Install Windows 7 dari usb

Macam mana nak Install Windows 7 dari usb drive? tulah yang berlegar dalam kepala otak saya semak samun ni bila tengah-tengah sibuk dengan 2 laman web yang nak di selesaikan ni, datang pulak orang mintak tengokkan laptop dia yang katanya ada kotak-kotak keluar bila laptop tu dihidupkan.

Biasanya saya memang akan mintak diorang bawak trus laptop tu dtg menghadap saya. Sebab… saya ada masalah nak berbincang perkara teknikal dengan orang bukan berlatarbelakangkan teknikal(dengan orang teknikal pon kadang bermasalah). Jadi saya pon hidupkan laptop dia dan tengok… ok… banyak problem dia nih… takpe… saya biarkan dia runkan segala mak nenek punya startup dulu… tengok apa lagi simptom-simtom dia. Wow… antivirus dia dapat kesan banyak virus, siap nak scan masa boot lagi… ok, jom kita reboot.

Tuuuuuuudddiaaa… banyak tul virus haaa… hmmm.. orang yang menggunakan ni kaki internet tegar nih… camne saya tau? saya taulaaaaa… sebab saya pon sama… hahahahaha.. walaupun virus-virus tu telah membuang punyalah banyak virus, tapi yelah.. cam kite kena chicken pox la… walaupun dah baik, kesan tu tak kan hilang terus kan?

Jadi untuk tidak menambah semak dalam pale otak saya yang dah berterabur dengan fail-fail nak buat website ni, adalah lebih baik saya cadangkan pada dia untuk format je. Lebih cepat dan SEGAR!!! hahahaha. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 173 times, 5,331,493)

Extend taskbar dual monitor windows 7

Faham x? hahaha… camni… kebanyakan dari pengguna komputer hari ni menggunakan windows 7 kan? ada sesetengah orang macam saya, ada masa2nya perlu gunakan lebih dari 1 monitor untuk memudah & mempercepatkan kerja…

tapi masalahnya. dah berbulan saya cuba cari solution macam mana nak buat supaya kat dua-dua monitor ada taskbar. sebab, walaupun pakai 2 monitor, taskbarnya satu, susah gak bila nak tuka2 program, contohnya kat monitor 1 saya bukak microsoft word dan mozilla firefox, kat monitor 2 saya bukak chrome dan notepad, bila saya tengah main pool kat facebook, saya edit sikit dokumen keje kat word, sambil tu saya menggodek kod template utk skbandarbanting.com menggunakan mozilla, then saya nak paste kod kat notepad, dari mozilla(monitor 2), saya kena ke monitor 1 untuk bukak notepad di tasbar dan patah balik ke monitor 2, kan ke susah tu.. kan bagus kalau kat monitor 2 tu ada taskbar?

extended monitor display

Saya dah putus asa dah nak cari penyelesaiannya tu, tapi tengahari tadi, bos saya call guru penyelaras bestari suruh tengok email, saya ada sekali, ada 1 emel pasal HP-multiseat. saya tanya guru penyelaras bestari, dia tanya saya balik amende multiseat tu.

So jawapan paling senang, tanya sama pakcik google… huhu… so salah satu resultnye ada di youtube, owh.. multiseat tu maksudnya 1 pc/cpu, berkongsi banyak monitor dan mouse, dan setiap monitor dan mouse tu beroperasi seolah2 1 pc yang berasingan.. hebat kan?

ok, berbalik kepada topik tadi.. bila dah puas membelek2 bebelas video pasal multiseat ni,saya search kat youtube tu macam mana nak extend taskbar ke 2nd monitor untuk windows 7, terjumpalah satu video ni.. lepas tu saya try lagi keyword yang sama saya guna sebelum ni, extend taskbar dual monitor windows 7, extend taskbar on other monitor windows 7, macama2 lagi dulu saya guna, xdpt, skali kali ni… wah… banyak lah pulak result yang boleh digunapakai, sebelum ni resultnye semua takleh pakai.

Ok, banyak software extend taskbar windows 7 untuk next monitor yang boleh digunapakai dan free, antaranya MultiMon Taskbar, apa yang menarik tentang software ni, dia ringan… tak mengganggu, kat 2nd taskbar tu ada clipboard untuk kita pilih yang mana kita nak paste, the dia ada butang untuk alihkan windows dari monitor 1 ke monitor 2, just klik je…

move to next other monitor      move to next monitor

tapi apa yang tak menariknya, design taskbar kat monitor 2 macam windows klasik.

