ADAB…bukan adabi

ok…ari ni nk ckp ckit psl adab… dlm idup ni mcm2 adab ade kan? adab ngan tuhan,adab ngan nabi, adab ngan ulama,¬†adab ngan ibu bapa, , adab ngan manusia, ngan kwn2, ngan alam, adab menuntut ilmu, wat ape pon nk kena adab la… cam yg tertulis kat baju tu, adab pelihara budi pekerti…

kenapa kita nak kena jaga adab? antara sbb utama, utk menjaga keharmonian… utk mengelakkan konflik… tu kena belajar tu sume tu… bila ditanya dengan abang google, ini yang die jawab (result)…yg sy tertarik ngan yg ni…khatanam, simple dan mudah difahami.

tapi… Continue reading

(Visited 28 times, 5,369,749)

mirc…

korg kenal tu icon ape? xtau la dak2 skang kenal ke x,tp tu, mirc, aplication chat yg mule2 aku gunekan utk chat,masa tahun 1999, kat cc,kat taman intan kluang,cc tu da xde da skang, mase tu aku sangat bute it… ikut je membe aku g cc, tgk je die watpe… ari pertama aku g cc aku tgk je… ari ke 2 aku da try chat guna mirc ni… soknye wat emel…emel kat hotmail…masa tu yahoo xpopular lg…, gmail aku xkenal lg ms tu…masa tu ada wau mail…

masa tu nick name mirc xyah register lg… start tahun 2000 brape ntah da kena register,aku da xpkai da mirc ni…so lame ar xchating… pastu aku tgk ade sorg dak klas aku ni menaip laju,aku tanya la camne ko leh menaip laju?die ckp die sll chating,so aku mintak die ajar aku chat…

die gelakkan aku,pastu die ckp aku tipu,sbb ms aku masuk poli,aku dikenali sbg org yg berilmu it… xkan la aku xtau chat,aku ckp la… aku pandai bab hardware je(mase tu jela),bab internet ni aku fail..so die ajar la aku gune ym…

camni la interface utk channel kat mirc, masa aku dulu,antara channel yg popular, “kampung”,skang aku da xtau…

ni la environment mirc, smiley ke bunge ke ape ke,sume pkai code atau taip… xde cam ym ke skype skang… tu yg kebanyakan org yg still gune mirc ni kebanyakan org2 kaki coding,diorg sll batle script diorg… huaaa…ngantok la… aku tdo dl ye…nite all…

Hasil carian :

(Visited 138 times, 5,369,749)