Belajar buat blog tak perlu belajar coding

Tak tahu nak translate perkataan coding tu kepada perkataan bahasa malaysia yang sesuai, tapi hakikatnya kalau nak belajar buat blog , tak perlu belajar coding pun.

Saya ada beberapa kawan yang mempunyai ilmu yang pada pandangan saya adalah sesuatu yang hebat, maknanya ilmu dia tu bukanlah ditahap biasa.

Saya galakkan dia buat blog, kongsikan ilmu tu kepada mereka yang tak ada banyak masa untuk pergi ke kelas untuk belajar ilmu-ilmu yang mereka ada tu.

Tapi mereka taknak buat blog sebab katanya nak kena belajar coding macam saya, gelak besar bila saya dengar mereka cakap macam tu. Hakikatnya, nak belajar buat blog tak perlu belajar coding pun.

belajar buat kod tak perlu belajar coding

Ramai yang berfikiran luas, terbuka dah berjaya dalam menulis blog tanpa tahu apa tu html, xml, css, js dan segala mak nenek yang lain.

Saya cakap dengan diorang, saya belajar coding sebab saya ni cerewet, saya nak rupa blog saya ni macam ni la, macam tu la… ditambah pulak saya ni jenis tak berapa nak banyak duit sebanyak mana demand saya, jadi saya belajar coding untuk merealisasikan apa yang saya bayangkan.

Ditambah pulak, saya mula blogging dizaman bukan segalanya auto. Lama kelamaan benda tu jadi minat, tu yang saya belajar coding.

Kalau korang rasa ada ilmu, belajar buat blog dan menulislah di blog.

Kalau korang suka menulis, belajar buat blog dan menulislah di blog.

Kalau korang suka membaca sekali pun, belajar buat blog dan menulislah di blog.

Kalau korang suka bercerita, belajar buat blog dan menulislah di blog.

Buat je blog guna blogspot dulu, tulis artikel dulu, baru fikir nak guna wordpress ke ape ke, design macam mana, iklan ke apa semua kemudia, yang penting tulis dulu.

Rahsia penulis HEBAT!!

Blog adalah tentang isi kandungan, Isi kandungan yang lengkap dan bermanfaat akan jadi tumpuan utama, gaya penulisan menarik akan menambahkan pembaca dan membuatkan pembaca kembali baca blog anda.

Banyak blog yang ada isi kandungan yang bagus walaupun gaya penulisan yang “biasa-biasa je” yang saya dah jumpa, tapi jadi top sebab isi kandungan dia tu lebih lengkap dan bermanfaat berbanding blog lain yang tulis benda yang sama.

Habis tu? nak tunggu apa lagi? belajar buat blog sekarang dan mula menulis, tak perlu nak tunggu-tunggu lagi, guna telefon pun dah boleh mula.

Hasil carian :

(Visited 58 times, 5,369,527)

Belajar buat blog guna blogspot

kalau korang nak belajar buat blog guna blogspot, saya cadangankan jangan cari saya… hahaha…

Sebab blogspot bukanlah platform yang biasa saya guna, apatah lagi kepakaran saya. memang tak lah…

Ramai yang whatsapp, telegram, tweet, dan pm saya di fb nak belajar buat blog, malangnya nak belajar buat blog guna blogspot, terpaksalah saya mengecewakan mereka sebab blogspot bukan dunia saya.

Bukannya saya tak reti langsung guna blogspot, tapi sebab jarang guna, so bila akan datang mereka nak minta bantuan tentang blogspot, pastinya saya akan membuang banyak masa mereka sebab saya kena explore semula untuk cari penyelesaian dan bantu mereka tu.

Kalau nak tips penulisan, bolehlah saya kongsikan mana yang saya tahu, tapi saya sangat sarankan dapatkan bahan rujukan untuk jadi penulis yang hebat ni.

Belajar buat blog guna blogspot

Seriusly, pada mereka yang nak belajar buat blog guna blogspot, dapatkanlah ebook yang saudara anuar ni buat. Susah payah dia reka untuk memudahkan mereka yang nak belajar buat blog guna blogspot.

 

Lebih berbaloi berbanding mengharapkan saya yang guna wordpress ni untuk ajar anda semua guna blogspot.

Tips penulisan blog:

Salah satu benda yang selalu orang terlepas padang atau pandang remeh adalah submit sitemap di Google Search Console atau dahulunya dikenali dengan nama Google Webmaster tools. Saya ada tulis cara submit sitemap di webmaster tools di blog sayablogger.com

Cara submit sitemap di Google webmaster tools

Continue reading

(Visited 75 times, 5,369,527)