Fakta tentang blog alongxp.com

Ini adalah satu entri yang menekankan berkenaan fakta tentang blog alongxp.com yang patut anda tahu.

fakta tentang blog alongxp.com

Fakta tentang blog alongxp.com #1

Satu blog peribadi yang secara asasnya berkongsikan hal berkaitan dengan teknologi

Secaara khususnya blog ini adalah blog yang berkongsi fakta tentang teknologi.

Berkongsi bagaimana menggunakan teknologi terutama sekali teknologi ICT

Berkongsi apa yang anda perlu tahu mengenai teknologi, terutama sekali teknologi ICT dari dulu hingga kini. Continue reading

(Visited 70 times, 5,366,240)

10 fakta menarik

10 fakta menarik yang mungkin anda tak tahu.

1. Adalah hampir mustahil untuk anda menjilat siku(tapi tak mustahil anda disiku apabila anda menjilat siku orang lain <– fakta menarik untuk dicuba)

jilat siku

2. Mata wanita berkelip 2 kali lebih banyak dari lelaki

mata berkelip

3. Buaya tidak boleh mengeluarkan lidahnya (ini kerana apa bila bila ianya dikeluarkan, ianya akan menjadi pokok dan orang guna bila demam)

lidah buayalidah buaya

4. Kebanyakkan zarah debu dirumah adalah hasil daripada kulit mati kita

kulit mati

5. Hati udang berada dikepalanya (fakta menarik – otak udang biasanya pada orang yang tidak flush jamban di tandas awam)

 

6. Secara purata, manusia menghasilkan 10 ribu gelen air liur sepanjang hidup mereka (fakta menarik – selalunya air liur ditelan apabila jalan di bazar ramadhan)

fakta menarik meleleh

7. Dalam satu kajian keatas 20 ribu burung unta selama lebih 80 tahun, tidak ada seekor pon burung unta dilaporkan menyembunyikan kepalanya kedalam tanah

burung unta

8. Pendengaran anda akan semakin kurang jika terlalu kenyang

pendengaran kurang

9. Lebih 50% manusia didunia tidak pernah membuat atau menerima panggilan telefon

panggilan

10. Seorang bayi tidak mempunyai tempurung lutut apabila lahir, ia akan mula terbentuk ketika mereka berusia 2 hingga 6 tahun (fakta menarik – tempurung adalah benda benda yang paling sesuai digunakan dilutut ketika seorang budak lelaki baru bersunat)

Hasil carian :

(Visited 176 times, 5,366,240)

fakta mengenai gigi

Fakta mengenai gigi

fakta gigi

Fakta 1 :

Anda tidak boleh menyentuh semua gigi anda dengan lidah anda

Fakta 2 : Setelah membaca Fakta 1 anda dengan bodohnya mempraktikkannya

Fakta 3 : Setelah baca Fakta ke 2 anda tersenyum pahit ….dan berkata dalam hati “Hampeh..! aku dah terkena nih!”

Dan…

Fakta 4 : Setelah anda membaca Fakta 3 anda berniat untuk copy lawak bodoh ni kepada kawan korang yang lain untuk kenakan diaorang seperti korang yang telah terkena..

Fakta mengenai gigi xde yang betul pon dalam post ni sebenarnye hehehehe

Hasil carian :

(Visited 70 times, 5,366,240)

6 fakta sebenar pasal haiwan

Selama ni, kita banyak didedahkan dengan banyak perkara/fakta yang tidak betul mengenai binatang. Kita didedakan melalui filem2 animasi dan kartun tentang fakta ini, hari ini alongxp nak menghuraikan enam fakta sebenar tentang binatang2 ini.

1. Lembu jantan buta warna

 

Perlawanan lembu adalah sukan yang biasa dilakukan di Spanyol dan beberapa negara Eropah yang lain, dan sudah pastunya ditonton oleh Jutaan penonton. Permainannya mudah, sama ada Matador atau lembu jantan yang keluar. Ramai yang salah tanggapan yang lembu jantan itu menjadi marah apabila melihat kain merah yang di kibas oleh matador dan membuat lembu itu mengejarnya… Yang menariknya… lembu jantan buta warna merah atau hijau. Jadi… bukanlah sebab warna tu, tapi gerakkan kain merah yang dibuat matador tu yang buat lembu tu nak kejar tu…

2. Ular sebenarnya pekak.

 

korang mesti penah tgk pakcik yang tiup menatang kat ular tu kan?paling2 pn korg penah la tgk kat tv ke kat youtube ke kan? yee.. kita sume ingat die ikot nada seruling tu kan?kan?kan? Satu fakta yang menarik : ular sebenarnya pekak. Apa yang buat diorang menari adalah kerana gerakan yang diorang terima melalui tanah atau dasar. itu yang buat diorg bertindak balas dan menari(camne nk suruh ular menari chicken dance ek?)

 

3. Kelawar tak buta.

 

Kelawar “buta” dan menyerang mangsanya wlaupun diwaktu malam yang sangat gelap melalui pendengaran mereka yang unik melalui sistem gemaan <- ni yang kebanyakkan kita tahu kan? Tapi kebanyakan kelawar sebenarnya TAK buta dan mempunyai pandangan yang tajam. Keluang(tak termasuk kluang man) adalah salah satu spesis kelawar yang boleh melihat di siang hari dan boleh berjalan2 windows shopping sambil menyerang mangsanya. Tambahan info, banyak saintis telah membuktikan yang kelawar boleh membezakan warna. Tinggal lagi mereka belum mampu untuk mengecat rumah.

 

4. Kura-kura tak boleh keluar dari cengkerangnya.

 

Selalu kita tengok kat citer kartun kura2 keluar dari cengkerang, kadang2 cengkerang tertinggal la… Pilih cengkerang yang nak dipakai untuk hari tu cam pilih baju la.. kan? Hakikatnye… kura2 tak boleh tinggalkan cengkerang dia. Cengkerang bahagian yang penting pada badan menatang ni yang mana ianya terikat dengan rangka mereka. So… kalau korang rasa korang nak belikan cengkerang baru yang lagi cantik untuk kura2 korang… lupekan je la niat tu sebelum kura2 korang menangis tgk cengkerang baru tu.

 

5. Penguin bukan ada warna hitam dan putih sahaja.

 

Korang nak jumpa banduan yang pakai baju hitam n putih je pon dah susah dah sekarang, inikan penguin. hehehe… Orang semua ingat , bila penguin je,dia ada warna hitam n putih je… Ade jugak yang ada warna kelabu,yg ada eye shadow boru,oren dan oren. Kebanyakan penguin ada bulu2 yg cerah dan bewarna warni, paruh oren, kaki pink atau merah.

 

6. Kulit gajah tak tebal

 

Gajah mempunyai kulit setebal 2-3 cm tapi cuma kat belakang dengan tepi je… yang lain tu sangat sensitif. Gajah boleh merasa setiap sentuhan dan sangat sensitif dengan matahari. Itulah sebabnye ibu gajah selalu memberikan perlindungan kepada anaknya. Mereka selalu mandi lumpur untuk melindung diri dari sinar matahari.

ok, jom kita jengah blog orkid ungu,noa dan adilah… oh ya.. like sekali page baru Alongxp.com di facebook ye…

Hasil carian :

(Visited 567 times, 5,366,240)