Permulaan dalam dunia blogger

Permulaan dalam dunia blogger

Untuk permulaan dalam dunia blogger, apa yang perlu dibuat? maksudnya, bila dah buat blog, apa nak buat seterusnya?

” Nak tulis apa? ” itulah yang isteri saya tanya kepada saya bila saya suruh dia tulis entri di blog dia yang saya dah sediakan tu.

permulaan dalam dunia blogger

Perbualan tu bermula bila dia nampak iklan P&G dalam youtube yang memaparkan redmummy. Dia tak faham kenapa ada redmummy, dan saya buat penjelasan kat dia dan suruh dia tulis blog.

Dah banyak kali dah saya suruh dia tulis blog sebab dia mengagumi redmummy, tapi ayat tulah dia sering ajukan ”  nak tulis apa? “. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 136 times, 5,350,921)

kenapa internet dunia tanpa sempadan ek?

Kenapa org kata internet dunia tanpa sempadan? Dulu masa hujung tahun 90an atau awal milenium tertanya gak bila orang sebut internet dunia tanpa sempadan ni.

kenapa internet dunia tanpa sempadan
Yelah… masa tu saya ni masih bodoh internet. Tak tau pon apa fungsi sebenar internet. Masa tu pernah guna internet untuk mirc dengan e-mail je.

mirc
Masa dok serumah ngan sorang freelancer, saya pernah dengar die cakap dengan kawan dia “susahla takde internet. Nak buat reference jadi susah” walaupun masa tu amende je yang ada kat internet. Blog pon tak banyak macam sekarang.

Tapi lepas dah beberapa tahun ni… saya dah jadi webmaster,web developer, dah jd webhosting supplier, blogger, tokei kedai online dan segala macam jenis kerja atau bisnes online ni barula saya faham maksud internet dunia tanpa sempadan ni.

Maksud internet dunia tanpa sempadan ni taklah susah mana pon. Maksudnya kite boleh tahu situasi di mesir, mekah, madinah, palestin, afrika, amerika, london,pattaya,songkhla, jogjakarta, aceh, myanmar atau kat mana-mana je kat dunia ni tanpa perlu bersusah payah nak ke sana. Kita boleh tengok pulau-pulau kecik yang tak pernah dinyatakan dalam buku geografi sekolah tanpa perlu mengembara berjam-jam ke sana.

internet dunia tanpa sempadan

Kite boleh beli barang kat cina tanpa perlu naik kapal terbang… kite boleh beli barang kat mana2 pon tanpa perlu pakai baju sejuk… kalau tak pakai apa2 pon kite boleh beli pasu.

Maksudnya dengan internet ni kita boleh sampai ke merata dunia tanpa perlu kite bangun dari kerusi malas kite.

duduk online

Kalau dulu kite nak barang yang memang ada jual kat london je… kite kena pergi ke london… andai kata la benda yang kite nak tu mungkin biskut. Biskut tu pulak harga mungkin dalam RM20.00 je… tapi kite kena belanjakan beratus ringgit untuk ke sana semata-mata nak makan biskut yang hanya ada kat london. Nak kena beli tiket kapal terbang,ambil gambar untuk buat passport atau renew passport. Duduk melangok berjam-jam kat airport. Kalau kena musim sejuk lak kat sana dah nak kena beli baju sejuk yang entah bila lagi nak pakai kat Malaysia ni. Tapi hari ni… tak mustahil benda macam tu ada orang jual online. Kite pakai boxer je… atau pakai tuala je… silap-silap tak pakai ape-ape pon dok depan komputer, tekan butang order… amek kad kredit atau kad debit,bayar je.. tak nampak muke orang yang menjual… tak nampak muka yang membeli… tak perlu pegi bawak wang tunai ke money changer… semua tu sistem akan buatkan… asalkan kite ada duit… silap-silap modal yang kite keluarkan untuk biakit tu tak sampai suku pun dari modal kalau kite pergi sendiri.

online shoping

Kenapa internet dunia tanpa sempadan? Kalau dulu kita dapat merasa rumpai laut sabah cuma kalau kite pergi ke sabah atau ada kawan-kawan atau saudara mara ke sabah,kita kirim… jauh wooo sabah tu… saya pon tak pernah sampai lagi ke sabah tu… negeri lain semua saya dah sampai… sabah je belum lagi. Sekarang order je kat internet… diorang pon tak malu nak jumpe kite… kite pun tak malu nak jumpe diorang… yang penting dia dapat tambah pendapatan… kite pon dapat merasa rumpai laut sabah.

