Punca kenapa blog kena hack

Punca kenapa blog kena hack

Penat dah sebenarnya nak jawab soalan ni bila ada blogger tanya kenapa blog dia kena hack. So kat sini saya nak kongsi beberapa punca kenapa blog kena hack.

Otai-otai networking, otai-otai webmastering mungkin kurang bersetuju dengan punca kenapa blog kena hack ni. Itu diorang punya pasal, mereka ada pandangan mereka dan saya tak kata diorang salah, cuma beb, tak semua orang faham amende korang cerita. hahahaha.

Ok, saya mula rasa nak himpunkan punca kenapa blog kena hack bila bukak satu blog ni yang di share oleh seorang rakan blogger, tapi blog yang dia share tu bukan blog dia.

blog kena hackDan bila saya bukak blog dia tu, terdetik rasa nak hack blog tu dek kerana perasaan panas hati dengan cabaran yang perlu dilalui sebelum dapat baca artikel tu.

Ok, ni adalah sebahagian punca kenapa sesebuah blog kena hack.

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 208 times, 5,376,576)

Meja bersepah orang kreatif

Meja bersepah orang kreatif.

Dulu kawan saya pernah share satu artikel tentang meja bersepah orang kreatif. Dalam artikel tu adalah kata kaitan antara meja bersepah dan kenapa orang tu kreatif.

meja bersepah orang kreatif

Pada pandangan saya pulak kenapa dikatakan meja bersepah orang kreatif.

Pada pandangan saya lah, orang yang kreatif ni otaknya sentiasa ada idea…

Macam saya ni, saya ni bukanlah orang yang kreatif di sudut seni, walaupun adalah sikit, macam saya pandailah jugak melukis tapi tak cukup kreatif dari sudut seni.

Kerja sepenuh masa saya adalah juruteknik komputer yang bekerja di banting  dan membaiki komputet dan repair laptop tu benda yang saya biasa buat.

Sama ada repair hardware laptop atau komputer, atau masalah sistem operasi.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,897 times, 5,376,576)

Kadang orang tengok benda tu macam senang je saya buat. Padahal benda tu memerlukan satu otak yang kreatif dan cerdas macam mana nak menyelesaikan masalah tu… Sama ada ikut cara biasa atau terpasa hack sesuatu benda tu.

Mula-mula saya tak perasan benda ni… Sampailah satu hari, saya repair laptop sorang ni… Kalau nak ikutkan laptop dia tu dah sesuai sangat dah nak dibuang je. Tapi dia harap sangat saya dapat selesaikan masalah dia tu.

2 hari saya cuba baiki tapi gagal,bila dah buntu, saya rileks jap… Termenung, tukar mode berfikir diluar kotak+hacker.

Dapat satu idea dan masalah dia saya dapat selesaikan dengan agak mudah(pada sayalah)

domain murah

(Visited 141,091 times, 5,376,576)

Bila saya cerita balik pada puan punya laptop, dia kata “nasib baik kau kreatif” lepas tu saya berfikir. “kreatif”?

Lepas tu bila saya kongsikan tips-tips komputer kepada sorang kawan saya, dan dia cakap “kau ni ada je idea nak buat kan?”

Masa tu saya terfikir, ni ke yang dikatakan orang kreatif?

Ok,pasal meja bersepah orang kreatif, macam saya ni, nak jumpa meja saya tak bersepah cukup susah, kebanyakkan masa memang bersepah.

Adalah pihak yang suruh saya kemas, saya dan ada pihak yang memahami cakapla… “Tempat technician memang selalunya macam ni.”

Tapi pihak yang berkenaan cakapla.. Tapi kalau orang tengok bersepah macam ni, tak sedap la…

Rasa nak marah pun ada bila orang tak faham, tapi saya sabar.

Kadang saya rasa jelek dengan istilah “nanti orang tengok”,”nanti orang kata” ni.

Sebab pada saya, adakah orang yang tengok dan orang yang kata tu boleh menyelesaikan masalah yang saya hadapi?

Balik2 kepada saya jugak masalah saya tu kan? Walaupun bersepah, orang-orang macam saya, meja bersepah orang kreatif ni akan jumpa benda yang dicari dikawasan bersepah tu.

