Hari kanak-kanak Jepun

Hari Kanak-kanak (こどもの日 Kodomo no hi) adalah salah satu hari cuti rasmi di Jepun yang jatuh pada 5 Mei. Hari cuti ini adalah satu siri hari cuti pada akhir April dan awal Mei yang disebut sebagai Golden Week (Minggu Emas) di Jepun
Hari Kanak-anak diraikan sejak tahun 1948 dan ditetapkan oleh undang2 hari cuti jepun (Shukujitsu-hō) untuk “menghormati keperibadian anak, merancang kebahagiaan anak sambil berterima kasih kepada ibu. ”

hari kanak-kanak

Asal-usul
Hari Kanak-kanak dulunya disebut Hari Anak Lelaki, jadi telah menjadi amalan tradisi setiap kali tibanya hari cuti ini untuk meraikan kanak-kanak lelaki. Perayaan khusus bagi kanak-kanak perempuan pula dipanggil Hina Matsuri yang jatuh pada 3 March tetapi tidak diisytiharkan sebagai cuti. Tradisi kuno China mengenal perayaan yang berkaitan dengan musim yang disebut di Jepun sebagai sekku . Sejak zaman dulu, bulan ke-5 kalender Cina diisi dengan kegiatan mengusir roh-roh jahat. Tarikh 5 bulan 5 dikenali sebagai Tango no sekku ( 端午の節句 ) dan merupakan hari untuk merayakan kesihatan dan pertumbuhan anak laki-laki.

Sepanjang musim perayaan hari kanak-kanak, keluarga yang mempunyai anak lelaki didalam rumah tersebut harus mempamerkan replika yoroi (kesatria zaman dahulu) dan kabuto (helmet samurai, bukannya kabuto dalam cerita naruto).

gusoku_yoroi samurai-sword-shingen-kabuto

Keluarga yang mempunyai anak lelaki yang masih kecil  juga memasang koinobori (bendera berbentuk ikan mas ). Pada bendera ikan mas yang paling besar digambarkan kanak-kanak lelaki yang sangat kuat, Kintarō sedang menunggang ikan emas. Kabuto, Yoroi, dan tokoh Kintarō digunakan sebagai simbol harapan anak lelaki yang sihat dan kuat. Kuih yang dimakan selama perayaan adalah kuih chimaki dan kashiwamochi

kintaro flagkintaro

Hasil carian :

(Visited 320 times, 5,377,088)

Da 2 mggu dah… lame ke kejap?

Lame ke kejap 2 mggu tu? bg aku,pd aku la… sgt sekejap… sehari 24 jam, aku rs cam xcukup je ms 24 jam tu utk aku kejar cite2 aku, impian dan harapan aku…(wah bahasa ko long,leh tahan ye…)sbb tu kadang2 aku resah je nk tdo…

yela… masa ada 24 jam, masa aku kat tempat keje je da 9 jam, tggl 15 jam, tolak masa aku g balik keje,atas jln je da lbh kurang sejam stgh utk sehari, tggl 13 jam stgh(cube korang amek kalkulator jap,kire tu ke x?) pastu masa utk aku mandi, sehari total lbh kurang errr… sejam stgh(tu termasuk waktu amek ilham cam dak ni)

tggl 12 jam.. masa utk mkn time mlm2+masa perjalanan nk mkn, da 2 jam, da tggl 10 jam, blogwalking da 4-6 jam… tggl 6 ke 4 jam, utk tdo,abes, bile mase aku nk study psl forex(eceh…),bile ms aku nk study RAE utk exam Radio Amatur? bulan 6 ni da nk exam, bile ms nk bsh keta(da 2 bulan kot xbsh), bile ms nk bg ikan aku mkn? bile nk itu? bile nak ini??? arrrrggghhh…ms xcukup….

tapi….

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 31 times, 5,377,088)

kenapa saya suke rumah saye?kenape saye suke rumah saye?

hahaha… idea untuk mewujudkan entri ni timbul masa tgk jam pukul 1632(04.30 pm saya suke pkai waktu 24jam) tadi, rase cam,”lamenyeeeee nak balik…” pastu terfikir,”apsal aku nk balik? bukan ade bini pon” pastu teringatla kat iklan ni…

kenapa saya suka rumah saya

hehehehe…kenapa saya suke rumah saye? Continue reading

(Visited 50 times, 5,377,088)