internet dan manusia

Cam sekarang ni, bila dah ada internet, kita nak cari pembekal dari negara lain, contohnya dari cina pun dah senang, kita bukan setakat boleh bandingkan mana yang terbaik dan dipercayai siap boleh jadi rambang mata lagi… kalau dulu bila dengar barang made in china, orang kondem… kata takde kualiti… sekarang ni kebanyakkan barang pon dan made in china… paling tidak pon assamble kat china… persaingan pon makin sengit, yang untung kita lah… kite boleh pilih yang terbaik. bukan cakap kosong… tapi dah memang saya sendiri banyak menjana pendapatan dari barangan yang saya import dari china… saya terus terang je dengan pelanggan saya, barang tu dari china, harga murah, kualiti hampir setanding atau mungkin setanding dengan yang ori. so far alhamdulillah… berjalan lancar cume… modal tak besar, untung pon tak besar la…

barang-barang tu saya cari dari internet, saya shortlistkan mana yang dah lama buat bisnes ni, mana yang dapat review yang terbaik, saya shortlistkan, lepastu saya contact supplier atau agen syarikat tersebut melalui applikasi chat atau skype, cuba berunding, mana yang saya rasa bole dipercayai… itu yang saya pilih… hampir setengah tahun saya dah berurusan dengan mereka, tapi saya tak pernah pon dengar suara mereka, tengok muka mereka… apatah lagi berjumpa dengan mereka, tapi so far ok, tak ada apa-apa masalah. itulah kekuatan internet tanpa sempadan

tapi harus diingatkan, walaupun internet tanpa sempadan, kite sendiri perlu meletakkan had dan sempadan sampai mana yang kita akan sampai… boleh baca entri macam mengelakkan gambar lucah tersebar di internet ni dan lain-lain entri lagi.

 

Bukan blog tutorial – sekadar berkongsi pengalaman

Hasil carian :

(Visited 464 times, 5,350,921)

Antara 10 orang yang mati pada ulangtahun kelahiran

Antara 10 orang yang mati pada ulangtahun kelahiran

1. Betty Friedan (4 Febuari 1921 – 4 Febuari 2006):

Betty Friedan

Seorang aktivis feminisme Amerika terkenal dan seorang pengarang terkenal bagi “Mystique The Feminine”, Betty Friedan adalah satu nama yang disanjung dalam masyarakat Amerika. Gadis bijak ini adalah presiden pertama bagi “Pertubuhan Kebangsaan bagi Wanita” dan penyumbang utama dalam membawa wanita kedalam arus perdana masyarakat Amerika. Tepat pada ulangtahun kelahirannya yang ke 85, beliau meninggal dunia dirumahnya di Washington D.C akibat kegagalan jantung konsegetif.

 

2. Bunny Austin (26 Ogos 1906 – 26 Ogos 2000):

Bunny Austin

Satu imej ionik bagi sejarah tenis british. Henry Wilfred “Bunny” Austin sangat dikenali sangat dikenali sebagai pemain tenis pertama yg memulakan trend memakai seluar pendek semasa pertandingan. Austin dan Fred Perry bersama2 menyumbang bagi kemenangan untuk pasukan British dalam piala Davis selama 3 tahun berturut-turut(1933-1935). Beliau juga merupakan pemain lelaki British pertama yang sampai ke peringkat akhir di Wimbledon. Henry Wilfred “Bunny” Austin mati dirumah penjagaan pada ulangtahun hari lahirnya yang ke 94.

 

3. Michael Aris (27 Mac 1946 – 27 Mac 1999):

Michael Aris

Suami kepada pemenang anugerah Nobel ahli politik burma, Aung San Suu Kyi, Michael Aris menjadi terkenal selepas menulis beberapa buku mengenai agama Budha dan meneroka beberapa budaya tersembunyi ceruk Himalaya, Bhutan dan Tibet. Beliau juga pernah mengajar sejarah Asia di Kolej St. Antony’s, Oxford. Selepas bertarung sekian lama dengan penyakit kanser prostat, Michael Aris akhirnya meninggal di Oxford, United Kingdom pada ulangtahun kelahirannya yang ke 53.

