gaji dari blog – komisen mobicow ke 2

gaji dari blog – komisen mobicow ke 2

Hari ni dapt gaji dari blog iaitu komisen mobicow ke 2, kali pertama dapat bulan lepas, saya ada tulis pasal pendapatan yang saya dapat melalui mobicow kali pertama dalam entri komisen pertama dari mobicow.

Yang bestnya, pendapatan kali ni lebih banyak dari pendapatan bulan lepas.

Kalau tengok bulan lepas punya.

komisen pertama dari mobicow

manakala gaji dari blog yang saya dapat bulan ni melalui mobicow

gaji dari blog melalui mobicow

nampak beza nilai kat situ 90 sen USD je kan? tapi income dari blog untuk bulan januari melalui mobicow ni adalah dari 3 disember 2014 sampai 15 januari

Maknanya sebulan tambah 12 hari… berbanding dengan pendapatan dari berblogging melalui mobicow kali ni dari 15 / 16 januari sampai 16 februari.

Kenapa 16 Februari pulak? bukan ke mobicow akan bayar setiap 15 haribulan ke? Itulah yang saya dan kebanyakkan orang fikir.

Tapi bak kata ianfaizal kat twitternya

duit mobicow tak masuk lagi

 

Mungkin sebab 15 haribulan tu hari ahad, diorang tak kerja? mungkin la… tapi takpela… earning jalan gak hehehehe

tak banyak mana pon gaji dari blog saya ni kan? tapi macam saya katakan dalam entri saya sebelum ni la…

Tak banyak, tapi cukup untuk bayar 1 dari 3 server saya untuk 1 bulan. Komisen pertama dari mobicow ni nampak tak banyak, tak sampai 10 usd pon, tapi itulah yang bagi motivasi untuk saya berblogging dengan lebih rajin.

Sekarang ni pendapatan saya dari menulis blog mungkin cukup untuk bayar 1 je server saya, tapi tengoklah, ia dah meningkat.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,878 times, 5,350,259)

Mungkin pendapatan dari menulis blog kali ni cukup untuk bayar 1 server je, mungkin pendapatan akan datang cukup untuk bayar 2 server?

Dan siapa tahu, kalau-kalau duit dari berblogging akan datang cukup untuk bayar semua server saya?

Mana tahu, berkat kesabaran dan usaha berblogging yang dah bertahun-tahun ni, akan datang, mungkin pendapatan dari blog menjadi pendapatan utama saya? siapa tahu kan?

Kalau korang blogger, dan nak mendaftar sebagai publisher klik sini Publisher

So kalau korang pon dah mula menyampah dengan nuffnang, macam kes sorang rakan blogger ni, dan mula mula nak mencari alternatif pengiklanan di blog selain dari nuffnang, korang boleh cuba mobicow.

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,350,259)

Sebab apa saya sebut CUBA? sebab cashout dia dari serenda usd 5 je, so, cukup usd 5, kalau kena 15 haribulan tu hari bekerja, secara automatiknye duit tu akan masuk ke akaun paypal korang.

Tak ada akaun paypal? daftar la… rugi tau tak ada akaun paypal ni. Saya dah bertahun dah guna paypal.

Hasil carian :

(Visited 98 times, 5,350,259)

Iklan di blog – sumber pendapatan blogger

Iklan di blog – sumber pendapatan blogger

iklan di blog – sumber pendapatan blogger apa maksudnya? pernah tengok benda macam ni kat mana-mana blog?

iklan blogiklan di blogsumber pendapatan blogger

sumber pendatan blogger

mesti pernah kan? itulah salah satu sumber pendapatan blogger. kalau kat blog saya ni, kalau tengok kat sini

iklan di blog - sumber pendapatan blogger iklan di blog sumber pendapatan blogger

tu semua iklan lah tu… saya tak mintak lah orang klik… tapi kalau nak klik, tu bonus lah pada saya.

kalau blogger-blogger baru biasanya diorang pilih nuffnang, saya dulu pon pakai nuffnang jugak… tapi saya bermula dengan adsense, tapi iklan adsense masa tu tak support blog atau laman web berbahasa melayu, jadi iklan yang keluar biasanya bertulis khidmat masyarakat je..  kalau dah keluar tu, macam mana nak datang pendapatan? macam mana nak jadi sumber pendapatan blogger kalau macam tu? jadi saya biarkan je.. sebab tujuan saya berblog bukan nak dapatkan pendapatan. sekadar nak bercerita,masa tu blog tu cam diari je pon… objektif saya blogging bukan untuk menjana pendapatan… TAPIIII

