mengelakkan contact di handphone hilang

mengelakkan contact di handphone hilang

Saya nak kongsikan cara nak mengelakkan contact di handphone hilang, atau cara nak mengelakkan senarai nombor telefon dalam telefon pintar anda dari hilang.

Artikel mengelakkan contact di handphone hilang ni dah lama sebenarnya duduk dalam draft, idea nak kongsikan cara nak mengelakkan contact di handphone hilang ni dah lama dah saya nak buat.

Pertama kali terlintas nak buat entri mengelakkan contact di handphone hilang bila tengok ahli keluarga saya save nombor telefon kenalan mereka dalam telefon.

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 2,183 times, 5,369,251)

Dropbox tu apa?

image

Minggu lepas,sorg cikgu tanya saya dropbox tu apa? Bila saya belek samsung galaxy note 8.0 yang baru dia beli….

Die tu gila gadget,tp tak gunakan sepenuhnya… sayang kan? So saya jelaskan la secara simple kat dia kegunaan dropbox tu sambil berjalan.

Secara simplenye… dropbox ni ruang storan online yang mana kita boleh upload fail kita kat internet. Ape bezanya dengan kite upload fail kat webhosting?

  •  satunya… mudahnya dia sync file tu sendiri… aplikasi yang diinstall pada pc, mac atau window boleh di sync (selari) secara auto setiap kali kita edit fail tu…
  • Kalau kat webhosting, setiap kali kita nak edit, kita kena login server tu… dan kalau dari smartphone, kite kena download, edit fail, upload balik…

Ape bezanya dengan online storage yang lain?

Saya dah pernah cuba 2 online storage lain yang sama konsepnya dengan dropbox, tapi dropbox yang terbaik… kenapa?

  • Google drive – walaupun kapasiti besar, diorg tak sediakan installer untuk linux.
  • ubuntu one – walaupun tersedia untuk semua platform & kapasiti die besar, tapi bila edit sesuatu fail kat fon, die tak sync terus ke pc… kalau edit kat pc, die akan sync ke fon…
  • dropbox – kapasiti kecik, tapi boleh dapat free space dengan banyak cara sehingga 18gb, sync laju, edit sesuatu fail, kita save je terus die synchronize.

    domain murah

    (Visited 141,089 times, 5,369,251)

Saya bekerja sebagai juruteknik komputer, bos nak saya logkan setiap kerja yang saya buat, sebelum ni saya malas nak buat, sebab malas nak ingat apa yang saya dah buat, kadang benda tu benda kecik je… ada masa2 saya kena lari ke tempat orang yang bermasalah, lepas tu lari ke tempat lain pulak, lain pulak masalahnye… nak kena fikir apa penyelesaian yang paling cepat dan mudah…. takde masa nak ingat apa yang saya dah buat tadi… so dropbox banyak membantu…

dropbox tu apa

Dari pc saya, saya masukkan fail senarai tugas harian saya ke dalam folder dropbox, terus dropbox sync ke dalam akaun dropbox saya, sambil tolong orang tu, saya bukak dropbox dari smartphone saya, bukak fail senarai tugas harian tadi, terus taip je kat dalam fail tu, save… dropbox akan sync ke akaun dropbox saya. Bila ada masa, saya bukak folder kat dropbox saya, print fail tadi.

Saya jugak sambung belajar separuh masa, kadang sibuk ngan tugas harian, tak sempat nak menghadap komputer nak buat tugasan, walaupun boleh je nak jawab terus soalan tugasan tu, tapi masa tu sempit… susah nak luangkan masa nak menghadap benda tu… Jadi dropbox membantu, sambil menunggu isteri shopping, saya buat skit2..

Kalau andai kata, saya nak print fail tadi dari pc yang tak install aplikasi dropbox ni… tak jadi masalah, bukak je web dropbox, log in, download dan print… selesai masalah.

So sekarang dah jelas dropbox tu apa? apa fungsinya? 

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,888 times, 5,369,251)

Hasil carian :

(Visited 187 times, 5,369,251)

CARA TOPUP FREE

CARA TOPUP FREE (crack system)
cara topup free, aku dapat dari kawan yang kerja kat kedai hp, aku pun duduk bersembang dengan dia,,

aku koreklah rahsia pasal hp, akhirnya cair juga dia,, dia ajar aku cara reload prepaid secara percuma atau TOPAP FREE,,
okay, baca keterangan dibawah ni untuk kegunaan sendiri,,

topup free

untuk talian 012, 013, 016, 017 dan 019,,
pasni tak payahlah korang pergi ke kedai untuk topup prepaid,,
cara untuk reload topup dengan cara yang agak illegal,,cara reload ni cuma boleh digunakan 20hb sampai 30hb pada setiap bulan,, sebab setiap talian ini diupgrade pada masa tu,,
kepada pengguna talian 012, 013, 016, 017, 019, dail 1415007 dan tunggu dalam 5saat, nanti korang dengar seperti bunyi bising,, tunggu sampai bunyi itu hilang, pastu dail 9151 dan tunggu sampai 3saat, pastu masukkan nombor hp korang,, nanti korang dengar dia cakap “please insert you pin number” pastu korang masukkan pin ni 011785 45227 00734 tunggu sampai dia kata nombor pin selesai,,
pastu dial 0405 untuk KL dan selangor, 0406 untuk kawasan lain yang terletak di semenanjung,, untuk sabah dan sarawak, dail 0409,,
nanti korang dengar “for airtime topup press 1723″pas dail nombor tu, tekan nombor hp korang sekali lagi,,tunggu sampai bunyi bising selesai, pastu dial nombor 4455147 diikuti dengan nombor 146 selepas 5saat,,
selepas beberapa saat, nanti korang dengar “your pin number is accept” pastu terus dail 1007 dan korang akan dengar “your key number is accept”pastu terus dail 4566 dan korang akan dengar “your password is accept”
pastu terus dail nombor hp korang dan korang akan dengar “pala hotak kau berjambul 666, dalam dunia ni mana ada benda yang free! zaman sekarang masuk toilet pun kena bayar 20sen tau! minyak pulak naik 30sen, banyaklah kau punya topap FREE!!” pastu korang terus end call dan korang akan kata “jahanam punya orang hantar e- mail ini!” tapi lepas itu korang teringin nak menipu mereka pulak kan?hahaha,,dah, pergi buat kerja masing2,, tau nak free aja ya?
*aku pun terkena juga, aku kenakan korang lak,,hahaha =P
credit to all…

*copy dr acul (founder notahati)

 

Hasil carian :

(Visited 3,944 times, 5,369,251)

charger handphone tercucuk dibelakang kepala bayi

QUINGYUAN: Sebuah pengecas telefon bimbit terpacak di belakang kepala seorang bayi selepas dia terjatuh dari katil dan menghempap alat itu.

Bayi berusia setahun itu kini semakin pulih selepas pakar bedah mencabut pengecas itu dalam pembedahan selama enam jam.
Mereka terpaksa menanggalkan satu persatu pengecas itu hingga tinggal dua rod logam.

Pakar kemudian terpaksa menggerudi tengkorak bayi itu bagi mencabut bahagian terakhir di sebuah hospital di Quingyuan, China.
Ketua pakar bedah, Li Guofeng berkata: “Sebuah pengecas telefon bimbit hitam terpacak di belakang kepalanya. Ini kali pertama saya berdepan dengan kes seumpama ini.” Menurutnya, bayi itu bernasib baik kerana terselamat. “Jika ia terkena pada saluran darah, dia mungkin mati serta-merta,” katanya. – DM

Hasil carian :

(Visited 284 times, 5,369,251)