jana wang automatik

jana wang automatik kan? ade ke cara boleh jana wang automatik ni? beberapa hari (mungkin minggu, mungkin bulan yang lalu) aku ada la berbual ngan tukang kebun tempat kat tempat kerja aku ni.. cerita susahnya nak cari duit masa zaman die muda-muda dulu (umur die sekarang dah 50 lebih) cerita zaman tu macam mana susahnya nak cari duit, aku pun ada gak cerita aku penah hidup susah (sekarang pon takla senang mana pon).

jana wang automatik

walaupun sekarang ni aku agak susah, yelah, bini aku tak kerja, aku sorang je kerja, nak merasa pakai kereta baru entah bila lah kan? tapi bila aku kenang balik, sesusah-susah aku sekarang ni, takdelah susah macam dulu, kalau sekarang aku tak cukup duit nak isi minyak, aku tak cukup duit nak isi minyak minimum 30 ringgit, dulu nak isi minyak, kadang-kadang sampai isi minyak motor seringgit je… kalau sekarang tak cukup duit nak beli rokok, tak cukup duit nak beli sekotak, dulu tak cukup duit nak beli sebatang, pernah terjadi aku sambil jalan tu, mata melilau cari 20sen sebab tak cukup lagi 20 sen nak beli rokok sebatang.

yang dulu

gamba aku masa memuda… takde kena mengena dengan ini cerita

jadi sepanjang hidup aku ni, macam-macam la cara jana wang yang aku dah pernah didedahkan.. apa yang orang melayu paling suka sekali adalah cara jana wang automatik. ok, tahun ni, umur aku dah masuk 3 series. bulan sembilan ni, 12 haribulan birthday aku (sila set dalam reminder untuk bagi hadiah, tak dapat kawasaki er6, dapat toyota velfire cukuplah)sepanjang hidup aku ni, ada cara yang diorang kata automatik, labur sekali, gerenti wang tu akan dijana secara automatik. ada lak mlm yang kata kite xyah carik orang, diorang carikkan. ada lak yang kata, ko carik orang, bawak je diorang datang, nanti kitorang yang handle, tapi pastu kite gak yg kena followup.

bab jana wang automatik melalui internet lak, melalui blog, facebook, twitter dan sebagainya. ok, aku nak ceritala sejarah aku ngan internet ni… kalau nak kire saat aku memula online sampai sekarang, memangla agak lama… 15 tahun, masa tu kalau ada budak lahir, tahun ni dia ambil PMR sekarang dah tukar jadi PBSMR kalau tak salah. aku mula masuk ke internet ni tahun 1999, melalui mirc, boleh klik link yang tulis mirc tu kalau nak tau sejarah aku ngan internet tu. ok, aku agak aktif ngan mirc ni untuk beberapa tahun, sampai 2001 rasenye. pastu tak berapa nak aktifla guna internet ni, rasanya tahun 2005 baru mula berjinak-jinak ngan internet ni, mula ber YM, mula beremel, mula berblog, mula berfriendster, mula berP2P, mula kena laman-laman ehehehehem… hehehe dan mula macam-macam lah…

tapi sepanjang saya berjinak-jinak secara aktif dengan internet ni (lebih kurang 8 tahun la kan?) saya tak jumpa lagi cara jana wang automatik yang bebetul automatik. semuanya memerlukan usaha, takde maknenya nak jana wang automatik ni… jana wang automatik ikut mana? blog, paling malas pon kite kena gak cari sumber(blog lain) copy dan paste entri orang, belajar macam mana nak tarik pembaca kasi baca blog kite, macam mana nak tambahkan trafik, kena carik gak advertiser yang betul, yang tak menepati janji, yang menanam tebu dipinggir bibir boleh tahan banyaknya. aku cakap camtu sebab aku dah jumpa dah orang yang pernah jadi mangsa