Kalau earning masuk bertingkek-tingkek, semangat nak berbloging tu akan lebih membuak-buaklah lah kan? jadi masa lapang tu bolehla diisi ngan kongsi ilmu ke info kat blog, mana tau ramai orang lpak kat blog, kot-kot pendapatan pon masuk kan? barulah sesuai nak kata sumber pendapatan blogger kan?

iklan di blog apa yang paling popular? well… saya rasa nuffnang la kot, sebab tu yang paling senang untuk blogger baru apply, lagipon die ada tempat untuk ping blog sendiri… tapi kenapa saya tak pasang iklan nuffnang di blog saya ni? panjaaaaaaang ceritanya…

selain dari nuffnang, antara yang popular yang saya tahu lah… innity… tapi yang ni bukan senang woo nak apply, dia ada syarat yang agak ketat, kena ada minimum trafik tertentu baru layak. blog-blog yang trafiknye 4 ke 5 ribu sehari layakla nak apply innity ni, cam blog ni, takat ratus-ratus je, mana la layak.

selain dari dua syarikat iklan yang saya cakap tu, ada lagi 1 yang saya tahu gak… tapi atas pengalaman kawan saya yang claim cash out dari syarikat tu, sampai bertahun tak dapat-dapat duit lagi, macam mana nak dijadikan sumber pendapatan blogger kalau macam tu? saya malas nak nyatakan lah nama company tu.

Jadi iklan apa yang saya guna di blog saya ni? buat masa ni ada tiga iklan yang saya pasang di blog saya ni, komli , h12 media dan revenuehits, macam mana saya masukkan tiga iklan dalam blog saya ni? saya buat dia bertukar- tukar atau rotate iklan tu secara rawak macam saya nyatakan di entri iklan bertukar-tukar ni, jadi tak lah penuh sangat iklan kat blog saya ni.

h12 mediakomli_logo

revenuehits alternatif adsenseketiga-tiganya bukan syarikat tempatan(rasanya) tapi tu sebenarnya satu kelebihan gak, earningnya dalam bentuk usd, jadi… 3 kali ganda lah nilai yang kita dapat. sebenarnya saya belum merasa lagi duit cash dari kedua-dua syarikat ni, sebab komli ni boleh cash out bila dah cecah usd 50, total earning saya baru usd 20 lebih,

nak apply komli ni pon bukan lah mudah tau… saya apply dua kali baru dapat, saya tak pastilah pulak dia tengok jumlah pageview dan visitor atau tak… tapi benda tu kena isi masa apply

yang h12 media ni pulak saya baru join seminggu, earning masa ni baru dalam usd o.80, tapi apa yang bestnya h12 media ni, kite boleh cash out ke akaun paypal bila dah capai usd 5, jadi tak payah la nak tunggu sampai dah banyak sangat. nak apply pon taklah susah sangat, kejap je dah approve, tapi bile dah approve, kena apply blog atau laman web mana yang kita nak masukkan ads dia. tu makan masa sehari dua jugakla…

update:

yang terbaru saya join adalah revenuehits , saya pon tak ingat dari mana saya dapat info pasal revenuehits ni, tapi apa yang buat saya tertarik dengan revenuehits ni adalah bila masuk web dia revenuehits, kita akan nampak ni

revenuehits - pengganti adsense

kenapa dia kata macam tu? sebab… adsense tu google, google tu companya besar bapak punye pon… memang hazab la kalau nak fight, tapi berdasarkan pengalaman saya yang pernah guna adsense, ternyata earning yang dapat dari revenuehits ni memang boleh tahan banyak. tambahan pulak kalau korang ada buat aplikasi telefon, rasanya boleh masukkan revenuehits ni kot.

Jadi mana yang dah bosan dapat earning yang tak seberapa dengan company ads sekarang, atau asyik kena ban je, bolehla cuba tiga company ni… terutama sekali h12 media ni…

Tapi macam yang saya nyatakan awal tadila… saya berblogging bukanlah untuk menjana pendapatan, tapi benda ni mungkin boleh membantu kite untuk hidup dizaman kos sara hidup bukan sekadar tinggi, tapi melampau. harga barang yang tinggi, dengan segala macam cukai, dengan bantuan yang tak seberapa, pendapatan sampingan sekaran bukan untuk menjadikan kita kata, cuma mampu membantu kita untuk teruskan hidup.

