Apa beza antara blogspot dengan wordpress?

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca blog alongxp.com, masih ramai lagi rupanya yang tak tahu apa beza antara blogspot dengan wordpress.

Ada blogger yang dah mula tertarik dengan wordpress, tapi takut sangat nak berhijrah kepada wordpress, sebab boleh dikatakan besar juga lah perbezaan antara 2 platform blogging ni.

beza antara blogspot dengan wordpress

Tapi pada saya, kalau korang boleh belajar menggunakan blogspot, kenapa tak boleh belajar menggunakan wordpress? berhenti dari duduk goyang kaki di zon selesa, berhijrah lah, mungkin ada hikmah yang lebih baik.

Tapi ada jugak orang yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia blogging yang tanya saya apa beza antara blogspot dengan wordpress bila saya tanya dia, dia nak guna blogspot atau wordpress untuk blogging?

Ada juga client yang mintak saya buatkan blog yang tanya apa beza antara 2 platform blogging ni. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 217 times, 5,366,824)

Beza interface wordpress.com dan wordpress.org

Beza interface wordpress.com dan wordpress.org

Beza interface wordpress.com dan wordpress.org. Sebelum saya tunjukkan beza interface wordpress.com dan wordpress.org, saya nak jelaskan siap-siap bahawa wordpress.org yang saya maksudkan disini adalah wordpress self hosted.

Maksud worpress self hosted pula adalah wordpress yang dipasang di webhosting / hosting sendiri macam blog saya ni.

beza interface wordpress.com dan wordpress.org

Beza interface wordpress.com dan wordpress.org ada banyak juga sebenarnya. Perbezaan antara interface wordpress.com dan wordpress.org juga menunjukkan had seperti yang pernah saya nyatakan dalam entri beza wordpress.com dan wordpress.org sebelum ini.

Mari kita tengok beza interface wordpress.com dan wordpress.org Continue reading

(Visited 191 times, 5,366,824)

Beza WordPress.com dan WordPress.org

Beza WordPress.com dan WordPress.org

Apa beza WordPress.com dan WordPress.org ? Nampak macam sama, wordpress juga, tapi ada beza antara wordpress.com dengan wordpress.org yang kebanyakkan orang tak tahu. Terutama pengguna blog wordpress.com sendiri.

beza wordpress.com dan wordpress.org

Alah, saya dulu pon tak tahu juga beza wordpress.com dan wordpress.org, agak lama saya guna wordpress, tapi saya tak tahu yang wordpress ada 2 identiti berbeza iaiatu wordpress.org dan wordpress.com.

Biar saya terangkan sikit apa itu wordpress.com dan apa itu wordpress.org. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 131 times, 5,366,824)

beza antara subdomain , addon domain dan parked domain

beza antara subdomain , addon domain dan parked domain

Camne nak start e? oklah.. dipendekkan cerita, adalah sorang kawan ni tanya apa beza antara subdomain , addon domain dan parked domain ni? susah tul nak cerita seeeeesimple yang mungkin. so saya dapatla idea ni… harap dapatlah membantu die memahami ape beza antara subdomain , addon domain dan parked domain ni.

beza antara subdomain , addon domain dan parked domain

ok… seperti yang anda boleh tengok dalam gambar diatas, apa itu subdomain ni… subdomain ni maksudnya satu url yang menggunakan domain anda yang dah sedia.

ok.. penjelasan yang lebih jelas, saya ada 1 folder lagi dalam alongxp.com, dan dalam tu saya menggunakan cms coppermine untuk memaparkan gamba2. oleh kerana saya takde budget dan takde idea nk beli domain. so saya gunakan nama folder tu untuk pelawat mengakses galeri tu.

so takde modal diperlukan untuk proses ni sebab kita menggunakan domain yang dah sedia ada je…

 

addon domain

di atas ni pulak pasal addon domain ye…

addon domain ni maksudnye kite just tambah domain… hosting masih lagi 1 je… kalau tengok pada gamba kat atas ni, konsepnye lebih kurang sama ngan subdomain, kite buat satu folder dalam hosting kita, kita buat satu lagi website dalam folder tu. tapi kali ni kita guna domain lain.

so kos kat sini adalah 1 domain, harga domain boleh rujuk kat sini harga domain

maksudnya kita ada 1 hosting, 2 domain atau lebih, 2 website atau lebih

 

 

parked domain

Ok, ni bahagian terakhir dalam beza antara subdomain , addon domain dan parked domain.

yang kat atas ni pulak parked domain ok? maksudnya domain ni untuk pergi ke satu domain yang lain. biasanya company lah yang banyak guna cara ni… mungkin dulu die guna nama dia sebagai url, contohnya azham.com , lepas setahun syarikat menjual alatan memancing tu beroperasi, azham pon membesarkan syarikat sendiri dan mengeluarkan alatan memancing jenama sendiri iaitu jerung itam, jadi dia nak tukar url website dia dari azham.com kepada jerung-itam.com, tapi oleh kerana dia baru je dapat business card yang dia tempah 2 bulan lepas dan masih menggunakan url azham.com. dia dah risau nanti orang masuk website azham.com jumpe page not found lak… so die buat parked domain. so bila orang masuk azham.com pon, die terus ke jerung-itam.com.

so… anda dah faham beza antara subdomain , addon domain dan parked domain ? ada soalan? sila ajukan kat ruangan komen kat bawah ye…

kepada azham… sori terguna nama ko sbg contoh… tetibe teringat kat ko lak… hahaha

Hasil carian :

(Visited 266 times, 5,366,824)