Ape bestnye pakai hosting sendiri?

Entri dicopy bulat2 dari citeje dan diketuk2(di tambah tolak) mengikut citer rasa aku hehe…

hosting sendiri

Salam 1 malaysia!.Salam 1 Citeje!..

ok,anda semua mungkin kadang kala terpikir..emmm..ape beza domain n hosting sendiri..

apa itu domain??..apa itu hosting??..

OK..ini cerita pendek oleh citeje la…

domain ade 2..domain sendiri atau subdomain

domain tu nama website anda sendiri contoh citeje.com(promote website sendiri..haha)..

subdomain nama website anda under website org lain contoh citeje.blogspot.com(promote website sendiri jugak!..haha)

hosting?.ok,nie menurut citeje sendiri la..

hosting nie korang smua ad hak milik keatas web tu sendiri..tanpa batasan..tanpa website lain control..

contoh blogspot.com..mereka akan controk hosting korang bagi sesiapa yang guna blogspot.com..

(pandangan dari alongxp : hosting ni byk jenis, shared, reseller, dedicated server dan laen2,selalunye bagi blogger diorg pkai shared, gambarannya camni la… 1 komputer yang dikongsi beramai2,tapi mengikut akaun masing2, bile kite sewa hosting,kita akan diberi ruang/storage, bandwith,dan software2 cam fantastico,phpmyadmin dan sebagainye, hosting ni dipantau oleh syarikat hosting, ada firewall dan sebagainye)

ok..Kelebihan Domain:

1)Pendek & mudah ditulis

ade domain sendiri..mmg pendek je..contoh citeje.com..ringkas,pendek,dan isi mantap(promote lagi!..haha)

jadi tak de la menyusahkan pengguna untuk menaip citeje.blogspot.com..kan lama tu.cbe kire masa berbanding citeje.com.senang kan(puji diri sendiri..haha)

 

2)Mesra SEO

ape tu seo??..search engine organization..betul kew nie??..btul la tu..haha(Search engine optimization lah…)

bgi pakcik Google ,ayah long Yahoo,pak su Bing dan cucu Ask dan lain2 keturunan..

mereka akan dapat scan web yang pendek dan ringkas dahulu seperti citeje.com..hahaha..(promote lagi!)

sebab jika anda guna subdomain banyak halangan nye dalam SEO bgi pak cik2 tersebut mencari anda..

bayang kan anda di blogspot.com..berjuta2 org guna blogspot.com..so,anda dimana?..keberapa??

3)Web Milik Anda 101%!..

kan?..senang..anda nak buat ape2 kat web anda semua boleh..

tiada limit..pendek kata mmg best!..

(kalau kat blogspot,kalau hacker dapat hack email yg korg guna untuk login blogspot,maknanya die da dpt login,habis la korg… berbeza kalau pakai hosting sendiri, contohnya wordpress, login guna username dan password yg kite seting masa install WP nih, emel hanya sbg notification dan sender notification kpd user dan visitor)

4)Loading Laju!..

haaa..berkaitan loading laju nie….cuma bukak web blog under blogspot.com lawan citeje.com..

mesti citeje.com kan???..hahaha..

bukan nak kata apa..tapi blogspot.com kadang2 mereka juga mengalami masalah..

jikalau apa2 terjadi pada blogspot..anda juga yang susah..

loading laju berkaitan juga content anda…

kalau contect bnyk..loading ada sedikit lmbt..

tapi cuba di blogspot..content bnyk?..boleh makan nasi,buat kopi bru siap loading..

5)Website lagi cantik

kalau ade buat blog..guna domain sendiri dapat theme yang lagi cantik..mcm citeje.com?..haha

boleh ubah sana,ubah sini..jadi hak milik anda..sebab kalau anda guna subdomain,orang semestinya akan meletakkan

credit mereka di bawah web dimana anda tidak boleh mengubahnye..

jikalau anda guna hosting sendiri..walaupun org lain punya.anda amik dan ubah nama anda..

mudah kan??..hahahaha

(kalau pakai hosting sendiri,korg leh download setiap file yg ada dlm hosting tu,boleh ubah,dan boleh upload, menggunakan FTP)

6)Tiada Gambar Katak Atau Cermin kanta..

ape tu?..haha..gmbr kata yang dimaksudkan ialah imageshack dan cermin katan photobucket..

gambar2 akan disimpan di hosting anda sendiri..

no limit..tetapi berdasarkan space web anda la ye..hehe

(kelebihan bile simpan gambar dihosting sendiri ni, tahap blog anda dikesan kat search engine lebih tinggi kerana capaian ke domain sendiri diutamakan, upload gamba, letak title yg pelbagai yang sesuai untuk gambar tu… senang la blog korang dikesan)

citeje bukan nak bandingkan blogspot.com je..tapi itu je la yang paling ketara kan pemikiran citeje nie..haha..

bukan nk memburukkan..tapi citeje terfikir tu je..haha..

ok,sekian sahaja..jika anda baca nie terniat nak beli hosting..

beli la dari netkl.com..citeje sarankan..comfirm dak nyesal!

pendek kata,support 24 jam!..pantas!..support ticker laju je reply!..

mudah..domain free..jaminan dari citeje.com.haha

cam aku,aku guna hosting dari klbytes.com sebab aku ade gak la kenal beberapa webmaster dan hacker, diorg kate antara hosting yg ada kat malaysia ni yg security nye bagus, klbytes ni la. aku pilih yg kat malaysia sebab senang nk wat payment dan snang nk ckp melayu hahahaha…

 

klbytes hosting

 

ok, mana yg font warna biru tu,aku yg tambah…

 

(Visited 59 times, 5,376,375)