 

4. FDR, Jr. (17 Ogos 1914 – 17 Ogos 1988):

Franklin_Delano_Roosevelt_Jr

Franklin D. Roosevelt, Jr adalah anak kepada Presiden Amerika ke 32 Franklin D. Roosevelt, Sr., beliau dikenali sebagai ahli politik Amerika yang berkhidmat sebagai ahli kongres negara itu dari 1949 hingga 1955. Selain dari sumbangan utama dalam politik Amerika, Beliau juga diingati sebagai pegawai Tentera laut pada Perang Dunia ke 2 yang mana Franklin D. Roosevelt, Jr telah menunjukkan keberaniaanya semasa peperangan di Casablanca. Beliau akhirnya menghembuskan nafas terakhirnya di hospital New York komplikasi kanser paru-paru.

 

5. Ingrid Bergman ( 29 Ogos 1915 – 29 Ogos 1982):

 (Newscom TagID: dpphotos018490)     [Photo via Newscom]

Ratu kecantikan semulajadi yang luar biasa dan sangat dikenali sebagai orang yang mengelak dari bersolek tebal seperti pelakon kontemporari, Ingrid Bergman adalah satu bintang Hollywood yang sangat menyinar dan masih dikira sebagai salah satu pelakon wanita terhebat sepanjang zaman. Selepas sekian lama bertarung dengan kanser payudara, beliau akhirnya menghembuskan nafas terakhir pada ulangtahun kelahirannya yang ke 67 di London.

 

6. Norman Haworth ( 19 Mac 1883 – 19 Mac 1950):

Norman Haworth

Seorang ahli kimia british dan seorang Profesor Kimia di Universiti Birmingham, Norman Haworth telah dianugerahkan Hadiah Nobel 1937 dalam Kimia kerana telah melaksanakan penyelidikan dan penyiasatan mendalam pada kabohidrat dan Vitamin C. Beliau telah membangunkan unjuran Haworth semasa kerjaya mengajarnya dan digunakan secara meluas dalam Biokimia bagi menterjemahkan struktur 3-D gula yang kompleks kepada bentuk grafik 2-D yang mudah. Pada ulangtahunnya yang ke 67, beliau meninggal dunia akibat kegagalan jantung di Birmingham.

 

7. Ahmad Zahir ( 14 Jun 1946 – 14 Jun 1979):

Ahmad Zahir

Ahmad Zahir sangat dikenali sebagai Godfather bagi arena muzik Afghanistan, merupakan anak kepada Abdul Zahir, pemimpin Afghanistan yang berpengaruh yang juga Perdana Menteri Afganistan dari 1971-1972. Lagu Ahmad Zahir masih dipuja oleh peminat muzik kerana menaikkan emosi semangat, gaya syair, kedalaman budi dan ton merdu. Kerana membalas dendam dasar Kerajaan Marxsis, lagenda muzik ini dibunuh pada umurnya genap 33 tahun.

8. Raphael ( 6 April 1483 – 6 April 1520):

Raphael

Raphael adalah pelukis Itali yang membentuk “the trinity of the great masters of the High Renaissance” bersama Leonardo da Vinci dan Michaelangelo (Macam group ninja turtle je hehe). Lukisan Raphael, “The School of Athens” dianggap sebagai sebagai salah satu lukisan yang paling mengagumkan hingga hari ini. Menurut seorang pelukis terkemuka, Giorgio Vasari, akibat seks melampau, Raphael jatuh sakit dan mati pada tarikh ulangtahunnya yang ke 37 akibat salah rawatan.

 

9.George Washington Carver ( 5 Januari 1864 – 5 Januari 1943):

George Washington Carver

Seorang ahli botani terkenal dan juga seorang pencipta yang mempunyai bakat yang luar biasa, George Washington Carver telah mencapai pencapaian besar dengan melalukan penyelidikan rapi dalam promosi tanaman alternatif kepada kapas. Atas sumbangan besar beliau dalam penyelidikan pertanian, beliau telah dianugerahkan Pingat Spingarn berprestij iaitu NAACP. Pada suatu hari, beliau telah jatuh tangga dan tidak lama kemudian, akibat dari kejadian itu, belaiu mati pada umurnya genap 78 tahun.

