10 kata-kata hikmah steve jobs

10 kata-kata hikmah steve jobs

steve-jobs-appleSteve jobs, (pengasas apple) a.k.a “The Podfather” akan sentiasa dikenang kerana telah memperkenalkan teknologi digital yang telah banyak mengubah kehidupan manusia pada hari ini menjadi lebih bijak dan mudah. Dia mungkin tidak boleh menjadi teknokrat terhebat dalam generasinya  tetapi beliau adalah antara salah satu pengguna teknologi terhebat sepanjang masa. Disini saya memaparkan Top 10 kata-kata hikmah steve jobs yang memberikan sentuhan emas.

1. Reka bentuk bukan hanya pada rupa dan rasa semata-mata. Reka bentuk adalah bagimana ianya berfungsi

2. Saya nak letak satu ding(bunyi) pada alam semesta

3. Inovasi membezakan antara ketua dan pengikut

4. Kadang-kadang bila kamu mencipta sesuatu yang baru, kamu buat silap. Adalah baik jika kamu segera akui kesilapan itu dan terus memperbaiki kesilapan itu pada rekaan lain.

5. Berada ditanah kubur sebagai orang paling kaya tidak penting pada saya. Masuk tidur pada waktu malam dan berkata “Kamu telah melakukan sesuatu yang menakjubkan”… itu yang penting pada saya.

steve jobs iphone

6. Kenapa nak jadi tentera laut bila korang boleh jadi lanun?

7. Saya selalu ingin memiliki dan mengawal teknologi utama dalam segala yang kitalakukan.

 

8. Kita tak selalu berpeluang untuk buat banyak benda, jadi setiap benda perlulah jadi yang terbaik. Hidup ni singkat, lepas tu kita mati. Kita yang memilih untuk melakukan semua ini dalam hidup kita. Jadi, lebih baik ianya jadi yang terbaik. Ianya berbaloi.

9. Ianya dah jadi salah satu mantera saya – fokus dan mudah/sederhana. Mudah/sederhana boleh jadi lebih susah dari rumit. Anda perlu bekerja keras untuk membuatkan fikiran anda jadi mudah. Tapi ianya berbaloi akhirnya, sebab bila anda dah dapat mencapainya, banyak lagi yang dapat dicapai.

10. Saya rasa jika kamu boleh buat sesuatu dan menjadikannya bagus, maka kamu patut pergi buat benda lain yang menakjubkan. Jangan buang masa dengan benda itu terlalu lama. Fikirkan apa seterusnya

Hasil carian :

(Visited 342 times, 5,369,198)

17 perkara yang ramai tak tahu pasal pengasas Apple

Pengasas Apple yang dah dimakan cacing ni di mati pada hari Rabu pada umur 56 tahun kerana penyakit barah pankreas(tul ke aku eja nih?) . Jobs yang misteri,seorang pengurus misteri meninggalkan banyak lagenda. Hari ini kita bukak cerita 16 benda yang korang mungkin tak tau pasal Steve Jobs nih…

1. Steve Jobs tak pnh habis blaja kat kolej pon, die cume datang utk 1 sem je kat Reed College selepas die tercicir(xleh bawak la tu)

2. Steve Jobs adalah anak angkat. Die lahir kat San Francisco tapi di ambik sebagai anak angkat oleh Clara dan Paul Jobs, pasangan dari Carlifornia. Ibu bapa kandungnya adalah Joanne Carole Schieble dan Abdulfattah Jandali.

3. Die pernah dipaksa untuk meninggalkan Apple. Ini berlaku pada 1985. Die jual semua benda dan hanya mengekalkan 1 share je kat Apple jadi die boleh terus datang meeting shareholder dan menerima laporan kewangan. Lepas 11 tahun, kerja2(Jobs) kembali ke Apple, bila syarikat tu membeli NeXT, sebuah syarikat yang diasaskan oleh Steve Jobs.

4. Gaji rasmi die kat Apple adalah $1 atau 1 us dollar. Die tersenarai dalam Book of Records sebagai CEO dengan gaji terendah di dunia.

5. Die memiliki 7% dari Disney, sebuah syarikat yang memberinya belasan juta sebulan atau 48 juta setahun.

6. Sebagai seorang yang dilihat sangat komited dengan syarikatnye,Jobs ni pernah ponteng 1 meeting semata2 kerana dating die yang pertama kali dengan isteri die,”Saya kat dalam keta kat tempat parking,dan saya terfikir,’kalaula malam ni malam terakhir saya kat bumi ni,adakah lebih baik saya g meeting atau pergi date ngan pompuan ni?’saya berlari merentasi tempat parking tu,pastu saya tanya kalau die nak keluar makan malam ngan saya,dan die kate ya,dan kami berjalan ke pekan,dan sejak itu,kami bersama sehingga kini”

7. Die alah bapa kepada seorang anak tidak sah taraf. Die mempunyai 3 anak yang sah bersama isterinya, Laurene Powell…

8. Mamat ni ngan bini die vegetarian,nama company (Apple) diberi sebab die suke makan Apple(aku nak buat syarikat nama roti jala leh x?haha…)

9. Steve Jobs ada masalah dyslexic, iaitu masalah membaca dan menulis. Albert Einstein, Alexande Graham Bell dan Leonardo Da Vinci jugek mempunyai masalah ni(aku ada masalah typo dan masalah membaca kalau ejaan tu dieja ngan betul,kalau ejaan tu salah, aku leh lak baca ngan lancar,tu masalah ape?)

10. Nombor pekerja Jobs di Apple adalah 0, Steve Wozniak, Jurutera Apple II dan pengasas bersama Apple mendapat nombor 1 dan Jobs dapat nombo 2,jobs xpuas ati,die protes, so die diberi nombo 0 sebab 0 adalah nombor sebelum 1 kan?hahaha…

11. Steve Jobs adalah penganut Buddha Zen. Mentornya, Kobun Chino Otagawa, seorang rahib Zen merasmikan perkahwinan itu antara Steve dan isterinya.

12.Mamat ni mencuri John Sculley dari Pepsi. Steve Jobs ‘meracun’ Sculley untuk datang kepada Apple dengan bertanya kepada beliau: “Adakah anda mahumenjual air dengan gula seumur hidup anda atau anda mahu mengubah dunia?”

13. Pada 2008, die pernah diisytiharkan mati apabila cawangan Bloomber menghantar riwayat hidupnya(ke hq kot),dan dengan pantas tersebar ke internet.

14.Uniform die, tshirt hitam, seluar levi biru(die ada lebih 100),kasut sukan new balance saiz 14(ni kaki orang ke kaki gajah?)

15. Die beli sut pertama die masa umur die 22 sebab nak present Apple II

16. Die mula kenal komputer masa umur die 12 tahun, Larry lang, jurutera Hewlett Packard tunjuk komputer kat jobs masa die umo 12, jobs terus nak 1 sambil berkata “Saya rasa smart gak benda ni,saya nk 1 la,nk main2 ngan benda ni”

17. Steve Jobs bukanlah seorang yg pembersih,masa die keje kat atari, die pernah di pindahkan ke shift malam sebab level kebersihan yang teruk, dan berbau…

 Jom jengah blog APi nih… belog die.. mmm.. unik ckit ceritanya

Hasil carian :

(Visited 183 times, 5,369,198)

perginya seorang genius kreatif

Continue reading

(Visited 67 times, 5,369,198)