Blog saya down ke?

Walaupun saya blogger, tapi saya tak aktif, post pon bukan tiap-tiap hari saya buat, sesekali datang idea dan mood tu, sampai 3-4 entri saya siapkan… tu yang siap, yang tak siap, atau draf, kadang sampai 10 entri pada satu-satu masa, macam mana saya buat? Baca entri bertajuk tips blogging atauoleh baca tips-tips blogging yang dalam kategori blogging. Jadi kadang-kadang bila saya bukak, tak boleh pulak. saya terfikir ” blog saya down ke ? ”

Jadi macam mana saya nak tahu blog saya down ke tak? Banyak cara, tapi saya share mana yang mudah je. memula sekali, saya ping domain blog saya, kalau macam ni keluar dia, saya teruskan langkah seterusnya

lepastu saya pergi ke laman web www.issitedownrightnow.com dan test masukkan url blog saya kat atas tu dan kalau blog saya down, dia akan keluar macam ni. atau kita boleh taip terus domain kita contohnya macam ni, www.issitedownrightnow.com/status/alongxp.com

blog saya down ke

Kalau dah keluar macam ni, maknanya memang down lah, so elok check tarikh luput domain atau hosting atau kedua-duanya sekali, kot-kot lupa nak bayar… tak cukup duit? ape lagi? jana pendapatan dengan cepat melalui media sosial ni.hehe..  kalau anda guna blogspot, errr… saya tak pasti la pulak…

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,348,158)

Macam saya, saya guna vps, jadi mungkin masalah teknikal yang perlu saya troubleshoot sendiri. Itulah kelebihan dan kekurangan menggunakan vps. Kalau anda menggunakan shared hosting atau webhosting, tapi kurang ada pengetahuan tentang masalah yang timbul, elok pergi tanya provider anda, open support ticket. Andai kata masalah tu dah selesai, try lagi sekali. kalau ok, dia akan jadi macam ni.
Continue reading

Hasil carian :

(Visited 35 times, 5,348,158)

jana wang automatik

jana wang automatik kan? ade ke cara boleh jana wang automatik ni? beberapa hari (mungkin minggu, mungkin bulan yang lalu) aku ada la berbual ngan tukang kebun tempat kat tempat kerja aku ni.. cerita susahnya nak cari duit masa zaman die muda-muda dulu (umur die sekarang dah 50 lebih) cerita zaman tu macam mana susahnya nak cari duit, aku pun ada gak cerita aku penah hidup susah (sekarang pon takla senang mana pon).

jana wang automatik

walaupun sekarang ni aku agak susah, yelah, bini aku tak kerja, aku sorang je kerja, nak merasa pakai kereta baru entah bila lah kan? tapi bila aku kenang balik, sesusah-susah aku sekarang ni, takdelah susah macam dulu, kalau sekarang aku tak cukup duit nak isi minyak, aku tak cukup duit nak isi minyak minimum 30 ringgit, dulu nak isi minyak, kadang-kadang sampai isi minyak motor seringgit je… kalau sekarang tak cukup duit nak beli rokok, tak cukup duit nak beli sekotak, dulu tak cukup duit nak beli sebatang, pernah terjadi aku sambil jalan tu, mata melilau cari 20sen sebab tak cukup lagi 20 sen nak beli rokok sebatang.

yang dulu

gamba aku masa memuda… takde kena mengena dengan ini cerita

jadi sepanjang hidup aku ni, macam-macam la cara jana wang yang aku dah pernah didedahkan.. apa yang orang melayu paling suka sekali adalah cara jana wang automatik. ok, tahun ni, umur aku dah masuk 3 series. bulan sembilan ni, 12 haribulan birthday aku (sila set dalam reminder untuk bagi hadiah, tak dapat kawasaki er6, dapat toyota velfire cukuplah)sepanjang hidup aku ni, ada cara yang diorang kata automatik, labur sekali, gerenti wang tu akan dijana secara automatik. ada lak mlm yang kata kite xyah carik orang, diorang carikkan. ada lak yang kata, ko carik orang, bawak je diorang datang, nanti kitorang yang handle, tapi pastu kite gak yg kena followup.

bab jana wang automatik melalui internet lak, melalui blog, facebook, twitter dan sebagainya. ok, aku nak ceritala sejarah aku ngan internet ni… kalau nak kire saat aku memula online sampai sekarang, memangla agak lama… 15 tahun, masa tu kalau ada budak lahir, tahun ni dia ambil PMR sekarang dah tukar jadi PBSMR kalau tak salah. aku mula masuk ke internet ni tahun 1999, melalui mirc, boleh klik link yang tulis mirc tu kalau nak tau sejarah aku ngan internet tu. ok, aku agak aktif ngan mirc ni untuk beberapa tahun, sampai 2001 rasenye. pastu tak berapa nak aktifla guna internet ni, rasanya tahun 2005 baru mula berjinak-jinak ngan internet ni, mula ber YM, mula beremel, mula berblog, mula berfriendster, mula berP2P, mula kena laman-laman ehehehehem… hehehe dan mula macam-macam lah…

tapi sepanjang saya berjinak-jinak secara aktif dengan internet ni (lebih kurang 8 tahun la kan?) saya tak jumpa lagi cara jana wang automatik yang bebetul automatik. semuanya memerlukan usaha, takde maknenya nak jana wang automatik ni… jana wang automatik ikut mana? blog, paling malas pon kite kena gak cari sumber(blog lain) copy dan paste entri orang, belajar macam mana nak tarik pembaca kasi baca blog kite, macam mana nak tambahkan trafik, kena carik gak advertiser yang betul, yang tak menepati janji, yang menanam tebu dipinggir bibir boleh tahan banyaknya. aku cakap camtu sebab aku dah jumpa dah orang yang pernah jadi mangsa

