Komponen asas komputer

Komponen asas komputer

Selama ni saya banyak berkongsi pasal komputer dan tips-tips berkaitan komputer, tapi rasanya saya tak pernah buat satu entri pasal komponen asas komputer. Saya pernah post projek pemasangan pc baru. Tapi penerangan dalam tu pon simple sangat.

Saya sangka benda ni satu benda yang semua orang mesti dah tahu. Tapi rupanya tak jugak kan? Jadi Entri kali ni saya nak kongsikan komponen asas komputer yang semua komputer mesti ada.

komponen asas komputer

Komputer yang saya maksudkan tu, komputer yang selain komputer Mac(Apple), sebab saya tak tahu isi dalam semua komputer mac, sebab saya cuma pernah leraikan sebiji je komputer mac, itupun tak lerai sepenuhnya.

Komputer ni, maknanya komputer pc atau desktop, laptop atau notebook dan termasuk juga netbook.

Rileks pakcik-pakcik, makcik-makcik, abang-abang, kakak-kakak dan adik-adik sekalian, tak payah nak buat muka terkejut sangat lah. Memang rupa dia lain, tapi secara asasnya, benda yang sama gak. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 1,018 times, 5,377,616)

10 shortcut keyboard yang patut diketahui

Benda ni ramai yang dah tahu.. tambah-tambah student IPT kan? haha… saya pon pernah study, so saya tahu lah hehe… tapi ramai jugak yang tak tahu, atau lupa… so kat sini saya nak share sikit.. 10 je… nanti saya buat shortcut keyboard yang lebih lagi cam shortcut untuk word ke adobe photoshop ke kan?

Bonus TipCtrl + C atau Ctrl + Insert

copy teks yang telah di highlight atau item

Bonus TipCtrl + V atau Shift + Insert

Paste teks atau item

Bonus TipCtrl + Z dan Ctrl + Y

Ctrl+Z untuk undo, contoh anda terlebih highlight teks dan terdelete, so cara mudah nak dapatkan balik apa yang anda dah terdelete tadi, just tekan ctrl dan button z, kalau dah terlebih undo, tekan ctrl dan button y

Bonus TipCtrl + F

ni lah shortcut kegemaran saya bila edit koding template.

Bonus TipAlt + Tab atau Alt + Esc

Menukar program yang dibuka, belakang ke depan

Bonus Tip Tekan Ctrl + Tab untuk tukar ke tab kanan dalam satu program(contoh tukar tab yang dibuka dalam browser seperti chrome)

Bonus Tip Tekan  Shift+Alt + Tab atau Shift+Ctrl + Tab akan menterbalikkan kedua2 proses diatas, contohnya jika Ctrl+Tab ditekan, tab dalam browser akan dibuka dari satu tab ke 1 tab ke kanan, jika Shift+Ctrl + Tab ditekan, tab akan dibuka ke kiri.

Bonus Tip Pengguna Windows Vista dan Windows 7  boleh menekan butang Windows/Start+ Tab untuk menukar program dengan paparan begini

tukar program

Bonus TipCtrl + Backspace dan Ctrl + Left arrow / Right arrow

Setiap patah perkataan boleh di padam dengan menekan butang Ctrl + Backspace seperti dibawah berbanding dengan hanya menekan backspace yang akan memadam satu persatu huruf


Bonus TipCtrl + S

Satu shortcut yang wajib diketahui dan perlu kerap digunakan… walaupun windows ada recovery, tapi kadang-kadang human error boleh terjadi. contoh satu keadaan, seorang wanita datang tanya saya, boleh ke dia nak dapatkan balik fail word yang dia lupe nak save, die tertekan tanda pangkah, dan TERtekan no untuk save fail tu.. so saya cakap, tak boleh… sbb die sendiri yang dah tekan no.

Bonus TipCtrl + Home / End

Meletakkan cursor pada pemulaan atau akhir dokumen(lihat video dibawah)

Bonus TipCtrl + P

Cetak dokumen

Bonus TipPage Up / Space bar dan Page Down

Untuk melihat ke halaman seterusnya, tanya perlu menekan arrow ke bawah dengan lama, atau menggunakan mouse, gunakan page up atau page down atau space bar

(Visited 120 times, 5,377,616)