Macam kalau saya laptop terutamanya…. Memang orang akan nampak macam bersepah. Tapi hakikatnya itulah peta saya.

Sepah dimata orang, tersusun di mata saya, janganlah gatal-gatal nak tolong kemas… Nescaya telinga anda akan bernanah.

Bila saya baraikan laptop, saya akan letak skru dan benda-benda tu ikut turutan saya buka. Jadi saya tak perlu bebankan otak saya untuk ingat susunan dia. Jadi otak saya boleh diperahkan untuk menyelesaikan masalah tu.

Malah, ruang kerja saya dirumah, tak akan diusik oleh isteri saya yang cukup faham saya paling kuat dia kemas pon, dia cuma ambil cawan yang saya guna malam tadi je.

Hasil carian :

(Visited 323 times, 5,376,576)

macam mana nak buat password yang kuat

macam mana nak buat passowrd yang kuat atau pun dalam istilah yang biasa kita jumpa bila nak buat akaun gmail atau mendaftar kat mana-mana laman web adalah strong password. kenapa kita kena buat password yang kuat? terjamin selamat ke akaun kita bila kita buat password yang kuat ni?Jawapan bagi persoalannya kat bawah ni.

password yang kuat

Macam mana nak buat password yang kuat adalah dengan membina banyak aksara atau charactor, menggabungkan huruf besar dan kecil, dicampur dengan nombor dan simbol. Jadi, antara caranya, janganlah buat password menggunakan nombor telefon, nombor ic nama sendiri sama ada nama betul atau nama samaran,nombor plat kereta. kenapa pulak? sebab orang-orang yang disekeliling korang, ataupun orang yang dok menghendap atau dok memerhati sama ada dia minat ke berdendam ngan korang akan cuba guna benda-benda tu sebagai cubaan untuk cuba log masuk ke akaun korang atau hack wifi korang hehe.

domain murah

(Visited 141,091 times, 5,376,576)

password yang kuat

Bila duduk-duduk tak buat apa tu, cam duduk tunggu bas ke, duduk rehat ke, cuba cipta password atau kata laluan yang kuat contoh benda yang korang boleh guna untuk bina password atau kata laluan yang kuat adalah menggunakan model handphone pertama yang korang dapat, model kereta pertama korang beserta dengan nombor plat atau model motorsikal pertama yang korang bawak, atau mungkin model kereta idaman korang ke atau filem atau drama kegemarang korang atau mungkin nama pelakon, penyanyi, ustaz kegemaran korang atau nak buat ayat pon boleh

contohnya macam :

nokiaPISANG8110.

nokia pisang

korang jangan gelak guling-guling plak… selain nokia 3310, nokia pisang ni pon legend gak tau, neo guna dalam cerita matrix. tapi saya tak pernah la guna fon ni… model paling lama saya pernah guna takat nokia 5110 atau yang ada kalanya dipanggil nokia kereta kebal ni jela. tu pon pinjam member punye yang die dapat daripada membe lain yang diorang jumpa tepi jalan masa balik dari makan

nokia kereta kebalcontoh password lain, proton_saga_KNIGHT89. korang boleh gak ganti beberapa huruf dengan simbol, antara yang saya dapat fikirkan dan simbol ni biasanya ada kat keyboard komputer atau laptop adalah macam ni.

A = A atau 4 atau a atau @ atau ^

B = B atau 8 atau b atau 6 atau &

C = C atau c atau (

D = D atau d atau &

E = E atau e atau 3

G = G atau g atau 9

H = H atau h atau #

I = I atau | atau  i atau !

N = N atau n atau %

O = O atau o atau 0(kosong)

S = S atau s atau $

T = T atau t atau 7 atau +

tapi tak semua boleh diterima… kalau diterima boleh la guna. contohnya andai kata nokiaPISANG8110 tu kita boleh buat macam ni n0k!aP|$ANG8110. atau pr0+onKN!GH789

ok, point untuk membina password yang kuat adalah:

  • bina ayat atau menggunakan banyak perkataan
  • menggabungkan huruf kecil dan huruf besar
  • menggabungkan huruf,nombor dan simbol

selain daripada fikirkan untuk bina password atau katalaluan yang kuat, kita boleh gak menggunakan password generator(taip je kat google) antara yang saya jumpa, adalah strongpasswordgenerator.com

katalaluan yang selamat

kenapa kita kena buat password yang kuat?

