Rasa tak puas hati betul kali ni

Assalamualaikum dan hai pembaca blog alongxp.com, apa khabar? Enti kali ni saya nak luahkan rasa tak puas hati saya.

Rasa tak puas hati betul kali ni bila orang putih khususnya orang Amerika memandai-mandai ubah sesuatu yang menjadi kepercayaan saya sejak dari kecil.

tak puas hatisumber gambar

Yelah, mana saya tak puas hatinye, selama lebih 30 tahun, Continue reading

Hasil carian :

(Visited 636 times, 5,377,304)

Teknologi jepun tak hebat mana pun

Selama ni, kita tahu yang jepun memang peneraju dalam teknologi. Automotif, elektronik dan sebagainya. Tiba-tiba saya terfikir yang sebenarnya teknologi jepun taklah hebat mana pun.

korang agak kenapa saya cakap teknologi jepun taklah sehebat yang kita sangkakan.

Walaupun kita tengok, lepas jepun di serang dengan bom atom di hiroshima dan nagasaki,

bom nuklearletupan bom atom di jepun

letupan bom nagasakinagasaki selepas di bom

nagasaki hari ininagasaki sekarang

 

letupan hiroshimahiroshima selepas di bom

hiroshima hari inihiroshima sekarang

tapi mereka mampu menaikkan negara mereka menjadi jauh lebih hebat dari sebelumnya. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 314 times, 5,377,304)

Hari kanak-kanak Jepun

Hari Kanak-kanak (こどもの日 Kodomo no hi) adalah salah satu hari cuti rasmi di Jepun yang jatuh pada 5 Mei. Hari cuti ini adalah satu siri hari cuti pada akhir April dan awal Mei yang disebut sebagai Golden Week (Minggu Emas) di Jepun
Hari Kanak-anak diraikan sejak tahun 1948 dan ditetapkan oleh undang2 hari cuti jepun (Shukujitsu-hō) untuk “menghormati keperibadian anak, merancang kebahagiaan anak sambil berterima kasih kepada ibu. ”

hari kanak-kanak

Asal-usul
Hari Kanak-kanak dulunya disebut Hari Anak Lelaki, jadi telah menjadi amalan tradisi setiap kali tibanya hari cuti ini untuk meraikan kanak-kanak lelaki. Perayaan khusus bagi kanak-kanak perempuan pula dipanggil Hina Matsuri yang jatuh pada 3 March tetapi tidak diisytiharkan sebagai cuti. Tradisi kuno China mengenal perayaan yang berkaitan dengan musim yang disebut di Jepun sebagai sekku . Sejak zaman dulu, bulan ke-5 kalender Cina diisi dengan kegiatan mengusir roh-roh jahat. Tarikh 5 bulan 5 dikenali sebagai Tango no sekku ( 端午の節句 ) dan merupakan hari untuk merayakan kesihatan dan pertumbuhan anak laki-laki.

Sepanjang musim perayaan hari kanak-kanak, keluarga yang mempunyai anak lelaki didalam rumah tersebut harus mempamerkan replika yoroi (kesatria zaman dahulu) dan kabuto (helmet samurai, bukannya kabuto dalam cerita naruto).

gusoku_yoroi samurai-sword-shingen-kabuto

Keluarga yang mempunyai anak lelaki yang masih kecil  juga memasang koinobori (bendera berbentuk ikan mas ). Pada bendera ikan mas yang paling besar digambarkan kanak-kanak lelaki yang sangat kuat, Kintarō sedang menunggang ikan emas. Kabuto, Yoroi, dan tokoh Kintarō digunakan sebagai simbol harapan anak lelaki yang sihat dan kuat. Kuih yang dimakan selama perayaan adalah kuih chimaki dan kashiwamochi

kintaro flagkintaro

Hasil carian :

(Visited 321 times, 5,377,304)

Tokyo Sky Tree ditemui di Lukisan Buatan 1831

Tokyo Sky Tree adalah menara tertinggi dijepun dan yang kedua tertinggi didunia (pada waktu ini) dengan ketinggian 634 dan dibina pada tahun 2011.

tokyo skytree

Sebuah bangunan yang mirip dengan Tokyo Sky Tree telah ditemui didalam sebuah lukisan lama berjudul “Toto Mitsumata no Zu” (Pemandangan Di Mitsumata, Tokyo) yang dilukis oleh Kuniyoshi Utagawa (1 January 1798 – 14 April 1861) seorang mahaguru lukisan jepun pada tahun 1831

Toto Mitsumata no Zu

Dibahagian kiri lukisan tersebut, terdapat sebuah sebuah bangunan tinggi, sedangkan pada masa itu, tiada bangunan setinggi itu pada tahun tahun 1831. Ini kerana, menurut kata direktor muzium Fumio Saito –

Toto Mitsumata no Zu2

“Undang-undang pada waktu itu melarang rakyat membina bangunan yang lebih tinggi dari Istana Edo”. Kenyataan tersebut mengejutkan ramai pihak bagaimana seorang pelukis zaman dahulu dapat melukis sebuah bangunan yang kini wujud di kota edo(tokyo), adakah sekadar kebetulan atau mesin masa doraemon? Surprised smile

mesin masa doraemon

Hasil carian :

(Visited 295 times, 5,377,304)