kata ganti nama diri dalam berblogging

kata ganti nama diri dalam berblogging

kata ganti nama diri dalam berblogging ni maksud saya secara mudahnya bahasakan diri lah.

Saya bahasakan diri saya dalam berblogging ni sabagai saya, kadang-kadang aku, jarang-jarang guna gua, penah guna along, tak pernah lagi guna admin.

kata ganti nama diri

Kalau blogger lain, macam-macam kata ganti diri  yang di gunakan untuk membahasakan diri mereka. Ada blogger guna gua, ada blogger guna nama timangan,macam ely, aina, abang yen, mamat, nama samaran macam kb, bl, hb, nama manja, macam adek, baby, sado, cici, kaka, wiwi dan macam macam jenis lagi la.

Ada ramai juga blogger guna ganti nama diri sebagai admin. yang ni saya tak pernah cuba

Dan saya guna ganti nama diri kedua yang merujuk kepada pembaca blog ni sebagai anda, korang, tuan-tuan dan puan-puan, uallzz… dan macam-macam lagi bergantung kepada keadaan.

menunjuk

Kata ganti nama diri ketiga yang merujuk kepada pihak yang di gambarkan sebagai beliau, mereka, diorang, ia,depaorang(bahasa adik saya masa dia kecik-kecik dulu) dan lain-lain lagi mengikut keadaan.

kata ganti nama diri

Sebenarnya dalam blogging, tak kisah pon kita nak guna apa, yang penting, apa yang cuba disampaikan tu, sampai kepada penerima.

Sebab setahu saya tak ada format dalam menulis blog. Jadi tak kisah nak bahasakan diri sebagai apa pon, tiada siapa nak marah, tapi seelok-eloknya janganlah guna perkataan yang kasar.

Nak kata salah tu tak tahulah, nak kata tak salah pon… entahlah.. cuma takut ada yang tersinggung dengan ayat kita tu, takut terbawak ke tindakan undang-undang pulak.

Kadang-kadang penggunaan kata ganti diri dalam penulisan blog boleh mencuit emosi pembaca dan membuatkan pembaca blog lebih bersungguh-sungguh nak tahu ayat-ayat yang seterusnya.

Dipendekkan cerita, tak kira apa pon perkataan yang kita gunakan untuk membahasakan diri kita, membahasakan orang lain, atau merujuk kepada pihak ke 3, ianya tak menjadikan masalah kalau itu yang pembaca blog kita suka dan selesa.

domain murah

(Visited 141,087 times, 5,335,148)

P/s: buat pertama kalinya,saya buat entri macam cikgu sekolah rendah… Huhuhu

Hasil carian :

(Visited 207 times, 5,335,148)

jana wang automatik

jana wang automatik kan? ade ke cara boleh jana wang automatik ni? beberapa hari (mungkin minggu, mungkin bulan yang lalu) aku ada la berbual ngan tukang kebun tempat kat tempat kerja aku ni.. cerita susahnya nak cari duit masa zaman die muda-muda dulu (umur die sekarang dah 50 lebih) cerita zaman tu macam mana susahnya nak cari duit, aku pun ada gak cerita aku penah hidup susah (sekarang pon takla senang mana pon).

jana wang automatik

walaupun sekarang ni aku agak susah, yelah, bini aku tak kerja, aku sorang je kerja, nak merasa pakai kereta baru entah bila lah kan? tapi bila aku kenang balik, sesusah-susah aku sekarang ni, takdelah susah macam dulu, kalau sekarang aku tak cukup duit nak isi minyak, aku tak cukup duit nak isi minyak minimum 30 ringgit, dulu nak isi minyak, kadang-kadang sampai isi minyak motor seringgit je… kalau sekarang tak cukup duit nak beli rokok, tak cukup duit nak beli sekotak, dulu tak cukup duit nak beli sebatang, pernah terjadi aku sambil jalan tu, mata melilau cari 20sen sebab tak cukup lagi 20 sen nak beli rokok sebatang.