Untuk jadi blogger sepenuh masa bukanlah mustahil, ramai je yang jadi blogger sepenuh masa, tapi macam saya ni… mungkin belum sesuai lah kot. tapi saya tetap gak cume untuk menjadikan blog ni sebagai sumber pandapatan blogger macam saya.

Wajib tengok yang ni:

Lazada Malaysia

Use me!

Visit shopcoupons website

Hasil carian :

(Visited 178,878 times, 5,350,259)

Hasil carian :

(Visited 198 times, 5,350,259)

smartphone dan blogging,camne ek?

ari tu aku bace metro, ade la tunjuk harga iPad2dari 1499 ke 2499, sebagai penggila gadget,nak gak aku beli… Tapi bile fikir dari sudut rasionalnye…cam aku xperlu kot,cam netbook lbh murah n rasional,kalau kena curik pon, jumlah kerugian kurang ckit, smartphone lebih rasional, cam skrg aku guna n900,kalau aku ada idea, aku draft kat sini dulu, kat wordpress for nokia.

ok la…tapi skang ni da mula terasa perlukan blackberry, tapi aku tak tau ape2 psl blackberry, ade sape2 boleh tolong citer? bg link ke, komen ke, komen panjang2 pon xpe…tadahal punye…

(Visited 29 times, 5,350,259)

Kisah aku dan blogging…

tadi aku jenjalan n singgah kat blog bean moreno,baca la post die, die ada cerita psl komuniti blogger, die citer psl…err…korg klik sendiri la post die tu…hahahaha…bila bean moreno fetured kat komuniti. so aku pon bukak la pulak web komuniti blogger ni.

Then aku ternampak la post bertajuk anda blogger baru??? oleh shafix zainal, bile baca, kat komuniti blogger tu,rs cam menarik, so aku pon pegi ke berita penuh, die ada tulis kat situ, ben ashari kate ramai blogger baru wat blog sbb nk kejar traffic utk buat duit, ben xwat camtu ke?blog die cam crowd ngan iklan je… lantak lah… da baca abaes,aku nk komen la…bile taip2 tu rs panjang la plak…so aku komen kat cni jela…hahaha…

memula aku wat blog kat blogspot thn 2006,ms tu aku wat sbb aku mls nk menulis dlm diary,sbb aku jenis sepah2 brg,klu pkai diary,asek nk cr mana diary aku je… klu wat blog,aku leh akses dr mane2, tp mase tu lpas aku setup,2 tahun aku xupdate…lupe…hahaha… then mule la bukak balik blog blogspot aku tu,ada la update sesekali…masa tu xramai lg blogger2 melayu, pastu mule setup blog kat http://kakicandid.com guna wordpess sbb tgk ade membe2 aku setup guna wordpress,ternyata xmenyesal,sbb wordpess lbh selesa n byk plugin,

pastu tgk ramai yg dpt income bsar2,aku mule target nk cari income dari blogging,tapi tu ar…cam post sblm ni… aku jd tensen ngan nk cr income dari blogging, ngan kelembapannye… so sekarang aku target aku blogging sebab nk luahkn perasaan,nk bercerita psl aktiviti harian dan aku amat mengharapkn komen dari blogger laen,sbb pandangan dan pengalaman laen tu satu benda yg sangat mahal pada aku… dan aku nk menambah kwn2… alhamdulillah, da ada da pengomen2 setia cam saifuddin, fyna,IM,hazari,miss eja, sop,pirate, dan ramai lagi la… then ada gak la yg letak blog ni dlm blog list diorg wlaupn diorg xkomen kat blog aku,antara yg aku da jumpe http://budakmaran.blogspot.com/ ngan http://amalini-preciouscompanions.blogspot.com/.

tahun 2010 n 2011 ni aku agak aktif gak la dalam blogging ni… ni si fyna punye psl la…aku tengok cam die dpt ramai kwn dpd blogging… tp tulla,byk kwn n ilmu aku dpt, bertambah ilmu didada nih…

korg camne? ade sejarah n kenangan2 sepanjang blogging? citer ar…nk wat kat blog korg pon ok gak,pastu bgtau ar aku…nk gak aku bace, klu korg nk adiah, klik sini, n kalau korg ade citer best n nk cube kot2 leh dpt duit, leh klik sini.

blogging fodder

{prtm}

Hasil carian :

(Visited 59 times, 5,350,259)