2 monitor display

domain murah

(Visited 141,082 times, 5,331,493)

Lagi satu softeware untuk extend taskbar untuk dual monitor windows 7 adalah dual monitor, yang ni menarik gak… propertiesnya ada lebih ckit la dpd yang MultiMon Taskbar tu.

dual monitor display

kalau kite klik kanan kat taskbar ke 2 tu, akan keluar properties lebih kurang sama dengan taskbar 1. cuma apa yang tak menarik pada dual monitor ni, dia tak de butang alih windows macam MultiMon Taskbar tu, xtau lah kalau ada shortcutkey tapi saya tak tahu setting kan? hehe. boleh dapatkan sofware dual band kat sini

Ok, last but not least(eceh… ckp omputeh lak), software yang boleh tahan bestnya… iaitu zBar… yang ni apa yang bestnya, kita boleh set wallpaper berbeza untuk setiap monitor tu. best x? kalau kita nak pindahkan windows yang aktif masa tu, kita boleh setkan shortcut

ScreenHunter_21 Apr. 23 19.45

zbar dual monitor

banyak lagi option yang dia ada…kita pon boleh pilih design taskbar tu.. boleh download zBar tu kat sini

(Visited 7,065 times, 5,331,493)

Hasil carian :

(Visited 177 times, 5,331,493)

Windows 7 paling banyak digunakan didunia

Kalau korang ingat lagi tak entri pasal xp dulu? alaaa… pasal pengakhiran windows xp tu… klu tak ingat,klik sini. ok.. entri ni dah beberapa hari dok terperam, hari ni baru alongxp nak release kan dia…

Pada bulan lepas, oktober, Windows 7 akhirnya telah menunjukkan belangnya apabila OS(Operating System) ni memintas windows xp dalam jumlah penggunaanya… Windows xp yang dah berusia lebih 10 tahun, telah lama memegang title OS paling banyak digunakan didunia, even windows Vista pon tak sempat nak memintas OS(Sistem Operasi) ni…

Windows 7 naik dengan agak pantas, dilancarkan secara rasmi pada oktober 2009

  • selepas 3 bulan, telah pon memintas Mac OSX.
  • Selepas 10 bulan, dia potong abg dia, Windows Vista.
  • Kini… selepas hanya 2 tahun… dia dah memotong abang dia yang selama ini diminati ramai.. encik XP(bukan alongxp)

 

Jom kita tengok rajah garisan menunjukkan perjalanan liku2 kehidupan Windows 7 sebelum diminati ramai orang termasuk ultra 7.

laju kan die naik? windows vista yang cepat je jatuhnye… Menurut Microsoft, mereka telah menjual 450 juta lesen Windows 7.

Windows XP masih lagi wujud dengan kukuh,dan Microsoft mesti merasa lega, diorang mesti tak sangka yang Windows XP akan mendominan dunia cyber ni begitu lama… Bagi abang Vista, mesti dia akan pupus sebelum Abang XP, walaupun vista adalah OS yang lebih baru berbanding XP.

ok, oleh kerana carta diatas tak menunjukkan dengan ketara kemenangan Windows 7, alongxp nak tunjuk lak carta kekdudukan OS pada bulan November 2011 ni.

Untuk pengetahuan anda, nilai2 diatas diambil dari statcounter berdasarkan OS yang digunakan oleh komputer yang melayari internet, jadi jumlah ini tidaklah begitu tepat,kerana, ada juga komputer yang tidak berhubung dengan internet… tapi.. hari ni berapa peratus sangat komputer yang tak berhubung dengan internet kan? so sekarang, kite jengah pulak blog 4zu, azremy dan Labi-labi

Hasil carian :

(Visited 82 times, 5,331,493)

Blackberry 7,OS baru bagi blackberry

RESEARCH In Motion (RIM), syarikat pengeluar peranti telekomunikasi popular, BlackBerry baru-baru ini memperkenalkan sistem operasi generasi terbaru mereka, BlackBerry 7.

Dilihat sebagai platform navigasi terbaik dan paling lancar, ia bakal menawarkan prestasi pelayaran termaju yang dipertingkatkan pada peranti telefon bimbit BlackBerry pengguna.

BlackBerry 7 diintegrasi bersama teknologi Liquid Graphics untuk sokongan paparan beresolusi tinggi serta pengendalian antara muka lebih responsif. Continue reading

Hasil carian :

(Visited 82 times, 5,331,493)