Idea untuk menulis blog

Idea untuk menulis blog

Tak ada idea untuk menulis blog bukan benda yang pelik, bukan benda yang luar biasa, bukanlah sesuatu yang jarang dijumpai oleh seorang blogger.

Tak kira blogger baru atau blogger lama, hampir semua blogger akan jumpa masalah tak ada idea untuk menulis blog. Tak ada idea juga salah satu sebab kecil kenapa saya update blog setiap 2 hari.

Disebabkan itu juga, saya biasakan diri saya untuk membawa pen dan kertas ke mana-mana, pergi makan, pergi mandi, pergi buang air besar, masuk tidur, pergi merokok dan lain-lain masa.

Bila dapat idea, tapi masa tak mengizinkan, saya tulis tajuk dan point penting atau keyword yang saya rasa bagus untuk digunakan atau ada potensi orang cari di enjin carian.

Kadang-kadang bila saya tak ada idea untuk menulis blog, saya baca balik entri-entri lama saya.

Bukan setakat dapat idea,  malah saya dapat tengok balik gaya penulisan dan buat pembetulan pada ayat dan ejaan saya.

Ok, saya nak bagi cadangan idea untuk menulis blog, ianya mungkin boleh menghasilkan lebih dari 1 entri.

Saya cadangkan anda tulis tentang perkara-perkara di sekitar tempat tinggal anda, atau tempat kerja anda atau kampung anda.

Nampak macam benda tak popular, tak hot, macam tak ada orang nak baca, tapi ini hakikat yang anda perlu ingat!

Anda menulis di blog, di internet, di sebuah tempat yang tiada sempadan. Jadi, ada macam-macam jenis orang yang mungkin akan masuk ke blog anda melalui enjin carian seperti google, yahoo, bing, bang, boom dan sebagainya.

Mereka, pembaca atau pengguna internet tu mungkin seorang suami kepada seorang isteri yang mengidam makanan yang mungkin hanya ada di tempat anda.

mereka mungkin bakal pengantin yang nak mencari homestay di kawasan anda untuk rombongan keluarga mereka.

Mereka mungkin pengembara yang belum sampai ke tempat anda kerana tak pernah tahu pasal tempat menarik yang anda ceritakan tu.

Mereka mungkin adalah orang yang akan berpindah ke kawasan kejiranan anda?

Mereka mungkin pencinta sejarah yang mencari cerita yang mana, bila anda tulis pasal tempat anda, barulah mereka tahu.

Anda mungkin ada idea untuk menulis blog anda, tapi anda rasa cerita tu sampah semata-mata.

Tapi cerita yang anda sangka sampah tu mungkin emas, intan, berlian pada orang lain. Jadi anda secara tak langsung telah menyebarkan sesuatu yang sangat besar nilainya.

Macam saya katakan dalam entri permulaan dalam dunia blogger dulu, just blog!!

 

Hasil carian :

(Visited 105 times, 5,378,073)

Menulis jurnal harian

Menulis jurnal harian

Menulis jurnal harian dah menjadi satu kewajipan sejak terjebak dengan perempuan ni dalam keseriusan menulis tangan.

Tambahan pula, dalam nak menyiapkan entri tulisan tangan yang pertama yang saya nak terbitkan dalam blog saya ni, saya dapat maklumat yang orang-orang bijak biasanya menulis jurnal harian.

menulis jurnal harian alongxp

Apa itu jurnal harian? dan apa beza jurnal dengan diari? Itu saya akan kongsikan bila sampai masanya nanti. Buat masa ni saya nak cerita pasal saya menulis jurnal harian.

Apa yang saya nak cerita? Sebelum ni saya pernah cakap yang saya ada banyak blog dan laman web yang saya uruskan. Masa tu cita-cita, harapan, keinginan dan angan-angan saya banyak, besar dan menggunung.

Dan dalam blog tu saya nyatakan tentang blog.alongxp.my, yang saya rancang nak gunakan untuk ekperimen seo. Tapi hakikatnya, kadang-kadang memikirkan tentang seo boleh buat saya jadi stress, seronok tapi stress…

Seronoknya sebab dapat banyak trafik dari search engine, tak seronoknya sebab terlalu memikirkan keyword, struktur, jumlah perkataan, dan sebagainya.

Kadang-kadang saya nak menulis secara santai, seolah-olah saya duduk di tepi padang, duduk termenung, bermonolog, dan menulis jurnal harian tanpa memikirkan perkara-perkara teknikal dan lain-lain.

Jadi fikir-fikir balik, saya nak buat blog tu satu laman web jurnal saya je. Itu pun kalau saya rajin nak taip.

