Apa itu advertorial ?

Siapa yang friend dengan saya kat fb akan perasan yang kebelakangan ni saya ada update status berkaitan dengan advertorial. Ada jugak yang tanya apa itu advertorial. Ok, sekarang saya nak cerita ape kebendanya advertorial tu? adakah ianya sejenis buah macam epal? adakah ianya sejenis tangkal pendiding diri yang membolehkan kita jadi kebal? adakah ianya satu jenama mi segera yang baru? adakah ianya model kereta terbaru? atau mungkin ianya satu teknologi komputer baru?

Ok, advertorial sebenarnya adalah gabungan perkataan advertisment (iklan) dan editorial. Maksud editorial pulak, kalau mengikut google translate adalah seperti dibawah.

maksud editorial

dan kalau mengikut kamus dewan bahasa dan pustaka pulak adalah seperti dibawah

makna editorialsenang cerita maksud editorial ni penulisan mengikut pandangan penulis / editor lah…. kot… hahahaha. maknanya, bila digabungkan perkataan advertisment dan editorial, yang menghasilkan perkataan advertorial bermaksud pengiklanan yang mengikut pandangan / ulasan penulis. kalau advertorial di blog, maknanya pengiklanan berdasarkan ulasan bogger sendiri. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 351 times, 5,372,067)

Notepad++

Amende notepad++ ni? Ianya adalah 1 code editor. Andai kata anda nak buat programming html,css, php. Mungkin boleh pertimbangkan guna notepad++ ni. Sebelum ni saya guna code editor lain, tak ingat apa… tapi yang pasti bukan dreamweaver. Tapi tak pernah rasa puas dan selesa dengan code editor tu. Jadi saya saya try google code editor yang lain. Terjumpalah dengan Notepad++ ni. trus jatuh cinta.

 

Apa beza notepad dengan notepad++? bezanya yang paling ketara, adalah seperti dibawah. gambar pertama adalah kod yang dibuka menggunakan notepad dan yang ke dua menggunakan notepad++

css notepad

kod css yang dibukan menggunakan notepad

css notepad++

kod css yang dibukan menggunakan notepad++

Nampak tak beza dia? selain dari ada warna-warna tertentu, dia strukturkan kod tu supaya lebih mesra visual berbanding dengan notepad biasa kan? Sebenarnya saya pon baru tahu benda ni baru-baru ni je… bila pergi satu kursus, penceramah tu suruh semua peserta kursus bukak satu fail kod ni menggunakan notepad, saya je yang gatal tak ikut arahan pergi bukak guna notepad++, sekali saya punya je yang nampak kemas. orang lain punya… mmmm… lebih kurang macam yang anda semua boleh lihat pada gambar pertama tulah.

Kenapa saya pilih nak guna Notepad++ berbanding dengan yang code editor yang lama adalah sebab dia lebih ringan. Tu je sebab utama dia. hehehe…

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,893 times, 5,372,067)

Hasil carian :

(Visited 211 times, 5,372,067)