yang dulu

gamba aku masa memuda… takde kena mengena dengan ini cerita

jadi sepanjang hidup aku ni, macam-macam la cara jana wang yang aku dah pernah didedahkan.. apa yang orang melayu paling suka sekali adalah cara jana wang automatik. ok, tahun ni, umur aku dah masuk 3 series. bulan sembilan ni, 12 haribulan birthday aku (sila set dalam reminder untuk bagi hadiah, tak dapat kawasaki er6, dapat toyota velfire cukuplah)sepanjang hidup aku ni, ada cara yang diorang kata automatik, labur sekali, gerenti wang tu akan dijana secara automatik. ada lak mlm yang kata kite xyah carik orang, diorang carikkan. ada lak yang kata, ko carik orang, bawak je diorang datang, nanti kitorang yang handle, tapi pastu kite gak yg kena followup.

bab jana wang automatik melalui internet lak, melalui blog, facebook, twitter dan sebagainya. ok, aku nak ceritala sejarah aku ngan internet ni… kalau nak kire saat aku memula online sampai sekarang, memangla agak lama… 15 tahun, masa tu kalau ada budak lahir, tahun ni dia ambil PMR sekarang dah tukar jadi PBSMR kalau tak salah. aku mula masuk ke internet ni tahun 1999, melalui mirc, boleh klik link yang tulis mirc tu kalau nak tau sejarah aku ngan internet tu. ok, aku agak aktif ngan mirc ni untuk beberapa tahun, sampai 2001 rasenye. pastu tak berapa nak aktifla guna internet ni, rasanya tahun 2005 baru mula berjinak-jinak ngan internet ni, mula ber YM, mula beremel, mula berblog, mula berfriendster, mula berP2P, mula kena laman-laman ehehehehem… hehehe dan mula macam-macam lah…

tapi sepanjang saya berjinak-jinak secara aktif dengan internet ni (lebih kurang 8 tahun la kan?) saya tak jumpa lagi cara jana wang automatik yang bebetul automatik. semuanya memerlukan usaha, takde maknenya nak jana wang automatik ni… jana wang automatik ikut mana? blog, paling malas pon kite kena gak cari sumber(blog lain) copy dan paste entri orang, belajar macam mana nak tarik pembaca kasi baca blog kite, macam mana nak tambahkan trafik, kena carik gak advertiser yang betul, yang tak menepati janji, yang menanam tebu dipinggir bibir boleh tahan banyaknya. aku cakap camtu sebab aku dah jumpa dah orang yang pernah jadi mangsa

kalau bab webmastering ni, aku dah terjebak secara tak sengaja sejak 2007(hujung tahun) atau awal 2008, senang cerita baru 5 ke 6 tahun la… so bile dah selalu sangat menghabiskan masa membina, mengemaskini, menyelenggara dan segala meng lagi, aku terfikir, apa salahnya kalau masa aku yg dihabiskan tu, dibayar kan? paling-paling takdela terasa macam membuang masa kan? so memacam la advertiser aku dah cuba… semuanya yang aku cuba semua lebih kurang same je… banyak trafik, banyak la dapat… so far, trafik aku ni datang dari search engine ataupun enjin carian antaranya google lah kan? cam mana nak dapat trafik banyak dari search engine atau enjin carian? tu kena tunggu entri ke 1000 hahaha… sekarang ni entri baru 600 lebih je… ada 300 lebih lagi huhu.

 

p/s: gambar kat atas tu aku dapat hasil carian google, dan aku edit… korang boleh nampak(sepatutnya) kat mana yang aku miss… sebenarnya memang aku biarkan… untuk korang tau… yang benda-benda macam tu boleh dicipta, diedit atau dimanipulasikan

Hasil carian :

(Visited 419 times, 5,335,148)

Tips rajin update blog

tips rajin update blog kate aku? macam aku ni rajin sangat je update blog… aku takdela rajin sangan update blog ni, boleh dikatekan agak malas gakla nak update blog, paling malas sekali bila nak kejar trafik. antara cara orang kejar trafik adalah update cerita panas seawal mungkin. coontohnye cerita pasal harga minyak naikla contohnye kan? bila die dengar je kat radio ke kat tv ke kat facebook kate harga minyak naik je terus die update blog die cerita pasal harga minyak naik. sebabnye kenapa? sebab bila orang search, dengan harapan entri yang die buat kat blog die akan muncul, dan orang akan bukak, maka bertingkek-tingkek lah trafik yang masuk ke blog die tu.

