kata ganti nama diri dalam berblogging

kata ganti nama diri dalam berblogging

kata ganti nama diri dalam berblogging ni maksud saya secara mudahnya bahasakan diri lah.

Saya bahasakan diri saya dalam berblogging ni sabagai saya, kadang-kadang aku, jarang-jarang guna gua, penah guna along, tak pernah lagi guna admin.

kata ganti nama diri

Kalau blogger lain, macam-macam kata ganti diri  yang di gunakan untuk membahasakan diri mereka. Ada blogger guna gua, ada blogger guna nama timangan,macam ely, aina, abang yen, mamat, nama samaran macam kb, bl, hb, nama manja, macam adek, baby, sado, cici, kaka, wiwi dan macam macam jenis lagi la.

Ada ramai juga blogger guna ganti nama diri sebagai admin. yang ni saya tak pernah cuba

Dan saya guna ganti nama diri kedua yang merujuk kepada pembaca blog ni sebagai anda, korang, tuan-tuan dan puan-puan, uallzz… dan macam-macam lagi bergantung kepada keadaan.

menunjuk

Kata ganti nama diri ketiga yang merujuk kepada pihak yang di gambarkan sebagai beliau, mereka, diorang, ia,depaorang(bahasa adik saya masa dia kecik-kecik dulu) dan lain-lain lagi mengikut keadaan.

kata ganti nama diri

Sebenarnya dalam blogging, tak kisah pon kita nak guna apa, yang penting, apa yang cuba disampaikan tu, sampai kepada penerima.

Sebab setahu saya tak ada format dalam menulis blog. Jadi tak kisah nak bahasakan diri sebagai apa pon, tiada siapa nak marah, tapi seelok-eloknya janganlah guna perkataan yang kasar.

Nak kata salah tu tak tahulah, nak kata tak salah pon… entahlah.. cuma takut ada yang tersinggung dengan ayat kita tu, takut terbawak ke tindakan undang-undang pulak.

Kadang-kadang penggunaan kata ganti diri dalam penulisan blog boleh mencuit emosi pembaca dan membuatkan pembaca blog lebih bersungguh-sungguh nak tahu ayat-ayat yang seterusnya.

Dipendekkan cerita, tak kira apa pon perkataan yang kita gunakan untuk membahasakan diri kita, membahasakan orang lain, atau merujuk kepada pihak ke 3, ianya tak menjadikan masalah kalau itu yang pembaca blog kita suka dan selesa.

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,351,229)

P/s: buat pertama kalinya,saya buat entri macam cikgu sekolah rendah… Huhuhu

Hasil carian :

(Visited 210 times, 5,351,229)

hoi pompuan hipokrit,mulut tuut… meh sini kau…

bunyinye panas, tambah2 kalau baca time tengahari2 ni,perghh… panas je hati… tapi camne pon, benda memang betul… maknannya bukan aku sorg je yg nampak benda nih,tapi hasrisa pon nampak tau… ini berdasarkan entri die yang bertajuk¬†Wahai Wanita hipokrit!! Lihat dalam dirimu!!!

 

jom kite tengok ckit ayat2nye :

(klik kat gambo ni utk baca seperuh hati… hehehe)

tapi cam hasrisa mungkin nampak kat pompuan je, atau mmg die taknak menyatakan jantina berlainan sebab die pompuan. oklah, disebabkan die pompuan, die tujukan kepada pompuan, so aku wakil lelaki nak tujukan kat lelaki lak. Yup, aku pon bukannye baik, aku pon penah buat salah gak, aku pon pernah gak bergaduh, aku pon pernah gak berdendam, membenci, mengugut dan ape sume. byk la kejahatan yang nyata dan tak nyata aku penah buat, yang orang boleh tengok ngan mata kasar atau mata hati, yang org xtau pon ade, tapi makin lama, aku sedar bnd2 tu makin menyusahkan hidup aku, aku try buang satu persatu, pergh..susah beb… lagi susah dari nak buat jahat. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 80 times, 5,351,229)

