kata ganti nama diri dalam berblogging

kata ganti nama diri dalam berblogging

kata ganti nama diri dalam berblogging ni maksud saya secara mudahnya bahasakan diri lah.

Saya bahasakan diri saya dalam berblogging ni sabagai saya, kadang-kadang aku, jarang-jarang guna gua, penah guna along, tak pernah lagi guna admin.

kata ganti nama diri

Kalau blogger lain, macam-macam kata ganti diri  yang di gunakan untuk membahasakan diri mereka. Ada blogger guna gua, ada blogger guna nama timangan,macam ely, aina, abang yen, mamat, nama samaran macam kb, bl, hb, nama manja, macam adek, baby, sado, cici, kaka, wiwi dan macam macam jenis lagi la.

Ada ramai juga blogger guna ganti nama diri sebagai admin. yang ni saya tak pernah cuba

Dan saya guna ganti nama diri kedua yang merujuk kepada pembaca blog ni sebagai anda, korang, tuan-tuan dan puan-puan, uallzz… dan macam-macam lagi bergantung kepada keadaan.

menunjuk

Kata ganti nama diri ketiga yang merujuk kepada pihak yang di gambarkan sebagai beliau, mereka, diorang, ia,depaorang(bahasa adik saya masa dia kecik-kecik dulu) dan lain-lain lagi mengikut keadaan.

kata ganti nama diri

Sebenarnya dalam blogging, tak kisah pon kita nak guna apa, yang penting, apa yang cuba disampaikan tu, sampai kepada penerima.

Sebab setahu saya tak ada format dalam menulis blog. Jadi tak kisah nak bahasakan diri sebagai apa pon, tiada siapa nak marah, tapi seelok-eloknya janganlah guna perkataan yang kasar.

Nak kata salah tu tak tahulah, nak kata tak salah pon… entahlah.. cuma takut ada yang tersinggung dengan ayat kita tu, takut terbawak ke tindakan undang-undang pulak.

Kadang-kadang penggunaan kata ganti diri dalam penulisan blog boleh mencuit emosi pembaca dan membuatkan pembaca blog lebih bersungguh-sungguh nak tahu ayat-ayat yang seterusnya.

Dipendekkan cerita, tak kira apa pon perkataan yang kita gunakan untuk membahasakan diri kita, membahasakan orang lain, atau merujuk kepada pihak ke 3, ianya tak menjadikan masalah kalau itu yang pembaca blog kita suka dan selesa.

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,367,196)

P/s: buat pertama kalinya,saya buat entri macam cikgu sekolah rendah… Huhuhu

Hasil carian :

(Visited 214 times, 5,367,196)

Sepuluh Tips dari Datuk Dr. Maznah

Tips dari Dr. Maznah Terdapat 10 cara untuk mendapat kenyakinan diri. Antaranya seperti berikut:

1. Sematkan pada fikiran anda gambaran diri anda yang berjaya. Minda ‘separuh sedar’ anda akan mencari jalan untuk merealisasikan imej diri ini.

2. Bila fikiran negatif mendatangi minda anda, terus batalkannya, padamkan cepat – cepat,gantikan dengan fikiran positif. Fikirkan Boleh!

3. Jangan sesekali himpunkan halangan dalam imiginasi anda. Imbas kembali kecemerlangan anda pada masa lampau.

4. Jangan mudah terpengaruh atau terpesona dengan orang lain atau cuba meniru mereka. Lengkapkan diri untuk menjadi ‘diri anda’ yang terbaik!

5. Ulangi 10 kali setiap hari, kata – kata ini, “Sekiranya Tuhan sentiasa bersamaku, siapa yang berani merendah atau menidakkan aku!”

6. Dapatkan kaunselor yang berpengalaman untuk membantu anda memahami asal-usul perasaan rendah diri anda yang biasanya berpunca dari zaman kanak – kanak atau sesuatu tragedi. Kefahaman tentang diri sendiri boleh menghasilkan pemulihan yang berkesan!

7. Ucapkan 10 kali setiap hari, ucapkan dengan yakin kata – kata berikut, “Akulah yang boleh melakukan segalanya melalui Tuhan yang memberi kekuatan kepada diriku”. Bayangkan diri anda diserapi kekuatan ini.

8. Anggarkan kebolehan anda secara realistik, kemudian tambahkan anggaran anda sebanyak 10% lagi. Jangan menjadi egoistik, tetapi bangunkan rasa hormat diri sepenuhnya.

9. Melalui doa, serapkan diri anda dengan aliran kuasa spiritual anda. Rasakan diri anda sebagai insan baru yang berkeyakinan.

10. Percayalah bahawa Tuhan sentiasa bersama anda, kerana tiada apa yang dapat mengalahkan perkongsian itu. Semaikan benih percayakan diri dan serlahkan kebolehan anda!

jom tengok blog diorang lak… kazari,molicule ngan cikgu bada

Hasil carian :

(Visited 209 times, 5,367,196)

tajuk | Segmen : Mahu Jadi Diri Sendiri

Ok,smlm jenjalan blog a.k.a blogwalking aku jumpe entri ni kat blog dayana az, pastu aku g la jengah blog miszdian nih… dan join segmen nih…
syarat nye camni…
sila letak header comel ini di entry korang (kawtim)
tajuk | Segmen : Mahu Jadi Diri Sendiri (kawtim)
jawab jak soalan senang nie nda susah mana pun ^.^(sy jwb skang)
(Visited 16 times, 5,367,196)

muhasabah diri bukan muhasarawak

kejadian : jln banting dengkil, sblm sampai kuil(klu dr arah banting), kereta berderet… keta dpan aku memotong sebijik motor rxz, aku pon da makin rapat ngan moto tu, aku tgk cam xterkawal sgt je moto tu,pastu tgk terjojol kepala budak,antara penunggang motor ngan pembonceng…trus aku xjd potong, aku trus jd marsyall yg xbertauliah n tak dijemput…

mgkn diorg xmintak simpati n mgkn xnk org simpati kat diorg,tp sbg sorg yg pernah merasa keadaan camtu… xsmp hati lak aku, da dkat nk smp traffic light masuk ke taman aku, aku pon jd marsyall lg…

kali ni aku record video…nk shoot pkai slr,ngah bwk keta,nk shoot pkai kamera enset, lmbt lak…so rakam video, n print screen…

Continue reading

Hasil carian :

(Visited 231 times, 5,367,196)