 

10.Elizabeth of York ( 11 Febuari 1466 – 11 Febuari 1503):

Elizabeth of York

Anak perempuan King Edward IV(4) England dan isteri kepada Henry VII(7) ini dipuja seluruh murid2 kerajaan beliau kerana sifat pemurah, baik hati dan lemah-lembutnya. Elizabeth of York mempunyai 7 orang anak tetapi hanya 4 yang hidup sehingga dewasa. Beliau mati ketika umurnya genap 37 akubat komplikasi melahirkan anak.

Hasil carian :

(Visited 120 times, 5,350,921)

10 jeneral perang dunia ke 2 yg terkenal

Disini saya nak memperkenalkan 10 jeneral perang dunia ke 2 yg terkenal antara jeneral-jeneral perang dunia ke 2

1. Isoroku Yamamoto:

Isoroku Yamamoto

Dikenali sebagai tok dalang atau mastermind bagi serangan  Pearl Harbor. Isoroku Yamamoto merupakan Ketua Marsyal Tentera Laut terkemuka Jepun yang telah memperkenalkan beberapa perubahan radikal Tentera Laut Imperal Jepun. Isoroku Yamamoto dilahirkan pada 4 April 1884 di Niigata, Jepun. Menamatkan pengajian di Akademi Tentera Laut Imperal Jepun pada 1904 dan menyambung pengajian di Universiti Havard dari 1919 hingga 1921. Isoroku Yamamoto mati pada 18 April 1943 apabila kepal terbangnya terhempas dalam serangan hendap oleh pesawat pejuang Amerika.

 

2. Erich von Manstein :

erich von manstein

Dianggap sebagai perancang strategi tentera terbaik dalam sejarah Jerman. Erich von Manstein mendapat pangkat Marsyal medan semasa Perang Dunia ke dua apabila tentera Jerman mecapai kemenangan dibawah kepimpinan cemerlangnya di Sevastopol, Kerch, Perekop Isthmus dan Kharkov. Selepas kekalahan Nazi Jerman, Erich von Manstein ditahan oleh tentera British pada 23 Ogos 1945. Apabila dibebaskan pada 1953, Erich von Manstein menyertai Kerajaan Jerman Barat sebagai penasihat ketenteraan. Sebagai seorang penyiasat sejarah, beliau menulis sbuah buku bertajuk Verlorene Siege(Kemenangan yg hilang), yang menggambarkan pengalaman dan ideanya sendiri seperti yang dialami semasa tahun 1930an dan 1940an

3. Omar Bradley

omar bradley

Sangat dikenali kerana sifat sopan dan berbudi bahasanya, Omar Nelson Bradley adalah Jeneral Amerika pada Perang Dunia ke 2 yang dikesan menyumbang dalam pendaratan di Normany serta dalam peperangan Buldge. Sejak dari kecil, Omar Bradley mempunyai minat yang tinggi dalam besbol,buku-buku dan menembak. Dalam arus perdana media Amerika, Omar Bradley dikatekorikan sebagai General yang baik yang tidak pernah menunjuk2 kuasanya dan kebolehan memerintahnya kepada pegawai dan tentera dibawah kepimpinannya. Omar Nelson Bradley meninggal pada 8 April 1981di New York pada umur 88 tahun.

 

4. Henry Arnold :

Henry Arnold

Dilahirkan dalam keluarga yang terkenal di Pennsylvania, Henry Harley “Hap” Arnold sangat dikenali kerana memegang pingat Jeneral tentera darat dan kemudiannya Jeneral tentera udara. Antara tentera udara pertama dunia, sehingga akhir hayatnya, Henry Arnold satu-satunya Jeneral tentera udara yang mempunyai 5 bintang pada uniform. Sepanjang kepimpinan beliau yang cemerlang, Tentera Udara US mencapai beberapa kemenangan luarbiasa dalam menentang kuasa besar.