Masa depan aku…

Assalamualaikum,slamat sejahtera n salam satu Malaysia… Ari ni aku xde bnd pon nk dikongsikn…juz cam biasa…luahan dari hati je la… Dua tiga menjak ni aku asek terfikir psl masa dpan aku… Sbb aku da pnah gagal skali dlm usaha nk membina masa dpan aku, aku da usaha…wlaupun masa tu klu nk diikutkn aku lom sedia lg,tp pd aku,tu bukan alasan… Aku tetap gak usaha…tp kecundang gak ditengah jln…xnk la citer knapa yg wat gagal…tp aku ttp memandang masa silam aku tu sbg satu panduan.

Kdg2 aku xstuju ngan ungkapan2 cam trus pandang kedepan,jgn toleh2 ke belakang,sbb pada aku la…klu kite ibaratkan situasi ungkapan tu ngan keadaan kite adalah semasa memandu… Klu kite tgk dpan je,masa nk kua dr dimpang ke,nk tuka lorong ke,takkan maen masuk je…mst nk tgk ade kereta laen x kat lorong tu dari belakang, kalau amin masuk je kang lpas tu eksiden,kang panjang lak citernye… Klu tgk pada situasi inventor atau develepor, mst la diorg akan berpandukan sejarah yg lepas utk membina yg baru atau yg lebih bagus, contohnya mencipta sebuah kereta, ciptaan pertama andai kata ada kekurangan pada handling wlaupun enjinye mantap, maka pada ciptaan kedua mestilah sebuah model yg handlingnya mantap mcm tu jgk enjinya…maka terciptalah sebuah model yg enjin dan handlingnya mantap,tapi dpt lak rungutan dpd pengguna tentang ruang letak barang yg kecil,maka berpandukan dari pengalam tu,diorg wat design baru yg ruang letak barang yg luas yg mana klu nak letak org pon muat.

Cam tula hidup ni,kite kena pandang gak ke belakang,sejarah kite, pengalaman kite,kesilapan kite,kite kena la perbaiki kesilapan kite, tu la yg aku tengah usahakn…masalahnye skarang ni nk cipta masa dpan yg baru,mestila nk ada teman, tp teman tu manusia,yg ada ciri2 tersendiri yg bukan boleh kite ubahsuai atau bentuk sesuka hati kita, klu barang, bolehla kita bentuk,klu rosak,asalkan ada ilmu,bolehla kita repair…atau paling tidak ada duit selesai masalah…tapi kalau manusia ni? Ada duit pon belum tentu slesai semuanya… Melainkan ilmu kita, persolannya skarang,cukup ke ilmu aku? Klu tak cukup bleh g menuntut ilmu, tp dlm proses menuntut ilmu tu,berjaya ke aku pertahankan apa yg ada? Risau tul aku,takut terlalu banyak dugaan,skang ni je pon da mule gagal, aku dah cube kawal keadaan,tp dek kerana teman yg menipu konon2 utk menyelamatkan keadaan atau bahasa kasarnya nk tunjuk die lebih pandai,da timbul masalah… Tu lom kawen lg tu da mule bg aku mslh,sdangkan die tau ape yg aku xsuke,tp nk wat gak, bile da ada mslh camni,br nk bgtau aku,br nk mintak kerjasama dr aku…sdangkan awal2 lg aku da ajak kerjasama utk selesaikan mslh,tp kate die, sumenye ok…skang camne? Nk bg peluang? Klu da kawen sok ko wat lg camne? Kn bg peluang lg? Pastu wat lg,ko dah membuktikan yg ko xfhm bahasa…camne aku nk bg peluang? Bgtau aku… Ko dah hampir2 menggelapkan MASA DEPAN AKU…..

Sekian utk kali ini…

(Visited 50 times, 5,351,229)