supaya akaun kita sama ada komputer, password wifi atau akaun online kita tak mudah di ceroboh, dengan mencipta katalaluan yang kuat atau kukuh, agak sukar penceroboh atau penggodam nak meneka katalaluan yang kita gunakan baik dari sudut manual, ataupun menggunakan aplikasi atau script

terjamin selamat ke akaun kita bila kita buat password yang kuat ni?

jawapan saya – TAK. saya tak jamin yang dengan membina atau membuat atau mencipta katalaluan yang kuat akan menjamin peranti, komputer, laptop, akaun facebook,akaun email, akaun paypal kita selamat dari diceroboh. seperti yang saya nyatakan dalam entri mengelakkan gambar lucah tersebar  yang lepas, tiada jaminan yang kita ni selamat dari digodam. tapi sekurang-kurangnya hacker atau penggodam baru, yang kurang ilmu atau pengalaman sukarlah sikit nak ceroboh.

cari katalaluan

selain tu, kerap menukar kata laluan juga amat digalakkan, lagi kerap kita guna, lagi keraplah kita digalakkan tukar katalaluan tu

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,897 times, 5,376,576)

Hasil carian :

(Visited 636 times, 5,376,576)

Website FAM kena hack?

walaupun saya ni tak berapa minat tengok game bola sepak, dan saya mengaku yang saya memang tak pandai-pandai bermain bola sepak dan apa-apa permainan bola yang menggunakan kaki sebagai anggota utama. tapi bile terpandang berita ni, teringin gak la nak bukak laman web FAM kan? bila saya bukak lepas baca berita ni, yang saya nampak cuma

Index of /

 

dah kena buang habis nampak? haha…

bola sepak
CERCA…laman web FAM tercemar dengan kata-kata mengkritik pucuk kepimpinan.

LAMAN web Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) digodam lagi. Kali ini tindakan individu tidak bertanggungjawab itu lebih dahsyat apabila menjadikan laman web FAM untuk melepaskan geram terhadap kepimpinan tertinggi badan induk bola sepak tanah air itu.

Difahamkan tindakan menggodam laman web www.fam.org.my berlaku jam 3.20 petang semalam ada kaitan dengan rasa tidak puas hati segelintir pihak membabitkan isu Timbalan Presiden FAM, Tan Sri Annuar Musa yang kemungkinan bakal dikenakan hukuman atas kesalahannya mengkritik secara terbuka prestasi skuad kebangsaan kendalian Datuk K Rajagobal pada 13 Mac lalu.

Tinjauan Arena Metro mendapati, penggodam yang menceroboh laman web FAM itu meletakkan tiga keping gambar sambil disertakan kata-kata tidak puas hati, antaranya “FAM do not critic’ (Jangan kritik FAM) dan ‘Tolong Rombak FAM! Presiden Sila Letak Jawatan’ dan ‘Presiden Sila Letak Jawatan Kami Dah Fed-Up!’ Turut dimuat turun ke laman web itu adalah klip video dan undian yang menggesa pemimpin tertinggi badan induk itu meletakkan jawatan.

Bagaimanapun selepas laman web FAM itu berjaya dipulihkan dua jam kemudian, laman web itu sekali lagi digodam kira-kira jam 8 malam dengan sekeping gambar majlis perkahwinan individu yang tidak dikenali diletakkan sambil tertera kata-kata kesat.

Usaha mendapatkan maklum balas mengenai pencerobohan laman web itu gagal apabila Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad gagal dihubungi.

Bagaimanapun sumber dalaman FAM mengesahkan perkara itu dan ia sudah dirujuk kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Sebelum ini, laman web FAM pernah diceroboh pada 27 Oktober tahun lalu apabila penggodam bertindak mempamerkan logo FAM yang diubah suai dengan meletakkan imej ‘khinzir’ serta rakaman dua video berbaur provokasi.

Difahamkan pada masa itu, tindakan didorong rasa marah segelintir pihak dengan keputusan badan induk bola sepak tanah air itu menaikkan harga tiket perlawanan akhir Piala Malaysia membabitkan Negeri Sembilan dan Terengganu.

(sumber)

 

Hasil carian :

(Visited 92 times, 5,376,576)