kalau bab webmastering ni, aku dah terjebak secara tak sengaja sejak 2007(hujung tahun) atau awal 2008, senang cerita baru 5 ke 6 tahun la… so bile dah selalu sangat menghabiskan masa membina, mengemaskini, menyelenggara dan segala meng lagi, aku terfikir, apa salahnya kalau masa aku yg dihabiskan tu, dibayar kan? paling-paling takdela terasa macam membuang masa kan? so memacam la advertiser aku dah cuba… semuanya yang aku cuba semua lebih kurang same je… banyak trafik, banyak la dapat… so far, trafik aku ni datang dari search engine ataupun enjin carian antaranya google lah kan? cam mana nak dapat trafik banyak dari search engine atau enjin carian? tu kena tunggu entri ke 1000 hahaha… sekarang ni entri baru 600 lebih je… ada 300 lebih lagi huhu.

 

p/s: gambar kat atas tu aku dapat hasil carian google, dan aku edit… korang boleh nampak(sepatutnya) kat mana yang aku miss… sebenarnya memang aku biarkan… untuk korang tau… yang benda-benda macam tu boleh dicipta, diedit atau dimanipulasikan

Hasil carian :

(Visited 430 times, 5,348,158)

synchronize atau sync winamp dari pc ke android anda

cam yang saya bgtau dalam post sebelum ni, saya agak selesa menggunakan winamp berbanding player yang lain untuk memainkan lagu, baik di pc/laptop mahupun di android phone saya. jadi apa guna kalau dikedua2 peranti atau device tu guna winamp kalau tak boleh link atau sync winamp dari pc ke android tu kan? jadi saya cari kalau-kalau boleh sync winamp dari pc ke android tu… yaaa… boleh… so macam mana nak buat supaya kita boleh sync winamp dari pc ke android. 

memula sekali… apa yang diperlukan adalah segelas air sirap limau, 10 keping kerepek ubi pedas, surat khabar lama, winamp untuk windows dan winamp untuk android kita. download dan install kedua2 player di pc/laptop/atau notebook atau apa saja panggilan yang anda guna dan di android anda.

Ok, dah siap install kedua2 item tu, bukak winamp di android korang, tak kisah korang nak bukak app tu dalam keadaan baring, duduk, meniarap, berdiri atau mencangkung, asalkan anda selesa, kalau anda nak bukak app tu menggunakan bibir atau hidung sekali pon tak jadi masalah, cikgu disiplin tak boleh nak marah. bila dah bukak, tekan button menu(saya pakai note, so button yang saya maksudkan adalah seperti gambar nombor 1), dan tekan butang setting(gambar ke 2)

galaxy note button

android winamp

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,348,158)

ok, dah tekan butang setting tu… tak salah kalau anda nak minum ckit air sirap limau tadi(kecuali disiang hari dibulan ramadhan), kemudian pilih buatang enable wireless sync seperti dibawah.

snyc winamp

ok, dah siap satu bahagian, iaitu dibahagian fon android kita, so bolehla teguk lagi sirap limau tadi dan jamah beberapa keping kerepek ubi pedas tadi.

sekarang ni kat bahagian pc/laptop/atau notebook atau apa saja panggilan yang anda guna tu pulak. sekarang, bukak winamp, kali ni rasanya kena guna jari, guna hidung susah banyak kot. pada winamp korang, klik kanan sampai jumpe gambar macam ni.

media library

ok, pilih media library, kalau tekan alt dan butang L pon ok jugak… ikut suke korang la… kalau jari dan penuh ngan kerepek tu.. pandai2 korang lah. ok… bila dah bukak media library tu… korang akan jumpa keadaan camni… klik pada devices… dan klik pada butang discover kat bawah tu, korang boleh nampak henpon2 yg dah ready untuk sync dengan winamp dekstop korang….

winamp device

click to attach

bila dah keluar camtu, klik pada henpon korang untuk attach telefon android korang dengan winamp dekstop, dan satu paparan mintak izin akan keluar macam kat bawah ni… korang tekan pada allow.

bagi izin

phone attached

ok dah siap… maka device korang akan berada dalam keadaan attached. so sekarang korang boleh hantar lagu yang ada dalam palylist di winamp dekstop korang ke henpon tanpa perlu bukak direktori lagu tu, lepastu hanta ke henpon, masukkan dalam ke list.. tak perlu lagi dah… buat cara yang senang macam ni je…

pada lagu(pada winamp di desktop/laptop) yang korang nak hantar ke henfon tu, korang klik kanan, send to, pilih henfon android korang tu… macam gambar kat bawah

send to

pada media library winamp desktop td ada butang transfer, klik untuk proses penghantaran, bila dah cukup 100%, korang boleh setkan lagu tu untuk masuk ke playlist yang ada dalam fon korang.

set playlist

 

siap… senang je kan? memula memang terasa cam susah ckit… tapi bila dah buat 2-3 lagu, dah terasa senangnya tu banyak… senang banyak la… bukan senang sikit.

ok, berbalik kepada bahan2 lain macam sirap limau,kerepek ubi pedas tadi tu.. ape kena mengena dengan benda-benda kat atas ni kan? tu just nak kudap-kudap sambil baca blog ni… hehehehe

ok, selamat mencuba…

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,877 times, 5,348,158)

 

Hasil carian :

(Visited 109 times, 5,348,158)