tips rajin update blog

Macam aku ni, tips rajin update blog yang aku amalkan adalah same macam yang aku pernah nyatkan satu masa dulu (teknik blogging) contoh paling senang nak nampak, entri yang korang tengah baca ni, diterbitkan atau published pada 4 februari 2014 pukul 06:22 pagi, padahal aku buat entri ni masa 16 disember 2013, pukul 2:30 pagi. masa tu tak boleh tdo, dah cuba dah tdo pukul 12:40, pukul 1 pagi dah tersedar, puas pusing sana, pusing sini, tak nak gak tdo, pastu tetibe teringat member pernah tanya macam mana nk install wordpress, die baru beli hosting dan domain kat klbytes.com masa tu dan tanya macam mana nak buat shopblog ataupun online shop. so saya dah biasa bermain dengan wordpress, so saya cadangkan die buat guna wordpress jela… so saya ajarla step by step macam mana nak install wordpress tu… pastu ajar die pasal wordpress secara ekspess… huhu… xpe… yang tu insyaAllah saya akan kongsikan macam mana nak buat ok?

blog update

ok, selain dari tips rajin update blog yang aku nyatakan kat atas tu, aku ada gak beberapa cara lain… tapi antara tips rajin update blog yang sangat biasa aku gunakan adalah draft kat smartphone, tips ni aku pernah kongsikan secara ringkas gak dulu (smartphone dan blogging) masa tu aku pakai nokia n900, masa tu takde pelan internet murah2 lagi.

wordpress samsung

menggunakan tips itu, aku draft kat smartphone(tak kisah ada internet ke tak sebab die boleh save dalam phone) bila aku ada idea, aku taip segala ape yang terlintas dalam kepala otak aku ni, pulun habis, save sebagai draft. pastu bila ada masa, aku review balik entri tu, masukkan gambar, adjust keyword bagi ada SEO sikit(tak dapat sikit,banyak pon jadilah)

TIPS RAJIN UPDATE BLOG

lagi satu tips rajin update blog yang bukanlah aku suka amalkan, tapi kadang2 terpaksa rela, tidur lewat, sebabnya aku punye perangai, bila aku buat sesuatu, aku suke hentam sampai habis, kalau berhenti tetengah jalan, conform berkulat kerja aku tu, pon belum tentu aku akan sambung balik. so macam nilah… orang semua dah tdo, bertemankan lampu usb yang aku modied menjadi lampu meja, aku update blog aku ni. sekadar berkongsi pandangan, pendapat dan pengalaman.

update blog

so itu jelah cara yang aku dapat kongsikan… selamat maju jaya!!! huhuhu

Hasil carian :

(Visited 138 times, 5,335,148)

huh…bosanye idup…

bosan tul rase idup nih….tak best cam sebelum nih… nape? tu yg susah tu,nak cite kang…cam jadi makin susah lak… ape pon…kejadian yg berlaku 2-3 menjak ni banyak menyedarkan aku tentang siapa aku… baru aku nampak salah,silap dan dosa-dosa aku, ape yang indah,ape yang tak…hadoi…nyesal tul la….pertama kali dalam idup aku,aku mengaku aku menyesal,selama ni aku taknak ngaku aku nyesal,sbb selalunya klu aku dah wat silap,aku akan push diri aku utk membaiki kesilapan tu,tp last2 pendirian aku tu makan diri aku sendiri, camne leh makan diri aku sendiri? sbb aku terlalu letak tekanan kat diri aku sendiri, aku terlalu ambik serius tanggungjawab aku, memangla kena amik serius,tapi aku ni terlalu amik serius,sampai aku tak sedar yg aku ni dah terlalu stress…padahal ada jalan dan kaedah yang boleh buat benda tu aku jadikan die mudah…barula aku tau yang aku ni leh tahan degilnye…skang aku kena tanggung sorg2…sendiri… mampu ke? Klu nak ikutkan mmg aku tak mampu,sbb aku ni manusia biasa,tp hikmah dari apa yg terjadi, aku baru sedar yang aku ni hamba Allah,die yang ciptakan aku,so,bila dah camni, aku pon mintakla bantuan dari Nya, walaupun asalnya aku tak nampak dia tolong aku,tapi bila aku baca komen sorg user ni,baru aku faham, Allah takkan bagi apa yang kita nak,tapi dia akan bagi apa yang kita perlukan, Alhamdulillah.. tapi aku harap doa aku makbullah…takde apa yang lebih berharga untuk aku didunia ni melainkan apa yang aku hilang sekarang.

kepada pembaca ni,sapa pon anda, saya minta maaf kalau saya ada wat salah…

Wassalam…

(Visited 19 times, 5,335,148)