kalau bab webmastering ni, aku dah terjebak secara tak sengaja sejak 2007(hujung tahun) atau awal 2008, senang cerita baru 5 ke 6 tahun la… so bile dah selalu sangat menghabiskan masa membina, mengemaskini, menyelenggara dan segala meng lagi, aku terfikir, apa salahnya kalau masa aku yg dihabiskan tu, dibayar kan? paling-paling takdela terasa macam membuang masa kan? so memacam la advertiser aku dah cuba… semuanya yang aku cuba semua lebih kurang same je… banyak trafik, banyak la dapat… so far, trafik aku ni datang dari search engine ataupun enjin carian antaranya google lah kan? cam mana nak dapat trafik banyak dari search engine atau enjin carian? tu kena tunggu entri ke 1000 hahaha… sekarang ni entri baru 600 lebih je… ada 300 lebih lagi huhu.

 

p/s: gambar kat atas tu aku dapat hasil carian google, dan aku edit… korang boleh nampak(sepatutnya) kat mana yang aku miss… sebenarnya memang aku biarkan… untuk korang tau… yang benda-benda macam tu boleh dicipta, diedit atau dimanipulasikan

Hasil carian :

(Visited 452 times, 5,365,558)

Tips rajin update blog

tips rajin update blog kate aku? macam aku ni rajin sangat je update blog… aku takdela rajin sangan update blog ni, boleh dikatekan agak malas gakla nak update blog, paling malas sekali bila nak kejar trafik. antara cara orang kejar trafik adalah update cerita panas seawal mungkin. coontohnye cerita pasal harga minyak naikla contohnye kan? bila die dengar je kat radio ke kat tv ke kat facebook kate harga minyak naik je terus die update blog die cerita pasal harga minyak naik. sebabnye kenapa? sebab bila orang search, dengan harapan entri yang die buat kat blog die akan muncul, dan orang akan bukak, maka bertingkek-tingkek lah trafik yang masuk ke blog die tu.

tips rajin update blog

Macam aku ni, tips rajin update blog yang aku amalkan adalah same macam yang aku pernah nyatkan satu masa dulu (teknik blogging) contoh paling senang nak nampak, entri yang korang tengah baca ni, diterbitkan atau published pada 4 februari 2014 pukul 06:22 pagi, padahal aku buat entri ni masa 16 disember 2013, pukul 2:30 pagi. masa tu tak boleh tdo, dah cuba dah tdo pukul 12:40, pukul 1 pagi dah tersedar, puas pusing sana, pusing sini, tak nak gak tdo, pastu tetibe teringat member pernah tanya macam mana nk install wordpress, die baru beli hosting dan domain kat klbytes.com masa tu dan tanya macam mana nak buat shopblog ataupun online shop. so saya dah biasa bermain dengan wordpress, so saya cadangkan die buat guna wordpress jela… so saya ajarla step by step macam mana nak install wordpress tu… pastu ajar die pasal wordpress secara ekspess… huhu… xpe… yang tu insyaAllah saya akan kongsikan macam mana nak buat ok?

blog update

ok, selain dari tips rajin update blog yang aku nyatakan kat atas tu, aku ada gak beberapa cara lain… tapi antara tips rajin update blog yang sangat biasa aku gunakan adalah draft kat smartphone, tips ni aku pernah kongsikan secara ringkas gak dulu (smartphone dan blogging) masa tu aku pakai nokia n900, masa tu takde pelan internet murah2 lagi.

wordpress samsung

menggunakan tips itu, aku draft kat smartphone(tak kisah ada internet ke tak sebab die boleh save dalam phone) bila aku ada idea, aku taip segala ape yang terlintas dalam kepala otak aku ni, pulun habis, save sebagai draft. pastu bila ada masa, aku review balik entri tu, masukkan gambar, adjust keyword bagi ada SEO sikit(tak dapat sikit,banyak pon jadilah)