 

5. Georgy Zhurkov:

Georgy Zhukov

Salah satu Jeneral yang sangat dikenali dalam Empayar rusia, Persekutuan Rusia dan kesatuan SovietGeorgy Zhurkov memainkan peranan penting dalam memimpin tentera merah semasa Perang Dunia kedua dan menawan ibu negara Jerman, Berlin. Georgy Konstantinovich Zhukov dilahirkan pada 1 Disember 1896 dalam sebuah keluarga miskin, Georgy Zhurkov kemudiannya pergi ke Moscow untuk bekerja sebagai pembuat jubah. Beliau digambarkan sebagai seorang yang mempunyai sikap tidak pernah berputus asa dan berdisiplin. Baliau juga diingati kerana kekerasannya dan perancangan yang rapi.

 

6. Bernard Montgomery:

bernard montgomery

Bernard Law Montgomery juga dikenali dengan nama “Jeneral Spartan“, seorang pegawai terkemuka bagi Tentera British. Bernard Montgomery tidak hanya terlibat dalam Perang Dunia pertama, tapi beliau juga memainkan peranan penting dalam Perang Dunia ke 2 bagi memastikan kemenangan untuk tertera ke 8-nya ketika menentang pihak bersekutu pada 1942. Jeneral Montgomery adalah orang yang menerima penyerahan kalah tentera Jerman di Luneburg Heath pada 4 Mei 1945. Bernard Montgomery juga telah memenangi beberapa anugerah berprestij. Beliau menghembus nafas terkhirnya pada 24 Mac 1976 dirumahnya di Hampshire.

 

7. Douglas MacArthur:

douglas macarthur

Douglas MacArthur adalah seorang pahlawan terkenal yang memainkan peranan penting dalam Perang Pasifik semasa Perang Dunia ke 2 yang akhirnya mencapai kemuncak dengan pengeboman Hiroshima dan Nagasaki yang memaksa Jepun menyerah kalah. Atas khidmat cemerlang beliau dalam Kempen Filipina, Jeneral MacArthur telah dianugerahkan Pingat Kehormatan. Selain daripada berkhidmat sebagai Penguasa Akademi Ketenteraan Amerika Syarikat di West Point, beliau juga pernah berkhidmat sebagai Penasihat Tentera kepada Kerajaan Komanwel Filipina

 

8. Dwight D. Eisenhower :

dwight d eisenhower

Satu landasan diperlukan pada Perang Dunia ke 2, Dwight David “Ike” Eisenhower adalah Jeneral tertinggi Tentera Bersekutu di Eropah. Beliau memainkan peranan utama dalam menumpaskan Nazi Jerman. Selepas Perang Dunia ke 2 berakhir, beliau dilantik menjadi Komander tertinggi NATO pertama dan selepas itu menjadi Presiden Amerika ke 34. Dwight D. Eisenhower , seorang tokoh perang dan politik ini akhirnya meninggalkan kehidupan yang berprestij dan terhormat apabila menghembukan nafas terakhir pada 28 Mac 1969.

 

9. Erwin Rommel :

erwin rommel

Erwin Rommel dihormati kerana kemuliaanya oleh tenteranya dan musuhnya. Erwin Johannes Eugen Rommel adalah Marshal Medan Jerman semasa perang dunia ke 2 yang mengetuai pasukan Jerman menetang tentera bersekutu semasa pencerobohan Normandy. Erwin Rommel dikira sebagai seorang komander yang berpengalaman dalam perang gurun dan digelar “Desert Fox“. Sepanjang perkhidmatannya, beliau tidak pernah dituduh atas tuduhan jenayah perang dan Erwin Rommel menentang pembunuhan tawanan perang atau orang awam.

 

10. George S. Patton :

george patton

Akhir sekali, Jeneral perang dunia ke 2 yang paling cemerlang, George Smith Patton, Jr.. Seorang yang mempunyai pelbagai karektor, dan seorang yang pakar dalam berbicara. Jeneral George S. Patton sangat dikenali kerana keberaniannya, seorang yang bukan ortodoks dan sorang yang kecoh diantara kawan-kawan dan didalam senarai musuh. Dibawah kepimpinan bijak beliau, Tentera ke 3 Amerika menawan dan membebaskan pengganas lebih cepat dari tentera lain dalam sejarah. Adolf Hitler memberinya nama samaran “Jeneral koboi gila”. George S. Patton juga digambarkan dalam sebuah filem yang memenangi Academy Award iaitu “Patton”

 

 

Hasil carian :

(Visited 753 times, 5,350,921)