Lepas baca entri teknik meningkatkan IQ yang di kongsikan pendekar laut, dan beberapa sumber tentang kelebihan menulis jurnal harian, saya makin semangat nak menulis setiap hari.

Dan antara kelebihan menulis jurnal harian yang saya nampak adalah, saya dah makin kurang memaksa otak untuk mengingati sesuatu perkara yang dah lepas, seterusnya mengurangkan masalah pelupa yang saya hadapi.

kerana kurangnya beban memori, maksudnya macam ni, untuk mengelakkan saya terlupa sesuatu perkara, saya kena sentiasa mainkan benda tu dalam kepala berulang kali macam dalam cerita labu dan labi dok ulang nak cari kayu… nak cari kayu

nak cari kayu labu dan labiLepastu terlanggar batu terus lupa… hehehe

Jurnal ni juga boleh membantu banyak benda, andai kata terjadi apa-apa, jurnal ni boleh membantu.

Contohnya andai kata tiba-tiba terjadi pada kita, macam tiba-tiba hilang ingatan ke, dibunuh ke apa ke, benda ni boleh membantu banyak.

Boleh membantu diri kita sendiri, pihak berkuasa dan pihak yang boleh membantu kita, macam waris kita ke.

Kita tak tahu apa akan jadi pada masa akan datang kan?

 

Hasil carian :

(Visited 162 times, 5,378,073)

Entri tulisan tangan (ETT) ke 4

entri tulisan tangancerita penuh

Hasil carian :

(Visited 83 times, 5,378,073)

Cabaran menulis entri dengan tulisan tangan

Cabaran menulis entri dengan tulisan tangan

Cabaran menulis entri dengan tulisan tangan ni bermula bila saya ternampak tweet kamil salleh.

Masa tu  nak je reply “selama ni tulis guna kaki ke? Hahaha” tapi hati ni tergerak nak tengok entri tu.

Jadi saya pon pergi ke link yang ada kat twitter tu. Cabaran menulis entri dengan tulisan tangan

Owh… Kamil salleh dicabar oleh suria lekat lekit yang mencabar blogger lelaki untuk menulis entri dengan tulisan tangan.

cabaran menulis entri dengan tulisan tangan

klik gambar kalau nak terjebak sekali

 

Apa? Suria lekat lekit ingat orang laki tak ada menulis tangan ke? Hehehe.

Kalau orang muda, budak-budak remaja mungkinla malas nak tulis tangan.

Tapi kalau orang yang muka muda tapi umur tak berapa nak muda macam saya, mungkin dah rajin nak tulis tangan.

Tambahan lepas saya beberapa kali tonton cerita abraham lincoln the vampire hunter, dan saya teringat hobi idola saya, Dr.M dimasa lapang iaitu menulis, buat saya terfikir.

“Orang yang hebat suka menulis ke?”

Kalau macam abraham lincoln tu, walaupun tak tahu betul ke tak dia suka menulis, tapi dalam zaman dia memang tak ada komputer, jadi mestilah dia tulis kat buku nota dia tu.

Tapi macam Tun Dr.M, zaman dia dah ada banyak gajet. Tambahan, dia bapa permodenan. Tapi kenapa dia tulis tangan?

Bak kata MNH dalam entri dia yang bertajuk Faktor bergiat dalam dunia blog.

Menurut Dr. Mahathir, orang yang menulis mempunyai fikiran yang sangat tajam

Saya seorang yang banyak berfikir, tu antara penyebab saya susah nak tidur juga.

Saya cuba satu anjakan paradikma, saya ambil kertas dan pen dan mula menulis, memang syok. Tapi mula-mula tu tulisan agak huru haralah.

Tapi saya dapat rasa kepuasaan dan lega bila dapat menulis tangan. Antara kelebihannya, ada bateri ke tak ada ke, tetap boleh menulis.

Tapi saya lebih suka menulis menggunakan pen yang bermata 0.7 dan prefer menggunakan ball pen dakwat basah.

Ok, dah panjang sangat bebelan saya, dengan ini saya menyahut cabaran menulis entri dengan tulisan tangan.

Dan… Instead of buat entri WW. Saya nak jadikan hari rabu, hari cabaran menulis entri dengan tulisan tangan.

So saya akan pilih satu coretan kat buku nota saya, saya akan scan dan terbitkan pada hari rabu.

Rasanya lebih berfaedah dari buat entri wordless wednesday.

So inilah dia coretan pertama bagi buat entri dengan tulisan tangan saya. Harap jangan baca semasa memandu, saya tak akan bertanggungjawab jika anda pengsan.

tulisan tangan buruk

boleh tahan… buruk… hahahaha

 

Hasil carian :

(Visited 217 times, 5,378,073)