TIPS RAJIN UPDATE BLOG

lagi satu tips rajin update blog yang bukanlah aku suka amalkan, tapi kadang2 terpaksa rela, tidur lewat, sebabnya aku punye perangai, bila aku buat sesuatu, aku suke hentam sampai habis, kalau berhenti tetengah jalan, conform berkulat kerja aku tu, pon belum tentu aku akan sambung balik. so macam nilah… orang semua dah tdo, bertemankan lampu usb yang aku modied menjadi lampu meja, aku update blog aku ni. sekadar berkongsi pandangan, pendapat dan pengalaman.

update blog

so itu jelah cara yang aku dapat kongsikan… selamat maju jaya!!! huhuhu

Hasil carian :

(Visited 143 times, 5,365,558)

Kenapa saya rasa twitter lagi best dari fb?

Kenapa saya rasa twitter lagi best dari fb? Menyingkap sejarah antara saya dan twitter… Saya dah terjebak ngan dunia twitter ni dari awal tahun 2009 kalau tak slh… Masa tu join sbb ape saya pn xingat… Dpt invitation agaknye… Tapi sejak tahun lepas saya dah mula gile ngan twitter… Saya rasa mula bosan ngan fb.. Nk update status kat fb tu rs mcm ramai yang memerhatikan… Terasa mcm orang akan kata ntah ape2 lah.. Itu pn nk tulis kat status.. Berbeza dengan twitter… Kebanyakkan post kat twitter tu saya update menggunakan fon… Masa tu kebanyakkannya twit guna sms je… Xtau nak describe macam mana… Tp twitter ni lg mudah… Seolah2 kita kat dlm dunia kita je… Tak peduli apa orang nak kata… Lgpn.. Bukan semua orang nak reply twitter kite. Kekurangan twitter adalah 1 kelebihan :

– Limit 140 karakter tu 1 kelebihan sbnrnye… So xramailah yg post cerita2 meleret ape semua..

– tak boleh tag : bagusnya.. Org xleh amek kesempatan utk promote barang die kat profil kita… Kita tak perlu setting sape yg boleh tag kita.. Dan kita tak diganggu komen2 dpd gamba yg ditag tu… Dhla gamba xde kena mengena ngan kita…

– dari dulu lagi dah guna timeline… so mmg xde rasa cam nak marah sbb profile dh jd timeline (marah-marah pon guna gak..)

apa yang saya rasa lagi best, kebanyakkan pengguna twitter ni ramah-ramah belaka. kenal ke tak kenal, kite boleh bertegur sapa, tumpang menyampuk…

ada gak beberapa blogger yang mula berjinak2 ngan twitter lepas kenal ngan saya, masa memula tu memasing cakap tak retila nak guna.. tapi sekarang? twit sampai ah berpuluh ribu, tweet saya pon baru belas2 ribu je… haha

 

Hasil carian :

(Visited 89 times, 5,365,558)

Status facebook binatang

Cuba korang bayangkan binatang-binatang ada akaun facebook, agak-agak ade tak camni status facebook binatang – binatang tu?
NYAMUK : Baru habis ronda rumah Ajoi… kenyang burp, Alhamdulillah…

CICAK : isteriku tersepit pintu!
KUCING BETINA: “Anak I yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa.”
AYAM : Kawan2…kalu esok gua tak update… maknanya gua dah selamat di goreng….I luv u all… jangan luper wat kenduri arwah untuk gua ye beb

NYAMUK: Siot, sekali drug addict gua hantam. conform pasni gua positif HIV AIDS… uwaaaaaaa
KUCING: Baru je add awek bulu lebat sebelah umah… keturunan PARSI beb!!!

BABI : Aku bengang btol la…die gi pijak taik kucing tapi nama aku yang disebutnye… wei bro! len kali siasat dlu la sape yang berak kt depan umah ko… arrggghhh… stress !!

 

Hasil carian :

(Visited 837 times, 5,365,558)