tetapi keadaannya menjadi teruk hingga tidak dapat bercakap. Tidak lama kemudian, dia mula bercakap bahasa ‘ganjil’ tidak difahami yang didakwa bahasa Cina, Jepun, Korea dan Indonesia.


10. Sindrom Rambut tak boleh disikat

rambut kusut

Pelik kan bunyinye? dah nama pon entri ni pon 10 penyakit aneh… hahaha… penyakit ni juga dikenali sebagai sulaman rambut, keadaan ini menyebabkan kekusutan yang besar. Dalam kes yang dilaporkan pada tahun 1993, rambut seorang wanita 39 tahun telah gugur dan digantikan dengan rambut kering. kasar dan kerinting yang sangat kusut sehingga ianya mustahil untuk disikat. Rambutnya juga berbentuk sangat pelik: keratan rentasnya berbentuk segitiga, seperti buah pinggang bukannya bulat.

 

Dalam satu kes yang lain, seorang wanita dari indiana mahu terus menyimpan rambut yang telah dibelanya selama 24 tahun. Setelah melembabkan rambutnya dengan minyak zaitun selama 2 bulan, rambutnya kembali normal.

 

 

Hasil carian :

(Visited 125 times, 5,352,119)

Perkara yang perlu dielakkan bila first date

1st date ni tak bermaksud 1st time korang keluar dengan perempuan(kalau korang lelaki) atau lelaki(kalau korang perempuan), 1st date ni mungkin date/ temujanji pertama korang dengan seseorang yang korang tak pernah keluar sama2, mungkin 1st time korg keluar sama2 pada hari minggu, mungkin sebelum ni korang pernah keluar sama2, tapi time lunch kejap. Ni 1st time korang keluar sama2 time hari cuti, tu pon boleh dikira 1st date gak. 1st date merupakan date yang paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaling penting, date ni penentu sama ada korang serasi atau tak dengan si dia, sama ada hubungan ni akan naik ke satu level yang lebih tinggi.

Tepati masa

tepati masa

-Tolong jangan jadi JANJI MELAYU!!! Janji pukul 9.30, pukul 11 baru sampai. Kalau si dia spesis macam saya, jenis tak suka menunggu dan ditunggu, dan korang lambat, memang silap besarla… 1st date boleh jadi masa penilaian dan dia adalah jurinya… tambah2 kalau dia ni tengah buat perbandingan, kot2 ada banyak pilihan, so buktikan yang korang terbaik… Kalau tersangkut dalam jam atau kereta breakdown, bgtahu dia cepat2, jangan sampai die tanya korang dah sampai mana.

-Kalau boleh jangan datang terlalu awal, kalau date pukul 9.30, jangan la pukul 8 korang dah sampai, kang mood teruja korang tu hilang pulak.

 

Jangan layan telefon

abaikan telefon

–        Beri perhatian penuh untuk dating kali ni… Kalau telefon korang tu asik berbunyi je, offkan sekejap untuk beri ruang untuk date kali ni… kalau korang ada lebih dari 1 telefon, offkan satu, yang selalunya dihungi oleh ramai orang, biar satu yang family korang tahu nombo tu on. Jangan biarkan telefon tu ganggu tumpuan korang ketika date kali ni… Ini akan memburukkan persepsi si dia. Mungkin dia akan serik untuk keluar dengan korang lagi.

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,352,119)

Jangan membebel

–        Memang betul… kalau date tu berjalan dengan senyap, memang boring, tapi kalau korang je membebel, tak bagi peluang kat die nak bercakap atau berkongsi pendapat pon tak bagus, mungkin dia akan menganggap korang ni sepsis yang dominan atau autokratik macam alongxp… hehe…

Dengar.

good listener

–        Kepada lelaki, jadilah pendengar setia… mungkin masa ni awek tu nak luahkan kesedihan dia, kalau korang jadi pendengar setia, dan lagi bagus korang bagi kata2 motivasi. conform akan adalah 2nd,3rd dan seturusnya lepas ni(tips berdasarkan pengalaman peribadi saya)

–        kepada perempuan, nilah masanya korang nk kenal diri dia, apa yang dia suka, apa yang dia tak suka… orang lelaki ni jarang suka bgtau banyak kali. so sendiri mau ingatla kan? kalau korang betul2 nak kat dia, buat apa yang dia suka, jangan buat apa yang dia tak suka.

Jangan bukak topik panas

mereka bertengkar

–        Senyap sangat pon jangan, membebel sorg2 pon jangan,  bagi peluang dia cakap gak, tapi elakkan dari membuka topik panas yang boleh menjadikan korang pedebat tak diiktiraf. Antara topik panas adalah topik agama atau lebih khusus lagi POLIGAMI. Tak banyak pompuan yang boleh terima benda ni, kadang2 ustazah pon boleh menegakkan benang yang basah bab ni… so jauhkan dari bukak topik2 berkaitan benda2 macam tu. dan antara topik panas lain adalah politik, kadang lelaki ni ada pandangan tersendiri, bila kita silap orang, mau ditinggalnya korang terkebil2 kat tengah jalan. Cuba deengan topik yang dia minat, macam hobi ke.. artis kegemaran dia ke, fesyen ke. ok?

 

Jangan bukak cerita hubungan lalu

cerita lama

–        Seboleh-bolehnya jangan bukak cerita pasal ex korang, sama ada psl kebaikan atau keburukkan die, bukan untuk 1st date ni je… 2nd , 3rd even dah kawin sekali nanti pon, elakkan bukak  cerita pasal ex korang, tu pesan sorang KAKAK kepada sya dulu… tambah dia lagi walaupun untuk niat nak memuji pasangan kita sekarang atau nak menunjukkan yang dia lebih baik dari pasangan kita dulu.

Jangan lupa melawa

berpakaian kemas

–        Wlaupun korang ni spesis macam saya, g KLCC pon pakai selipar jepun, pegi raya rumah orang pon pakai seluar pendek, untuk date kali ni, cuba pakai kemas, lawa, menawan, wangi dan semenarik mungkin. Si dia takkan tegur benda yang dia tak suka untuk 1st date ni, dan ni akan memberikan satu persepsi yang kurang baik. Lagi best kalau korang cuba buat kajian die suka orang berpakaian macam mana, then pakai pakaian yang macam tu. 😉

 

Jangan lupa buat rancangan

perancangan

–        Buat plan, jadikan plan korang tu sebagai plan B, kot2 si dia tak tahu nak g mana, dan kalau boleh, buat backup plan skali. Jangan biarkan 1st date tu sebagai satu benda yang membosankan, dengan tak tahu nak buat apa, dok lepak kat kedai buku je ke. Plan apa yang nak dibualkan, kat mana nk g makan, cerita apa nk tengok, apa suprise yang nk diberi.

 

Jangan tengok orang lain

memandang yang lain

–        Jangan nak sibuk tengok orang lain, tambah2 kalau yang berlainan jantina(lelaki tengok perempuan, perempuan tengok lelaki.) tak baik tau… lagi fail kalau kantoi. habislah korang… Stay focus!!! anggap macam xde orang kat sekeliling, fokus kat die je…. die je…

(Visited 7,074 times, 5,352,119)

Hasil carian :

(Visited 1,564 times, 5,352,119)