Budak sekolah sekarang dan dulu

Ni cerita beberapa hari lepas, entri bertajuk Hidupkan budaya rotan kat blog imron buat saya nak tulis entri beza budak sekolah dulu dengan budak sekolah sekarang.

Kalau kita tengok kat surat khabar, banyak isu kes budak sekolah, kes cikgu, dan lain-lain. Adalah satu kejadian ni yang buatkan saya dan kawan-kawan cerita pasal zaman kami masa sekolah dulu dengan zaman budak sekolah sekarang. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 1,488 times, 5,366,240)

Apa itu advertorial ?

Siapa yang friend dengan saya kat fb akan perasan yang kebelakangan ni saya ada update status berkaitan dengan advertorial. Ada jugak yang tanya apa itu advertorial. Ok, sekarang saya nak cerita ape kebendanya advertorial tu? adakah ianya sejenis buah macam epal? adakah ianya sejenis tangkal pendiding diri yang membolehkan kita jadi kebal? adakah ianya satu jenama mi segera yang baru? adakah ianya model kereta terbaru? atau mungkin ianya satu teknologi komputer baru?

Ok, advertorial sebenarnya adalah gabungan perkataan advertisment (iklan) dan editorial. Maksud editorial pulak, kalau mengikut google translate adalah seperti dibawah.

maksud editorial

dan kalau mengikut kamus dewan bahasa dan pustaka pulak adalah seperti dibawah

makna editorialsenang cerita maksud editorial ni penulisan mengikut pandangan penulis / editor lah…. kot… hahahaha. maknanya, bila digabungkan perkataan advertisment dan editorial, yang menghasilkan perkataan advertorial bermaksud pengiklanan yang mengikut pandangan / ulasan penulis. kalau advertorial di blog, maknanya pengiklanan berdasarkan ulasan bogger sendiri. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 349 times, 5,366,240)